Råd / Att köpa orkidéer / · Orkidéförsäljare /

Skriv början av artikeln om Herman ter Borch

Nyckelord: Herman ter Borch

Inlägg med Herman ter Borch som nyckelord.

Här är mina senaste tillskott till samlingen. Inköpta av Botanische Orchideeen i Holland. Jag och en god vän beställde gemensamt och överlag var vi ganska nöjda med storlek och kvalitet (dock inte Schwerter-klass...). Ska man klaga så är det väl att hans "blomstora" i några fall känns lite väl små i storleken. Men samtidigt fick vi andra plantor som var lite större än väntat. Snigel på ena Sophronitisen, men det hör väl inte till ovanligheterna. Gäller bara att som vanligt kolla igenom plantorna efter inköp och ha en liten "karantän"...

Nu är det bara att börja stuva om på förnsterbänkar och i skåp. En ganska angenäm syssla!

Plantorna (från överst till vänster)
Dendrobium densiflorum
Cattleya jenmanii
Cattleya mossiae
Paphinia sp.
Laelia alaorii
Cattleya forbesii
Sophronitis roseum (wittigiana)
Sophronitis cernua

Nyckelord: Herman ter Borch, Botanische Orchideeen

11/5 -09

Ja, du hade rätt, Cattleyor ser enorma ut i jämförelse med den "blomstora" Dendrobium parishii semi alba( från Herman) som du sett hos mig Är luteola, den i mittens mitt ?

11/5 -09

Nej, den i mitten är en Laelia alaorii. Herman hade ingen Cattleya luteola kvar. När han förstod min besvikelse så skickade han faktiskt med ett exemplar gratis men som egentligen var för dålig för att säljas pga. dåliga rötter. Har satt den i lite fin vitmossa och hoppas på att kunna trolla fram några nya friska rötter. Har dock inga jättestora förhoppningar.

Editerade första inlägget och skrev vilka arter det var...

11/5 -09

Mmmm flera Cattleyor och därtill närstående släkten, lycka till!
mvh
Mikael

12/5 -09

De två monterade, ser schysta ut

Ge din åsikt

Förra året köpte jag en Eulophia euglossa av Herman ter Borch. När jag kom hem ruttnade det senaste skottet direkt. Jag insåg att den säkert hade fått vatten i bladrosetten eftersom det ösregnade på Sofiero den dagen. Jag reklamerade den och fick en ersättningsplanta som har tagit sig bra iofs.
På Lennartsnäs förra veckan köpte jag en Sedirea japonica och nu när jag ska vattna den så ruttnar den ifrån bladrosettens mitt! Och denna gången var det banne mig inget ösregn!!! Har jag bara otur eller vad är det frågan om? Jag vet knappt om jag orkar reklamera denna också!

Nyckelord: Sedirea japonica, Herman ter Borch

31/7 -08

Tycker jag absolut att du ska göra! Du fick den väl inte gratis eller?? Himla otur har du i alla fall - men upp med hakan och sätt ner dig och maila honom NU!!

31/7 -08

Äsch! Pröva med att hälla kanel i rosetten, de kaaaan ju hända att nånting överlever. Lycka till me klagandet!

2/8 -08

Jaha, då har jag fått svar från Herman och han tänker inte ersätta mig utan anser att jag själv orsakat rötan. Själv tror jag inte det, (Jag köpte plantan den 26 och upptäckte rötan fyra dagar senare...) men jag kan ju inte bevisa det. Suck... Tveksamt om jag kommer att köpa något mer från honom. Jag får väl se om jag kommit över det till nästa gång...

2/8 -08

Ja du har ju rätt, det kan inte hinna bli i så på fyra dagar.

Fy sjutton vad tråkigt Jannie!

2/8 -08

Tråkigt, nu vet man var man inte skall handla.
mvh
Mikael

2/8 -08

Usch, bra att du varnar oss andra. Det är bäst att hålla sig till sina favoritsäljare även i fortsättningen. Men fyra dagar för att få en röta nä, det låter för otroligt. Vi har phallisar som får massor av fukt i terrariet och de får inte röta. Verkar lurt plopp. /J

3/8 -08

Jag har handlat rätt mycket från Herman och inte har det varit några toppenplantor inte, jag har fått både ullöss och sköldlöss nu senast. Grejen är ju att han har plantor som annars kan vara svåra att få tag på, så man får vara noga med vad man köper från honom.

