Skriv början av artikeln om Nordiska trädgårdar

Nyckelord: Nordiska trädgårdar

Inlägg med Nordiska trädgårdar som nyckelord.

7/4 -17

7/4: Otäck dag

Tog mig till och från Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan idag (och hämtade ut min efterlängtade Lucke-beställning) utan problem. Maken gick dock längs Drottninggatan strax före 15, eftersom han skulle hem med tre-tåget . Han kom med sista Mälardalståget innan de stängde ner kommunikationerna. Sonen blev 'bara' sen hem, då hans tågförare inte visste hur nära Storhult hen skulle få tillstånd att köra... Usch, det här kom lite för nära mig, faktiskt!!

Nyckelord: lucke, nordiska trädgårdar, terrorattack

7/4 -17

Fy fan....

Ge din åsikt

Jag planerar att hänga där fredag förmiddag 7 april (bland annat för att hämta hem en omfattande Lucke-beställning ). Någon annan med mäss-planer?

Nyckelord: nordiska trädgårdar

2/4 -17

Låter spännande.... Omfattande... Får man vara nyfiken?

2/4 -17

Jodå, det går bra! Får väl lägga ut en bild med vad jag slutligen kommer hem med... (finns ju normalt mycket att välja på, när en besöker det här stället ). Tänker gå på orkis-föreläsning oxå, återkommer med hur jag ska fotografera de nya kunskaperna.

2/4 -17

Jag hade tänkt gå... men ställde in det i år i sista stund. Sambon blir tokig om jag kommer hem med fler orkidéer...

2/4 -17

Asch, min har redan passerat det orkidé-stadiet, jobba på tillvänjningen bara . Och det finns annat att se, lära sig och njuta av på sådana här nöjesparker !!

2/4 -17

I helgen förstod jag Mariannes taktik att jag inte kan få plats med fler än jag har. Hon har fylld dessa"odlingsbackar" med frö och strött över lite jord och sakt att när alla kryddor, tomater och luktärter har planterats ut i växthuset kan jag ta övrig plats till mina orkidéer. Blir det plats över får jag gärna köpa fler

2/4 -17

Perfetto, se till att blir lite plats över och köp ett växthus till du har ju tillstånd!

2/4 -17

Jag hör, ser och lär!! (Vetgirig ). Så snart Marianne går över till den ljusa sidan... moahaha!!

2/4 -17

Tillstånd att köpa ett till växthus?

2/4 -17

Jaha nu fattar jag, du är lurig som vanligt men det sättet jag skrev på var tvetydig men det var det Marianne tydligen framförde inte. Kan kort säga att mitt förhandlingsläge är dåligt efter Dresdenresan

2/4 -17

Har du motstånd??

2/4 -17

Om jag nu ska vara helt ärlig är min taktik att jag ska lura ut Marianne i växthuset och klippa kryddor mm. Faktiskt jag som har handlat och sått

2/4 -17

Okidoki då får du se på den positiva sidan: goda kryddor och tomater ska skördas, sedan fritt fram till Lund och Århus

2/4 -17

2/4 -17

Tja... allt handlar om uppfostran... läs hantering... min... sambo alltså... bidrar av egen initiativ med ideer och tillverkning av lösningar så att jag kan ha fler skönheter
Han tycker det min hobby och att jag ska roligt med det jag gillar...

Ge ditt svar

Haft en uuunderbar (semester)dag på Stockholmsmässan idag! Förutom sju orkisar och en föreläsning om svenska vilda orkisar, blev det chiliplantor, "Upptäck blommornas värld"- boken, EcoHerb-belysningskit, en Jerichos Ros, salami, chilisåser och lite annat smått och gott . (Skulle visa bilder, men jag visar visst 259 av 60 bilder just nu , så jag måste väl uppdatera bildpaket mm. Kolla FB tills vidare!).

Nyckelord: nordiska trädgårdar

22/4 -16

Lyxigt! Jag stod alltid med min farfar på trädgårdsmässan i Älvsjö när jag var barn. Många kära minnen!

22/4 -16

Fanns det mycket orkidér?

