Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Platanthera

Nyckelord: Platanthera

Inlägg med Platanthera och synonymen Nattviol som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Platanthera

P. bifolia (13) P. chlorantha (5) P. ciliarus (1)

Prat om släktet Platanthera

Mountainbikeled. Från obovata.
Nattviol. Från obovata.
Mountainbikeled. Från obovata.
Tvåblad. Från obovata.

Var igår till det ställe där det växer Nattviol o Tvåblad här i Borlänge. Men blev fylld av skräck, när jag upptäckte att de lagt en Mountainbike lr Motocrossled som gick rakt över där orkidéerna växer.
Tänkte vad ska/kan jag göra, det kommer ju att bli förstörda där de växer. Snälla hjälp mig vad eller vilka ska jag kontakta, för o berätta detta. Tror ni att Naturskyddsföreningen kan göra ngt?

OBS: Tvåbladets blommor var så små så de var omöjliga o få en bra bild på, så ni får enbart hålla till godo med bladen

Nyckelord: Tvåblad, Nattviol

18/6 -21

Jag skulle kontakta SVT och fråga om de vill göra ett reportage.

22/6 -21

Ja du obovata man undrar varför de ska ut å köra i skogen - det är ju inga som uppskattar naturen. Så finns de ju en terrängkörningslag - så anmäl till Polisen!

25/6 -21

Orkideer är väl fridlysta? Det måste finnas en naturskyddsförvaltning/-förening på orten som du kan kontakta. Eller ta kontakt med mountainbikeföreningen som anlagt spåret! Du borde kunna hitta dem genom att googla på mtb-sidor och om cykelspår på orten. Förklarar man vänligt brukar de vara tillmötesgående också.

Ge din åsikt

29/6 -18

Nattviol

 

Nyckelord: Nattviol

Prata om bilden
Från anitta.
Från anitta.
Från anitta.

Även dessa blommar i Sangis.

Nyckelord: Planthera bifolia, Cypripedium calceolus, Nattviol

5/7 -17

Fantastiskt att kunna gå ut och njuta av våra vilda orkidéer och ta några bilder. Något att verkligen glädja sig över.

5/7 -17

Ja, det är verkligen en upplevelse ! Lite putt för att det tog mig 45 år att komma på det, men men !

5/7 -17

Tycker mig se en jungfrumarienyckel eller skogsnyckel bakom Guckuskon!
Mvh
Mikael

5/7 -17

Ja Mikael, på samma ställe blommade Guckusko, Jungfru Marie nycklar och Nattviol

6/7 -17

Vilket härligt ställe!
Mvh
Mikael

6/7 -17

Tack alla

Ge din åsikt

22/6 -14

22/6: Nattviol

Nattvioler på vägen upp till Igeltjärnen utanför Borlänge. Skulle egentligen ha varit där på natten för mystikens skull, men nu fick det bli en dagstur. Det funkade också!

Nyckelord: Nattviol, Platanthera bifolia

22/6 -14

Jag har delvis på vår mark också nattvioler, eller rättare sagt hade. En av grannarna gillar leka med sin gräsklippare och klipper på en gammal stig och även då nattviolerna. så dem har minskat kraftigt i antal. På vinter plogar han snö så nära marken det går. Har talat med honom med det går inte hem där. Men till min stora glädje har dem nu sålt sitt ställe så kanske dem nya lyssnar bättre!

22/6 -14

Jösses! Det skär i hjärtat att läsa att någon kör över nattvioler med gräsklipparen!
Hoppas verkligen att det går bättre med de nya grannarna!

22/6 -14

Ja även jag hoppas att du får bättre grannar!
Mvh
Mikael

22/6 -14

Samtliga orkidéer i Sverige är fridlysta, vilket torde inbegripa avverkning med gräsklippare på egen tomt. Undrar om länsstyrelsen tar i en dylik förfrågan om skydd, då du uppenbart upplyst förre grannen om deras existens.

23/6 -14

Nja, alltså, fridlysningsbestämmelserna innehåller ett undantag som säger något i stil med att rationell markanvändning givetvis alltid är tillåten. Och att klippa gräsmattor, golfbanor, stigar så man slipper bli blöt om fötterna av daggvått gräs etc. torde såvitt jag förstår utgöra exempel på sådan "rationell markanvändning".

23/6 -14

Jag har skrivit till Länsstyrelsen men som alla myndigheter svarar dem inte. Det är inte hans mark han klipper nattvioler på.
Han klipper den 2 - 3 meter brett också för att slippa bli blöt när han hämtar sin post och tidning!

fjäril, om du läser bifogad länk, så verkar det vara till polisen man ska anmäla artskyddsbrott. Tyvärr är det nog inga prioriterade ärenden där.
http://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-ol...

