Skriv början av artikeln om Stockholm

Nyckelord: Stockholm

Inlägg med Stockholm som nyckelord.

Började: tors 8/4 -10 09:00. Avslutades: sön 11/4 -10 18:00.

Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan i Älvsjö har i snitt 55-60 000 speciellt trädgårdsintresserade besökare i alla åldrar och från hela Sverige.

400 utställare varav ca 40 trädgårdsföreningar/organisationer
och minst 10 - 15 skolor med trädgårdsutbildning.
150 öppna föredrag och 5 seminarier under 4 dagar.

I år vet jag (Björn) om att Peter Göttfert och inza kommer finnas på utställningen som utställare/säljare. trädgårdsmästarn har skapat en av idéträdgård om orkidéer. SOS årsmöte sker på lördagen kl 14 på mässan.

Jag kommer finnas där på lördagen från 12 och vimla runt. Kommer du dit eller vet du om andra medlemmar som deltar som utställare eller liknande?

Nyckelord: Stockholm, Nordiska trädgårdar, utställning

9/4 -10

Jag håller föredrag om Ecuadors orkidéer lördag kl 11 och söndag kl 16

9/4 -10

Du har skrivit fel tid för SOS årsmöte Björn - det står iaf på SOS webbplats att det hålls kl 13:00 och inte 14...

9/4 -10

Isis: Hhhmmm... Jag trodde också att det var 13, men sedan har jag för mig att jag sett kl 14 någonstans. Kanske i tidningen? Vet någon här vilken tid som gäller?

9/4 -10

Man har tydligen flyttat fram årsmötet enl. sekreterare Cornelia Röjner till kl.14:00

9/4 -10

jasså? Men när får vi info om det då?
Men om det är flyttat så blir jag som en obstinat 14-åring. Det stod 13 i tidningen och står fortfarande 13 på hemsidan, jag ska rent krasst säga att börjar det inte kl 13 så kommer jag skippa mötet.

Linda

9/4 -10

Ja, jag förstår inte hur det kan stå så olika, för när du öppnar dagordningen på hemsidan så står det 14. Vi har för en gångs skull ÄNTLIGEN fått en möjlighet att åka upp och då får vi inte ens rätt tid från början vilket jag tycker är lite dåligt men jag hoppas nu att det verkligen börjar 14 för det är då vi anländer.

9/4 -10

I orkidekalendern på sidan 3 i tidningens marsnummer står det också 14, men som sagt var: på hemsidan står det olika tider.

I och för sig är det mindre illa att saker flyttas fram än att de flyttas bakåt, men huruvida mötet har utlysts på rätt sätt är något mötet får ta ställning till...

11/4 -10

Delar av SOS styrelse 2010. Från Björn.

En sammanfattning av mötet så som jag antecknade detaljerna:

 • De nya stadgar som första gången godkändes förra årsmötet godkändes igen i år och gäller därmed från och med nu
 • Likas motion om att årsmöten bara ska förläggas till Malmö, Sthlm, Gbg eller helsingborg avslogs
 • SOS hade ungefär 1000 medlemmar i fjol
 • Förra året gick föreningen -60 000 kr, främst på grund av höga porto- och tryckkostnader
 • Hittills i år har föreningen fått in 225 000 kr i medlemsavgifter
 • Vart tidningsnummer kostar 30 000 kr att framställa
 • Årsmötet beslutade att antalet tidningsnummer dras ner till 8 per år för att göra det möjligt för föreningen att "gå ihop". Lika och redaktionen får bestämma vilka nummer som tas bort/slås ihop. exempelvis januari och maj föreslogs.
 • Det diskuterades att föreningen bör bli bätter på att ta hand om nya medlemmar. Bland annat diskuterades att många nya medlemmar inte har odlat så länge. En följd av det är att det vore bra att nya medlemmar fick en kort skrift med grundläggande råd samt att det vore bra med fler grundläggande artiklar i tidningen. Det diskuterades att säsongsspecifika råd skulle kunna publiceras i tidningen ("nu är det vår, gör detta och detta").
 • Det diskuterades att klubbarna kan vara de som delar ut dessa skrifter till nya medlemmar.
 • tradgårdsmästarn föreslog att en arbetsgrupp ska skapas som tar fram intromaterialet
 • Det diskuterades att klubbarna bör uppmundras att skicka in artiklar.
 • trädgårdsmästarn berättar att han kommunicerar med jordleverantörer och näringsleverantörer om deras varors kvalité. Han föreslår att företag som tar fram bra produkter får licensiera SOS logga till sina produkter.
 • Diskuterades att medlemskap bör kunna säljas kontant och att den nya medlemmen får intropaketet direkt, i handen, vid köptillfället
 • trädgårdsmästarn, Mikael Andersson, valdes till ordförande i föreningen
 • Cornelia Röjner valdes till vice ordförande och kassör

