Råd / Att köpa orkidéer / · Orkidéförsäljare /

Skriv början av artikeln om Elsner

Nyckelord: Elsner

Inlägg med Elsner som nyckelord.

11/8 -13

Concolor i blom

Jag beställde några paphar från Elsner tidigare i somras. Plantorna kom i fantastiskt fint skick. Denna concolor kom även med början till en stängel. Nu är den i blom!

Nyckelord: Paphiopedilum concolor, Elsner

11/8 -13

Grattis till fin blomma!!

11/8 -13

Kul!! Jättefin .

11/8 -13

Grattis! En härlig Paph.

Jätteläcker!! Grattis

11/8 -13

Kul att höra. Jag har haft lite blandade erfarenheter av Elsner.

11/8 -13

Grattis!

11/8 -13

Tack alla!
Mattias: Intressant (och naturligtvis tråkigt!) att höra att du har blandade erfarenheter av Elsner. Jag vill minnas att jag läste här nånstans att du har fått bra paphar från dem. Det var därför jag valde dem.

11/8 -13

Snygg!

12/8 -13

Grattis!! Den är så söt

12/8 -13

Härlig!

12/8 -13

Tack!

12/8 -13

En härlig paph! Jag har en lydig P.c som blommar var år, men den doftar inte. För många år sedan hade jag ett exemplar som doftade som ost, doftar ditt exemplar?
Mvh
Mikael

12/8 -13

Så vacker! Är den svårodlad på fönsterbänken? Har fått mersmak på Paphar trots många blommande Phalaenopsisar nu.

12/8 -13

Jag tycker inte att den är svårodlad, men den vill ha mer ljus än många andra paphar för att blomma väl och jag håller igen med vattningen under vintern.
Mvh
Mikael

13/8 -13

Mikael: Jag tycker ibland att jag kan känna en svag doft av ostbågar. Men jag är inte säker. Det kan lika gärna bero på önskeluktande, eller på att ostbågar hör till basfödan här hemma.
Ingegerd15: Jag får nog återkomma till din fråga om ett år. Jag har haft plantan för kort tid för att kunna säga om jag tycker att den är svår eller inte. Den här gången blommade den snällt, men då hade ju odlaren gjort det mesta av jobbet.

26/9 -14

Från npeter.

Nu blommar concolorn igen.
Och jag kan svara på två frågor:
(1) Ja, den doftar helt klart ost! (Det är ostbågar. Och det är underbart! )
(2) Min planta har inte krävt någon skicklighet. Plantan står i ett västfönster med viss tilläggsbelysning. Fönstret är kallt och dragigt. På vintern kan det bli så kallt som 10 grader. Denna planta har klarat det, men jag utgår från att detta egentligen är för kallt. När det gäller vattning, så kör jag ungefär en gång/vecka. Under sommaren har det blivit något oftare.
Någonstans har jag också läst att för att man ska få Paphar av Brachypetalum att blomma så ska man ha tur och få en stor planta när man beställer. Min concolor var stor när jag fick den. Det har säkert gjort sitt.
(Edit: Jösses, vilken skillnad det blev på bilderna! Den första är tagen med kameran och den andra med mobilen. Den rätta färgen på blomman ligger någonstans mittemellan båda bilderna...)

26/9 -14

npeter,
vad härligt att läsa att den luktar ostbågar. Mitt nuvarande exemplar är mycket vackert men doftar ej, medan det exemplar jag odlade på 1980-talet doftade. Det blir nog att komplettera samlingen.
Mvh
Mikael

27/9 -14

Mikael: Hoppas verkligen att du hittar den doftande sorten! (Och när jag har chansen: Tusen tack för cattleyakursen! Den har varit till mycken nytta!)

27/9 -14

Grattis! Den är så fin

Den är så läcker! Jag vet inte om doften frestar dig till onyttiga inköp, för ostbågar är ganska gott, tycker jag iaf.

27/9 -14

Grattis!

27/9 -14

Tack alla!
Visst är det gott med ostbågar! Men just nu känner jag inte något större behov av dem. Jag luktar bara på blomman!

Ge ditt svar

20/4 -13

Dela frakt?

Gott folk, jag lurar på att beställa en eller ett par varor från Elsner, de har för tillfället ett smaskig lista med importer från Belavista med deadline 30e april. Det jag undrar är om någon kring Gbg/Alingsås (eller Linköping) vill dela på frakten med mig? Elsner tar förvisso mer betalt om man handlar tyngre varor, men kanske tänker någon som jag att bara en eller par nytillskott skulle sitta fint, och då kan vi hålla frakten nere

Nyckelord: Elsner

20/4 -13

De hadde et par jeg kunne ha tenkt meg, men jeg bor litt langt unna....