23/4 -16

Nej, det gjorde det egentligen inte (mer än hos Orchidéhuset). Och det var väldigt mycket mat, konsthantverk och bubbelpooler för att vara en trädgårdsmässa, tyckte jag!

23/4 -16

Orkidésällskapet hade en hel del plantor, i synnerhet monterade.

23/4 -16

Ja dem såg jag oxå, men annars var det tunt.

24/4 -16

Hittade 4 i min smak trevliga arter hos orkidesälskapet för 400 Sek, vilket jag tycker är mycket prisvärt
Inte heller hos Peter hittade jag varken Schomburgkia eller Sobralia, som är två arter jag försöker stifta bekantskap med, men jag gick därifrån med påsen full och kontot 1600 lättare.

Ge din åsikt

Jag ska dit i morgon förmiddag . längtar

Nyckelord: mässa, nordiska trädgårdar

19/3 -14

Önskar att jag inte hade 100 mil dit!

19/3 -14

Jag kommer vara där hela lördag. Om du vill titta närmre på belysningarna och på väggmonteringarna jag pratat om så kan du besöka Montern C07:44 Venso Ecosolutions och prata med Anders eller Roland och hälsa från mig.

19/3 -14

Jag åker inte heller, för igår fick vi tillökning här. Två ljuvliga 7-veckors undulatungar blev mina, så nu ska jag njuta av småttingarna! Mandel och Kiwi heter dom, som nu har flyttat in i undulatburen, där undulaterna Gurkan och Saffran finns sedan några år tillbaka! Vad vore livet utan orkidéer och undulater!

20/3 -14

Bussen går från Gävle till mässan på lördag . Då ska jag hämta några nya "orkisar" hos Peter, var jag nu ska placera dom , tittar också förbi hos Markus. Ska bli intressant att se belysningarna.

20/3 -14

Kanske på söndag.

20/3 -14

10 orkidéer, en Growlight Quattro och en massa mossa... puh, effektiv förmiddag på mässan!

20/3 -14

Xara, är du redan klar och en hel del blev det också!! Avissjukan känns tydligt just nu, men jag får nog min beskärda del nästa vecka!

20/3 -14

Det är ju livsfarligt när man kan gå runt och 'botanisera' bland plantorna och vrida och vända på dem. En helt annan upplevelse än att Internetshoppa! Kände mig totalnördig också: andra mässbesökare köpte meterhöga nopsisar för hälften av vad jag betalade för planta i en femkronas storlek med tre gröna blad...

20/3 -14

Meterhöga nopsisar kan vi nog leva utan!! Vad hamnade i din plantkasse?

20/3 -14

De 10 sista i plantlistan i min profil .

20/3 -14

Nice!

20/3 -14

Lämnade du något kvar till oss andra? Är där någon mer än Peter som säljer orkidéer?

21/3 -14

Hej på er alla!
Kul att så många hittade till mässan och vår monter under torsdagen. Det märks att ni uppskattar att jag har många arter med! De som säljer orkidéer förutom vi och alla vanliga Phallisar, är en Thailändska som har importerat. De är precis upplockade och i blom. Spännande att se hur de klarar flytten från Thailand i blom och knopp! Sedan är det ju också vår ordförande, Mikael som är här för sällskapets räkning samt stockholmarnas klubb. Så hjärtligt välkomna alla.

21/3 -14

Peter: Utifrån vilken infallsvinkel är det relevant att personen kommer ifrån Thailand? Utveckla gärna ditt resonemang är du snäll.

21/3 -14

Tack för tipsen Peter! Vi syns imorgon!

21/3 -14

Jag kommer att stå i Stockholms orkidéklubbs monter på lördag

22/3 -14

Hon direktimporterar från ett familjeföretag i Thailand. Inte relevant att HON är thailändska, däremot att orkidéerna just kommit hit och tar tid att acklimatisera. Jag handlade av henne ifjol. Plantorna lever men bara nätt och jämnt,men det brukar ta ett par år när de bott tropiskt tidigare. Luftfuktighet och extrem lux-halt och sånt.

22/3 -14

Jaha, då ska man åka till mässan nu då! Den som väntar på något gott...

22/3 -14

Ursäkta uttrycket, det var inte illa menat. Hoppas ingen tar illa upp.