3/8 -08

Problemet är ju att jag kan naturligtvis inte bevisa att det inte är jag som orsakat rötan och precis som du säger Spindeln, så har han lite ovanligare sorter ofta och det är ju roligt. Det kan ju vara mitt fel, men lite bränd blir man ju.. Av två gånger jag handlat hos honom har plantan ruttnat båda gångerna. Nästa gång ska jag vara betydligt försiktigare och mer noggrant inspektera plantan jag köper. Min avsikt är inte att brännmärka Herman för jag tycker han är en trevlig man, men jag blev väldigt frustrerad när detta hände igen!

3/8 -08

Ja man kan känna sig lite rutten själv

3/8 -08

Hmmm, hittade du sköldlöss på plantorna du fick nu spindeln?
Jag har inte hunnit "lusläsa" ( ) mina ännu....
Såg även att du beställt en thalebanii av Herman, ska bli spännande att se vad det blir av den
Jag beställde ju en av honom förra året men det visade sig ju vara en fma chatteladae (gruff)

Chic - Jag läste någontinge förra året om Phal. cornu cervi var. chattaladae. letar i bokhyllan
Jo i orkidétidningen för oktober och november förra året var det med en jättelång artikel. Om hur formen hittades och vad som skiljer thalebanii från var. chattaladae och en mängd lite röriga fakta. Men om jag förstod den rätt så finns i stort sett varken cattaladae eller thalebanii i handeln. Då endast ett par plantor hittats i naturen. Men många odlare vill sälja dem, då efterfrågan är stor. Och först när de har blommat går det ju att säga vilken form av cornu-cervi det är.

Urk vad rörig jag blev. Ja så går det när man ska citera något annat. Men troligen har alla i Europa som köpt thalebanii alt. chattaladae bara lite mer röda former av P. cornu-cervii.
Men det spelar kanske inte så stor roll egentligen om det är en mörkröd blomma eller en nästan mörkröd sådan, den är ju fin ändå.

3/8 -08

Helena - Jo, rörigheten är total när man försöker reda ut fakta i denna mytomspunna djungel Jag har försökt

Ge ditt svar

Arrrrgh!!!!
Eftersom jag skulle iväg på semester tidigt morgonen efter sommarmötet på Lennartsnäs 28/7 har inköpen inspekterats grundligt först i dag....dumt...jättedumt!
Så nu sitter jag här med min hett efterlängtade Phal. thalebanii och en provadodrink
Ullöss blääää!
För att göra det så enkelt som möjligt för semestervattnaren så isolerade jag inte ens plantorna ....superdumt!
Det syns inget på de andra plantorna än men det är väl bäst att låta alla smaka...
Någon annan som råkade ut för detta?
(Jag hade beställt den så den stod tillsammans med alla andra beställningar i någon av de två lådorna bakom "disken".)

Nyckelord: ulllöss, Herman ter Borch, Provadodrink

9/8 -07

Hej Chic!
Har råkat ut för precis samma sak som Du!!
Jag hade också beställt av Herman. Han hämtade mina i en låda bland förbetällda på golvet bakom dent stora blombordet. När jag såg min Phal. thalebanii för 30 E så sa jag att den såg lite dålig ut, det viftade han bort med att den "stått lite mörkt". När jag kom hem och inspekterade den och och några till bl.a. 2 Phal.bastiannii så hittade jag ullöss på alla 3. Övriga plantor var väl ganska ok.
Tror även att jag betalade för mycket, då det låg en faktura som inte var min i min plantlåda!
Hälsningar Vilma/Birgit!

9/8 -07

Hej Berith - välkommen tillbaka!!! Jag saknade dig!
Provado spray är den bästa som finns, men man ska inte spraya för länge då kan man bränna bladen. Efter första behandling brukar jag knyta direkt en plastpåse över hela plantan och låta den stå några timmar så här. "Dödande effekten" är då mycket bättre! Lycka till!!!

9/8 -07

Jag inspekterade några ikväll trött efter en svettig danskväll.
Hittade en stor ullus på toppbladet hod dendrobium cruentum - får kolla närmare i helgen.

Ohyrejäv.ar från h.vete ...
Kan det vara sådana här

Det här lär ju bli en ny erfarenhet.
Har aldrig haft påhälsning av dessa småj.vlar förr.
Hur får man kål på dem effektivast?