11/4 -10

Tack för infot Björn!
Det verkar som om man fattat kloka beslut!
Framförallt är det bra att mer görs för att få nya medlemmar att stanna kvar i föreningen.
Idag är det inte så lätt att motivera "vanliga" hemmaodlare att bli medlemmar i SOS

11/4 -10

Tack för info, Björn.
Jag besökte mässan i fredags. Det var intressant att titta på Mikael's ideträgård, jag tycker den var fin. Tyvärr har jag inte köpt någon orchide, i stället blev det andra plantor: hoyor, sinnigior, floxer, smörblommor och köttätande växter.

11/4 -10

Tack för info, Björn! Det är bra att kunna hålla sig uppdaterad när man inte har möjlighet att närvara. Mikaels idé om ett intropaket och "att-göra-kalender" tycker jag var bra! Men lite synd att inte årsmötet köpte Likas idé om förläggning av årsmötena. Det är trots allt lättare för oss "utsocknes" att ta oss till storstäderna... Även om jag förstår argumenten mot det förslaget.
Hoppas ni hade kul ni som var där!

11/4 -10

Trist att det bestämdes att tidningen ska minskas i antal, jag anser att det hade varit bättre att höja medlemsavgiften med 50:-/år istället. men då jag inte orkade vara med p.g.a. min förkylning så får jag väl skylla mig själv...Men trist är det i varje fall.
Och som sagt, vill ni ha mer nybörjar artiklar med i tidningen så måste de skrivas och skickas in, för det har jag inte möjlighet att göra.

Linda

13/4 -10

Jo, det är lite tråkigt att vi måste minska på tidningen, men jag tycker att argumenten för det var bra - jag tror att det är väldigt få som har lust att betala en dubblering av medlemsavg. för att få behålla två nummer till om året av tidningen. 500 Kr om året för 10 tidningar eller 250 Kr om året för 8 tidningar... Vem vet om dem får till bra introduktionsfoldrar till alla nya medlemmar med nybörjartips i så kanske medlemsantalet kommer att öka igen o folk stanna kvar i föreningen mer än ett år och då finns det kanske underlag för att öka antalet tidningar igen!
Sedan vill jag påpeka att Likas motion inte avslogs utan det var styrelsens förslag på motionen som antogs istället - styrelsen tyckte att det var en bra idé i grunden, men de vill kunna utnyttja särskilda events att förlägga årsmötet till som kanske har en större attraktionskraft att få folk att komma på mötena för att det finns mer att se/uppleva än bara årsmötet.

Mvh,
I

14/4 -10

Om det nu är så många som har svårt att ta sig till årsmötet när det ligger på annan ort än i storstäderna så undrar jag över en sak. Jag var på årsmötet och vi var 17st INKLUSIVE styrelsen. Varför kom det då inte fler när det var i sveriges största stad?

14/4 -10

Jag tror det till stor del beror på att man inte känner sig som en del av en förening, är man med i scouterna går man på möten varje vecka, hajk två gånger per termin, sommarläger och julfest + att man får en försäkring och en tidning (4-5) gånger per år.
Att vara med i SOS utan att vara del av en lokalförening och ställa ut plantor innebär ju bara tidningen.

Jag har tidigare sagt att en fördubbling måste vara felräknat eller hur, om sos går 60 000:- back så måste medlemsavgiften höjas med 60 :- då vi är
1 000 medlemmar. Men det kanske är jag som inte kan räkna...

Att min motion inte skulle bifallas, det visste jag redan och köper, jag hade tänkt gå på mötet om inte febern kommit tillbaka så jag fick åka hem från mässan kl 13. Men jag kommer inte att åka på ett årsmöte om jag måste stanna över natten för det inte går kommunikationer, det hade varit trevligt att ha det på sofiero tycker jag, men det kanske är för sent på året?

14/4 -10

17 av 1000 medlemmar på årsmötet är ganska uselt. Speciellt när man kunde passa på att gå på trädgårdsmässan. Jag hade för avsikt att gå men med två småbarn kommer det alltid något emellan tyvärr. Speciellt på helgen.

Hur många var på årsmötet förra året (i Karlstad, eller hur)?

