Råd / Släkten, arter och hybrider / Habenaria /

Skriv början av artikeln om Habenaria medusae

Nyckelord: Habenaria medusae

Inlägg med Habenaria medusae som nyckelord.

14/8 -13

Ur led är tiden

I våras beställde jag två stycken Habenaria medusae (myriotricha) med förhoppningen att de skulle komma med var sitt grönt skott. När jag fick hem dem var det bara två stycken lite skrumpna lökar, utan en antydan till grönt men med en antydan till mögel på den ena. Jag trodde aldrig det skulle bli något av dem, veckorna gick och inget hände med dem och jag började överväga att skänka dem till komposten. Men så nu häromveckan ser jag att båda lökarna kommer med ett grönt skott, det är ca 5 mm nu.

Kruxet är att det är flera månader sent, vad jag kan läsa mig till ska skotten komma runt mars månad, och i september ska bladen börja fällas inför vintervilan. Hur kan det bli sig så, att de börjar skjuta skott 5 månader för sent? Och vad kan jag göra för att ta hand om dem på bästa sätt nu? Sköta dem som om det vore mars?

Nyckelord: Habenaria medusae, Habenaria myriotricha, Växtcykel

14/8 -13

Kan inte svara på dina frågor, men vad roligt med skotten!! Och att de slapp komposten! Alla orkisar kan inte almanackan: jag blev tillsagd av expertis att det var väldigt förvånande med min sommsrblommande Caularthron Bicornutum: den ska tydligen (bara?!) blomma i januari...

14/8 -13

Tack, Xara, jag gissar att man då får lägga kalendern åt sidan och följa plantans (eller i detta fallet lökens) egna rytm och hoppas på det bästa!

Ge ditt svar

Efter att ha fallit fullständigt för det vackra utseendet hos en blommande Habenaria medusae fick jag för mig att jag också skulle ha en sådan! Så jag läste på lite och insåg att det rör sig om en terrestial orkidé som kräver en något annorlunda skötsel. Trots att jag läst på blir jag osäker på hur den ska skötas nu under vintern...

Ska den stå kvar på fönsterbänk i sin kruka under vintern, men med en torrare viloperiod? Eller ska den till och med läggas i en påse med lite jord i och förvaras i kylen? Hurpass svalt behöver den stå på vintern? Vad säger ni som kan något om detta släkte, vad har funkat för er? Hur odlar ni era Habenaria? Alla tips är välkomna!

Nyckelord: Habenaria medusae

12/11 -12

Här borde finnas svar på det mesta. Lycka till

http://culturesheet.org/orchidaceae:habe...

12/11 -12

Tack för tipset, Oled! Jag hade varit in och läst på den sidan redan, det var där jag blev fundersam. Jag läste på något håll att de kan stå i fönstret hela vintern också men med mindre vatten, och på länken du skickar står det att den ska stå svalare med temperatur neråt 16 grader... Men på ytterligare en källa har man lagt löken i påse i svala delen på kylen. Därför det blev förbryllande
Men jag får väl prova med en svalare förvaring helt enkelt!

12/11 -12

Ibland måste man prova sig fram, för det mesta kan man nästan aldrig
få till de helt ideala förhållanden som man läser om, vad jag har märkt
är att de flesta orkidèer tolererar större avvikelser än man tror och ändå
trivs.

12/11 -12

Det är nog som du säger skrubbhaxan, det viktigaste verkar ändå vara att den inte är för blöt under vintervilan, temperaturen kanske blir sekundär då. Jag får prova mig fram...

12/11 -12

Jag har en medusae som är inne på andra året hos mig. Först året så blommade den inget men växte bra och vissnade sen ner på hösten.
Späningen var oliiiidlig i våras innan det kom en grön spets....Yes! Den hade överlevt vintern. Så nu i höstas så kom en stängel och den blommade med totalt nio blommor! Total lycka!
Nu väntar jag på att den ska vissna ner. Har dragit ner något på vattningen. Denna vintern tänker jag göra som förra, hålla den svagt fuktig. förhoppningsvis går det hem den här gången med. Plantan står i ett söderfönster och nattetid blir det ganska svalt här nånstans ner mot ca 10 grader. Den står ihop med Masdevalliorna jag har.
Odlar den i en mix av orkidebark, grus och lite vitmossa

12/11 -12

Min har precis blommat över. Jag lade tidigare ut länken som Oled skrivit i ovanstående inlägg, den har jag följt i vintras och min kom igång. Min fick ca 16-17 gr hela vintern. Tänker göra likadant denna vintern.

13/11 -12

Tack Zinzol och Truls! Då vågar jag förvara den i ett svalare fönster, utan att ta ur den ur jorden...
Zinzol, håller du den svagt fuktig genom att spraya jorden då?
Truls, tar du ut löken och inspekterar den innan vintern, som länken föreskriver?

13/11 -12

Ja jag sprayar lite lätt nån gång per vecka under vintern

13/11 -12

Jepp, jag gör som där står i länken. Håller den nu fuktig tills hela stjälken vissnat ner och sprayar under vintern när barken ser torr ut.

13/11 -12

Jag har förvarat mina i rumstemperatur.

13/11 -12

Så bra Maria, man behöver inte krångla till det. Orchideer är ju mkt anpassningsbara

13/11 -12

Tack till alla för tipsen! Då kan jag med lite mer självförtroende prova mig fram i vinter...

15/11 -12

...vilket antiklimax...så är den slutsåld!
Omformulerar tråden till: Önskar köpa Hab. myriotricha

Ge ditt svar
Ny vän från Blomsterfesten i Lund sista helgen! Habenaria medusae. Hoppas att hon visa sina medusa hår snart! ;-). Från wienerbröd.

 

Nyckelord: Habenaria medusae

11/9 -12

Aaah, grattis till nykomlingen! En sådan skulle jag gärna ha... Ska den stå torrt på vintern?

11/9 -12

Varken för torrt eller för vått.

12/9 -12

Inget är som väntans tider....

Går och väntar på att min ska slå ut och det går såååå segt! Men förhoppningsvis snart så!

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.