Råd / Släkten, arter och hybrider / Eulophia /

Skriv början av artikeln om Eulophia euglossa

Nyckelord: Eulophia euglossa

Inlägg med Eulophia euglossa som nyckelord.

28/10 -18

Eulophia euglossa

Hallojs!
Jag köpte en Eulophia euglossa i Danmark idag hos Hans Christiansen.
Hur sköter jag om den? Har stångat mig blodig på google nu efter lite vettiga skötselråd... Någon som vill dela med sig av
sin kunskap?

Nyckelord: Eulophia euglossa

28/10 -18

Ingen som vet?

28/10 -18

Maila Christiansen, han kanske vet.

28/10 -18

28/10 -18

Då den tydligen blommar vintertid kan man gissa att den kanske inte har någon egentlig viloperiod bortsett från att det i Afrika kan vara snustorrt sommartid Tror du ska hålla den jämt fuktig och bra med ljus. Har aldrig odlat släktet så spekulera bara

28/10 -18

Tack! Hans försökte förklara men jag fattar 0% danska

29/10 -18

Hans pratar inte danska, han svamlar danske, inte helt lätt att förstå vad han säger även om jag är dansk

29/10 -18

3/11 -18

Jag frågade vilken av två exemplar som vart bäst (Jag tänker att störst planta med flest bulber är bäst). Han sa han att det spelade ingen roll då bulber ändå dör bort. Sedan att den skulle vattnas regelbundet året om. Detta låter inte korrekt. Önskar jag begrep danska bättre som sagt var så jag förstod vad han menade.

3/11 -18

Han brukar ha sina plantor i GreenMix om då tycker jag du ska plantera om.

Ge ditt svar

26/11 -15

Fråga

Från pappilainen.
Från pappilainen.

Nu nörjar det bli riktigt irriterande så som min Eulophia Euglossa bråkar med mig. Jag får inte bukt med detta alls. Vad kan det vara? Jag har sprejat den med väteperoxid både båda blad och rötter. Jag har även provat med ytdesinfektion. Någon som kan identifiera problemet? Virus till och med?

Nyckelord: Eulophia Euglossa, Svarta prickar

26/11 -15

Skulle tro för mycket vatten och/eller för mycket näring. Svarta prickar brukar tyda på det. Att få virus är ganska ovanligt

27/11 -15

Okej, ja det kan nog kanske ligga något i det. jag får köra lite torrare helt enkelt. tack för ditt svar!

27/11 -15

Oftast är problemet övervattning och kallas Oedema. Rötterna suger åt sig och absorberar vattnet snabbare än avdunstningen sker genom bladen. Uppstår i regel när temperaturen blir kallare men vattenkvaliteten och/eller vattningsfrekvensen inte reduceras. Detta är inget skadligt men gör att plantan ser "ful" ut. Om inte problemet åtgärdas under den kalla årstiden kan man få problem med svart röta på rötterna och då blir betydligt större bitar av bladen svarta. Risken är stor att plantan till slut dör. God luftcirkulation förbättrar även det här. När man fått bukt med det hela så blir dom nya bladen bra igen. På drabbade blad försvinner aldrig prickarna.

Kanske skall du byta näring. Många näringar innehåller ofta något som kallas "urea" och det är något man inte bör ge sina orkidéer, då det tar lång tid för att brytas ner vid låga temperaturer. Ju mer du ger näring ju mer stannar i ditt media och i plantan och efter ett tag är plantan övergödslad. Har du möjlighet att använda RO vatten finns det en näring som heter Rain mix och är ett pulver. Den ges med samma dos vid varje vattning året om. Den är dunder för orkidéer.

2/12 -15

Jag använder "Orchid focus" både "grow" och "blom booster", jag vet dock inte om de innehåller urea. Vad är RO-vatten för något?

3/12 -15

"Orchid focus" uppger att deras produkter inte innehåller urea. RO=reverse osmosis, teknik för att minska mängden lösta salter i vatten, en länk med info men finns mängder av info på www.
http://puretecwater.com/what-is-reverse-...

Ge ditt svar

Blommar oxå sedan ett par veckor med ca 20 utslagna blommor, men har många knoppar som växer på efterhand. Förra året slutade det med ca 45 blommor och en stängel på ca 1½ m.