22/3 -14

IdaTor: Bra klargjort, både angående språk och undermening. Tycker det är viktigt att uttrycka sig på ett schysst sätt. Särskilt när egna intressen riskerar att sätta tonen.

Ge ditt svar
Nordiska trädgårdar 2014. Från Björn. Fri bild.

Antal: Slutsåld. Pris: 100 kr per styck. Frakt: Ingår.

Gå på Nordiska Trädgårdar och stöd Stig Dalströms orkidéprojekt i Bhutan!

Peter på Orchidéhuset har tio biljetter tillgängliga och skänker hela summan för biljetterna till Stigs projekt. Porto ingår i priset och sista dag att beställa är 16 mars. Peter skickar biljetterna senast 17 mars.

Nyckelord: Bhutan, Nordiska trädgårdar

7/3 -14

Mi köpte 1 styck.

7/3 -14

Xara köpte 1 styck.

7/3 -14

Xara köpte 1 styck.

7/3 -14

Nä, EN biljett dårå!!

7/3 -14

Lara köpte 1 styck.

8/3 -14

Bibbi köpte 1 styck.

8/3 -14

Bibbi köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor
Nordiska trädgårdar 2014. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Nordiska trädgårdar

Prata om bilden
Blomsterlandet (tror jag det är) på Nordiska trädgårdar. Från Björn. Fri bild.
Svenska Orkidésällskapet på Nordiska trädgårdar. Från Björn. Fri bild.
Chue och Blomning på Nordiska trädgårdar. Från Björn. Fri bild.
Orchidéhuset på Nordiska trädgårdar. Från Björn. Fri bild.

Idag var jag på Stockholmsmässan och hälsade på Peter, Chue och andra på Trädgårdsmässan. Här kommer bilder på de flesta orkidéställena.

Nyckelord: Nordiska Trädgårdar

12/4 -13

Fantastiska bilder....vill vara där...

12/4 -13

Tack Björn. Kul att få se lite när man bor här uppe i Boden.

13/4 -13

Är det Juanna jag ser i Orkidésällskapets monter?... Och är det en Phyllobates eller Dendrobates på bilden (samma foto)?

Ge din åsikt

Började: tors 8/4 -10 09:00. Avslutades: sön 11/4 -10 18:00.

Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan i Älvsjö har i snitt 55-60 000 speciellt trädgårdsintresserade besökare i alla åldrar och från hela Sverige.

400 utställare varav ca 40 trädgårdsföreningar/organisationer
och minst 10 - 15 skolor med trädgårdsutbildning.
150 öppna föredrag och 5 seminarier under 4 dagar.

I år vet jag (Björn) om att Peter Göttfert och inza kommer finnas på utställningen som utställare/säljare. trädgårdsmästarn har skapat en av idéträdgård om orkidéer. SOS årsmöte sker på lördagen kl 14 på mässan.

Jag kommer finnas där på lördagen från 12 och vimla runt. Kommer du dit eller vet du om andra medlemmar som deltar som utställare eller liknande?

Nyckelord: Stockholm, Nordiska trädgårdar, utställning

9/4 -10

Jag håller föredrag om Ecuadors orkidéer lördag kl 11 och söndag kl 16

9/4 -10

Du har skrivit fel tid för SOS årsmöte Björn - det står iaf på SOS webbplats att det hålls kl 13:00 och inte 14...

9/4 -10

Isis: Hhhmmm... Jag trodde också att det var 13, men sedan har jag för mig att jag sett kl 14 någonstans. Kanske i tidningen? Vet någon här vilken tid som gäller?

9/4 -10

Man har tydligen flyttat fram årsmötet enl. sekreterare Cornelia Röjner till kl.14:00

9/4 -10

jasså? Men när får vi info om det då?
Men om det är flyttat så blir jag som en obstinat 14-åring. Det stod 13 i tidningen och står fortfarande 13 på hemsidan, jag ska rent krasst säga att börjar det inte kl 13 så kommer jag skippa mötet.

Linda

9/4 -10

Ja, jag förstår inte hur det kan stå så olika, för när du öppnar dagordningen på hemsidan så står det 14. Vi har för en gångs skull ÄNTLIGEN fått en möjlighet att åka upp och då får vi inte ens rätt tid från början vilket jag tycker är lite dåligt men jag hoppas nu att det verkligen börjar 14 för det är då vi anländer.

