Råd / Släkten, arter och hybrider / Oncidium /

Skriv början av artikeln om Oncidium Sweet Sugar

Nyckelord: Oncidium Sweet Sugar

Inlägg med Oncidium Sweet Sugar som nyckelord.

i april 10 köte jag Oncidium Sweet Sugar, en stor planta med inte så stora bulber. En månad senare över en natt vart bulberna mkt skrynkliga och orsaken var en enormt genom sur skumgummiboll i rötternas centrum.

Omplanterade men bulberna kunde inte vidga sig och ett tråkigt öde väntade.
Fick ett infall under sommaren att dela moderplantan så den hamnade på ett stycke bark där den helt plötsligt började fylla bulberna lite samt klämma två nya skott med tiden.
Under den delningen fann jag två små bulber, knappt 2-3cm höga som satt ihop men inte med moderplantan. Dessa två små bulber fick framtill i vinter bo på barkbit där ett mini skott utv. sig trotts alla låga ods.

Tills den dag i dec då jag upptäckte att det nyaste skottet höll på att törsta ihjäl då mossan inte hadde fukt nog dygnet runt.
Lilla planntan fick jag omplanhtera IGEN men trodde det var för sent.
I nya krykan med bark och mossa började lilla skottet växa snabbt och de två små bladen fick en tjock oxh slät bulb den första släta sedan stora moderplantan insjuknade i maj.

För ett par veckor sedan gjorde jag en mirakulös upptäckt, den nya släta lilla bulben som bara är 1cm lång....har fått ett eget nytt skott snacka om jag blev paff att ett bulb-barn får skott i sån ung ålder

Kan tänka mig det inte är lätt att följa denna lite smått förvirrande historia....så ef 9 månader av kämpande lever moderplantan i kruka med nya fina bulber och den lila duo-delningen har blivit 4st.
Man förundras verkligen hur seglivade dem är ef sånt kämpande.
Visst finns det risk för lilla onc-delningen att fortfarande dö, men det ser ljust ut.

Kan nämnas att varken moderplantan eller lilla delningen inte haft egna rötter på 9 mån då dem ruttnade bort, plantorna klarar sig tydligen på de få rötterna från de nya friska bulberna. Tycker det hela är rätt fantastiskt.

Kanske ger denna lilla historia en känsla att om man kämpar för andra, kan belöningar vänta runt kröken

Nyckelord: rotlös orkide, Oncidium Sweet Sugar

30/1 -11

Vilken fantastisk historia! Den visar verkligen att man inte ska ge upp i första taget! Grattis

30/1 -11

Tack kan knappt tro det om det inte vore så att man vart med hela resan. måste vara en överlevnadsstrategi att lilla babybulben får eget skott.

31/1 -11

Just orkidé med bulb är nog extra sega och kan hämtas sig efter "rötdöd) då det in bulben finns både näring och vatten. Får de bara rätt mylla kan då magasinerade resurser användas för skott och rotbildning och då är den pg igen.

Ävenn att kämpa för de små liven är ett spännade inslag i odlandet av orkidé.

Stort grattis ! !

Ge din åsikt

Veckorna har vart med mkt rörande beslut, men mkt positivt har med hänt. Bla fått hemm nya hyresgäster i form av två tamråttor
Något i form av innerlig lycka har öppnat sig, men det har oxå orkideer gjjort denna vek. till min stora glädje

Min Dendr. scabrilingue började slå ut i torsdags och har liten väg att vanka tills blommat slått ut helt. En fager och uppiggandee fräch blomma som luktar magiskt en blandning av Magnolia + Ylang ylang.
Bilden vart inte tagen i någe bra ljus men lite ser man. Blomman ses längst upp till höger på bilden.

Min Ludisia är så vacker med den enorma knoppen som ser ut som en bakelse :P
Flera Phal-hybr. väntar knoppar, tex Ever spring king på bilden längst ned till vänster. Knopparna är rätt häftiga med sina lila fläckar.

Oncidium Sweet Sugar har oxå börjat slå ut och denna blomning doftar blommorna faktiskt vilket den inte gjorde under senaste blomn. i april.

Hittar ofta nått kul som sker och det piffar till hela dagen.
Trevlig helg,
Mvh Li

Nyckelord: Oncidium Sweet Sugar, Ludisia discolor, Dendrobium scabrilingue, Phalaenopsis Ever spring king

12/12 -10

Helt underbart med vackra blommor, detta med doftande orkidé är nått jag skall sattsa på framöver.