14/4 -10

Även jag tycker att det är tråkigt att föreningen bara är ett tidningsförlag, men i och med stadgeändringen är det ännu tydligare att det är ett tidningsförlag vi är "medlemmar" i. Under årsmötet diskuterades det till och med i tidningsförlagstermer. Och det fördes inga diskussioner som inte gällde tidningsutgivning eller medlemsvärvning. Ja, min slutsats är helt enkelt att det är en tidning jag prenumererar på snarare än att jag är medlem i en påverkan-förening. Det är dock en bra tidning, så det är la ok. Men jag förväntar mig inte mer än tidningen längre. (Ett exempel: I stadgarna står/stod att föreningen ska arbeta för skydd av arter, det skyddsarbetet sker enbart i form av tidningsartiklar).

19/4 -10

Jag brukar inte uppröra mig lätt och har mycket förstånd för folk. Jobbar inom handel och har lärt mig att i dagliga kontakt med andra personer är det viktig att vara snäll (det är jag utanför jobbet också), hjälpsam och ha talamod (den saknar jag, när det gäller att vänta på plantor för att bli blomstora )
A propo SOS och det hur hanterar man medlemar..... för att nu är jag riktig SUR. Så gick det till:

Jag har inte fått något tidning i februari, så har jag direkt mejlat medlemansvarig Maria Eriksson om att jag har inte fått något februarinr av tidningen. Har inte fått något svar, ok - hon kanske har mycket att göra, tänkte jag. Har väntat till mars och fått då marsnr men fortfarande inte februari. Hmmmm, hon kanske har inte fått mejlet - jag ringer istället. Ringde massor med gånger vid olika tidpunkter på dagen, aldrig fått tag på någon. Till slut har svarat en trevlig man i luren (maken?) och med glädje tagit emot mitt meddelande om saknande tidningen samt mitt medlemnr. Nu har jag fått aprilnr - och tror ni att jag har fått februarinr?????? Nääääääää...., det skiter nog SOS i.

Jag har bidragit till tidningen med artiklar (de var inte många)och huvudsakligen med bilder under åren, samt betalat mitt medlemskap förstås. Nu tycker jag att medlemsansvarige nonchalanta inställningen till att ta hand om arenden som rör medlemar i fråga är min huvudanledningen att jag går ur SOS.
Jag förstår att man skötter allt som rör sig SOS utöver sitt vanliga arbete och privatliv, utan ens har fått betalt för det. Men det är inte anledningen att man ska skita fullständigt i det, som att svara på mejl och lösa problem som medlemar påträffar angående medlemskapet.
Skulle inte förvåna mig om att ont om medlemar i SOS är påföjld av hur man tar hand om de

Adjö SOS!

Kamila Irie

19/4 -10

Du är inte ensam, Kamila. Jag bestämde mig att gå med SÖS efter några års uppehåll. Jag har betalat avgift och skickat mail med min adress, men fick vänta ETT BRA TAG tills jag började få tidningar. Jag har skickat många mail till Maria och Poul för att få tidningar.

19/4 -10

Hej hopp
Många försöker nå mig som redaktör när de inte får kontakt med Maria, och det är ett par stycken varje månad som saknar tidningar. När min mamma gick med i SOS så tog det tre månader innan hon började få tidningarna.

Jag trodde Maria så skulle avgå på årsmötet, men blev paff när hon fortfarande sitter kvar, det kanske inte finns någon annan som är beredd att ta jobbet? När bara 17 kommer på årsmötet så är inte "utbudet" så stort.
Linda

19/4 -10

Finns det ingen valberedning inom SOS?

19/4 -10

Linda, jag tycker att du är en fantastisk förebild för SOS, när det gäller att ta sitt jobb på allvar Hur du kämpar varje månad för att få ihop tidningen, jagar artiklar och bilder och levererar alltid lysande nummer varje månad Men till slut, om andra inte se till att den ramlar in i brevlådan....
Om bara alla andra i SOS var lika bra på sina poster som du..
Kram

19/4 -10

Jättefint nummer som ramlade ner i brevlådan idag. Tack än en gång för ditt fantastiska jobb Linda!

Berätta om ditt deltagande

12/10 -09

+ 13/10 -09

Orkidéer syns på Haga

Från Björn.

Började: fre 16/10 -09 10:00. Avslutades: sön 15/11 -09 16:00.

Orchidéhuset ordnar stor utställning på Fjärilshuset i Hagaparken, Stockholm.

"Orkidéer och 1700-talet möts i en hejdundrande utställning."

Mer info.

