Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om amplar

Nyckelord: amplar

Inlägg med amplar och synonymerna orkidée i ampel, träampel, ampel som nyckelord.

3/10 -16

Amplar

 

Nyckelord: Ampel

Prata om bilden

Hejsan,
jag önskar tips och råd om bra sätt att ha orkidéer i amplar och hur jag ska gå till väga. Ska experimentera en del själv men tar tacksamt emot era tips så slipper jag kanske begå en del misstag...

Nyckelord: ampel, upphängning, placering

2/10 -16

Hej. Har du tänkt ha dom inomhus i vanligt fönster? En sak som jag med egen erfarenhet kommit fram till är att man måste köpa såna plastkrukor som tål sol, UV-ljus. Jag har haft billiga dåliga o dom faller i bitar av sig själva ganska snart. Om du nu tänkt ha plastkrukor

2/10 -16

Jag har ca 40 orkidéer i amplar och de är i olika material: mässing från 70-talet, zink, korg och plast. Jag hänger dem på stabila gardinstänger och använder starkt hampsnöre från Panduro runt gardinstången och s-krokar på hampsnöret, som ampeln hänger i (om den inte har egen krok). På så sätt kan jag lätt flytta/dra amplarna där jag vill ha dem. Jag har någon ampel i porslin, men de är tunga, så jag undviker dem. Likaså undviker jag genomskinliga glasamplar pga av att solen kan bränna rötterna på plantorna i deras innerkrukor. Jag hänger alltid amplarna i olika höjder i A/V formation. Detta av två skäl: Man får plats med flera om man gör så och så gillar jag symmetrin.
Det är så snyggt med amplar och det är bara att pröva sig fram! Lycka till!
Lägger ut en bild på tre av mina vardagsrumsfönster med många amplar-

2/10 -16

Det där är så läckert Annika..!

Tack Caroline. Jag älskar amplar och har haft såna´ så länge jag kan minnas, dvs långt innan jag började med orkidéer.

3/10 -16

Jag har en bit kvar till Annikas nivå, men jag jobbar på det! (Du har så fint i dina fönster, Annika!)
Jag har löst mitt ampelproblem genom att sätta kedjor på bestickställ från Ikea. Tycker själv att det blir ganska bra. Enda problemet är att öglorna på krukan inte sitter mitt emot varandra. Det gör att krukan hänger snett, men om man bara sätter plantan åt rätt håll så tippar det inte. Krukorna är som gjorda för plastkrukor på 12 cm.
Bestickställen finns beskrivna här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...

Ge ditt svar
Från Dirfa.
Från Dirfa.

Våra fönsterbrädor börjar bli fulla, så jag har länge tänkt att jag skulle fixa ett gäng amplar. Våra väggar består dock av någon sorts superbetong från 60-talet som knappt ens vår slagborr rår på, så det skulle förmodligen ta några veckor att borra hål för tillräckligt många krokar... Därför har jag länge varit på jakt efter amplar som är tillräckligt lätta att hänga upp på vanliga tavelkrokar. Efter ett tag kom jag på att det var smartare att tillverka dem själv i makramé, som tydligen har blivit superpopulärt igen, hehe.... Finns många tips att hitta om man googlar lite. Glas är lättare än keramikkrukor, så jag köpte vanliga tunna dricksglas på Lagerhaus, samt färgglada hampasnören. Det gick fort och blev rätt bra i all sin enkelhet, om jag får säga det själv. En extra bonus är att katten inte längre kommer åt att tugga på bladen....