25/6 -14

Tackar för allt stöd för min orkidé lund! skall försöka få tag i skyltar eller något med informativt till stigen och tala med nya
grannarna. Det tar nog några år innan antalet blir det. det var 4 - 5 år sedan, 20-talet. i år har jag kunnat räkna 4 blomstänglar.

Ge din åsikt

22/6 -14

Nattviol

 

Nyckelord: Platanthera bifolia, Nattviol

Prata om bilden

30/9 -12

+ 4/1 -13

Platanthera bifolia, blomstor

Platanthera bifolia av Enrico Blasutto på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

Antal: Slutsåld. Pris: 390 kr per styck. Frakt: 39 kr per paket.

Nattviolen är en av Nordens vackraste orkidéer. Var gång jag tänker på att denna sköna blomma växer i våra marker blir jag än mer övertygad att jag bor i ett underbart land.

Som du säkert vet bär denna planta två ljust gröna blad vid marken. Mellan dessa skjuter den några decimeter höga stängeln fram och denna bär något dussin vackra, klart vita blommor. Blommorna bär långa sporrar i vilka nattfjärilar söker, och finner, mättande nektar.

Det är främst på kulturmark såsom betade ängar och öppna skogar man finner Nattviolen. Dessa landskapstypers minskning i Sverige har medfört att man allt mer sällan finner denna orkidé lysa upp sommarnätterna med sin gestalt och sin som av hyacint och nejlikor partfymerade doft.

Namnet 'bifolia' betyder tvåbladig. Doftar hyacint och nejlikor.

Plantorna levereras i god tid före de behöver planteras.

Nyckelord: Platanthera bifolia

Köp, diskutera och läs villkor
Platanthera chlorantha av Jörg Hempel på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Platanthera chlorantha

Prata om bilden
Platanthera chlorantha av Bernd Haynold på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Platanthera chlorantha

Prata om bilden
Platanthera bifolia av Enrico Blasutto på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Platanthera bifolia

Prata om bilden

Hej.
Jag undrar om Nattviol ( Platanthera bifolia ) och Jungfru Marie nycklar ( Dactylorhiza maculata ) har någon plats inom folktron, skrock eller trolldom?
Mvh Anja

Nyckelord: Dactylorhiza maculata, Platanthera bifolia

Ge ditt svar

Var i Bohuslän i helgen. På väg till Marstrand ca 1km Ö om Tjuvkil fann vi ett par hundra Dactylorhiza maculata i vägkanten, en härlig syn!
Var sedan i Fiskebäckskil och där i en betad hage blommade ett hundratal D. maculata och ett tiotal härliga Platanthera bifolia.
Såg även en fin Ål när jag snorklade, men ..... det är ju ingen orkidé.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Nattviol, Jungfru Marie Nycklar, Bohuslän

4/7 -11

Låter som en supertrevlig utflykt

4/7 -11

Om man tittar på den nedre bilden i största förstoring verkar det som om nästan alla orkidéerna har ofläckade blad. Något jag tycker man ser påfallande ofta hos skogsnycklar. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin har sett det hos Jungfru Marie nycklar (med reservation för att det ofta är hybrider mellan de två man stöter på). Ändå är det inget som påpekas i någon flora eller artbeskrivning på nätet.

4/7 -11

Motvalls Gubbe: jo Skogsnycklar och Jungfru Marie nycklar är variabla. De Skogsnycklar jag sett vid exempelvis Skogartorpskärret i Västergötland har tämligen fläckade blad och blomläppen är rejält treflikig. Det är nog som du skriver, att det är vanligt med korsningar mellan dessa arter (eller om de är varianter av samma art).
sommarbo: ja det var en härlig utflykt!
Mvh
Mikael

5/7 -11

Det lär visst finnas en undersökning som visar att ju mer kalk det finns i ett område, ju mer arttypiska är skogsnycklarna. Detta på grund av liten inblandning av Jungfru Marie nycklar.
Och naturligtvis gäller då även det motsatta. Ju mindre kalk ju mer uppblandning och därmed mindre arttypiskt utseende.
I vilket sammanhang jag har läst om detta kan jag dock inte erinra mig.

5/7 -11

Vilken upplevelse!

7/7 -11

Motvalls Gubbe: kalkinslag i jorden är det gott om längs västkusten, då alla låglänta områden är gamla havsvikar med mycket skalsand som numera ingår i jorden!
Mikael - du har ju gått i mina hemtrakter, tycker mig se i bakgrunden att det var ängarna mot Gåsevik du gick? Du kunde hört av dig innan för en kopp kaffe hos mig (jag bor i F-kil)!