Nyckelord: Fjärilshuset, Orchidéhuset, Stockholm, utställning

13/10 -09

Tack Björn du är en klippa! Du är alltid så vänlig och lägger ut så mycket information om alla orkidéhändelser. Hur hinner du?
Vi välkomnar alla som har möjlighet att komma. Det är en utställning och butik på nästan 1000 m2. Vi har även hela vårt rea sortiment från webshopen med oss. Hälsningar, Peter och Lotta

19/10 -09

Jag var där i lördags eftermiddag och tyckte att det var en jättebra utställning (Lottas första!). Extra bra att det var i ett separat växthus ifrån fjärilarna - ingen imma på glasögonen och lätt att fotografera. Jag tyckte speciellt att det var bra att det var så stort och luftigt, man behöver inte oroa sig för att fastna i blomstänglar etc. Lejonet var ett kul inslag tycker jag och alla prasslande höstlöv. Jag tycker absolut att man ska gå på den här utställningen!

Attans att man har 30 mil att åka för att ta sig dit.....jag skall ta ett snack med frugan

19/10 -09

Ja, gör det! Det finns säkert fler trevliga saker ni kan göra i Stockholmstrakten om ni bestämmer er för att ta en tur hit.

19/10 -09

Det som gör det värt att åka 30 mil och kolla är isf butiken, för den var stor med bra utbud tycke jag. Utställningen kändes tunn...

frågan är bara vart man "dumpar" twinsen någonstans blir lite svårt att gå och titta på orkideer med två skrikande gossar på armarna. Och hur jag motiverar för frugan att åka hela vägen dit för 700 kr t.o.r. Till fjärilshuset, hon är ju livrädd för fjärilar av alla varelser.... Nu har jag ju förstått att dem är i ett annat hus men. Inträdet kostade 90 kr per pers va?

19/10 -09

Hej på er! Vårt inträde till orkidéerna är 60:-. Om jag visste att jag var där så skulle jag kunna ta hand om twinsen....Kul att du blomtjuven tyckte om butiken i alla fall! Peter

Jag håller med, butiken var toppen - har redan hunnit med två shoppingturer dit! Men jag känner redan nu att jag behöver en sväng till för att plocka upp godbitarna som inte fick följa med hem i helgen.

19/10 -09

Är lite sugen att åka dit. Skulle nog kunna bli en trevlig dagsutflykt. Är det svårt att hitta dit från E4??

Nej vadj ag förstod av hemsidan så tar man bara en avfart och är där i princip

19/10 -09

Det är Solna avfarten ifrån E4 som gäller. Kommer man norr ifrån får man extra påminnelse av en reklamskylt med Papegoj-bild som säger nästa avfart för Fjärilshuset, det är tydlig skyltning mot Hagaparken. Parkeringen är dock lite klent tilltagen och parkeringsvakterna nitiska så man måste stå i en ruta för att inte få böter. (Folk brukar parkera längs gräskanterna runt i kring ibland och det är ju inte tillåtet...) Det har varit bra gång/cykel-banor tidigare så man skulle ju kunna parkera vid Karolinska sjukhuset och gå därifrån till Hagaparken också om det är väldigt fullt. Det kan ju faktiskt löna sig också för där är det gratis att parkera på helgerna!

25/10 -09

Vad jag har förstått av tid.såkallade utställningar så är det mest en butik.

25/10 -09

Att det enbart skulle vara en butik vet jag inte omjag håller med om. Fast jag är väl part i målet.... Det är klart att butiken är stor. Detta eftersom vi inte har någon butik längre och vill att alla som har önskat skall kunna passa på att handla nu hos oss. Men det övriga är på ett helt annat sätt uppbyggt än tidigare. Vi vill hela tiden variera oss när vi gör våra utställningar. Annars skulle det inte vara intressant för er att besöka oss varje år. Om vi ser till ytan så är det den största utställningen vi gjort. Tack för mig, Peter

25/10 -09

Jag har varit där idag och njöt verkligen av utställningens karaktär, även om jag knappast såg några orkidéer som jag inte sett bilder på här på OP t ex. Visst, många Phal-hybrider... men väldigt vackra, och visst... inga märkvärdigheter för den invigde orkidéodlaren men jag gillade det jag såg, speciellt en Phalaenopsis leuchorroda Min kompis, helt ovan vid orkidéer njöt också och hade svårt att välja vad hon ville köpa i butiken. Och så fanns hyllorna med diverse fynd till 50% Kunde inte handla då jag ska åka hemåt med barnbarn och packning, men Ph leukorroda, den får stå på vänt! Tycker att orkidéhuset är värt beröm för hur utställningen är gjord

25/10 -09

Tack så mycket. Vill bara tillägga att det är en hybrid av leuchorroda. Vi har missat det på texten. Viktigt så att ingen blir besviken. Peter

25/10 -09

I fredags var det min tur att njuta av både butik och utställning.
Jagv uppskattar verkligen det miljöbygge som görs på dessa utställningar, det var en trevlig vandring, fann en hel del vackra plantor jag gärna burit med mig men ekonomiskt snille som jag försöker vara blev det i stället shopping i butiken så jag vandrade iväg med :
Coelogyne fimbriata
Coelogyne speciosa
Aerangis spiculata
Att det dessutom finns en knopp på Coelogyne spicatan gör ju inte det hela sämre hoppas bara att den orkar fram efter miljöombytet...