Nyckelord: Amplar

Dirfa, välkommen till ampelklubben! Jag älskar amplar och har just nu 35 st i olika material, storlekar och tyngd. Hittar då och då fina billiga amplar på Röda Korsets seconhandbutik och Myrorna. Har också gjort en del själv, bl a gjort om vanliga korgar, som jag hittade på Blomsterlandet för några år sedan. Använder starkt hampsnöre från Panduro (finns i olika färger) som upphängning. Mina amplar hänger på gardinstängerna, så de får inte vara för tunga. Jag har också köpt små terracottafärgade plastamplar av Peter på OH, som passar till småkrukor 10 cm och mindre i diameter. Tycker inte att den bruna plasthängaren är så snygg, så jag har gjort hål högst upp i själva krukan med en lödpenna och även där satt svart hampsnöre.
Om du tittar på min Profilsida så finns det en bild på två av mina ampelfönster.

3/4 -16

Samma här med superbetongen. Uscha. Så jag ska investera i starkare gardinstänger när jag får för mig att dkaffa amplar!:)

3/4 -16

Nenne jag har sett dina fönster, de är imponerande! Vår gardinstångsupphängning i orkidéfönstret är tyvärr i klenaste laget, så jag vågar inte hänga upp mina loppisfyndade keramikamplar. Så jag fortsätter nog med att göra mina miniamplar. Småplantor har jag ju gott om...

Observera att snön "redan" är på väg att smälta bort, jag hoppas att den försvinner helt i skogen nästa vecka så jag kan fylla på vitmosseförrådet. Ibland ligger den ju ända till maj här uppe.

3/4 -16

Men hur vattnar ni alla amplarna? Klättrar på stol, lyfter ner en och en eller?

Alla plantor är ju planterade i plastkrukor, så det är inga problem, men tar förstås lite tid. Jag gör så här: Fyller en stor plastbalja med plantor utan ytterkrukor och vattnar dem i köket antingen med doppvattning i hink eller direkt under kranen. Det gäller alla oavsett om de står på fönsterbänken eller hänger i amplar.

3/4 -16

Jag gör precis likadant. Lyfter ur plastkrukorna ur ytterkrukorna och bär på brickor till diskbänken. Sen får de stå där och rinna av en stund. Jag är visserligen bara 155 cm lång men jag hänger aldrig amplarna så högt upp att jag inte når dem...

3/4 -16

Superläckert Dirfa!! Instämmer även i lovsången över Nennes ampelsamling, som jag fått förmånen att noggrannt inspektera och njuta av flera gånger! (Även om jag alltid är liite nervös avseende tyngderna !). Har provat amplar själv utan att lyckas få till det (vet inte vad jag törs hänga dem i), men däremot har jag introducerat framgångsrika hyllplan ! Ett i Neo-fönstret (dubblade utrymmet i ett slag!!) och så har 10-åringen här hemma byggt två orkis-hyllor i slöjden åt mig : dessa har jag i fönstret i hans rum . (OBS att jag även betalar månatlig hyra för nyttjandet av detta nordliga fönsterbräde: tur att vi har EN entreprenör i familjen iaf !).

Xara, du har tidigare berättat att du betalar hyra för att få nyttja denna fönsterbräda och jag tycker det är sååå härligt! Så klart du ska betala, för 10-åringen kanske vill pryda sin fönsterbräda med andra saker och så kommer morsan med orkidér!

3/4 -16

Nenne: Mmm. Jag har försökt med väderstrecksförhandlingsargument för att sänka costen utan framgång (vid något tillfälle nämndes skåpet som alternativ av min motpart!! ). Nåja, 'snart 13-åringens' fönsterbräde nyttjas free-of-charge, för jag påstod att alla 13-åringar inte bara behöver gå ut med soporna, utan även... (sedan kom en lista). Hjälp, någon?! pust

3/4 -16

Costen?

4/4 -16

Kostnaden .

4/4 -16

Älskar amplar! Så snyggt till epifyter tycker jag!

