Ur led är tiden

14/8 -13

I våras beställde jag två stycken Habenaria medusae (myriotricha) med förhoppningen att de skulle komma med var sitt grönt skott. När jag fick hem dem var det bara två stycken lite skrumpna lökar, utan en antydan till grönt men med en antydan till mögel på den ena. Jag trodde aldrig det skulle bli något av dem, veckorna gick och inget hände med dem och jag började överväga att skänka dem till komposten. Men så nu häromveckan ser jag att båda lökarna kommer med ett grönt skott, det är ca 5 mm nu.

Kruxet är att det är flera månader sent, vad jag kan läsa mig till ska skotten komma runt mars månad, och i september ska bladen börja fällas inför vintervilan. Hur kan det bli sig så, att de börjar skjuta skott 5 månader för sent? Och vad kan jag göra för att ta hand om dem på bästa sätt nu? Sköta dem som om det vore mars?

Nyckelord: Habenaria medusae, Habenaria myriotricha, Växtcykel

14/8 -13

Kan inte svara på dina frågor, men vad roligt med skotten!! Och att de slapp komposten! Alla orkisar kan inte almanackan: jag blev tillsagd av expertis att det var väldigt förvånande med min sommsrblommande Caularthron Bicornutum: den ska tydligen (bara?!) blomma i januari...

14/8 -13

Tack, Xara, jag gissar att man då får lägga kalendern åt sidan och följa plantans (eller i detta fallet lökens) egna rytm och hoppas på det bästa!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Annika:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.