20/4 -13

Du ska inte en sväng förbi Gbg då?

21/4 -13

Nope desverre, bare en tur til strømstad den 1. mai Men Elsner hadden en mormodes jeg må ha og et par catasetum og et par papher... kanskje en annen gang...

Ge ditt svar

Julafton fortsätter med andra ord!

Denna gång kom det paket från Popow, Elsner, och Asendorfer Orchideenzucht, sammanlagt 18 stycken... Jag drunknar i orkidéer! Och kartonger!

Då alla kom idag och jag hämtade dem på utlämningsstället och sedan skulle bort så har jag inte hunnit omplantera något ännu (fingertopparna på vänsterhanden är mycket glada över detta. I morgon och på söndag lär det bli en hel del omplanterande av.

Från Popow hade jag beställt två Phal. equestris, en 'Blue Lip' och en Ilocus. 'Blue Lip' har en svart fläck på stammen jag inte gillar utseendet på, misstänker att det kan vara början till stamröta på den, medan Ilocus ser fin-fin ut. Sedan beställde jag fyra Paphar också, en appletonianum, en helenae, en purpuratum och en venustum. Alla Papharna for illa p.g.a. för dåligt paketerat där purpuratum var den som tog mest stryk då halva plantan blivit klämd, den har en fin rosett kvar åtminstone så jag hoppas den klarar sig (tror det är en livsstark planta p.g.a. dess storlek) och helenae ser ut att ha varit/är angripen av skadeinsekter så den ska hållas extra isolerad från övriga. Resterande Paphar ser helt okej ut, alla har blivit lite klämda, men ingen kommer få några bestående men tror jag. förutom purpuratum. Venustumen har otroligt läckra blad, är så glad att jag blev tipsad om den!

Plantorna från Elsner var av bättre kvalitet och de var även mycket bättre packade så inga drabbades av transportskador. Härifrån beställde jag 6 nopsisar och en Paph (min enda multiflora, en philippinensis var. roebelenii). Insåg när jag fick plantorna att flera av nopsisarna var sådana som jag funderar lite på i efterhand varför jag köpte dem. tror det är platsbristen som talar, den sållar bort en hel del. Jag tänkte vänta tills de blommar (om jag får dem att göra det), och gillar jag dem inte så får jag sälja dem helt enkelt.

Den stora överraskningen var de Paphar jag betsällt från Asendorfer Orchideenzucht dock. De absolut finaste plantorna av alla jag har beställt hittills! Jag beställde en barbatum var. nigritum, en lawrenceanum och en urbanianum och fick en liten bonusplanta på köpet; en robinsonii (bullenianum)! De är i sådant toppskick att jag inte kan sluta titta på dem - inte nog med att plantorna ser fantastiska ut, t.o.m. substratet gör det! Dessa kommer jag inte behöva plantera om efter att ha kikat på rötterna.


Nyckelord: Asendorfer Orchideenzucht, Elsner, Popow

28/4 -12

Naaaawwww vad fina! Fina blad
Och vad mååånga!!!
Tycker inte de ser klämda ut papharna! Det syns inte på bilden iaf. Är de lite klämda så brukar de räta på sig efter några dagar.
Meeen! Vilken fin liten keiki Eller inte så liten som jag trodde förresten! Den ser ju jättefiiin ut!!!
Synd på "rötskadan"...får se hur det utvecklas...:'/ Ibland kan det finnas fläckar som inte är skadliga...

28/4 -12

Nej, tyvärr så syns det inte hur klämd den lilla stackars purpuratum har blivit (lilla och lilla, den är störts för tusan!) på min bild. Tänkte jag ska ta lite bättre bilder i morgon när jag inte är så trött, eller har så bråttom som jag hade när jag tog dessa.

Equestrisarna är superfina, särskilt blåisarna (förutom den med fläcken) är riktigt stora och fina. Jag är väldigt glad att de är av hårdare virke än Papharna. Keikisen har riktigt långa rötter och fyra stycken av dem dessutom! Där gjorde du ett klipp.

Ja, vi får se vad fläcken tänker hitta på, jag gillar den inte och det tänker jag tala om för den i morgon. xD

28/4 -12

Så det var dessa paket du väntade på! Jösses vad mycket smaskigt
Och mycket intressant med omdöme från handlarna, jag har själv kikat på grejer på Popow, men det lät som du var minst nöjd med deras försändelse?
Hurpass blomnära är roebeleniin från Elsner?
Jag hör att du är mogen för att hålla i en sambeställning snart med all denna erfarenhet

28/4 -12

Mutanten: Får säga att du har god smak och följer med spänning ditt handlade, sattsar du på att ha en av varje i orkidésläktet?