Jag hade ullössinvasion förra sensommaren och fortfarande dyker det upp en och annan. Om det är kvarvarande ägg eller nykomlingar vet jag inte men man får hålla koll hela tiden. Det är bara att plocka fram sprutan och stoppa provadopinnar i krukan. Annars njuter jag när de sitter öppet så att jag kan spetsa dem på tandpetare. Tro mig, man blir sadist av dessa kräk...

10/8 -07

Jag HATAR dom!
Sprayar dom som syns på bladen med Provado PLUS.
Jag löser 4 provadopinnar i en 1,5 litersflaska med vatten och
doppar plantorna i detta 3 gånger (dvs 3 vattningstillfällen efter varann).
Det verkar ta död på dom effektivt!

10/8 -07

Preparatet Fruktträd Effekt ska också funka, och är mindre giftigt än Provado.

10/8 -07

I morse kollade jag igenom alla 9 jag köpte.
Enda jag hittade var en krypande lus på Cattleya labiata - nu har jag precis dragit bort det lösa skiktet på bulben
och vad hittar jag där - sköldlöss
Skall strax spruta med Frukträd Effekt och kolla närmare med lupp i helgen.

Och stort tack till Berith som upptäckte lössen

Jag omplanterade sommarträffens plantor först dagen efter. Jag var oförsiktig nog att inte isolera dom från första dagen och har därför spanat och spanat oroligt därefter… Än så länge har jag inte sett några vita beläggningar…
Det jag hittade i krukorna var mycket dåliga rötter hos två av plantorna. /Mickes föredrag om ”rötter” kändes just då tröstande, men framtiden kommer att visa rätt och fel./ I krukorna av dom andra två plantorna som jag köpte, fanns det flera tusenfotingar … Komposten hade förmultnat helt.
Så det blev att skölja och skölja rötterna, att torka dom, att klippa bort …, att isolera med Lac Balsam, att pudra ordentligt med kanel… Till slut kom plantorna i leca.
Ja, jag tycker också att det var för dyrt - med tanke på omständigheterna samt plantornas storlek… Fast… jag är en gröngöling vad gäller orkidéer och priser… För mig kändes det i alla fall just så.
Men… VÄLKOMMEN HEM, Berith!
/Lina

10/8 -07

Tack, tack Lina och Kamila!
Det känns ganska skönt trots ullöss och reeeeegn att vara hemma igen!
Men Lina vad är Lac Balsam - har jag aldrig hört förut??

10/8 -07

Oppps - jag glömde säga welcome Chich - where have you been my friend?

Hittade ullöss på en tredje - dendrobium wattii

10/8 -07

On the westcoast Berrak my friend
Men va F-n...dåliga ögon och ingen lupp...jag slängde allihop i provadopoolen när jag planterade om dem i leca. (Håller tummarna för att de inte hann krypa över till andra plantor medan jag var borta...)
Hujeda mig inte sköldlöss oxå ! !!!

10/8 -07

Chic - vem har sagt nåt om en lupp - jag har en högkvalitets Leitz 9x - från jobbet när vi rensade.
Det som saknas är tid min vän.
Jag har mer än häcken full - högst 3-4 dagar som jag kan kalla semester i sommar och nu har jag börjat jobba.
Jag skulle behöva massor av tid till för att få klart allt som behöver göras här hemma med uterumsprojektet.

Jag fick dock positiv feedback idag - ett par jobbarkompisar var här idag och trodde inte på mig när jag sa att jag byggt allt med lite hjälp.
Men den enda snickare som varit här är min kompis som gav lite råd 1 timme.

Allt går att göra bara man inte har tummen på fel ställe. Snart får man verka som elektriker och rörmockare också .
Det är så mycket att man blir snurrig - så klart lite snurrigare när man klämt ett par, tre glas vin