12/12 -10

ja det är nästan man tappar andan när man ser många, man kan liksom inte äta sig mätt
har upptäckt tjusningen med doftande och man går och luktar titt som tätt...spec dendrobien som nu luktar. Lukten gör en nästan lite hög om man får uttrycka sig så, det blir som en osynlig värld i blomman som man behöver gå närma för att upptäcka lille scabrilingue fick mig direkt på fall med sin parfym.
ja sattsa på doftande oled, dem förtrollar en

Vackert fotomontage med vackra blommor! Jag faller direkt för Dendrobium scabrilingue...

12/12 -10

tack Doris ja scabrilingue 'är underbar, fler knoppar håller på att slå ut, skall ta lite bättre bilder då.

12/12 -10

Dendrobium scabrilingue är en ny bekantskap och det ser ut som att det kan bli en ny favorit. Doften låter också väldigt intressant och behaglig Hur sköter man den?
Hur ska du klara av två tamråttor och en katt förresten? Bor de på olika våningar

12/12 -10

Min D scabrilingue är vit med gulgrön läpp. Den här ser mer rosa ut eller hade du rött ljus vid fotograferingen?

12/12 -10

Fina bilder Hur går det med P amabilis x stuartiana?

13/12 -10

sommarbo:
ja den är underbar har nyligen köpt den av Lassse så har inte lång erfarenhet av den. Odlar den i vitmossa och bark, under lysrör. Behöver sval lite torrare vila på vintern, även neddrag. av näring som för många andra sorter. kan blomma under vinter/senvintern.

hehe det går jättebra ihop med råttor och katter katten är uppväxt med råttor och vet sina gränser och det är snarare katten som drar sig unadan råttorna än tvärtom. Förr hadde jag 35 råttor och två katter och det har aldrig hänt nått. inge avundsjuka alls

13/12 -10

Alf:
vid fotograferingen var lysröret som har lila sken på så kan vara det. Läppen är först gulgrön när kn oppen öppnar sig, sedan blir den gulorange på min vilket går att skönja på fotot här. Skall ta nya bilder idag i bättre ljus så kan jag lä'gga upp nån mer klarare bild.

13/12 -10

blomtjuven:
tack amabilisen mår jättebra och stängeln är nu 15-18cm lång växer fint och trivs i akvariet. nya bladet växer och den ser pigg ut. väntar med spänning på blommorna, knopparna börjar synas nu meddelar dig när knopparna öppnats så får du se om du vill

13/12 -10

Naajs! Vad lång den blivit vill gärna se blommorna

13/12 -10

blomtjuven:
ja den bara växer och växer, var lite oroad ef alla resor den gjort men inga tecken på att den vill hoppa blomstringen hoppas det inte är långt kvar...är när man tror det som det tar en mindre evighet innan knopparna öppnar sig.

13/12 -10

Lägger ut en bättre bild på princessan scabrilingue
ett bättre färgfoto-ex kommner här Alf...

13/12 -10

Jamen nu ser de precis lika ut! Min har efter blomningen fått massor av sidoskott. Jag undrar om det blir blomstänglar igen eller en hel drös med keikis eller förgreningar? Vi får se, spännande!

13/12 -10

hehe ja lite bättre ljus gör susen låter hemskt spännande, blir kul att följa min med då jag nyligen fick hem sen.
om och när din blommat på vintern...ger du den ngn slaggs vila ef blomning? är ju förståss beroende på vad plantan har förplaner.

13/12 -10

Jag ger ingen näring nu och en aning mindre vatten. Men den står i söder och varmt.

Ge din åsikt

2/12 -10

+ 15/2 -11

Oncidium sweet sugar

 

Nyckelord: Oncidium Sweet sugar

Prata om bilden

I våras fick jag en blommande Onc. Sweet Sugar som bestod av en jättebulb och två mindre, ef blomning kom nytt skott på den stora bulben som nu snart är fullvuxet. Skottets bulb är fin och välfylld.
Har märkt att ju starkare den nya bulben blir desto mindre blir den största bulben som blommade. Nya bulben har fått starka egna rötter och samtidigt började den stora bulbens blad även att se mkt äldre ut, brungröna blad som ser ut att åldras.

Är detta en naturlig process, att den stora skrumpnar/krymper undan för undan, likt en åldringsprocess?
nämnas bör är att plantan har stort och fint rotsystem med regelbunden vattning, så fårorna på den större bulben uppkom inte snabbt under tex värmeböljan.