9/4 -10

I orkidekalendern på sidan 3 i tidningens marsnummer står det också 14, men som sagt var: på hemsidan står det olika tider.

I och för sig är det mindre illa att saker flyttas fram än att de flyttas bakåt, men huruvida mötet har utlysts på rätt sätt är något mötet får ta ställning till...

11/4 -10

Delar av SOS styrelse 2010. Från Björn.

En sammanfattning av mötet så som jag antecknade detaljerna:

 • De nya stadgar som första gången godkändes förra årsmötet godkändes igen i år och gäller därmed från och med nu
 • Likas motion om att årsmöten bara ska förläggas till Malmö, Sthlm, Gbg eller helsingborg avslogs
 • SOS hade ungefär 1000 medlemmar i fjol
 • Förra året gick föreningen -60 000 kr, främst på grund av höga porto- och tryckkostnader
 • Hittills i år har föreningen fått in 225 000 kr i medlemsavgifter
 • Vart tidningsnummer kostar 30 000 kr att framställa
 • Årsmötet beslutade att antalet tidningsnummer dras ner till 8 per år för att göra det möjligt för föreningen att "gå ihop". Lika och redaktionen får bestämma vilka nummer som tas bort/slås ihop. exempelvis januari och maj föreslogs.
 • Det diskuterades att föreningen bör bli bätter på att ta hand om nya medlemmar. Bland annat diskuterades att många nya medlemmar inte har odlat så länge. En följd av det är att det vore bra att nya medlemmar fick en kort skrift med grundläggande råd samt att det vore bra med fler grundläggande artiklar i tidningen. Det diskuterades att säsongsspecifika råd skulle kunna publiceras i tidningen ("nu är det vår, gör detta och detta").
 • Det diskuterades att klubbarna kan vara de som delar ut dessa skrifter till nya medlemmar.
 • tradgårdsmästarn föreslog att en arbetsgrupp ska skapas som tar fram intromaterialet
 • Det diskuterades att klubbarna bör uppmundras att skicka in artiklar.
 • trädgårdsmästarn berättar att han kommunicerar med jordleverantörer och näringsleverantörer om deras varors kvalité. Han föreslår att företag som tar fram bra produkter får licensiera SOS logga till sina produkter.
 • Diskuterades att medlemskap bör kunna säljas kontant och att den nya medlemmen får intropaketet direkt, i handen, vid köptillfället
 • trädgårdsmästarn, Mikael Andersson, valdes till ordförande i föreningen
 • Cornelia Röjner valdes till vice ordförande och kassör

11/4 -10

Tack för infot Björn!
Det verkar som om man fattat kloka beslut!
Framförallt är det bra att mer görs för att få nya medlemmar att stanna kvar i föreningen.
Idag är det inte så lätt att motivera "vanliga" hemmaodlare att bli medlemmar i SOS

11/4 -10

Tack för info, Björn.
Jag besökte mässan i fredags. Det var intressant att titta på Mikael's ideträgård, jag tycker den var fin. Tyvärr har jag inte köpt någon orchide, i stället blev det andra plantor: hoyor, sinnigior, floxer, smörblommor och köttätande växter.

11/4 -10

Tack för info, Björn! Det är bra att kunna hålla sig uppdaterad när man inte har möjlighet att närvara. Mikaels idé om ett intropaket och "att-göra-kalender" tycker jag var bra! Men lite synd att inte årsmötet köpte Likas idé om förläggning av årsmötena. Det är trots allt lättare för oss "utsocknes" att ta oss till storstäderna... Även om jag förstår argumenten mot det förslaget.
Hoppas ni hade kul ni som var där!

11/4 -10

Trist att det bestämdes att tidningen ska minskas i antal, jag anser att det hade varit bättre att höja medlemsavgiften med 50:-/år istället. men då jag inte orkade vara med p.g.a. min förkylning så får jag väl skylla mig själv...Men trist är det i varje fall.
Och som sagt, vill ni ha mer nybörjar artiklar med i tidningen så måste de skrivas och skickas in, för det har jag inte möjlighet att göra.

