Råd / Släkten, arter och hybrider / Platanthera /

Nyckelord: Platanthera chlorantha

Den Grönvita Nattviolen är en större variant av den vanliga Nattviolen. Bladen är längre och bredare, stängeln ofta högre och blommorna en aning större med bredare petaler och längre läpp. Blommorna är dock inte lika väldoftande som den vanliga Nattviolen, men en viss doft har den under både dagen och natten....

Läs hela artikeln

Inlägg med Platanthera chlorantha som nyckelord.

Platanthera chlorantha av Jörg Hempel på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Platanthera chlorantha

Prata om bilden
Platanthera chlorantha av Bernd Haynold på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Platanthera chlorantha

Prata om bilden

Är utan tvekan den vanligaste orkidén i Jönköpingstrakten. Bilderna är från Stadsparken i Huskvarna där 100-tals blommar nu. Jag fann även 3 blommande exemplar nära där jag bor i östra Jönköping, men några dagar senare var de plockade.....trist! De doftar på kvällen, men i allmänhet inte så kraftigt som den äkta Nattviolen P. bifolia.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Grönvit Nattviol, Platanthera chlorantha

1/7 -11

Så vackert, härligt att det får stå i fred.

2/7 -11

Vildväxande orkidéer gör sig bäst där dom redan står i vår sköna natur !

2/7 -11

vackra blommor.

2/7 -11

Är det samma doft som hos P. bifolia, förutom att den är svagare, eller är den annorlunda på något vis? I Bo Nyléns och Lennart Utgrens bok "Vilda Orkidéer" står det att "ibland kan en svag kryddarom förnimmas". Platanthera chlorantha finns inte i mina trakter så jag kan inte själv gå ut och kolla.

4/7 -11

Motvalls Gubbe: jag har svårt att svara på frågan om hur lika de båda nattviolerna är i doften. I Jönköpingstrakten har jag sett säkerligen tusentals P. chlorantha men aldrig en P. bifolia, så jag har inte kunnat lukta på de båda arterna samtidigt eller nära i tid för att kunna jämföra. Vad jag kan säga är att P. chlorantha varierar i doftintensitet mellan olika exemplar.
Igår luktade jag på en P. bifolia (I Bohuslän), men det var dagtid och något blåsigt så jag kunde inte känna någon doft. (Se separat nytt inlägg).
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Den växer ganska allmänt i Södra Vätterbygden och blommar nu för fullt (blomman är normalt 1-2 cm bred och plantan 2-3 dm hög). Växer främst i gles skogsmark och skuggade ängar. Den doftar främst på kvällen. Den är i allmänhet kraftigare i växten än sin släkting Nattviolen (P. bifolia). Pollenklubborna sitter i vinkel hos P. c medan de sitter paralellt hos P. b, se bilden på P. b bland mina bilder.
mvh
Mikael

Nyckelord: Grönvit Nattviol, Platanthera chlorantha

25/6 -08

Mmmm, underbar bild, Mikael, det är nästan så att man känner doften genom dataskärmen

Ge ditt svar
Plantanthera chlorantha, Grönvit Nattviol. Från Rikard.

Underbara bestånd i Halltorpshage på Öland.

Nyckelord: Platanthera chlorantha

9/7 -06

Gosh, hur stor var den?

13/7 -06

ca 30 cm

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.