Plantan är i övrigt stark och tillväxten god. Har inte haft oncidium allt för länge så ville vara på den säkra sidan och fråga -innan jag kanske missar ett tydligt tecken på ohälsa eller annat.

/Li

Nyckelord: Oncidium Sweet Sugar

18/9 -10

Den ser ut som mina brukar se ut när de nya bulberna växer, men de brukar
fylla på sig när de nya bulberna vuxit klart, och bli släta och fina igen.

18/9 -10

Det är nog ingen fara. De tar kraften från de gamla bulberna och "ger" till de nya. Dvs de gamla går ner på sparlåga och ser till att all kraft går till de nya. Sedan sitter de kvar som näringsreserver. Om det nya skottet/skotten skulle dö så har de också reserver som då börjar växa.
Sedan tycker inte jag att de gamla bulberna blir stora och kraftiga igen som Anders skriver så jag undrar vad han gör som lyckas bra med dem igen?

18/9 -10

Det är nog ingen fara. De tar kraften från de gamla bulberna och "ger" till de nya. Dvs de gamla går ner på sparlåga och ser till att all kraft går till de nya. Sedan sitter de kvar som näringsreserver. Om det nya skottet/skotten skulle dö så har de också reserver som då börjar växa.
Sedan tycker inte jag att de gamla bulberna blir stora och kraftiga igen som Anders skriver så jag undrar vad han gör som lyckas bra med dem igen?

18/9 -10

Peter Göttfert, jag har en Odontonia Boussole Blanche, en Miltonia och några Oncidium
som bruka bli skrynkliga när de nya bulberna växer till sig, jag vattnar lite oftare bara, efter
några månader när de nya bulberna fått egna rötter, har de gamla bulberna slätat ut alla rynkor.

18/9 -10

Tack så mycket fö era svar....även om det inte innebär ngt akut för plantan så känns det ändå viktigt att veta vad som sker. Har ett flertal bulborkideer inom oncidium-alliansen, men ingen har reagerat såhär när dem fått skott.
-Tack, är lite klokare nu

Ge ditt svar

Ute öste regnet ned...men inne satt jag och assistenten och hölls med barkmontage igen det är grymt kul och önskade jag kunde pyssla med sånt hela dagarna (måste köpa mer bark!)

Idag monterades den sista halkrassliga Oncidiumen, en liten delning med två små skrumpna bulber samt en som håller på att växa till sig -en frisk och slät bulb!
Denna lilla delning överlevde alla odds med och under en omplantering fann jag ett outvecklat skott som såg helt uttorkat ut. Jag klippte bort massa skalmatterial och frigjorde den....kort därpå började en liten rot krypa fram och i dagens läge så har skottet växt till sig med ett 3:e blad vilket är fantastiskt
Idag var det dax att låta denna sötis få växa mer naturligt och med tanke på hur de andra syskonen frodas på barken fanns ingen tvivel att denna sista delning också kunde få forts. frodas och växa.
Den monterades på en bit trä...ser ut som drivved. Gick finemang att få fast bulberna och sött blev det. Träbiten sattes i en skål med olika stenar så den skulle stå stadigt.
Skålen står i en större skål fylld med vatten, sand och stenar....plus en flytande orkideblomma vart riktigt nöjd och ännu en kreativ skål utsmyckar köket och bidrar till högre luftfuktighet.

Fotade idag Den. viktoriae reginae -knopparna, som nu blivit blålila dem växer snabbt och jag längtar!

Fotade de tre nya -Ascocentrum miniatum, Sedirea japonica samt Doritis pulcherima coeruela.
+ andra nykomlingarna -ett gäng Cattleya intermedia flaskbarn

Det finns verkligen alltid ngt att pyssla med ang orkideer, vilket förgyller mina annars smärtfulla dagar.

Nyckelord: Cattleya intermedia, Ascocentrum miniatum, Dendrobium viktoriae-reginae, Sedirea japonica, Oncidium Sweet Sugar, Doritis pulcherima coeruela

25/8 -10

Fiffigt och fantasifullt! Kul att du fått igång de krassliga - sånt är alltid spännande

26/8 -10

Hadde aldrig gissat att dem skulle klarat sig såhär långt och nu med all tillväxt....
känns riktigt härligt!

Ge din åsikt

Jisses vilken produktiv dag med lite överasskningar.

Först ut vattnade jag Zygopetalum-trion lite, dem vilar just nu och när jag inspekterade Zygopetalum x Acacalls cyanae så fick jag mig en rejäl överasskning. Under torkan nu, ja lite väta har dem fått. Så har plantan lyckats klämma fram ett fint redan 3cm långt skott under senaste veckan skottet växer från förra årets nyaste bulb som aldrig blommade pga neglekt.