27/10 -09

Ja, de speciosa som vi har är en otroligt bra klon. Det finns exemplar som jag har hemm som blommar 2- 3 ggr/år. Det är i stort sett hela tiden blom eller knopp på dem. Det gör en liten konfunderad då det är svårt eller rättare sagt omöjligt att vila den lite...Peter

Berätta om ditt deltagande

29/9 -09

Orkidé 2009

Började: lör 3/10 -09 11:00. Avslutades: mån 2/11 -09 17:00.

Orkidéutställning på Tulpanens Hus, Åkeshov, Stockholm.

http://www.tulpanenshus.se/

Nyckelord: utställning, Tulpanens hus, Stockholm

29/9 -09

Får väl se om detta hamnar i evenemangskalendern nån gång i år... eller inte.

29/9 -09

NU finns den med! ÖVERALLT! Haha!

15/10 -09

Är det någon som varit där?
Är den värd ett besök?

17/10 -09

Det är den absolut, speciellt om du vill se orkider presenterade med andra växter ihop med mossa och vatten så att det leder tankarna till naturen. Utställningen på fjärilshuset är inte alls likadan ... Skulle jag välja en av dem att besöka en andra gång så skulle jag välja tulpanens hus, den tyckte jag och mitt sällskap var bäst

17/10 -09

Kan man köpa orkidéer där?

17/10 -09

Jahaadå det kan man!

17/10 -09

Så bra

Berätta om ditt deltagande

Började: sön 22/3 -09 11:00. Avslutades: sön 22/3 -09 15:00.

Rådgivning om krukväxter i Edvard Andersons växthus med botanister och trädgårdsmästare som finns på plats i växthuset för att svara på allmänhetens frågor om krukväxter. Östsvenska orkidésällskapet finns på plats och informerar och visar blommande plantor. Dessutom visningar kl 12 och 14 på temat "Krukväxter med historia".

Mer info på bergianska.se.

Nyckelord: Bergianska Botaniska Trädgården, ÖSOS, Stockholm

Berätta om ditt deltagande

Började: tors 26/3 -09 10:00. Avslutades: sön 29/3 -09 18:00.

Stockholms kanske största trädgårdsmässa hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö. Medverkar gör Orchidéhuset, Östsvenska orkidésällskapet och säkerligen andra orkidéorganisationer / -försäljare.

Entre 140 kr. Mer info på tradgardsmassan.se.

Nyckelord: ÖSOS, Nordiska trädgårdar, Stockholmsmässan, Stockholm

26/2 -09

Tidig i år
Men f-n 140kr för entrén är lite väl!

Håller med Kamila !
Rena rånet....80 spänn vore mer ok

14/3 -09

I senaste numret av SOS tidning finns en rabattkupong (på baksidan av tidningen) som ger 90 kr inträde isf 140 kr.

Undra om det funkar å ta en kopia, för man vill ju inte klippa sönder tidningen.

Eje

14/3 -09

Kopierad biljett gäller ej står det längst ner.

14/3 -09

Det var en mycket trevlig överaskning från SOS
Jonnie - kanske går det att visa upp tidningen, när man köper en biljett?

Måste nog börja använda läsglasögonen oftare, såg inte texten längst ner Lotta.

Eje

Eller hur Kamila, nu har man ju snart fått tillbaka medlemsavgiften

Eje

Berätta om ditt deltagande

26/2 -09

+ 27/2 -09

Rum & trädgård på Kistamässan

Började: tors 5/3 -09 12:00. Avslutades: sön 8/3 -09 17:00.

En av Stockholms stora trädgårdsmässor går av stapeln i Kista. På plats finns bland annat vår egen inza sälja Vanda och dess släktingar, Orchidéhuset finns på plats och även något som kallas "Orkidévännerna". Dessutom massor av fröer, sticklingar, tillbehör, redskap, växthus och annat såklart. Entre 130 kr. Mer info på kistamassan.se.

