Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Platanthera

Nyckelord: Platanthera

Inlägg med Platanthera som nyckelord.

19/6 -07

+ 1/10 -09

Nattviol

Höjd på stängeln c:a 40-50 cm. Sprider en fantastiskt doft av vit tobaksblomma med inslag av schersmin, tycker jag. Nejlika, säger boken

Nyckelord: Platanthera

19/6 -07

Jag håller med dig, min Nattviol håller på att "kappdofta" med en tellmanskaprifol på balkongen nu. Det är jättehärligt att sitta ute i den jumna sommarkvällen och känna dofterna slå emot en.

19/6 -07

Oj vilken fin bild Säluttern, man känner nästan hur doften sipprar ut genom bildskärmen ... måste snarast gå och kolla "mina" nattvioler i skogen, om dom slagit ut än.

Magicboy - Intressant, hur odlar du nattviol, förmodar att du har den i kruka? Vad har du för substrat och hur övervintras den?

19/6 -07

Underbart, Säluttern! För ett par år sedan köpte jag frö för att försöka få trädgårdsnattvioler. Det gick inte så bra... )

19/6 -07

Jag har de mycket riktigt i kruka, planterad i nedbruten orkidébark från omplanteringarna. Stoppas till hösten ner i en låda med löv och sedan ett lock ovanpå. Sen står den på balkonge hela vintern. Det är förresten dags att dela dom nu för att få fler plantor till nästa år.

19/6 -07

Då kanske du har nån till salu så småningom? Vore kul att testa. Eller om du kan tipsa om var den kan inköpas annars?
Det blir kruka för mig också i så fall. Kan det tänkas att den kan övervintras i t ex kylskåpet också? Vad jag vet så förekommer denna art ända ner mot medelhavsområdet så den borde ju inte kräva nordisk vinterkyla?

19/6 -07

Jag kommer nog inte att ha någon till salu på några år då det tar ganska lång tid att dela dom och det är inte alltid som delarna överlever. Därför kan jag inte lova något. Plantan kommer från början ifrån en mycket god vän till mig som gjorde försök med fröodlingar på orkidéer. Han är tyvärr inte kvar på företaget längre så jag kan nog inte få tag på fler plantor där men jag ska höra om han har några kvar.

Jag tror inte att det är så lätt att övervintra i kylskåp eftersom det nog blir för hög temperatur och fuktighet. Jag skulle tro att rotknölarna ruttnar. Har du ingen balkong?

19/6 -07

Jodå ... eller uteplats rättare sagt. Får ha den där istället då, det går ju bra. Tänkte bara att den möjligen skulle kunna övervintra tillsammans med mina Pleione i kylen, dom ruttnar ju inte i a f.

19/6 -07

Nej men dom har du väl nästan helt torrt? Det tror jag inte att Nattviolen klarar. Varför ta in något som klarar sig utmärkt ute?

Prata om bilden
Från Atlas.

Sommarens foto skörd av vilda orkidéer, men vet du vilken art det är?

Nyckelord: Listera ovata, Platanthera, Nattviol

20/8 -06

Detta är en Nattviol, Platanthera. Antingen vanlig sådan (P. bifolia) eller Grönvit Nattviol (P. chlorantha). I bakgrunden syns ett Tvåblad, Listera ovata.

20/8 -06

Bedårande!

Ge ditt svar