Så nu är det spänning igen för att se om det blir fler blad el med en blomstängel till. Är bara en mån sedan senaste blomningen avslutades.

På efm hadde jag köpt pimp-sten samt skiffer-platta. Lite otippat vart faktiskt den största Oncidiumen vars bulber kämpat för sina liv sedan april men är pågod väg tack vare ett nytt skott samt nya rötter...som fick hedersplatsen på en stor barkbit.
Förra inlägget om första barkmontaget, den lilla plantan är en delning av den jag monterade idag.
Det var lite pillrigt men med lite hjälp gick det finemang och den fick bo på en härlig potion levande mossa. Bladen som trotts näradöden-kampen ser mkt fräscha ut, fick fin vinkel att sträcka ut dem på.
Barkbiten som var lite sned sattes i en zinkskål, på shifferplattan så snedheten rätade ut sig. på plattan lade jag pimpstenen och i alla hörn och vrår hällde jag sand och sedan småsten. Nu visar inte bilden hur stenarna etc. ligger, men skapade sitt eget lilla landskap som gärna tar emot överskottsvatten som sedan dunstar upp mot plantan.
Vart mkt nöjd över denna med, och båda montagen står nu i köket och det liknar mer en jungel nu, och fukten dalrar av all mossa och levande växter. Har blivit så fint i köket man knappt vill gå därifrån.

Har så mkt planer, ideer, fantasi och många sätt att möjliggöra projekt på....och det resulterar ju i bättre självförtroende gällande sköttsell och allt därtill. Älskar att lära mig, men måste prova och experimentera....annars blir jag nog permament feg
Längtar att få gå upp i imorn och skåda samt sköta montagen

Nyckelord: Oncidium Sweet Sugar, barkmontage

Ge din åsikt

7/3 -10

oncidium sweet sugar

oncidium sweet sugar. Från mli.

Denna kom min kära fästman hem med till mig idag

Nyckelord: oncidium sweet sugar

Prata om bilden
Oncidium Sweet Sugar. Från Henke82.

 

Nyckelord: Oncidium Sweet Sugar

Prata om bilden
Oncidium Sweet Sugar. Från Henke82.

Vilken blev bäst?

Nyckelord: Oncidium Sweet Sugar

Prata om bilden
Oncidium Sweet Sugar. Från Henke82.

Vilken blev bäst?

Nyckelord: Oncidium Sweet Sugar

9/9 -09

Sista bilden blev jättefin

9/9 -09

Hej Henke, jag gillar den här bilden allra mest!

9/9 -09

Tack så mycket den blommar ljuvligt

9/9 -09

den är bäst - de andra hade för distraherande bakgrund.

Prata om bilden

 

Nyckelord: Oncidium Sweet Sugar

12/9 -08

Är det inte en som doftar gott och mycket, tro? Det måste vara årstiden, jag kan inte hålla tankarna från kantareller när jag tittar på de gula läpparna, små goda sommarkantareller Grattis till en fin blomning, Blomtjuven!

12/9 -08

1800-talsdam i vacker höstskrud =). Från spira76.

Grattis till härlig blomning, detta är en härlig liten blomma som faktiskt ser ut som en mängd vackra 1800-tal damer... ler

12/9 -08

Ja, tänka sig, det ser dom ju lite ut som, hade jag inte tänkt på, och kul att det finns små skillnader i blommorna på olika exemplar trots att det är samma sort 40 blommor kommer det bli, när den är fullt utslagen Nej min luktar åtminstone inte så mkt, kan dock ana en svag antydan av "grönt" eller " blomaffär" när man sniffar riktigt nära, men så e det med många orkideer tycker jag... Min phal. equestris har dock en syrlig doft... :P

12/9 -08

Blomtjuven, min doftade absolut ingenting... jag stoppade näsan bland dessa blommor ett flertal gånger bara ifall att... Men inte något alls Men så e jag nöjd ändå över en stor blomning och på flera stänglar så de väger upp.. ler

12/9 -08

Ps. min bild är inte från -07 utan från i år... Kameran felställd

12/9 -08

Va Blomtjuven, en equestris med doft?
Är det fler som har såna ... trodde inte dom luktade nåt?

Ge ditt svar

13/9 -06

Oncidium Sweet Suger

Oncidium Sweet Suger. Från fkn58.

 

Nyckelord: Oncidium, Oncidium Sweet Sugar

Prata om bilden