Nyckelord: Stockholm, Kistamässan, Rum & Trädgård

2/3 -09

Hmm, tänkte köpa en e-biljett via deras hemsida så man kan gå direkt in. Blev bra förvånad när de helt plötsligt ville ha en serviceavgift på 15 kr per biljett (dvs. 145:- per biljett). Är det inte tänkt att förköp ska underlätta för mässarrangören, dvs. mindre köer och färre kontanter? Jag blev iaf. småsur och börjar smått fundera på att skippa evenemanget helt...

2/3 -09

Tyvärr är det väl ett av Kistamässans sätt att finansiera bygget, tror inte att är så bara på "Rum & Trädgård" fast som vanligt vet jag inte (för lat för att kolla upp det ) jag tycker det är stort av dig att bara bli småsur, jag hade nog blivit taggig och rivjärnsmässig

5/3 -09

Hurra, idag blir det orkidéshopping!

5/3 -09

Ni som varit där, hur var det?

5/3 -09

Blomtjuven, jag kikade förbi där idag och jaa, det är väl som alla dessa mässor, lite inredning,pelargoner,sågar,m.m Men mindre, mer greppbart och inte så förbåålt med folk(iofs torsdag, kan ju ändra sig till helgen) Orchideehus. är där, Inza är där med orkideer, planteringsmaterial m.m och lotteri.( Och eftersom jag INTE skulle köpa nå orkideer nu, så måste jag ju iallafall sponsra "Verksamheten" tänkte jag... och köpte mig några lotter..åå så vinner jag en ! !!! Har väl aldrig varit nå stor lottköpare och aldrig vunnit. Så... ja..jag kände mig smått nöjd med besöket. Jo så nog tycker jag att man kan gå dit om inte annat för att köpa lotter hos Inza.:)

5/3 -09

Va skoj så om man går dit mestadels för å kika på orkideer (jag är inte så intresserad av vandor) så är det värt 130 alltså? Eller ska man vänta å gå på nästa mässa i älvsjö istället? Vad vann du hos inza förresten?

5/3 -09

Jag kan tänka mig att orchidehuset kommer ha mer på Älvsjö än va dom hade här. Jag vann en Ascocenda mh mh måste fråga sen efter fullst. namn, står förkortningar på skylten
härligt röd och behändigt format.

Berätta om ditt deltagande

Började: tis 3/3 -09 17:00.

Botanist Lars Gunnar Reinhammar och trädgårdsmästare Birgitta Eklöf berättar hur orkidéerna förökar sig och visar spännande exempel och samlingarna. Visningen kostar 50 kr och sker i Edvard Andersons växthus. Mer info.

Nyckelord: Stockholm, Bergianska Botaniska Trädgården

Berätta om ditt deltagande

Började: sön 1/3 -09 14:00.

I Medelhavshuset (Edvard Anderssons växthus) åå Bergianska blommar Coelogyne cristata (och säkert en del annat också). Vad sägs om en liten OrkidéPrat-träff för att titta, dofta och prata? Lite fika i caféet kan bli pricken över i-et.

Nyckelord: Stockholm, Bergianska Botaniska Trädgården

1/3 -09

En liten påminnelse till att Stockholmare som vill OrkidéPrata Live idag: 14.00, Bergianska! Vi ses där!

Berätta om ditt deltagande

Svärmor skall till Sthlm på måndag, och jag undrar finns det någonstans man kan köpa fina orkideér där?

Jag är ju främst ute efter någon ifrån min lista men om det finns nån butik så kan jag ju ringa och kolla vad som finns.
Inte nödvändigtvis i centrala. Men iaf så man inte behöver åka TB så längen för att komma dit. Eller kanske i Åkersberga?

Ingen som vet?

Nyckelord: Stockholm

Ingen som vet något? :'(

4/12 -08

Orchidéhuset har numera butik i Västerås. En bit bort, men det ärnog det närmaste. Möjligt att ex Blomsterlandet i Bromma har orkidéer (kvar efter utställningen i höstas). Det finns också en del orkidéer i en butik som ligger ungefär vid norra bantorget, på vasagatan. och en del i en butik som ligger på hamngatan, jag tror den heter hamngatans blommor till och med, nära Nybroplan.

Vet du om dem har några speciella på alla dem, det är lite svårt att skicka iväg sin svärmor att köpa när man inte vet vad som finns. Eller vad det är för priser för den delen

5/12 -08

De i Stockholm har bara hybrider, men fina sådana vad jag sett. Ganska dyrt. Orchidéhuset har också en massa hbirder, många med namn, samt de arter som du hittar i deras webbutik. Arterna blommar troligen ej, men hybriderna blommar.

