Råd / Släkten, arter och hybrider / Sedirea /

Skriv början av artikeln om Sedirea japonica

Nyckelord: Sedirea japonica

Inlägg med Sedirea japonica som nyckelord.

Hallå hallå!
Här kommer ett mail jag fått från Kristen på New World Orchids (se nedan). Hon kommer att åka till Japan i mitten av februari, och köpa på sig mer Neofinetior mm. och om vi har några önskningar om vad vi skulle vilja ha... Även ovanliga/exclusivare plantor så är det bra om vi kan fylla i en lista redan nu. Dels för att vi då har förtur till plantorna och dels för att vi kan få hem plantor som man kanske normalt inte kan få tag på. Om ni vill ha ett formulär som ni kan fylla i så skicka mig ett PM med din mailadress så löser jag det. Förhoppningsvis åker jag själv över och hämtar plantorna eller så gör en vän till mig det i mitten av Juli så vill ni så gör vi som tidigare en sambeställning av denna också... Och som tidigare sagt kommer hon kompensera alla för detta års missöden med större bättre plantor (de vi beställer nu) och kompensation för de plantor som inte mår så bra från årets sändning. Här kommer mailet...

Dear Neo Friends,
The time has come to compose your Christmas list! Only your presents will not come until sometime next year, depending on where you live.

In February, we will be returning to Tokyo for the Japan Grand Prix International Orchid Festival (https://www.facebook.com/jgp.orchid.e). This is the 25th anniversary of the event, so it would be a great year to go if you can. If you can’t, then I can do your buying for you! Although I will be stocking up on many varieties that in low supply or gone, to make sure that you get what you want, it is helpful to pre-order. Unless your request is very expensive, no pre-payment is necessary. By the same token, please don’t ask for plants that you are not sure you want.

Generally, we purchase plants at the show, they are shipped to the US within a few days, and they undergo inspection. Next, they are forwarded to us, we check them in, pot them up, price them, and make our new list. At that point, people on the pre-order list will be the first to be contacted about plant availability, and you can add on to your order if you wish. If you live in the US, your plants will be shipped out as soon as you confirm your order. If you live in Europe, your plants will be shipped in the summer (I PROMISE!!!!!!).

Any questions, you can call (734-369-1776) or email (Kristen@newworldorchids.com) any time.

Stay warm and well,

Kristen

Nyckelord: Dendrobium moliniforme, Sophronitis, New World Orchids, Sedirea japonica, NWO, , Cymbidium, Neofinetia

26/11 -14

Finns det någon lista att kolla på eller en bra bildsida att sukta över????

26/11 -14

Ja det finns flera. Dels Kristens egen sida. https://newworldorchids.com eller https://www.orchidweb.com/category/japanese-orchids.html eller om man vill vara lite mer avancerad. http://neofinetia.com.ua/viewforum.php?f=3&sid=da25da1ffc5755b2c646efdeaafa88bd, en sida från en Ukrainsk väninna till mig. Här finns allt för mycket godsaker för att plånboken ska ha en chans att hänga med.

27/11 -14

Oh!:) vet du när man senast kan beställa på något som hon redan har?:)

28/11 -14

Senast vore nog i slutet av maj ev. en bit in i juni misstänker jag.

28/11 -14

Vad bra:D hihi ska skriva ner en önslelista och se vad jag kan spara ihop till! Haha manjushage, shunkyuden och en sedirea minmaru står helt klart högst upp!:D

Ge ditt svar

Hade lite problem med denna i år men till slut lyckades tredje stängeln komma i mål.

Nyckelord: Sedirea japonica

7/5 -14

Grattis!!

7/5 -14

Jättefin!

7/5 -14

Grattis så fin, den luktar väl gott oxå.

7/5 -14

Förmiddagarna hemma är som i en citronlund på Sicilien!! Doftar starkt!

8/5 -14

Grattis! Den är jättesöt!

8/5 -14

Lekker!

Ge ditt svar

Hejsa en ny fråga från mig och det handar om min sedirea japonica.

Jag köpte den i greenmix och jag känner mig osäker eftersom jag aldrig haft orkidéer i det förut, Jag märker att det torkar ut ganska långsamt. Odlaren (hans christian) så att jag skulle vattna helt igenom 2 gånger i veckan, och jag har nu följt hans råd ca 3 veckor men det känns inte bra.