7/7 -11

ShrimpDiver: visst är det ängarna mot Gåsevik som jag besökte. Visste inte att du bor i Fiskebäckskil, om erbjudandet står kvar så kommer jag gärna på en kopp kaffe vid nästa besök!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Är utan tvekan den vanligaste orkidén i Jönköpingstrakten. Bilderna är från Stadsparken i Huskvarna där 100-tals blommar nu. Jag fann även 3 blommande exemplar nära där jag bor i östra Jönköping, men några dagar senare var de plockade.....trist! De doftar på kvällen, men i allmänhet inte så kraftigt som den äkta Nattviolen P. bifolia.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Platanthera chlorantha, Grönvit Nattviol

1/7 -11

Så vackert, härligt att det får stå i fred.

2/7 -11

Vildväxande orkidéer gör sig bäst där dom redan står i vår sköna natur !

2/7 -11

vackra blommor.

2/7 -11

Är det samma doft som hos P. bifolia, förutom att den är svagare, eller är den annorlunda på något vis? I Bo Nyléns och Lennart Utgrens bok "Vilda Orkidéer" står det att "ibland kan en svag kryddarom förnimmas". Platanthera chlorantha finns inte i mina trakter så jag kan inte själv gå ut och kolla.

4/7 -11

Motvalls Gubbe: jag har svårt att svara på frågan om hur lika de båda nattviolerna är i doften. I Jönköpingstrakten har jag sett säkerligen tusentals P. chlorantha men aldrig en P. bifolia, så jag har inte kunnat lukta på de båda arterna samtidigt eller nära i tid för att kunna jämföra. Vad jag kan säga är att P. chlorantha varierar i doftintensitet mellan olika exemplar.
Igår luktade jag på en P. bifolia (I Bohuslän), men det var dagtid och något blåsigt så jag kunde inte känna någon doft. (Se separat nytt inlägg).
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Nu har dom första underbart doftande Nattviolerna börjat slå ut i mina trakter.

Nyckelord: Platanthera bifolia, Nattviol

18/6 -11

P. b. ssp. latiflora (skogsnattviol), antar jag. Sveriges svar på Madagaskars Angraecum sesquipedale.

18/6 -11

Tack Gubben för den informationen, ssp latiflora. Jag har nu börjat "pricka av" dom orkidéer jag jag hittar så nu är den korrekt "prickad".
Angraecum sesquepdale -syftar du då på pollinationen ?

18/6 -11

Jo, jag syftar på pollinationen. Nattflyn med långa sugsnablar, du vet. Fast egentligen försökte jag bara vara lite rolig, för när man jämför våra nordiska nattflyn med dom från Madagaskar har vi inte mycket att komma med. 35 millimeter mot 35 centimeter!!!

18/6 -11

Hahahaa. Jo vars, 35 mm verkar ju ändå vara alldeles tillräckligt för denna skygga viol.

18/6 -11

Den doften glömmer man inte i första taget. Sådana godingar har jag inte sett på länge. Fanns förr i mina hemtrakter!

18/6 -11

Tyvärr minskar dom överallt i antal. Värst är det för ssp. bifolia (ängsnattviol) när ingen längre håller deras växtplatser öppna. Jag tog för ett antal år sedan initiativet till att ta bort granskog från en före detta äng där det tidigare fanns gott om nattviol. Det fanns vid det tillfället bara tre blommande exemplar kvar. Den enkla åtgärden gjorde att man numera kan räkna dom i hundratal.

18/6 -11

De doftar ju så härligt!
Mvh
Mikael

En stille kveld i skogen med duften av Nattviol, hva er vel bedre.

19/6 -11

Jag älskar nattviol Har haft lyckan att ha ett exemplar på min tomt - men den har försvunnit tyvärr.

Ge ditt svar

26/10 -10

Experiment

Experiment. Från Blompappa.

 

Nyckelord: Nattviol

Prata om bilden

23/10 -10

Skogsnattviol

Skogsnattviol. Från vanilla.

 

Nyckelord: Platanthera bifolia

25/10 -10

Skogsnattviolen är högre 25-50 cm, har längre sporre och blommorna sitter glesare än på Nattviolen.
På Gotland är Skogsnattviolen allmän.

25/10 -10

Jag hittade ett bestånd med ett 30-tal skogsnattvioler en gång genom att doften slog emot mig när jag kom cyklande längs en skogsbilväg en sommarkväll.
Det är inte så många andra blommor som går att hitta på det viset.

26/10 -10

Jag tog försiktigt bort plastpåsen och tog några bilder. Sedan återställde jag det hela. Från Blompappa.
Experiment. Från Blompappa.

Tog de här bilderna vid Gråborg på Öland förra året.

Prata om bilden