28/4 -12

Annika: Du har uppfattat det helt rätt, jag är minst nöjd med de från Popow, men jag tror en hel del av deras skador beror på att de var för dåligt packade helt enkelt, annars hade de varit i finare form. Jag rekommenderar alltså honom (han har ett fantastiskt utbud trots allt och om jag förstått saken rätt så är han väldigt lätt att ha att göra med om något går snett, vi får väl se nu när jag ska nämna det där med min 'Blue Lip'), men var förberedd på att de kan vara lite mosade om du beställer lite mer mjukbladiga saker. Helenae ser som sagt var ut som att den varit angripen av något tidigare, de nyaste bladrosetterna uppvisar dock inte dessa skador.

Roebelenii har blommat redan med två av sina tre bladrosetter så den är blommogen. Jag tror jag norpade den sista som Elsner hade för tillfället då den försvann från sidan efter att jag beställt min.

Haha! Jag klarar av att packa om till en person, men inte fler just nu. Senare kanske, när jag mår bättre så är det inte alls omöjligt att jag kan hålla i något - jag har ju mailat och trakasserat samtliga försäljare så jag har kontakt med dem.

Jag skulle ranka de jag köpt av hittills med utgång från kvalitén av plantorna så här:

Asendorfer
Elsner
Schwerter och Orchidehuset
Popow
Stenåsa

Ingen av dem är någon jag inte skulle kunna tänka mig att handla av igen bör tilläggas.

Oled: Haha! Nejdå, bara en av varje av de jag gillar (och tre av Phal. equestris 'Blue Lip' av någon anledningen - får se vilken av dem jag gillar bäst så säljer jag de andra två sedan...kanske) och det räcker bra det! Jag drunknar i nopsisar och Paphar!

28/4 -12

Här är lite bilder på orosmolnen jag patat om.

28/4 -12

Jaha, ja det ser ju lite oroväckande ut... Om nu inte dom vill ha bevis för sig själv, så kan du prova att ta bort det bladet allra längst ned, där det är angripet, det är ju som olika lager, som en lök. Ta med nån cm marginal in på det friska. Och kanel på.
Jag tycker inte du ska oroa dig över helenae, ser ut som sol/vatten, ja väder o vindskador, ev lite svamp...men inget att oroas över, de är gamla blad. De nya blir friska.

28/4 -12

Alltid lika spännande med sådana paket, bättre än julafton.
De ser friska och välmående ut de flesta och jag håller med Blomtjuven om equestris och helenae.
Jag hade också skurit bort de angripna bladen och hoppats att det är friskt under.
Du hade kanske lite otur med Popows paket, jag har fått flera välpackade paket från honom.
Roligt med så många som är stora nog att blomma.

28/4 -12

Mutanten: ja, du norpade nog den sista blommogena, det enda jag hittade på sidan var ungplantor
Grattis till allt nytt, nu måste det väl ändå börja bli rätt fullt? Jag kom själv just hem från Ikea med en bred blompiedestal inför Schwerters leverans, annars går det inte!

28/4 -12

Flora: Jag tror också jag hade det, är inte rädd för att köpa av honom fler gånger p.g.a. dock då jag tror alla plantor kommer klara sig (equestrisen kanske klarar sig också om jag följer era råd).

Annika: Jo, det börjar bli lite väl fullt, gränsar till överfullt faktiskt! Har spanat in diverese piedestaler på IKEA redan och behöver väl minst en av deras breda för att få plats med alla. xD

30/4 -12

Ett tips är att få upp så många som möjligt i amplar. Hänger du dem i olika höjder så får du plats med fler, och löser en del plats på blombrädan nedanför.

1/5 -12

Martina: Det är planen; amplar och piedestaler. Måste skaffa en riktig borrmaskin bara så jag kan borra i taket också.

3/5 -12

Hm, taket hade jag inte tänkt på. Gardinstången bågnar ordentligt så den tar nog inte fler amplar, men taket kan ta fler.

4/5 -12

Gardinstången... Där sa du något! Varför krångla till livet för sig när man har en gardinstång nära till hands.
Här ska införskaffas amplar!

4/5 -12

Gardinstänger är bra. Jag har en för gardiner och en för amplar i två av fönstren

4/5 -12

Dessutom om du har ett skrivbord så kan du dra det fram till fönstret och ställa en rad med plantor på det närmast fönstret. Fler platser för orkidéer och fin utsikt när man sitter vid skrivbordet.

Ge din åsikt

29/3 -12

+ 30/3 -12

Elsner-leverans

Vanda Tricolor var. suavis. Från Em.