Ge din åsikt

Hur dumt det än låter tittade jag på äntligen hemma😜 såg hur det i ett avsnitt satte fast orkidér på en spalje med endast mossa kring rötterna. Ville prova något liknande med en halvdassig orkide. Satte det i en ampelkruka gjord av nät. ( mycket luft till rötterna)Fyllde den med orkidemossa och planterade den där i. Bladen blev mycket snabbt finare från att vara skrumpna. Nu till frågan. När läser runt används mossan mest som hjälp till att ordna upp rötter samt sjuka plantor. Är mossan dålig som permanentare lösning. Är det bättre att byta ut mossan mot orkidé blandning. ( bark kokos mm) just nu blommar den inte vilket jag gärna vill.

Nyckelord: plantering, ampel, vitmossa

16/7 -14

jo det går att använda som enda planteringsmedium, eller att blanda med bark

Ge ditt svar

9/2 -09

Bild

Från Denticulata.

Min smarta lösning på orkidé i ampel. 1st tomt jättetalgbollsnät, lite snöre och en klämmoj.

Bara att lyfta ur och doppa i vatten

Nyckelord: Phalaenopsis, ampel

10/2 -09

Sååå fiffigt! Den idén kommer jag att stjäla!

10/2 -09

Så sant plopp! Jag sällar in mej i stöldligan och begriper inte varför jag inte kommit på detta själv som ivrig fågelmatare.!
Denticulata friar du oss från åtal?

10/2 -09

Kan det inte va en nackdel i att rötterna rubbas hela tiden eftersom själva nätpåsen är mjuk. Kompostklumpen rör sig och då oxå rötterna...bara en tanke. Annars var det en väldigt fiffig ide!!!

Prata om bilden
Mini-phalaenopsis som jag köpte för 15 spänn. Från Gloxinia.

Jag hittade ett ställe som sålde minisar för 15 spänn. Inte i jättegott skick, men inte katastrof heller (tror jag). Kan inte så mycket att jag kan avgöra sånt. Lekte lite med montering och detta är ett av tre experiment. Denna hänger i en ampel i köksfönstret och lapar (lite för mycket?) sol. Har den i en plastbehållare med leca som står i vatten. Innerkrukan har lufthål på sidorna för att möjliggöra god ventilation. Tar gärna emot tips och råd!

Nyckelord: semi-hydro, miniatyr, Phalaenopsis, ampel, leca

9/6 -08

jag tycker den ser frisk och fin ut och jag är oxå nybörjare på dessa blommor.

9/6 -08

Så, var hittade du dom små till slut nu då? 15 spänn är ju värt en chansning! Behöver också lite små.. måste ju ha ett par på jobbet tex..

9/6 -08

Jag håller med boxer, plantan ser grön och fin ut, rötterna likaså. Phallar i
leca har jag inte provat, men det funkar nog det också.

9/6 -08

Jag hittade dem i en budgetblomsteraffär i Jakobsbergs Centrum, tror den heter Marios eller nåt sånt. De stod på en av hyllorna där de regelbundet säljer plantor av allt möjligt för 5 spänn och uppåt. Tack för era kommentarer!

Prata om bilden

Jag vill ha ett tips och förslag på en lättskött orkidé som passar att hänga i en ampel.
Den skall hänga i ett östfönster året runt som brukar vara öppet om nätterna på sommaren.
Vill gärna ha något som ser fint ut just i en ampel.

Nyckelord: Ampel

31/5 -08

Jag skulle nog tänka på en Coelogyne cristata, de passar ganska
bra för ampel, blommorna är vackra och doftande dessutom.
Lite svåra kanske, jag har inte riktigt kommit underfund med vattningen
på min cristata än, men den växer ju i alla fall. Det finns ju en del bilder
på Coelogyne cristata här på OP, Du kan ju kika.

Ge ditt svar

Hejsan!

Min svärmor köpte en orkide i en lerkruka som hänger i köket. När hon köpte den så fick hon upplysning om att lerkrukan alltid skulle vara full med vatten men orkiden har börjat hänga och blommorna har ramlat av.

Vad ska jag göra?
Vet inte hur man sköter den....

