Sköta en Habenaria medusae (myriotricha)

11/11 -12

Efter att ha fallit fullständigt för det vackra utseendet hos en blommande Habenaria medusae fick jag för mig att jag också skulle ha en sådan! Så jag läste på lite och insåg att det rör sig om en terrestial orkidé som kräver en något annorlunda skötsel. Trots att jag läst på blir jag osäker på hur den ska skötas nu under vintern...

Ska den stå kvar på fönsterbänk i sin kruka under vintern, men med en torrare viloperiod? Eller ska den till och med läggas i en påse med lite jord i och förvaras i kylen? Hurpass svalt behöver den stå på vintern? Vad säger ni som kan något om detta släkte, vad har funkat för er? Hur odlar ni era Habenaria? Alla tips är välkomna!

Nyckelord: Habenaria medusae

12/11 -12

Här borde finnas svar på det mesta. Lycka till

http://culturesheet.org/orchidaceae:habe...

12/11 -12

Tack för tipset, Oled! Jag hade varit in och läst på den sidan redan, det var där jag blev fundersam. Jag läste på något håll att de kan stå i fönstret hela vintern också men med mindre vatten, och på länken du skickar står det att den ska stå svalare med temperatur neråt 16 grader... Men på ytterligare en källa har man lagt löken i påse i svala delen på kylen. Därför det blev förbryllande
Men jag får väl prova med en svalare förvaring helt enkelt!

12/11 -12

Ibland måste man prova sig fram, för det mesta kan man nästan aldrig
få till de helt ideala förhållanden som man läser om, vad jag har märkt
är att de flesta orkidèer tolererar större avvikelser än man tror och ändå
trivs.

12/11 -12

Det är nog som du säger skrubbhaxan, det viktigaste verkar ändå vara att den inte är för blöt under vintervilan, temperaturen kanske blir sekundär då. Jag får prova mig fram...

12/11 -12

Jag har en medusae som är inne på andra året hos mig. Först året så blommade den inget men växte bra och vissnade sen ner på hösten.
Späningen var oliiiidlig i våras innan det kom en grön spets....Yes! Den hade överlevt vintern. Så nu i höstas så kom en stängel och den blommade med totalt nio blommor! Total lycka!
Nu väntar jag på att den ska vissna ner. Har dragit ner något på vattningen. Denna vintern tänker jag göra som förra, hålla den svagt fuktig. förhoppningsvis går det hem den här gången med. Plantan står i ett söderfönster och nattetid blir det ganska svalt här nånstans ner mot ca 10 grader. Den står ihop med Masdevalliorna jag har.
Odlar den i en mix av orkidebark, grus och lite vitmossa

12/11 -12

Min har precis blommat över. Jag lade tidigare ut länken som Oled skrivit i ovanstående inlägg, den har jag följt i vintras och min kom igång. Min fick ca 16-17 gr hela vintern. Tänker göra likadant denna vintern.

13/11 -12

Tack Zinzol och Truls! Då vågar jag förvara den i ett svalare fönster, utan att ta ur den ur jorden...
Zinzol, håller du den svagt fuktig genom att spraya jorden då?
Truls, tar du ut löken och inspekterar den innan vintern, som länken föreskriver?

13/11 -12

Ja jag sprayar lite lätt nån gång per vecka under vintern

13/11 -12

Jepp, jag gör som där står i länken. Håller den nu fuktig tills hela stjälken vissnat ner och sprayar under vintern när barken ser torr ut.

13/11 -12

Jag har förvarat mina i rumstemperatur.

13/11 -12

Så bra Maria, man behöver inte krångla till det. Orchideer är ju mkt anpassningsbara

13/11 -12

Tack till alla för tipsen! Då kan jag med lite mer självförtroende prova mig fram i vinter...

15/11 -12

...vilket antiklimax...så är den slutsåld!
Omformulerar tråden till: Önskar köpa Hab. myriotricha

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Annika:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.