Nyckelord: Eulophia euglossa

26/10 -12

Häftigt o snyggt. Jag odlar Eulophia guineensis men får bara sporadisk blomning. Har inte kommit underfund med vad den vill ha för kompost. Vad odlar du din euglossa i?

27/10 -12

Härlig!

27/10 -12

Jättetjusig!

27/10 -12

Ooh så fin Det var inte dåligt, 45 blommor och en stängel på 1,5 m.

27/10 -12

Planterade om den i våras nu står den i en 13 cm kruka med blandning av bark o mossa mest bark. Stått utomhus hela sommaren. Stängeln är nog snart en meter hög

27/10 -12

mycket tjusig!

27/10 -12

Jätteläcker

20/11 -12

Tack för era fina kommentarer den blommar fortfarande men inga nya knoppar så den stannar där den är 25 utslagna

Ge din åsikt

25/10 -12

Eulophia euglossa

Eulophia euglossa. Från Truls.

 

Nyckelord: Eulophia euglossa

Prata om bilden

31/7 -08

Eulophia euglossa

Carmelita påminde mig om att jag har glömt att visa er detta! Det är min Eulpohia euglossa som jag köpte av Herman ter Borch förra året och nu kommer det tre nya skott och en blomstängel! Tittar man riktigt noga strax till höger om den vänstraste bulben så ser man att det kommer något där också, men än vet jag inte om det är blommor eller blader.
Igår vattnade jag min orangea Ascocenda och då hittade jag ansatsen till en ny blomstängel. Den tredje för i år och bara en och en halv månad sedan den förra vissnade!

Nyckelord: Eulophia euglossa

31/7 -08

Ur led är bilden! Hur vrider jag den rätt igen?

ack att jag är den som skall vrida den rätt igen

Man tittar ju alltid efter stänglar men huvudsaken är ju att det växer, då finns det åtminstone liv. Grattis Plopp till en flitig Ascocenda!

31/7 -08

Tack AJ! (Äsch, nu kom jag inte på fler Hamletcitat som kunde förvrängas i sammanhanget... )
Tack Doris! Jag är omåttligt stolt över denna Ascocenda eftersom jag har lyckats ta livet av ett antal innan och sedan kommer denna och blommar och blommar och blommar )

31/7 -08

sådärja, va roligt det ska bli att se Eulalia din blomma! De ser ju ut som stängel! Och extra grattis till din generösa Ascocenda, kemin verkar ju fungera bra mellan er! " att blomma eller inte blomma........

Ge ditt svar

24/5 -08

Eulophia euglossa

Utropspris: kr. Frakt: Ingår.

Sön 25/5 -08 19:15 var auktionen slut.

Eulophia euglossa, afrikansk markväxande orkidé. Får en hög blomstängel med mängder av små blommor. Bilden är från förra årets blomning. Vissa blad har fula märken efter tidigare ohyra, men nu finns inget på den. Nytt litet skott på gång.
Köparen betalar frakten.
Auktionen avslutas: söndag 25 maj kl 19.15 prick!
Utropspris: 75 kr.

Nyckelord: Eulophia euglossa

24/5 -08

75 bjudet

25/5 -08

Puffar litegrann...

25/5 -08

90 ikr

25/5 -08

100

25/5 -08

Fick ja den?Ha rännt här mellan spisen o datorn så ha int riktigt hunnit med.....

25/5 -08

Grattis, Carmelita! Förlåt att det dröjde med beskedet, jag var ute och promenerade med nytillskottet... Du har fått mail.

Ge ditt bud

Min Eulophia euglossa har fått besök av några pilska och kreativa flugor verkar det som! Den har tre frökapslar på gång. Två av dem verkar gulna så dem blir det nog inget med men den tredje verkar ok. Ska jag klippa stängeln eller är det någon av er som vill ha frökapseln? (Själv tänker jag nog INTE göra ett försök att så orkidéfrön... )

Nyckelord: Eulophia euglossa, frökapsel

12/11 -07

Dessa företagsamma smålänningar

Gnosjöandan eller vad heter det ?

12/11 -07

Japp, stämmer Monika

13/11 -07

Ni har naturligtvis rätt!:D Dessa flugor måste vara ursmålänningar. Man tager vad man haver - och för tillfället finns inte så många andra blommor!