Vilka adresser ligger dessa butiker på elelr vilka gator?

7/12 -08

Som jag sktrev ovan så är det på Vasagatan, Hamngatan, i Bromma (kolla blomsterlandet.se) och västerås (kolla orchidehuset.se).

Tack tack Björn, då skall jag skicka svärmor dit. Jag misstänker att hon kommer hem med en Phalenopsis i viket fall. Det har blivit en hel del sådana som man fått av människor. Men hoppas hon väljer något liiiite ovanligare iaf.

12/12 -08

Mitt bästa tips är Tegnérg.7 (typ?) där det brukar finnas båda phallar, paphar och dendrobium (och lite annat).

Ge ditt svar

Började: tors 23/10 -08 10:00. Avslutades: sön 2/11 -08 16:00.

Arne Kastbergs kvällsföreläser om "Bland lemurer och orkidéer i Madagaskar och Réunion"

Fri entré men förhandsanmälan

Alla orter

Nyckelord: Blomsterlandet i Nacka, Stockholm, Orkidéutställning, Fri entré

Berätta om ditt deltagande

Började: fre 26/9 -08 10:00. Avslutades: sön 26/10 -08 16:00.

Den 26 september öppnar en orkidéutställning i Tulpanens Hus i Åkeshov (gamla Plantagen, precis vid T-banan).

http://www.tulpanenshus.se/

Gå 2 till priset av 1 för alla OrkidéPrat-medlemmar. Läs mer.

Nyckelord: Stockholm, Åkeshov, utställning, Tulpanens hus

17/9 -08

Det här ser jag fram emot! Annars verkar det ju vara mest orkidéhappenings i södra Sverige, så nu får man som Stockholmare passa på.

Ja det här ser jag fram emot. Ska dit på fredag , är ledig då.

Berätta om ditt deltagande

Började: fre 12/9 -08 19:00.

Vi har besök av Svante Malmgren som visar bilder och berättar om hur man odlar markväxande orkideer! Mycket intressant för er som har möjlighet att odla utomhus, och självklart även för oss andra också!

Möteslokal: Frälsningsarméns lokal på Hornsgatan 96 i Stockholm.

Mer information och karta finns på vår hemsida: http://www.osos.nu/program.html

Nyckelord: Östsvenska orkidesällskapet, Föreningsträff, Stockholm

12/9 -08

Bara en påminnelse för er som befinner er i Stockholmsregionen!

Välkomna
Magnus

12/9 -08

Jag har 2 påsar pulver av Malmgrens modified terrestial medium för den som blir sugen att så själv.
Varje påse ger 1/2 l medium.
Ge mig ett bud - bättre den kommer till användning istället för att ligga i min kyl.

12/9 -08

carina vad då för medium?

12/9 -08

boxer, Svante säljer en speciell kompostblandning för terrestiala orkideer

12/9 -08

Nej Magnus inte kompostblandning utan medium för sådd av terresta orkidéer.
Blandas med demineraliserat vatten, kokas upp och fylls på flaskor/burkar.

12/9 -08

Aha dvs agarlösning för sterilsådd av orkidefrön
Vad är det för speciellt med just denna? Kanske får tillfälle att fråga Svante ikväll

12/9 -08

Jag var på mötet i afton och det var väldigt informativt -- Svante berättade om fröförökning och möjligheterna att odla Oprys, Orchid, Dactylorhiza och Cypripedium (och några småsläkten). Före föredraget visade bland andra Magnus Anderlund och Mikael Karlbom upp exempel på sina blommande plantor -- bland annat en vacker rosa Sophronitis. Efter föredraget fanns det en del mycklet välväxta plator till salu. Jag köpte tre -- två Laelia och en Oncidium longipes (vilken jag letat [lite lagom aktivt] efter sedan 1995).

12/9 -08

Bilder på de nya plantorna, Björn
Tack

13/9 -08

Inköpt på Östvenskas möte 13/9 -08. Från Björn. Fri bild.

Ok, jag har ju köpt en ny fin blixt idag så här kommer en bild I bakgrunden ser ni ett A6-kuvert, som storleksguide.

Gick också på mötet.
2 pers hade som sagt säkert 40 plantor till salu, rimliga priser.
Han, som skulle koncentrera sej på att ordna skåp Nr2, kom hem med:
Barkeria spectabilis 80 Sek
Den chrysocrepis keiki 30 Sek
Oncidium divaricatum i blom 120 Sek
Laeilia gouldiana i blom 150 Sek
Miltonia spectabilis i blom 80 Sek

Glad ändå Eje

13/9 -08

Ändå???