Nyckelord: ampel, lerkruka

26/5 -08

Visa bild på den! Det låter mycket märkligt med en orkidé som skulle stå hela tiden i vatten, det brukar de inte tycka om. Om du visar oss en bild så är det alltid någon som kan identifiera den och ge lite bra odlingstips! Lycka till

Ge ditt svar

..... dessa gamla hårdare typen av coca-cola petflaskor är perfekt till vissa orkideér.
De petflaskorna med hårdare plast tillverkas inte längre, så passa på att få tag på dem som finns kvar ....
Borrade ett större hål vid sidan för extra luftgenomströmning och sedan ett mindre centrumhål i botten för avrinning. Försäkningen runt kanten i botten lade jag en krans av vitmossa för hålla fuktigheten en lite längre tid !
Detta fungerar mycket bra
( Phap cornu-cervi / manni black / bastianii )

Nyckelord: montering, ampel, kruka

24/5 -08

Du är inte dålig du Ewert - och naturligtvis trivs dina phalaenopsisar alldeles utmärkt

Då måste jag gå till affären och kolla vilka flaskor som fortfarande är av den hårda plasten. Vi dricker inte mycket flaskvatten (lite citron gör ölandsvattnet rätt drickbart!) och jag VET att man inte ska göra det, men framförallt min man vill ha det ibland

24/5 -08

Petflaskor är guld värda, underskattade. Använder små petflaskbottnar till bebisar jag har, finns ju inte direkt så små krukor. Den avskurna toppen kan användas som korttids växthus Ta av korgen för luftflödet bara...

24/5 -08

ja detta var ju riktigt fiffigt... bra idé kanske man kommer använda i framtiden...(då orkisarna blivit ännu fler... )

24/5 -08

Klarar du dina utflyttade från "yttre angripare" som t.ex. myror, nyfikna fågelnäbbar, bladlöss och annat?

24/5 -08

Smart! O bara man kollar lite hemma finns de säkert en hel del som skulle fungera bra som krukor.Har du något bra tips på hur jag kan fixa till lite större korgar för Dracula tex.Va tror du om man skulle borra en massa hål i nedre delen på nån flaska.......?

24/5 -08

"Mia" ...tack, det var mera att jag ville påminne er om att spara på dessa flaskor, eftersom de försvinner snart ! ...det är som "Messermark" säger, att dessa kan man ha till så mycket ... så spara, så kanske man kommer på något en vacker dag
"Säluttern" .... nej, jag har inte haft problem med någon angripare hittils ... bara vänliga insekter ..... har du fått något ?

24/5 -08

"Carmelita" ... tack .... jag har aldrig haft Dracula och jag vet inte riktigt dess behov, men kanske det kommer någon annan hit och eventuellt gör tummen upp för dig......

Häftigt Ewert! Hur har du gjort själva upphängningen? Jag ser fram emot nästa lördag! (för det kommer väl fler tips? )
Annette

24/5 -08

Himla fiffigt Ewert! Kan man kombinera dom även som fågelholk?

24/5 -08

"Annette Jones" .... Det är ståltråd som blev över efter hundgården.... och som jag böjde och rundade efter en kastrull, sedan var det bara bocka till ändana och trä i hålen på petflaskan .... de brukar hänga lite längre bak i bild, men nu för fotot skull så fick de låna papegojans pinne som går ut till lönnen intill altanen

24/5 -08

"Felixan" .... tack , hur tänker du ang. fågelholk ?

24/5 -08

Tjabba...

En smart lösning - men som blir ännu smartare om man använder andra ändan av flaskan för där finns det ju redan ett hål för avrinning - korken (som givetvis skruvats bort)...

Henke

24/5 -08

"Hellemar" ... kan inte se att det skulle vara bättre på något sätt för min egen del, för denna kransen med vitmossa som jag har nu runt ett tilltaget botten hål... att man får en fuktighetdepå runt den nersänkta bottenkanten + en bra luftcirkulation genom den tilltagna "öppna" bottenhålet !