Linda

13/4 -10

Jo, det är lite tråkigt att vi måste minska på tidningen, men jag tycker att argumenten för det var bra - jag tror att det är väldigt få som har lust att betala en dubblering av medlemsavg. för att få behålla två nummer till om året av tidningen. 500 Kr om året för 10 tidningar eller 250 Kr om året för 8 tidningar... Vem vet om dem får till bra introduktionsfoldrar till alla nya medlemmar med nybörjartips i så kanske medlemsantalet kommer att öka igen o folk stanna kvar i föreningen mer än ett år och då finns det kanske underlag för att öka antalet tidningar igen!
Sedan vill jag påpeka att Likas motion inte avslogs utan det var styrelsens förslag på motionen som antogs istället - styrelsen tyckte att det var en bra idé i grunden, men de vill kunna utnyttja särskilda events att förlägga årsmötet till som kanske har en större attraktionskraft att få folk att komma på mötena för att det finns mer att se/uppleva än bara årsmötet.

Mvh,
I

14/4 -10

Om det nu är så många som har svårt att ta sig till årsmötet när det ligger på annan ort än i storstäderna så undrar jag över en sak. Jag var på årsmötet och vi var 17st INKLUSIVE styrelsen. Varför kom det då inte fler när det var i sveriges största stad?

14/4 -10

Jag tror det till stor del beror på att man inte känner sig som en del av en förening, är man med i scouterna går man på möten varje vecka, hajk två gånger per termin, sommarläger och julfest + att man får en försäkring och en tidning (4-5) gånger per år.
Att vara med i SOS utan att vara del av en lokalförening och ställa ut plantor innebär ju bara tidningen.

Jag har tidigare sagt att en fördubbling måste vara felräknat eller hur, om sos går 60 000:- back så måste medlemsavgiften höjas med 60 :- då vi är
1 000 medlemmar. Men det kanske är jag som inte kan räkna...

Att min motion inte skulle bifallas, det visste jag redan och köper, jag hade tänkt gå på mötet om inte febern kommit tillbaka så jag fick åka hem från mässan kl 13. Men jag kommer inte att åka på ett årsmöte om jag måste stanna över natten för det inte går kommunikationer, det hade varit trevligt att ha det på sofiero tycker jag, men det kanske är för sent på året?

14/4 -10

17 av 1000 medlemmar på årsmötet är ganska uselt. Speciellt när man kunde passa på att gå på trädgårdsmässan. Jag hade för avsikt att gå men med två småbarn kommer det alltid något emellan tyvärr. Speciellt på helgen.

Hur många var på årsmötet förra året (i Karlstad, eller hur)?

14/4 -10

Även jag tycker att det är tråkigt att föreningen bara är ett tidningsförlag, men i och med stadgeändringen är det ännu tydligare att det är ett tidningsförlag vi är "medlemmar" i. Under årsmötet diskuterades det till och med i tidningsförlagstermer. Och det fördes inga diskussioner som inte gällde tidningsutgivning eller medlemsvärvning. Ja, min slutsats är helt enkelt att det är en tidning jag prenumererar på snarare än att jag är medlem i en påverkan-förening. Det är dock en bra tidning, så det är la ok. Men jag förväntar mig inte mer än tidningen längre. (Ett exempel: I stadgarna står/stod att föreningen ska arbeta för skydd av arter, det skyddsarbetet sker enbart i form av tidningsartiklar).

19/4 -10

Jag brukar inte uppröra mig lätt och har mycket förstånd för folk. Jobbar inom handel och har lärt mig att i dagliga kontakt med andra personer är det viktig att vara snäll (det är jag utanför jobbet också), hjälpsam och ha talamod (den saknar jag, när det gäller att vänta på plantor för att bli blomstora )
A propo SOS och det hur hanterar man medlemar..... för att nu är jag riktig SUR. Så gick det till:

Jag har inte fått något tidning i februari, så har jag direkt mejlat medlemansvarig Maria Eriksson om att jag har inte fått något februarinr av tidningen. Har inte fått något svar, ok - hon kanske har mycket att göra, tänkte jag. Har väntat till mars och fått då marsnr men fortfarande inte februari. Hmmmm, hon kanske har inte fått mejlet - jag ringer istället. Ringde massor med gånger vid olika tidpunkter på dagen, aldrig fått tag på någon. Till slut har svarat en trevlig man i luren (maken?) och med glädje tagit emot mitt meddelande om saknande tidningen samt mitt medlemnr. Nu har jag fått aprilnr - och tror ni att jag har fått februarinr?????? Nääääääää...., det skiter nog SOS i.