Ge ditt svar

I våras köpte jag en Eulophis euglossa på Sofiero i Helsingborg. Tyvärr ruttnade det nya skottet efter bara några dagar. Jag tog kontakt med säljaren, Herman ter Borch, och han lovade en ny planta och eftersom han ändå skulle till Lennartsnäs i juli så undrade han om det gick bra att han lämnade utbytesplantan då. Jag har reklamerat en och annan sak i mitt liv, men tror aldrig jag har fått ersättningsvaran levererad till ytterdörren förut, så jag lovade att han skulle få fika när han kom. Förväntansfull gick jag och lade mig igår och tänkte att om han kör ända från Holland idag på morgonen så är han inte i Värnamo före 11.00. Lugnt.... Kl. 8.45 stormar min man in och väcker mig - Han sitter i köket!!!! Jag kastar mig ur sängen, slänger på mig lite kläder, gnuggar tänderna så man inte stinker skunk - men först när jag tar honom i hand och ber om ursäkt för att jag låg och sov känner jag den, doften eller odören snarare... och inser att det var myggigt igår och hela jag stinker myggmedel. Jaja, inget att göra åt. Som engelsmännen säger, 'keep a stiff upperlip', prata på och fixa kaffe. DÅ kommer nästa överraskning - vem f*n har snott sladden till kaffebryggaren? (vi dricker inte kaffe själva och bryggaren används max tre ggr om året) Hysteriskt rasar vi runt i köket och letar efter sladden samtidigt som vi lite 'casual' så där försöker konversera våra gäster... på engelska... så småningom hittar min rådige man en annan sladd som funkar....
Normalt är jag inte heller särskilt städnojig, men just nu är vi mitt uppe i en renovering av köket, hur brukar det se ut då i huset?, och imorgon fyller yngsta dottern tretton så vi måste ju städa så gott det går, dra fram dammsugare, presentpapper, tejp och sax.... Ja, ni förstår nog själva.....

Nåja, det gick bra, vi hade en trevlig liten fikapaus och det var väldigt kul att träffa Herman och hans medföljare Maurice. Herman berömde Lennartsnäs väldigt mycket.
Jag har redan bestämt att nästa år ska vi göra något annorlunda kul för minsta tösen när hon fyller år, t.ex. bjuda henne på en resa någonstans. Varför inte Mälartrakten-Stockholm-Norrköping-däromkring...? ))

Nyckelord: Eulophia euglossa, Herman ter Borch, Sofiero

27/7 -07

Jannie - det var en av de bästa verklighetshistorierna här på länge.
Kanske man skall skoja lite med Herman imorgon.
"Did you hear any "plopp" when you visited Jannie?

27/7 -07

Hehehe, ja det var en rolig historia!
Det är fint Jannie, då är han uppvärmd och fin imorgon när vi ska göra affär med honom!
))))

28/7 -07

Ja, jag glömde ju dessutom att berätta att jag fick en ny ersättningsplanta och fick ändå behålla den gamla, så nu har jag två! Och den gamla är ju inte död, så den lär väl komma med nya blombara skott ))
Men, tyvärr, Bertil, vet han ju inte om att jag kallas Plopp här, fast jag gjorde reklam för Neovita och Orkidéprat.
Ha det så kul idag på Lennartsnäs, jag önskar jag vore där! Det lät väldigt mysigt och trevligt när Herman pratade om evenemanget.

Vilken härlig historia Plopp!! Här fick man sig ett gott skratt. Tack!
Annette

28/7 -07

"Kaosmöten" brukar gärna bli bra Strongt av dig att samla ihop dig och konversera på engelska vid så tidig morgontimma - jag brukar mest frambringa osammanhängande ljud innan ett par koppar kaffe smörjt upp systemet, så jag vet inte vad jag hade blivit mest stressad av, inget kaffe eller morgongäst
Hälsa och gratulera den nyblivna tonåringen!

29/7 -07

Tack själva!

plopp,Du kanske skulle satsa på en ny karriär som kåsör ?Himla trevlig läsning !
Monika

29/7 -07

Tackar! )

Dette vil jeg si var service fra begge parter. Trivelig innlegg plopp.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.