30/6: Grönvit Nattviol (Platanthera chlorantha)

30/6 -11

Är utan tvekan den vanligaste orkidén i Jönköpingstrakten. Bilderna är från Stadsparken i Huskvarna där 100-tals blommar nu. Jag fann även 3 blommande exemplar nära där jag bor i östra Jönköping, men några dagar senare var de plockade.....trist! De doftar på kvällen, men i allmänhet inte så kraftigt som den äkta Nattviolen P. bifolia.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Grönvit Nattviol, Platanthera chlorantha

1/7 -11

Så vackert, härligt att det får stå i fred.

2/7 -11

Vildväxande orkidéer gör sig bäst där dom redan står i vår sköna natur !

2/7 -11

vackra blommor.

2/7 -11

Är det samma doft som hos P. bifolia, förutom att den är svagare, eller är den annorlunda på något vis? I Bo Nyléns och Lennart Utgrens bok "Vilda Orkidéer" står det att "ibland kan en svag kryddarom förnimmas". Platanthera chlorantha finns inte i mina trakter så jag kan inte själv gå ut och kolla.

4/7 -11

Motvalls Gubbe: jag har svårt att svara på frågan om hur lika de båda nattviolerna är i doften. I Jönköpingstrakten har jag sett säkerligen tusentals P. chlorantha men aldrig en P. bifolia, så jag har inte kunnat lukta på de båda arterna samtidigt eller nära i tid för att kunna jämföra. Vad jag kan säga är att P. chlorantha varierar i doftintensitet mellan olika exemplar.
Igår luktade jag på en P. bifolia (I Bohuslän), men det var dagtid och något blåsigt så jag kunde inte känna någon doft. (Se separat nytt inlägg).
Mvh
Mikael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.