Så jag beslöt mig för att ta bort det översta lagret med greenmix och jag har nog rätt för ALLA rötter där under är i princip obefinliga, alla är svarta och när man tar i dem är det bara smulor kvar av dom. Det är två plantor i kukan och den ena har en stängel, vad ska jag göra? Vad trivs Sedirean bäst i för medium?

Medium bark? Liten bark? Monterad på kork? I sphagnum? Perlite?

Nyckelord: greenmix, Medium plantera skadade rötter, Sedirea japonica

26/3 -14

Jag har dålig erfarenhet av GreenMix har det bara till Phrag.

26/3 -14

Jag har ingen erfarenhet av GreenMix. Jag har min Sedirea japonica planterad i bark och överst har jag Sphagnum mossa.

26/3 -14

Jag odlar i GreenMix min clowesia som jag köpt hos Hans Christiansen för 2 års sedan. Det går bra, inga problem, jag vattnar den 2 gånger i veckan och plantan får tillräckligt ljust. Men phal. belina har tyvärr dött för att den inte haft rötter. Eller uppriktigt sagt rötterna varit så tunna som trådar, inte som phal. vanligt bör ha.
Och min laelia perrinii odlas också i greenmix, den växter lika bra som clowesia. Kanske passar inte greenmix till all plantor??? Jag är ingen specialist och har alldeles liten erfarenhet med detta substrat.

26/3 -14

Jag frågare på orkidé Imperiet och dom sa det att geenmix INTE var bra för Sedirea utan ett väldrenerande substrat. Tror att jag ska pröva sphagnum och bark sedan montera den andra på kork så får man se

27/3 -14

Här är Hans Christansens egna rekommendationer i länken om greenmix
http://www.orchidegartneriet.dk/rad/dyrk...

27/3 -14

Jag har hört eller läst någonstans att om man har Sedirea japonica i kruka ska man låta mycket av rötterna ligga ovanpå substratet som man dessutom format till en liten kulle mitt i krukan. Min trivs bra med det och kommer nu med en tredje stängel. Den metoden fungerar utmärkt hos mig.
Det finns säkert olika lösningar. Lycka till!

27/3 -14

Har min första här hemma, så det här har varit mycket nyttig läsning för mig .

27/3 -14

Stulun: har sett många bilder på neofinetia planterade så som du beskriver själv inte sett det rådet till sedirea japonica men verkar vettigt planterade min lite för djupt (normalt djup för de flesta orkidéer men tror det var felet) o fick röta märkte som tur i tid så nu har den fått små sidokeikis.

Missflower: eftersom den inte har nåra rötter skulle ja sätta den i en påse med lite lätt fuktad mossa o hoppas på de bästa. Finns nog lite olika versioner av vad som ä bästa sättet o sätta upp orkidésjukhuset på o ja ä inte så insatt i det (brukar sj bara ha påsen om själva rötterna eller där de borde finnas rötter för o slippa fukt i bladveck vet inte om det är bra eller inte) mossa ska tyddligen va lite antiseptiskt men har man inte det funkar bark med. 

27/3 -14

Dick: Tack, bra information men det han sa va det som står där d.v.s vattna 2 gånger i veckan. Så tror det är helt fel material för den här blomman.

Awa86 Jaa jag får se hur jag gör!!! Kanske gör mer skada en nytta att gräva upp en blommande orkidé, den har ju trotts allt friska rötter över krukan!

27/3 -14

Från missflower.

stulun ska rötterna bli som en boll då eller bara substratet? Jag har sätt masa bilder på Sedireor som är planterade på "kullar" (för att få mer luft?). Finns något som heter ari circulation dome eller något som man använder för just det när man använder vitmossa på/i en "kruka" som är formad som en halv boll, se bilden! Man stoppar först i vitmossa i hela undre delen, sedan sätter man på toppen och där på lägger man lite vitmossa och sätter fast orkidéen, sedan på med mer vitmossa över rötterna så de hålls fuktiga! Så den över vitmossan kan ha mer vatten att tillgå från nedre delen men den kommer ha mycket luft ändå.