Ge din åsikt

I våras köpte jag en Eulophis euglossa på Sofiero i Helsingborg. Tyvärr ruttnade det nya skottet efter bara några dagar. Jag tog kontakt med säljaren, Herman ter Borch, och han lovade en ny planta och eftersom han ändå skulle till Lennartsnäs i juli så undrade han om det gick bra att han lämnade utbytesplantan då. Jag har reklamerat en och annan sak i mitt liv, men tror aldrig jag har fått ersättningsvaran levererad till ytterdörren förut, så jag lovade att han skulle få fika när han kom. Förväntansfull gick jag och lade mig igår och tänkte att om han kör ända från Holland idag på morgonen så är han inte i Värnamo före 11.00. Lugnt.... Kl. 8.45 stormar min man in och väcker mig - Han sitter i köket!!!! Jag kastar mig ur sängen, slänger på mig lite kläder, gnuggar tänderna så man inte stinker skunk - men först när jag tar honom i hand och ber om ursäkt för att jag låg och sov känner jag den, doften eller odören snarare... och inser att det var myggigt igår och hela jag stinker myggmedel. Jaja, inget att göra åt. Som engelsmännen säger, 'keep a stiff upperlip', prata på och fixa kaffe. DÅ kommer nästa överraskning - vem f*n har snott sladden till kaffebryggaren? (vi dricker inte kaffe själva och bryggaren används max tre ggr om året) Hysteriskt rasar vi runt i köket och letar efter sladden samtidigt som vi lite 'casual' så där försöker konversera våra gäster... på engelska... så småningom hittar min rådige man en annan sladd som funkar....
Normalt är jag inte heller särskilt städnojig, men just nu är vi mitt uppe i en renovering av köket, hur brukar det se ut då i huset?, och imorgon fyller yngsta dottern tretton så vi måste ju städa så gott det går, dra fram dammsugare, presentpapper, tejp och sax.... Ja, ni förstår nog själva.....

Nåja, det gick bra, vi hade en trevlig liten fikapaus och det var väldigt kul att träffa Herman och hans medföljare Maurice. Herman berömde Lennartsnäs väldigt mycket.
Jag har redan bestämt att nästa år ska vi göra något annorlunda kul för minsta tösen när hon fyller år, t.ex. bjuda henne på en resa någonstans. Varför inte Mälartrakten-Stockholm-Norrköping-däromkring...? ))

Nyckelord: Sofiero, Herman ter Borch, Eulophia euglossa

27/7 -07

Jannie - det var en av de bästa verklighetshistorierna här på länge.
Kanske man skall skoja lite med Herman imorgon.
"Did you hear any "plopp" when you visited Jannie?

27/7 -07

Hehehe, ja det var en rolig historia!
Det är fint Jannie, då är han uppvärmd och fin imorgon när vi ska göra affär med honom!
))))

28/7 -07

Ja, jag glömde ju dessutom att berätta att jag fick en ny ersättningsplanta och fick ändå behålla den gamla, så nu har jag två! Och den gamla är ju inte död, så den lär väl komma med nya blombara skott ))
Men, tyvärr, Bertil, vet han ju inte om att jag kallas Plopp här, fast jag gjorde reklam för Neovita och Orkidéprat.
Ha det så kul idag på Lennartsnäs, jag önskar jag vore där! Det lät väldigt mysigt och trevligt när Herman pratade om evenemanget.

Vilken härlig historia Plopp!! Här fick man sig ett gott skratt. Tack!
Annette

28/7 -07

"Kaosmöten" brukar gärna bli bra Strongt av dig att samla ihop dig och konversera på engelska vid så tidig morgontimma - jag brukar mest frambringa osammanhängande ljud innan ett par koppar kaffe smörjt upp systemet, så jag vet inte vad jag hade blivit mest stressad av, inget kaffe eller morgongäst
Hälsa och gratulera den nyblivna tonåringen!

29/7 -07

Tack själva!

plopp,Du kanske skulle satsa på en ny karriär som kåsör ?Himla trevlig läsning !
Monika

29/7 -07

Tackar! )

Dette vil jeg si var service fra begge parter. Trivelig innlegg plopp.

Ge din åsikt

Minns ni att jag blev lite ledsen över att det nya skottet på min nyinköpta Eulophia euglossa ruttnade redan efter fyra dagar? Jag köpte den hos Herman ter Borch på Sofiero och först tänkte jag strunta i det för att det var så besvärligt att reklamera en planta i ett annat land, men efter ett tag ändrade jag mig och skickade ett mail till honom. På Likas inrådan framställde jag ett konkret önskemål (någon form av kompensation, gärna en ny planta...) och skickade iväg. Svaret kom omedelbart - han skulle till Stockholm i slutet på juli och då kunde han komma förbi med en ny planta! Vilken service, eller vad säger ni? Jag tror aldrig jag har fått en ersättningsvara hemkörd till dörren förut, så på stående fot lovade jag honom en stadig fika när han kommer!
GMB!

Nyckelord: Herman ter Borch

9/6 -07

Det kan man väl verkligen kalla för god service!
Lycka till med plantan när du får hem den, och se nu till att vá hemma den anländer

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.