Jag har bidragit till tidningen med artiklar (de var inte många)och huvudsakligen med bilder under åren, samt betalat mitt medlemskap förstås. Nu tycker jag att medlemsansvarige nonchalanta inställningen till att ta hand om arenden som rör medlemar i fråga är min huvudanledningen att jag går ur SOS.
Jag förstår att man skötter allt som rör sig SOS utöver sitt vanliga arbete och privatliv, utan ens har fått betalt för det. Men det är inte anledningen att man ska skita fullständigt i det, som att svara på mejl och lösa problem som medlemar påträffar angående medlemskapet.
Skulle inte förvåna mig om att ont om medlemar i SOS är påföjld av hur man tar hand om de

Adjö SOS!

Kamila Irie

19/4 -10

Du är inte ensam, Kamila. Jag bestämde mig att gå med SÖS efter några års uppehåll. Jag har betalat avgift och skickat mail med min adress, men fick vänta ETT BRA TAG tills jag började få tidningar. Jag har skickat många mail till Maria och Poul för att få tidningar.

19/4 -10

Hej hopp
Många försöker nå mig som redaktör när de inte får kontakt med Maria, och det är ett par stycken varje månad som saknar tidningar. När min mamma gick med i SOS så tog det tre månader innan hon började få tidningarna.

Jag trodde Maria så skulle avgå på årsmötet, men blev paff när hon fortfarande sitter kvar, det kanske inte finns någon annan som är beredd att ta jobbet? När bara 17 kommer på årsmötet så är inte "utbudet" så stort.
Linda

19/4 -10

Finns det ingen valberedning inom SOS?

19/4 -10

Linda, jag tycker att du är en fantastisk förebild för SOS, när det gäller att ta sitt jobb på allvar Hur du kämpar varje månad för att få ihop tidningen, jagar artiklar och bilder och levererar alltid lysande nummer varje månad Men till slut, om andra inte se till att den ramlar in i brevlådan....
Om bara alla andra i SOS var lika bra på sina poster som du..
Kram

19/4 -10

Jättefint nummer som ramlade ner i brevlådan idag. Tack än en gång för ditt fantastiska jobb Linda!

Berätta om ditt deltagande

Började: tors 26/3 -09 10:00. Avslutades: sön 29/3 -09 18:00.

Stockholms kanske största trädgårdsmässa hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö. Medverkar gör Orchidéhuset, Östsvenska orkidésällskapet och säkerligen andra orkidéorganisationer / -försäljare.

Entre 140 kr. Mer info på tradgardsmassan.se.

Nyckelord: Stockholmsmässan, Stockholm, Nordiska trädgårdar, ÖSOS

26/2 -09

Tidig i år
Men f-n 140kr för entrén är lite väl!

26/2 -09

Håller med Kamila !
Rena rånet....80 spänn vore mer ok

14/3 -09

I senaste numret av SOS tidning finns en rabattkupong (på baksidan av tidningen) som ger 90 kr inträde isf 140 kr.

14/3 -09

Undra om det funkar å ta en kopia, för man vill ju inte klippa sönder tidningen.

Eje

14/3 -09

Kopierad biljett gäller ej står det längst ner.

14/3 -09

Det var en mycket trevlig överaskning från SOS
Jonnie - kanske går det att visa upp tidningen, när man köper en biljett?

14/3 -09

Måste nog börja använda läsglasögonen oftare, såg inte texten längst ner Lotta.

Eje

14/3 -09

Eller hur Kamila, nu har man ju snart fått tillbaka medlemsavgiften

Eje

Berätta om ditt deltagande

3/4 -07

Nybörjare!

Från Krille.