27/3 -14

Dum ja ä kollade inte på bilden de finns ju tillräkligt me rötter för en vanlig omplantering, du kan ju vänta me o plantera om sålänge du inte ser nån röta sprida sig.
Har inte kommit till sedirea på min efterforsknings-lista (överpretantiöst projekt ja har) så kan va därför ja inte sett sedireor planterade på kulle de blir ju luftigare o torkar snabbare. De ä substratet som ska bli en boll rötterna ska va runt den innre kullen (som kan va ihålig me lite stöd för o bli extra luftigt eller en boll) o sen ett litet lager me mossa runt rötterna med. Testade på en neofinetia fast i vanlig kruka o inte en sån specialare som på bilden o mossan höll formen förvånande bra även utan stöd, men krukan rostade (dyr va den också grrr!) så fick sätta ner plantan i vanlig plastkruka igen.

28/3 -14

http://newworldorchids.com/pages/sedirea... här hittade jag om Sideria japonica. Planterade om min igår som oxå är köpt hos Hans Christian. Plantan är fin men jag gillar inte Green mix för att rötterna ruttnar. Min planta hade fina luftrötter samt ett par nya på gång men de som var i krukan hade ruttnat. Ser även att stängel gulnar i toppen men en blomma har slagit ut i varje fall.

Ge ditt svar

Planterade om och skaffade ny belysning för ca 11 dgr sedan. De gamla stänglarna har börjat vissna, men nu har det dykt upp en ny stängel helt plötsligt! Härlig överrasking, men det är bara å njuta. Dessutom håller den på med att få nya blad. Hur göder man då månntro?

Nyckelord: Sedirea japonica

6/2 -14

Jag har ingen aning, men jag håller alla tummar för att det ska gå bra.

6/2 -14

Så välväxt o fin ska genast visa min egen sedirea japonica bilden o säga att så fin ska den bli

7/2 -14

Kul med nya stängeln!

7/2 -14

bra odlat

20/3 -14

Nu är alla blommorna på den tredje stängeln utslagna. 13 st som vanligt.

20/3 -14

Så fina. Jag planterade om min planta nyligen men jag kan inte se någon stängel på min än.

20/3 -14

Fantastisk blomning, grattis!

20/3 -14

åhh avundsjuk, jsut köpt två små små sedireor, från orchidegartneriet i fredenborg. Den ena har en stängel som växer på men dom har bara 3-4 blad var... längtar tills min ser ut som detta exemplar, bara vänta och vara tålmodig och såklart sköta bra!

Hur länge har du haft din och hur sköter du din? Den vill ha lite mer ljus och vatten en phalas va?

20/3 -14

Verkligt fin blomnig. Grattis till den, Mi

21/3 -14

Tackar!
missflower: har haft den i ca fem år, köpt från orchids & more. Den hänger i sydost, med tilläggsbelysning. Vattnar var 5 - 7:e dag, beroende på hur rötterna ser ut. Planterade om den när jag fick den och för någon månad sedan, så det har varit långt emellan, ville inte störa den när den växte så bra. Men nu blev jag tvungen eftersom den växt ur krukan med råge.

21/3 -14

Mi att tack för svaret, jätte fin verkligen, har jag något att se fram mot då! Jag har min i ett öst fönster så väldigt ljust och sedan är fönstret ett snett takfönster så den har lutning mot himlen så alltid ljust men aldrig direkt sol vilket jag tror är en favorit för orkidéerna (hoppas det i alla fall)

21/3 -14

Lycka till missflower!

Ge ditt svar

13/6 -13

Sedirea japonica

Antal: Slutsåld. Pris: 80 kr per styck. Frakt: 40 kr per paket.

Småvuxen phalaenopsissläkting från Japan med doftande blommor.
Kraftiga ungplantor, snart blomstora. Bladspann minst 10 cm.

Fler orkidéer till salu finns på min profilsida.

Nyckelord: Sedirea japonica

13/6 -13

oled köpte 2 styck.

13/6 -13

oled köpte 1 styck.

14/6 -13

Jag tillhör en liten stab på 3 personer på jobbet och nu håller jag på att snickra ihop en tävling. Vem får först sin planta i blom. Därav köpte jag alla 3

14/6 -13

Kul oled, du får berätta sen hur det gick
Det finns en sista planta kvar om någon är intresserad, lite mindre än ovanstående, bladspann ca 8 cm för 60:-, se listan.

