Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om Jord

Nyckelord: Jord

Inlägg med Jord som nyckelord.

16/6 -12

Lifskraft.

Vad är det som gör Vissa cypripedium så kraftiga?
Min Ulla är stor, och har växt mycket och har nu 6 st skott, men blommar bara på ett, och blomman är bara ca 2 cm stor,
Jag var på plantagen och köpte en Cypripedium, (Kentucy pink) som bara hade 3 bladrosätter, som var väldigt kraftiga, och blommor på varje bladrosätt som var minst dubbelt så stora som på min ulla.
Hur gör man för att få så kraftiga plantor?
Handlar det om jordmån och läge
Eller skiljer det mellan olika arter,
eller rent av hur kraftig plantan är när man köper den?

Nyckelord: Jord, Cypripedium Kentucky Pink

Kan ha att göra med antalet kromosomer. Även kallat "ploidy" på engelska. Dubbel uppsättning brukar göra att plantornas drag förstärks - oftast att de blir större och färgstarkare. Finns flera varianter. Det är en spontan mutation om jag förstått det rätt, som kan inträffa i naturen men som går att reproducera i labb idag. Men det kan orsaka problem vid fröförökning. Hittade lite mer generell info på wikipedia

16/6 -12

Vad synd,
i så fall kan man förmodligen inte göra nått åt det....
Om man inte är "orkidé kemist" förståss...

Sedan så kom jag ju på att storleken och hur växterna växer självklart ju kan bero på vad det är för arter, samt hur gamla/etablerade plantorna är.

Det är bara att titta på Phalaenopsis equestris och Phalaenopsis gigantea. De är bägge Phalaenopsis... men skillnaden i storlek är enorm. Där är det helt och hållet gener som spelar in.

Nu vet jag ju ingenting om Cypripedium. Så mina gissningar är nog rent generella spekulationer...

16/6 -12

Ja, det har du rätt i,
Men jag har kommit fram till atdet ev kan bero på att det är planteringsjord i min orkidérabatt, och att näringen har tagit slut, men jag funderar på att flytta Ullan till ett annat ställe, med bättre jord avsädd för just cypripedium, och andra trädgårdsorkidéer som vill ha högt PH och lucker jord.
och sen självklart har ju Ulla Silkens markant mindre blommor än Kentucyn, men det är hur kraftig plantan är som räknas, (Tycker jag)
Phalalaenopsis gigantea är riktigt maffig!
Den största i phal om jag inte misstar mig....

Finns ju intergenära (eller hur säger man på svenska?) hybrider mellan Vanda och Phalaenopsis (eller är det Paraphalaenopsis? Jag har inte helt koll på läget ärligt talat) som tar tiotalet år på sig att bli stora nog att blomma, (jag höll på att sätta kaffet i halsen när jag läste det). De ska uppenbarligen bli galet stora...

16/6 -12

Bladlusangrepp och förkrympta blommor kan orsakas av torka hos de flesta växter. Kan det vara så att din Ulla, har haft det lite för torrt om rötterna i någon period ?.

17/6 -12

Torrt om rötterna tror jag nog inte, för rabatten har hållts ständigt fuktig,
Men jag har där emot sätt ohyra som har tagit kål på tre knoppar!
Inte vet jag vad den kommer ifrån,
men för att skapa bästa läget för mina orkidéer har jag placerat rabatten under ett plommonträd, som inte har mått så bra på siståne, förmodligen lider det av plommonvecklarlarven.
Men sen har det också varit nån konstig ohyra som har fallit ner från trädet första året jag hade orkidérabatten, då vart bladen prickiga, och plantan vissnade redan i slutet av juni, Jag trodde att den hade dött, men nästa år återhämtade den sig meni år så har förmodligen ohyran kommit tillbaka.

Sebastian, Jag har hittat otroliga bildet av fullvuxna Phalaenopsis gigantea i blomm på google kolla där,
(Om du inte redan gjort det förståss.....)

Ge ditt svar

Frågan kan kanske verka konstig, men saken är den att jag fått två olika svar kring detta ämne. En källa hävdar att jag måste plantera om i kaktusjord, då vår vanliga blomjord är för "fet". Den andra källan säger lika bestämt att vanlig blomjord är vad som behövs då det trots allt är en jordorkidé det handlar om... Förvirrad! Kan ni experter säga en gång för alla vad som gäller? En blandning mellan kaktus- och vanlig blomjord, eller vad?

Nyckelord: Green Velvet, jord, Ludisia

Jag använder jord för kalkskyende växter, t.ex. Azalea, Gardenia, Flamingoblomma m.fl. Denna jord innehåller minimalt med kalk.

12/11 -08

Jag vet ju inte vad som är rätt, men jag odlar mina i vanlig blomjord uppblandat med lite bark och sönderklippt mossa. Funkar hur bra som helst!

Ge ditt svar

Har nu även en Ludisia Dawsoniana till min samling. Den kom mina två små barnbarn och överraskade med idag. Deras mamma som köpt den tyckte den påminner om en sorts blommor som växer på en äng i närheten av huset där jag bor. De blommar runt midsommar. Jag tycker också de påminner om varandra.
Det förvånar mig att den verkar va planterad i vanlig blomjord.
Bredvid moderplantan kommer en liten ny planta. Kanske den behöver planteras om i en egen kruka för nuvarande krukan är inte alls rymlig.
Skulle vilja placera den på ett bord lite längre in i rummet , alltså inte vid ett fönster.
Hoppas jag kan få ,denna för mig helt nya sort, att trivas hos mig. Jag skall göra mitt bästa. Med lite goda råd tror jag det skall gå bra.

Nyckelord: skötsel, Ludisia Dawsoniana, jord

5/11 -05

Hej Gunsan,
Kul att du fått en Ludisia. Den är tacksam och lättodlad!

Du kan läsa lite odlingsråd bland frågorna med nyckelordet Ludisia . Dom bör besvara vissa av dina frågor.

/ Björn

Ge din åsikt