Råd / Släkten, arter och hybrider / Doritis /

Skriv början av artikeln om Doritis pulcherima coeruela

Nyckelord: Doritis pulcherima coeruela

Inlägg med Doritis pulcherima coeruela som nyckelord.

Min Doritis pulcherima coeruela har klämt ut två nya skott av ngt slag.
Varför det blev en fråga om denna är för att jag inte haft Doritis förr och inte känner till fullt ut om den har liknande tillväxt som Tex Phalaenopsis.

Min Doritis har vertikalt 5 blad på ena sida samt 7 blad på andra. De nya plopparna har kikat fram över det fjärde bladet och jag vet då inte om det rör sig om stänglar eller om det är vanligt att Doritis får rötter/luftrötter så högt upp??

Doritisen är blommogen och det nyaste bladet har nu växt till sig ordentligt. På dem Phalaenopsis jag har så är det oftast dags för ev blomning när nyaste bladet har mognat.
Jag har tyvärr ingen bra bild att lägga ut men går att fixa idag annars.

Hoppan nån kan göra mig klokare

Nyckelord: Doritis pulcherima coeruela

Ge ditt svar

Här i veckan dök det upp ett 5mm långt grönt skottliknande. Och idag hadde den växt då det gick att se vad det var för nått -blad!!

Den växer fr rotstocken, straxt under kompostytan och växer fram under den stora bladpyramiden.
Doritisen är i tillväxtfas får nytt blad i toppen...så som man är van vid.
-Men varför växer nytt blad fram där rötterna växer?
är detta ett ev. nytt bladverk/rosett eller vad är det för beteende tro?

Såg faktiskt lite komiskt ut, gör mig gärna lite klokare på detta fynd

Nyckelord: Doritis pulcherima coeruela

19/9 -10

Ja det är en ny planta. Detta är typiskt för Doritits. De får ofta keikis eller flera plantor nerifrån. Därför är också Doritis mycket bra i hybridisering av vanliga Phalaenopsis hyrbider. Då skulle de egentligen heta Doritaenopsis hybrider, men som vanlig slarvar de stora odlarna med de rätta namnen.
Men vad roligt att den trivs bra hos dig.

19/9 -10

tack så mkt för den infon
när jag hadde fått hem den fr er så fanns där en liten rest av ett blad...just där nere vid rotstocken, men tänkte inte så mkt mer på saken då jag faktiskt inte kände till detta. Sen dök det nya bladet upp en bit ifrån.
Har läst på om Doritis, men stod inget om detta sätt att växa....för var "fynd" man finner desto mer ökar nyfikenheten och intresset på orkideer
Tack, ja den tycks trivas bra
Doritaenopsis är väldigt fina med...jo det var ngt jag funderat på ang dessa hybrider -finns det ngt specifik kännetecken på att det är just en Doritaenopsis? om man nu råkade ha nån man först tror är en Phala-hybridö...

19/9 -10

En Doritaenopsis har ofta pararella blad som växer mera uppåt än vanliga lite hängande Phalaenopsis blad. Doritis har också lite mera succulenta blad som också vill ha mera ljus. Så en Doritaenopsis vill ha lite mera ljus än vanliga Phalaenopsis.

19/9 -10

ah intressant att veta
ursäkta frågesporten....finns det vissa kännetecken på blommorna oxå?
har sett en hel del bilder fr Doritaenopsis som i vissa fall inte skilljer så mkt åt fr vanliga Phala-hybrider, men på bilder kan man lätt missa tecken om man nu inte känner till dessa. Därav nyfikenheten om det finns ngt spec. att gå efter.

19/9 -10

Doritis räknas numera som Phalaenopsis enligt Kew som jag brukar rätta mig efter. Andra tycker de ska vara kvar som ett eget släkte.

20/9 -10

Ja Alf! Jag är en av de konservativa som inte gillar de snabba och ofta onödiga namnändringarna. Många av mina orkidévänner som också är forskare och arbetar med orkidéer på heltid håller sig kvar rätt länge...... Det blir ibland någon som tycker att de skall reda ut det hela. För några år sedan började man med dna och trodde att det var lösningen. Men sedan visade det sig att det inte var helt så enkelt. Framförallt så tycker jag att detta gör det svårt med listor och när vi skriver böcker. Ta Bläckfiskorkidéen tex. som har hetat följande, Aulizeum cochleatum, Encyclia cochleata, Epidendrum cochleatum, Hormidium cochleatum och nu Prosthechea cochleata. Det sistnämnda enligt Wes Higgins från 1997. Men enligt orchidspecies.com som många också använder sig av heter den Anachelium cochleatum.
Fast här litar jag på Wes Higgins för hans förklaring är mycket lågisk och också troligtvis världens främste forskare inom detta släkte. Sedan är han också en mycket trevlig person!

Ge ditt svar

Ute öste regnet ned...men inne satt jag och assistenten och hölls med barkmontage igen det är grymt kul och önskade jag kunde pyssla med sånt hela dagarna (måste köpa mer bark!)

Idag monterades den sista halkrassliga Oncidiumen, en liten delning med två små skrumpna bulber samt en som håller på att växa till sig -en frisk och slät bulb!
Denna lilla delning överlevde alla odds med och under en omplantering fann jag ett outvecklat skott som såg helt uttorkat ut. Jag klippte bort massa skalmatterial och frigjorde den....kort därpå började en liten rot krypa fram och i dagens läge så har skottet växt till sig med ett 3:e blad vilket är fantastiskt
Idag var det dax att låta denna sötis få växa mer naturligt och med tanke på hur de andra syskonen frodas på barken fanns ingen tvivel att denna sista delning också kunde få forts. frodas och växa.
Den monterades på en bit trä...ser ut som drivved. Gick finemang att få fast bulberna och sött blev det. Träbiten sattes i en skål med olika stenar så den skulle stå stadigt.
Skålen står i en större skål fylld med vatten, sand och stenar....plus en flytande orkideblomma vart riktigt nöjd och ännu en kreativ skål utsmyckar köket och bidrar till högre luftfuktighet.

Fotade idag Den. viktoriae reginae -knopparna, som nu blivit blålila dem växer snabbt och jag längtar!

Fotade de tre nya -Ascocentrum miniatum, Sedirea japonica samt Doritis pulcherima coeruela.
+ andra nykomlingarna -ett gäng Cattleya intermedia flaskbarn

Det finns verkligen alltid ngt att pyssla med ang orkideer, vilket förgyller mina annars smärtfulla dagar.

Nyckelord: Ascocentrum miniatum, Oncidium Sweet Sugar, Dendrobium viktoriae-reginae, Doritis pulcherima coeruela, Sedirea japonica, Cattleya intermedia

25/8 -10

Fiffigt och fantasifullt! Kul att du fått igång de krassliga - sånt är alltid spännande

26/8 -10

Hadde aldrig gissat att dem skulle klarat sig såhär långt och nu med all tillväxt....
känns riktigt härligt!

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.