Eje

Berätta om ditt deltagande

Hej! Vad finns det för bra affärer där man kan hitta orkidéer i Sthlm? Den på Tegnérgatan känner jag till och tänkte cykla förbi i eftermiddag (om det slutar ösregna och åska lagom till man slutat jobbet), men finns det några fler bra? Är särskilt sugen på att införskaffa min första paph!

Nyckelord: Stockholm, köpställe

30/6 -08

Vad är det för affär på Tegnérgatan som säljer orkideer? Jag ska till stockholm i augusti, blev nyfiken då jag såg din fråga. /Monica

30/6 -08

Var det inte där Orchidéhuset låg ?

30/6 -08

Jo, precis, men dom har tydligen bytt namn och heter nu Primören Orchidé. Tegnérg. 3, nästan i mina kvarter..

30/6 -08

Bor du nära så kan du ju kolla , men det har varit så hit och dit om de ska sälja orkidéer har jag sett Peter skriva om....på orchidéhusets sida

30/6 -08

Jag åker förbi och kollar in så kan jag rapportera läget sen!

30/6 -08

Dom har nog slagit igen nu - för 3 veckor sedan när jag var förbi hade dom utförsäljning på allt!

30/6 -08

Aha, attans.. Så då blir min ursprungsfråga än viktigare! Var shoppar man nu då?

30/6 -08

Det beror ju lite på vad du är ute efter?

30/6 -08

Mm, nu är jag först och främst ute efter att hitta en fin paph. Det måste inte var de mest prestigefyllda blommorna, så länge de är friska och krya och inte jättedyra.

30/6 -08

..och rapporten blir då följande: Primören Orchidé är igenbommat, men däremot ligger en annan blomaffär vägg-i-vägg där de hade orkidé-rea! toppen! det fanns både blommande och vilande och jag passade på att utnyttja erbjudandet 4 st vilande för 100:-!! fick med mej två paphar (en med blomma faktiskt och en med knopp), en dendrobium nobile (superfin planta!) och en ludisia. samt en mini-dendrobium för en tjuga! jo, jag tackar ja.

30/6 -08

Oj oj Redhead de va inte dåligt! Lyckans ost! Vill oxå ha flera... ler

30/6 -08

Det blev ju ingen dålig blomshoppingtur trots allt då....många fynd dessutom.

30/6 -08

mm, 25 spänn för det här bedårande lilla fejset, vilken affär! liten, men naggande go´.

någon som känner till vad den kan heta? eller är det en hybrid tro..

Ge ditt svar

Började: lör 26/7 -08 08:30.

Östsvenska ordnar sedvanlig sommarträff i Lennartsnäs (Kungsängen). Besök med föredrag och plantförsäljning från tre av världens ledande odlare. Dessutom lunchbuffé och samkväm på kvällen. Mer info om evenemanget.

Nyckelord: Stockholm, ÖSOS

22/7 -08

Är bara medlemmar i Östsvenska välkomna?

Det har jag svårt att tro.
Men om jag va du och ville vara 110% säker så skulle jag gå in på SOS hemsida klicka på forum å ställa frågan där.
Eller Varför inte gå in på ÖSOS sida å skicka ett mail med frågan till nån i styrelsen?

Eje

23/7 -08

Nej, inte bara medlemmar i ÖSOS! Min man och jag är inte medlemmar där men jag har anmält oss utan några som helst problem. (Jag är visserligen medlem i SOS, men inte min man... ) Jag mailade till jan@charon.se och anmälde oss och fick positivt svar nästan direkt. Jag tycker det verkar trevligt. Är det fler OPare som ska dit? Ge er tillkänna om ni ser oss

PS. Eje, du och jag kanske borde bestämma möte, så vi kan byta plantor?

23/7 -08

Då lär vi ses där, det brukar vara flera från OP som brukar vara där, hoppas också i år

23/7 -08

smygreklam: Ni kan ju ha på er en OrkidéPrat-tshirt eller en pin så känner ni igen varandra, och visar att ni gillar OP

Berätta om ditt deltagande

12/1 -08

tillägsbelysning

var kan man få tag i bra men bilig tillgsägsbelysnig i stockholmstrakten?

Nyckelord: Stockholm, belysning

14/1 -08

har bestält halogenamatur med två lampor av mike

16/1 -08

beg lysrörsarmaturer? billigast från container!
eller ikeas kompaktlysrör i gammal lamphållare, kanske kan vara ngt?

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.