14/6 -13

Jag kan köpa den också. Om du kan lägga den i samma låda som du skall skicka på måndag så skall jag sätta in 60 kr i helgen

Köp, diskutera och läs villkor

Blommar nu.

Nyckelord: Sedirea japonica

5/5 -13

Helt nydelig!

5/5 -13

Den är så himla söt

5/5 -13

det var en gullig en!

6/5 -13

Snygg!

6/5 -13

Tack alla! Den doftar också, ung. som V Pat Arcari, liljekonvalj

9/5 -13

Ah, jag gillar verkligen doften också. Undrar om de doftar olika, för min doftade precis som citrongräs när den blommade.

9/5 -13

Jag vet inte, de kanske doftar olika eller så kan vi uppleva dofter olika

Ge din åsikt

19/3 -13

Sedirea japonica

Sedirea japonica. Från Mi.

I år blev det två stänglar.

Hopplöst fotoobjekt.

Nyckelord: Sedirea japonica

Otroligt fin! Doftar din starkt? (Min har bara svag doft). Verkligen en av mina favoritarter

19/3 -13

Är sugen på att skaffa en sådan. Är den svårskött?

19/3 -13

Tack Orchid_Dude! Doften märks när man närmar sig fönstret. En planta som gör mig verkligen glad. Det är en kraftig planta med numera tio blad. Köpte den från Orchids & More för lite mer än 3 år sedan. Deras plantor blir man inte besviken på.

19/3 -13

Tycker den är lättskött. Behöver mycket ljus och uppehåll med vattningen. Förut räckte det med ett uppehåll på ca tre veckor. Denna gång behövde den uppehåll 2×3 veckor för att komma igång med stänglarna.

19/3 -13

Fin Min har också en början till stängel. Vad olika skötsel det kan vara att nå resultat. Jag duschar kompostytan nästan dagligen. När jag inte gjorde det, höll plantan ganska torr, så har den inte blommat. Min planta har bara tre blad

19/3 -13

Stella, jag brukar också spraya kompostytan och även svag duschning av plantan , men under "torrperioden" duschar jag den väldigt svagt bara. Har din inget uppehåll med vattningen?

Btw, upptäckte att den har 11 blad, inte 10.

19/3 -13

Gratulerer med flott blomstring! Dette er en plante jeg ikke får til, men skam den som gir seg! Tror det er min plante nr. 4 jeg har nå, men så er det altså opphold i vanningen jeg ikke har forsøkt...

19/3 -13

Flott med 2 blomstjälkar på denna lilla art.

19/3 -13

Härliga blommor.

19/3 -13

Mi: Nej, jag har inte haft uppehåll med vattningen. Vattnar 1 gång/vecka.

19/3 -13

Gratulerer med fin blomstring! jeg har hatt min i ett år uten noe blomstring, men jeg tror jeg har for varme vintre for den så det blir bedre med veksthus tror jeg. Sedirea subparishii har jeg også og gleder meg til den skal blomstre, vist en sjeldenhet

19/3 -13

Tack alla! Olga, jag har ganska varmt om dagarna men kallare nätter. Tror att det också kan inverka.

Sedirea subparishii måste du visa när den blommar, den verkar ju vara urläcker! En sån åker upp på önskelistan

19/3 -13

Mi, jeg kjøpte min subparishii hos Schwerter som hadde bare 3 st for 100 euro per st. Mens Elsner hadde mange for 25 euro per st..

20/3 -13

Men oj vilken prisskillnad! Tack för tipsen, ska kolla vidare

Prata om bilden

24/4 -12

Sedirea japonica

Sedirea japonica. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Sedirea japonica

Prata om bilden

24/4 -12

Sedirea japonica

Sedirea japonica. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Sedirea japonica

Prata om bilden

När jag kom hem igen (i lördags) så är det full blom bland många plantor. Givetvis D. kingianum som säkert har ca 50 stänglar, O. "Gower Ramsey" men sin meterlånga blomstängel, MaiKai blommar fortfarande, men är på utgång, också Polystachya fallax och Prosthechea cochleata har börjat blomma, knopp i Iwanagara appleblossom som D. wardianum. Men innan jag åkte fick jag för första gången en stängel på min Sedirea japonica som jag måste få dela med mig av här (tyvärr så sjunger blommorna nu på sista versen). Hittade ytterligare någa orkideer, men utblommade på ön Inhaca i Mozambique så jag vet inte vilken art det var, terrest form och möjligen någon art inom Eulophia (se foto) som klarar ett sådant klimat med ren sandjord!