24/5 -08

Ninnaninnaninnininnaaaa ninna ninna ninnaaaa!
Uppfinnar-Ewerts lördagstips
Va skoj!
Ser fram emot många härliga lördagar tillsammans med dig!

24/5 -08

"Chic" ....på tu man hand ? ...

24/5 -08

Toppen Ewert. Jeg gleder meg også til neste lørdag.

24/5 -08

Ewert - det var bara en association jag fick. Tänkandet fixar väl du? Två våningar kanske?

24/5 -08

"Felixan" ... det är lite så jag tänker också , vad är det för fåglar du har ? .... själv så har jag ett par finkar som håller på att bygga sitt rede på altanen just nu. Roligt att följa det hela

24/5 -08

På taket i huset mittemot brukar det födas måsungar - gissa på vems bakgård någon av dom brukar hamna efter första flygturen? Fast till dom räcker ju inte cola-flaskan. Till höger om balkongen har gråsparven ett bo under takpannorna och till vänster brukar det vara talgoxar, fast inte i år vad jag kunnat se. Och för mig som har två katter tror jag inte ett kombinationsbygge skulle funka så bra!

Tänk om jag hade en veranda som din och ha dig som granne då uppfinningsrikedomen sviktar…
Mycket fiffigt, Ewert!

25/5 -08

Ewert, dina plantor ser ut att må förträffligt. Måste du vattna ofta?

25/5 -08

"aa" .... tack, det hadde ju varit trevligt
"Spindeln" ... tack, det beror helt på väderleken, under vintern då de är innomhus så blir det mera regelbundet !

Ge ditt svar

20/2 -08

cattleya

cattleya. Från Ivan V..

 

Nyckelord: Cattleya, ampel

Prata om bilden

17/1 -08

Bild

Från Franzie.

 

Nyckelord: Bangkok, ampel

18/1 -08

Jag "fann fem fel" i den här bilden:
1) Där finns ingen hängmatta
2) Jag finns inte i den hängmattan
3) Jag har ingen parasolldrink i handen där jag ligger i hängmattan
4) Det sitter ingen underskön yngling och skalar druvor och viftar med palmblad vid hängmattan
5) Det ligger inget kattdjur och spinner i trädet
I övrigt var det en alldeles underbar bild

18/1 -08

Jag hittade ytterligare ett fel:
Jag var heller inte där och försökte sno hängmattan ifrån dig

18/1 -08

Du kunde ju ta platsen som kattdjur i trädet, Tiger Jag ska klia dig behagligt under hakan om du spinner vaggvisor!

18/1 -08

Ytterligare ett fel: En svart panter skulle göra sig mycket bra i omgivningen! Den fattas också

18/1 -08

Det är bilder på en "liten bakgård" i bangkok där släktingar bor till några vänner. Själva bakgården har alla dessa saker ni saknade, även om dom inte är med på bilden+ grill & matplats! Här är väl "mormor" på god väg att grilla några jättescampis eller liknande. Jag tror bilden är tagen från hängmattan faktiskt!

18/1 -08

Säluttern i hängmattan, Tiger i trädet spinnandes vaggvisor, Pantertant njuter av orkidéer och Mormor, som sig bör, förberder middagen till det härliga gänget

18/1 -08

vill ni se en till bild på den fina trädgården?

18/1 -08

En riktig skönhet.

18/1 -08

Kan inte någon? Jag vill att alla "namedroppar" här i min nostalgitripp. - Kom igen nu alla experter!

18/1 -08

Uuuuuuuuuuuuuuuuuunderbara bilder! DÄR skulle jag vilja bo!
den sista plantan på bilden här med rötterna på trädstamman måste iaf vara en Gigantea??

Prata om bilden

..... i godis - automat !