Var på "Nordiska trädgårdar" i fredags och alla orkidéer där lämnar ju ingen oberörd! Nu har jag tänkt prova på orkidéer lite mer på allvar. Har fått veta att Phalaenopsis och Cattleya är bra "föstagångare". Har de samma krav? Kommer att placera plantorna i söderläge i mitt badrumsfönster och detta är som badrumsfönster brukar vara... suddigt eller frostigt eller hur man nu säger. Är detta en bra placering eller kan solen bränna även genom ett sådant fönster? Läste någonstans att man kan ha boklöv i sin odlingskompost... ska de vara färska eller torra? Har en Phalaenopsis sedan en tid och den blommar nu om (glad och stolt!) men vet inte vad den heter... bifogar en bild så ni kan hjälpa mig. Har ju naturligtvis tusen frågor till men jag söker runt lite i forumet och ser vad jag kan hitta. Tack på förhand!

Nyckelord: Nordiska Trädgårdar

Hej Krille och välkommen till forumet!!
Det du visar på bilden är en Phalaenopsis hybrid. Om de inte har ett namn när man köper dem, eller man vet vilken producent de kommer ifrån är det oftast helt omöjligt att ta reda på ett korrekt namn åt den. Phalaenopsis hybridiseras kraftigt och det finns ju plantor som passar allas färg och storlekssmaker. Sköt din nya phalaenopsis på samma sätt som du skött den gamla. Då den blommar om för dig mår den troligen bra.
Cattleya vill ha mer ljus än en Phalaenopsis, framför allt för att få den att blomma. Vattna den under tillväxt, men dra ner något på vattningen sedan. Jag är inte någon expert på Cattleyor direkt, så någon annan kanske kan tipsa dig lite mer. Annars kan du läsa i råd och bilder

Linda

3/4 -07

Tack Linda!
Grejen är att jag inte vet hur jag skötte den förra... eller kan omöjligt komma ihåg hur jag gjorde! Jag flyttade nämligen runt den i all möjliga och omöjliga lägen vartefter den stod i vägen och ibland fick den vatten och ibland inte. Så plötsligt en dag så såg jag en liten "pigg" nere vid basen och nu blommar den så fint för mig! Nu vill jag gärna ha en plats för den och några nya och har då tänkt att prova badrumsfönstret.

Ge ditt svar

Köpte 3 nya orkidéer idag, Burrageara Nelly Isler, Paphiopedilum Pinoccio och Masdevallia.Hur sköter jag dom?

Nyckelord: inköp, Nordiska Trädgårdar

31/3 -07

Dom är hyfsat lättskötta allihopa. B. doppar du i en spann, som vanligt ca en gång i veckan. Samma med P. Den bör inte torka ut helt, som alla Paphar. Gissar att Massdevallian är köpt i orchidehusets monter. Då är det troligen en amerikansk hybrid och lättare än arterna. Bör ha jorden hyfsat fuktig och gärna lite svalare. Åandrasidan har jag hört förbluffande historier om hur man kan "misshandla", sköta dom på ett vis man inte kan med rena arter. Allihopa kan med fördel stå ute på sommaren.
Lyckatill!

1/4 -07

Tack ,för dina goda råd.Ja,Masdevallian är en am. hybrid.

Ge din åsikt

Jag har lyckats missa Trädgårdsmässan tidigare år. Vad jag vet kommer Orchidéhuset vara där samt Östsvenska Orkidésällskapet. Vad brukar det annars finnas för orkidé relaterat där (dvs hur stor plånbok behöver jag ta med)?

Nyckelord: Trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar

23/3 -07

+ 24/3 -07

Dusk kommer att vara där.
Jag kommer att vara där:-) ( i östsvenskas monter) Brutala blommor säljer bl a köttätande växter och varföri nte besöka saint paulia sällskapet och gesneriasterna.
Jaja man kan ju titta...
Dessutom finns kaktussällskapet med succulenter och chilisällskapet.....
Jag gillar dock orkidenissarna bäst.
Jag skulle kunna skriva en utläggning här men behärskar mig

24/3 -07

Jag kommer nog att vara där, på lördagen i alla fall.

Ni på östsvenska får se till att spara det roliga tills jag kommer dit!