Jippi!! Idag kom paketet från Elsner, och alla 5 plantorna var i prima skick.

Cattleya mossiae 'coerulea' Menosper x Herrera
Cattleya warscewiczii
Cattleya dowiana aurea
Bl. Morning Glory
Vanda tricolor var. "suavis"

Nyckelord: Elsner

29/3 -12

Mmmm härliga cattleyor!
Mvh
Mikael

29/3 -12

Alltid roligt med paket

29/3 -12

Jag har en viss majoritet av cattleyor och vandor i samlingen, men de är ju så fantastiskt vackra.
Ovanstående sorter har stått på önskelistan länge nu.

30/3 -12

Vad kul att få något efterlängtat!

Ge ditt svar

13/5 -07

Elsner

För ett par dagar sen kom våra plantor från Elsner.
Denna bild föreställer Papharna:

Bak: Prince Edward of York
Vänster: St. Swithin x hangianum
Mitten: Moustache
Höger: Mount Toro x sanderianum
Fram: delenatii "vinicolor" x micranthum (som jag fick på köpet)

Dessutom blev det:
Dendrobium alexandrae
Sederia japonica
Dendrobium antennatum
Phalaenopsis celebensis
LC Mini Purple coerulea

Dessutom beställde vi hem lite åt Monika, Hanna och Trollis.

Kvalitén på papharna var god... kanske inte så konstigt eftersom det väl är deras specialområde. Speciellt "Moustachen" var imponerande kraftfull för bara 19 Euro. Kvalitén på det övriga var lite varierande. Dock klart bättre än det jag fick från Wubben, men inte lika imponerande som det från Röllke.

Nyckelord: Elsner

13/5 -07

Det ser bra ut Har ni beställt några Phalaenopsisar, om ja hur var dem storleksmässigt?

13/5 -07

Dom där ser ju riktigt fina ut! Jag köpte ju några Paphar från Röllke häromdagen och jag måste säga att jag var inte sådär jätteöverväldigad av kvalitén. Robert Barry har en gammal överblommad bladrosett som snart tynar bort och ett nytt skott som förmodligen har 18 månader kvar till blom. Hur såg din ut när den anlände?

Jag beställde 1 st Ph lindenii och den var mycket liten !
1 st Gastrochillus japonica
1 st Renathopsis Mildred Jamesson
+ 1 st dendrobium alexandae som kom med som extra exemplar !
Förutom lindenii så var de andra bra exemplar som ju inte heller blir så stora.
Mattias :Tack för hjälpen
Monika

13/5 -07

Präktiga killar det där!
Då får vi snart se fram emot fina bilder av dessa ädla herrar i blom )

13/5 -07

Vad köpte du för Paphar Jimmy?
Min Robert Barry var stor och fin när jag fick den... en bladrosett som inte blommat.. och det har den inte än. Just nu har den ett bladspann på 78 cm!!! Den är STOR! 8 blad. Min största Paph.
Hur stor är den överblommade rosetten på din?

13/5 -07

Kamila!
Phalarna var små... men jag minns inte om det kanske var små plantor vi beställde. Dom har ofta en stor och en liten variant till sallu.. till olika pris naturligtvis.

13/5 -07

Jag köpte bara två paphar den här gången en callosum var. pygmy och robert barryn. Hade bett dem ta med en emersonii och en dianthum fast dem hade väl en bladspann på typ 6 cm så det fick vara. Såg också en liten lowii för 170 men den hade jag inte råd med.

Och 78cm är verkligen enormt! Den överblommade rosetten verkar vara ca: 60cm. så din ska nog kunna komma när som helst. Fast jag har ju läst någonstans att roth kan behöva en temperatursänkning för att kunna blomma pålitligt.

14/5 -07

Aah, då vet jag att den är blomstor i alla fall. Ska bli spännande att se när den sätter fart.

Ge ditt svar

13/5 -07

Elsner

För ett par dagar sen kom våra plantor från Elsner.
Denna bild föreställer Papharna:

Bak: Prince Edward of York
Vänster: St. Swithin x hangianum
Mitten: Moustache
Höger: Mount Toro x sanderianum
Fram: delenatii "vinicolor" x micranthum (som jag fick på köpet)

Dessutom blev det:
Dendrobium alexandrae
Sederia japonica
Dendrobium antennatum
Phalaenopsis celebensis
LC Mini Purple coerulea

Dessutom beställde vi hem lite åt Monika, Hanna och Trollis.

Kvalitén på papharna var god... kanske inte så konstigt eftersom det väl är deras specialområde. Kvalitén på det övriga var lite varierande. Dock klart bättre än det jag fick från Wubben, men inte lika imponerande som det från Röllke.

Nyckelord: Elsner

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.