Nyckelord: kruka, ampel

22/11 -07

Den planteringen var ju annorlunda.Kul grej.
Anette

22/11 -07

Häftig väggampel, men inte alla som har en sån

22/11 -07

Ja, jag vet inte om det kommer att fungera ....
Men eftersom jag nu har fönster åt 3 väderstreck i rummet.. så har jag nu satt upp 10 st runtom på väggarna, och där jag kan ha 2 st orkide´r i varje ampel !
Fördelen som jag ser det är att man kan ha 2 st plantor "ihop", blomstängeln som får falla fritt ut mot rummet, lättare att vattna eftersom botten lutar utåt från väggen och med ett par stora dräneringshål i botten så är det bara att ställa en hink under och fylla på med vatten upptill... och vattnar därigenom 2 st plantor samtidigt utan att behöva stänka ner väggarna.
Och eftersom det är öppet upptill på två planteringställen med en nivåskillnad ... så¨blir det bättre genomströmmning av luft till rötterna plus att plexiplastet släpper in ljus till rötterna ....

Det ser spännande och "annorlunda" ut
Monika

22/11 -07

Åh vad fiffigt, roligt, nytänkande och kreativt! Jag blir alltid så i gasen av sånt Och så mycket nyttigare med lådorna fyllda av ögongodis än ätbart dito...Dessutom ser det jättefint ut, ljust och stilrent!

23/11 -07

Vad häftigt!! En riktigt bra idé att stjäla....
Vad snyggt och stilrent det ser ut mot den snygga väggen!

De måste ju någon gång byta ut godislådorna i affären så omöjligt kan det inte vara att få tag på en.
Ann

23/11 -07

Roligt att ni gillade idén.... och fungerar det inte så åker de ut i köket igen, där jag förvarade mjöl,socker,pasta m.m. i låderna ... .......och orkidérna åker åter ner i konservburkarna !

Så det är klart att du skall "tjäla" denna idé ... Ann L, men i dag har jag sett att de har en annan lite större och rundare modell. Men det kan fungera det också !

Och "Säluttern", roligt att få dig i gasen med lite ideér .....tror jag ! !! L

Men jag tror på detta, fast det kan ju komma en dag när man får besök av en barnfamilj och där då dessa klåfingriga små hulliganer identifierar blixstsnabbt godislåderna .... och desperat börjar gräva efter bjudgodis, allt medans kariesvattnet rinner i mungipan på dem ... L

23/11 -07

Hihi, ja, minihulliganer får man försöka sysselsätta med något annat under visningsrundan Men, tag varning käre vän, det är inte säkert att det är de yngre du behöver se upp med mest, det kan finnas klåfingrade tanter och farbröder oxå ...Orkidéälskare utan gränser, t.ex.

Ge ditt svar

Om lyckan var på topp i går för alla blommorna så föll jag hårt idag .
Särbon skulle hänga upp en ampel med en nyinköpt Hoya idag och kroken höll inte och allt föll ner på fönsterbänken och bröt naturligtvis av blomstängeln på den ljusa av de "phallisar" som blommar om hos mig för första gången nu.
Blev en blomma och två knoppar kvar ....
Vi klarade en Dendrobium som också blommar om för första gången och det var tur.....Phallisar har jag ju fler i knopp.
Så kan det gå ! !

Nyckelord: ampel, Phalaenopsis, olycka

24/9 -07

Känner igen det, tappade ett lysrör en gång, hela amaturen, det gick några knoppar och 2 krukor,
men det var fråga om cm för att det skulle blivit katastrof, puh, upptäcke hur många "fula ord" jag kunde,
tur inga barn var i närheten, då hade dom gått hem och berättat vilka nya ord jag lärt dom.

Vilken attans olycka det var men tur att det inte gick värre ?
Monika

24/9 -07

Stackars Dej! Vad ledsen man blir...
Jag var med om något liknande i början på mitt odlande!
Min son skulle slå ihjäl en fluga i fönstret och slog sönder flera blommor på en fin phalaenopsis! Jag grät, men han sa bara " mamma, var inte ledsen det växer ut nya" Det var ju föga tröstande!
Birgit!