24/3 -07

Alla de år som jag har jobbat i Svenska Clematissällskapets monter så har den största orchidemontern varit orchidehusets. Sen har väl östsvenska och även kanske svenska sällskapet haft varsin eller en gemensam monter och det har varit allt i orchideväg. Det är ju mer av en trädgårdsmässa än för inomhusväxter.

Det finns ju flera roliga sällskap att kolla in, bla brukar även bonsaisällskapet vara där. Och så hoyasällskapet tror jag.

Kolla på under utställare på http://www.tradgardsmassan.se/ så hittar du nog vilka som kommer dit.

24/3 -07

Det är STORT med mycket folk.

24/3 -07

Det var länge sen jag var där,men i år ska jag försöka gå.Hoppas det är bra!

25/3 -07

Det är mest folk och trängsel på helgen..men på sönd 2 timmar innan det stängs reas det ut en massa.

Ge ditt svar

Började: tors 29/3 -07 00:00. Avslutades: sön 1/4 -07 00:00.

Östsvenska Orkidésällskapet kommer som vanligt att ställa ut en monter på trädgårdsmässan i Älvsjö som äger rum mellan 29:e Mars och 1:a April. Där kommer vi att visa upp fina orkidéer, sälja lotter och plantor, samt svara på allmänhetens frågor.
För det här evenemanget behöver vi medlemmarnas hjälp för att bemanna montern och för att få ihop orkidéer att visa upp. Att hjälpa till i montern brukar vara himla roligt och som utställare går man in gratis på mässan alla dagar.
Vi behöver speciellt mycket utställningsplantor för att utsmycka vår monter, så de som har något fint hemma som råkar blomma till mässan får mycket gärna bidra, även om man inte är med annars. Plantor kommer att tas väl omhand av oss i montern och det kommer även att finnas ett orkidéskåp att ha plantor i.

Intresserade kan gå till: http://www.osos.nu/

Nyckelord: trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar, ÖSOS

Berätta om ditt deltagande

när är Trädgårdsmässan?

Nyckelord: Nordiska Trädgårdar

Menar du nordiska trädgårdar på stockholmsmässan?
29 mars - 1 april!

Ge din åsikt

...lördagen.

Jag fick bara med mig en endaste orkidé hem. Zootrophion serpentinum till nya skåpet.
Det var dåligt med orkidéer på mässan överlag tycker jag.
Trevligt att stå i montern var det i alla fall!

Har upptäckt att mina fönster blir rejält heta på dagarna. Stekt vanilj = dåligt.
Så, jag gjorde några kaktuskap för att ha nåt att ställa i ugnsfönstrena. Två Sulcorebutior och en Rebutia. Dessutom håller jag på att trilla dit på Huernior och dylika växter också. Tur att det bara fanns en Stapelia på mässan, Stapelia variegata. Ser fram emot blomningen, jag som gillar insekter. Kaktussällskapet var trevliga som vanligt. Kanske skulle ta och gå med...

Några gesnerior blev det. Hittade billiga, 10 kr/st. Chirita Silver Surfer bland annat. En Chirita tamiana för 25 kr kom med hem också.
Till sist så investerade jag i ett par doftpelargoner till. Jag hyser en rejäl aversion mot Doktor Westerlund, Altar of Roses och dylika, men det finns några dofter jag gillar. Har en Bitter Lemon jag är riktigt förtjust i. Kanel (som mer luktar malört), jordgubbar och tallbarrsdoft blev det från mässan i år.

Chilifrön inhandlades och skall odlas i jättebytta i köket under MH-lampan. Chilifolket är också trevliga.

Mer än så blev det inte! Jag blev bara runt 400 kr fattigare, vilket passar min nuvarande (avsaknad av) ekonomi alldeles utmärkt.
Tur att det inte var WOC eller EOC, då hade jag fått lägga på ett par nollor till tror jag...

Nyckelord: Älvsjömässan, Nordiska Trädgårdar

27/3 -06

"Trevligt att stå i montern var det i alla fall!"

Stod du i SOS monter eller liknande?

29/3 -06

Japp, det gjorde jag!
Tänkte inte på att specificera det...
Rekommenderas till alla som inte provat på det och som har möjlighet nästa år!

Ge din åsikt