Nyckelord: Eulophia sp?, Sedirea japonica

20/2 -12

Åh... Sedirea japonica var bra läcker! Härlig läppform hade den oxå!

20/2 -12

Härlig Sedirea, grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

20/2 -12

Sedirea japonica

 

Nyckelord: Sedirea japonica

Prata om bilden

22/1 -12

+ 23/1 -12

Fråga

Äntligen fått den i blom. 13 blommor.

Nyckelord: Sedirea japonica

23/1 -12

Det var inte dåligt! Vackra blommor. Är det en Encyclia?

23/1 -12

Fantastiskt fin Sedirea japonica. Hur stor är plantan eftersom den ger en sådan praktblomning?Skickligt!

23/1 -12

Ja, nu ser jag att det är S japonica. Har en själv men den har aldrig blommat

23/1 -12

Grattis til en flott blomstring!

23/1 -12

Tack alla!. Köpte den vid sambeställningen från Orchids & More hösten 2009. Första gången som den blommar hos mig, hade nästan gett upp hoppet. Plantan mäter ca 19 cm mellan bladen, blomstängeln ca 18 cm lång. Den fick en torrperiod på 6 veckor, med endast en liten vattning efter 3 veckor. Sen satte den full fart med blomstängel och knoppar. Har en obestämbar svag frisk doft.

Här en bild på hela plantan.

23/1 -12

Himla söta blommor

27/1 -12

Hur fin som helst!

Ge ditt svar

 

Nyckelord: Sedirea japonica

Prata om bilden

14/2 -11

14/2: Väldoft

Så roligt att fått göra en ny bekantskap. Fina blommor och en underbar doft!

Nyckelord: Sedirea japonica

14/2 -11

En rar liten goding Grattis

14/2 -11

Jättetjusig, instämmer med ett grattis!

14/2 -11

Ja det var en liten trevlig sak. Verkar lättskött också.

14/2 -11

Jättefin! Behövde din planta lite svalare för att blomma?

14/2 -11

Jag har faktiskt haft den i skåpet sen jag köpte den för en månad sen. Den var torr och så gott som barrotad så jag körde igång den så. Nu står den på fönsterbrädan och doftar fantastiskt. Det är kanske en torrperiod som behövs + lite svalare skulle jag tro. Det fanns anlag till stänglar redan då jag fick den.

14/2 -11

Jättefin!! Jag har en hel drös småttingar hemma, men det är ännu ett år eller två kvar till blomning där så jag njuter av dina fina bilder istället.

14/2 -11

En hel drös av samma sort? Vilken härlig doft du kommer att få i lgh nästa år då!!! Jag vill också ha fler!

14/2 -11

Underbart fin, Grattis !

Grattis till en vacker och riklig blomning!

14/2 -11

Jag köpte en flaska från Röllke på Sofiero 2009. Så här ser de ut nu.

14/2 -11

Roligt! Har prövat flaskor/burkar själv med dåligt resultat men du lyckas ju verkligen riktigt bra - fantastiskt!!

Ge din åsikt

Hadde hemma ett par Physalis-korgar, som jag inte riktigt visste om dem kunde komma till nytta.
Kollade Sedireans rötter som redan nått krukans botten idag, och beslutade att plantan skulle få flytta till en hängande korg ist

Rötterna växer likt bläckfiskarmar så att mitten på plantans undersida lätt kan placeras på en kulle vilket jag skapade med levande mossa på en upp och nedvänd minikruka.

Sedireans rötter grep tag i mossan på en gång och stod därmed stadigt, utan ngn uppstöttning. Rötterna har nu en vettig shans att breda ut sig, och växa antingen i luften el i mossan. Hoppas på att den trivs nu
Hur söt som helst stående på sin kulle, med mkt plats att växa på.

Nyckelord: Sedirea japonica

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.