25/9 -07

Ja, olyckor är inge kul. Var själv med om en när jag skulle flytta alla mina orkisar (vid det laget bara 10 st) och trodde jag kunde bära dem alla på ett brickbord. Tyvärr så fastnade benet på bordet i min säng och jag råkade tippa bordet åt sidan så alla krukor trillade omkull och några rasade ned i golvet. Flera bulber och några stänglar gick av och tre krukor gick sönder. Då var jag verkligen inte glad.

Ge din åsikt

For som ett jehuu idag och letade amplar i vit plast.
Massor finns med blommor i men inte att köpa lösa. Helt makalöst - bara svindyra ampar, rätt opraktiska och inte i flera storlekar finns.
Ibland känns Sverige som ett U-Land när det gäller sånt en orkideodlare kan behöva.

Nån kanske vet var man kan skaffa såna.

I värsta fall får jag fråga Herman ter Borch som jag ändå skall beställa plantor av till Lennartsnästräffen.

Han svarade blixtsnabbt på mitt mail. Phap och Phrag - order senast 15 juli, övriga 20 juli.

Nyckelord: amplar

Tjena Bertil
Jag har köpt på Weibulls i Stockholm vid på sveavägen mellan Olofpalmes gata och kungsgatan. Har ingen aning om dom har några kvar.
/Magnus

Ge ditt svar

1/3 -07

Ampel

Vilka olika sorter trivs att bo i keramik-ampel. Vi ska få in det på jobbet och jag tänkte då inhandla de. Men är lite osäker på vilka som gillar att bo i ampel.

Nyckelord: ampel, orkidée i ampel

4/3 -07

Hej Molle,
att ha orkidéer i ampel är jättevackert, tycker jag. Skulle särskilt vilja rekommendera att befria Phalaenopsisarna från sina blompinnar och låta dem hänga över kanten. Särskilt såna där lite robustare, som är vaxartade tycker jag personligen är häftiga när de hänger.
Jag har aldrig provat att plantera direkt i en ampel. Det är möjligt att det skulle funka riktigt bra i en oglaserad keramikampel med stora hål här och var, d v s en sån som "andas" bra så att substratet får ha det luftigt och hinna torka upp lite mellan vattningarna. Men att plantera direkt i en glaserad (tät) ampel tror jag och många med mig, är dödligt för de flesta orkidéer i det långa loppet.
Själv har jag ställ ner Phalaenopsisen med sin genomskinliga kruka i ampeln och sedan fordrat glasampeln med björnmossa för att få den att sitta stadigt. Det blir snyggt också, mossan döljer plastkrukan om ampeln är av glas . Om man gör så med en ampel av glas kan man lägga dekorativt grus eller små glaskulor längst ned i glasampeln, grus som får synas, innan man ställer dit plastkrukan med orkidén och börjar fordra insidan. Tänk på att glas blir som förstoringsglas, rötterna blir kokta i ett soligt fönster, så ett skuggigt läge är viktigt. Men nu gällde det ju en keramikampel, men det funkar säkert lika bra.
När man vattnat måste man vända uppochned på härligheten och hälla av allt överskottsvatten.
Macodes petola med sitt krypande växtsätt är säkert underbar i ampel, gillar att ha det lite fuktigt också, men den omvittnat svår att överleva. Även Laeelior och Cattleyor kan vara vackra i ampel.
Ludisia skulle också vara jättefint. Lätt att klara eftersom den trivs i vanlig blomjord. Om ampeln är terrakottafärgad eller orange tror jag du färgmässigt får in en fullträff där.
Sen har jag kollat in din profil och ser att du jobbar på Blomsterlandet ibland. Det är ju ett ställe som får en del gliringar från oss här på forumet. Vilken tillgång du kommer att bli för företaget, om du blir expert på orkidéer!

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.