Skriv början av artikeln om Asendorfer Orchideenzucht

Nyckelord: Asendorfer Orchideenzucht

Inlägg med Asendorfer Orchideenzucht som nyckelord.

Julafton fortsätter med andra ord!

Denna gång kom det paket från Popow, Elsner, och Asendorfer Orchideenzucht, sammanlagt 18 stycken... Jag drunknar i orkidéer! Och kartonger!

Då alla kom idag och jag hämtade dem på utlämningsstället och sedan skulle bort så har jag inte hunnit omplantera något ännu (fingertopparna på vänsterhanden är mycket glada över detta. I morgon och på söndag lär det bli en hel del omplanterande av.

Från Popow hade jag beställt två Phal. equestris, en 'Blue Lip' och en Ilocus. 'Blue Lip' har en svart fläck på stammen jag inte gillar utseendet på, misstänker att det kan vara början till stamröta på den, medan Ilocus ser fin-fin ut. Sedan beställde jag fyra Paphar också, en appletonianum, en helenae, en purpuratum och en venustum. Alla Papharna for illa p.g.a. för dåligt paketerat där purpuratum var den som tog mest stryk då halva plantan blivit klämd, den har en fin rosett kvar åtminstone så jag hoppas den klarar sig (tror det är en livsstark planta p.g.a. dess storlek) och helenae ser ut att ha varit/är angripen av skadeinsekter så den ska hållas extra isolerad från övriga. Resterande Paphar ser helt okej ut, alla har blivit lite klämda, men ingen kommer få några bestående men tror jag. förutom purpuratum. Venustumen har otroligt läckra blad, är så glad att jag blev tipsad om den!

Plantorna från Elsner var av bättre kvalitet och de var även mycket bättre packade så inga drabbades av transportskador. Härifrån beställde jag 6 nopsisar och en Paph (min enda multiflora, en philippinensis var. roebelenii). Insåg när jag fick plantorna att flera av nopsisarna var sådana som jag funderar lite på i efterhand varför jag köpte dem. tror det är platsbristen som talar, den sållar bort en hel del. Jag tänkte vänta tills de blommar (om jag får dem att göra det), och gillar jag dem inte så får jag sälja dem helt enkelt.

Den stora överraskningen var de Paphar jag betsällt från Asendorfer Orchideenzucht dock. De absolut finaste plantorna av alla jag har beställt hittills! Jag beställde en barbatum var. nigritum, en lawrenceanum och en urbanianum och fick en liten bonusplanta på köpet; en robinsonii (bullenianum)! De är i sådant toppskick att jag inte kan sluta titta på dem - inte nog med att plantorna ser fantastiska ut, t.o.m. substratet gör det! Dessa kommer jag inte behöva plantera om efter att ha kikat på rötterna.


Nyckelord: Elsner, Asendorfer Orchideenzucht, Popow

28/4 -12

Naaaawwww vad fina! Fina blad
Och vad mååånga!!!
Tycker inte de ser klämda ut papharna! Det syns inte på bilden iaf. Är de lite klämda så brukar de räta på sig efter några dagar.
Meeen! Vilken fin liten keiki Eller inte så liten som jag trodde förresten! Den ser ju jättefiiin ut!!!
Synd på "rötskadan"...får se hur det utvecklas...:'/ Ibland kan det finnas fläckar som inte är skadliga...

28/4 -12

Nej, tyvärr så syns det inte hur klämd den lilla stackars purpuratum har blivit (lilla och lilla, den är störts för tusan!) på min bild. Tänkte jag ska ta lite bättre bilder i morgon när jag inte är så trött, eller har så bråttom som jag hade när jag tog dessa.

Equestrisarna är superfina, särskilt blåisarna (förutom den med fläcken) är riktigt stora och fina. Jag är väldigt glad att de är av hårdare virke än Papharna. Keikisen har riktigt långa rötter och fyra stycken av dem dessutom! Där gjorde du ett klipp.

Ja, vi får se vad fläcken tänker hitta på, jag gillar den inte och det tänker jag tala om för den i morgon. xD

28/4 -12

Så det var dessa paket du väntade på! Jösses vad mycket smaskigt
Och mycket intressant med omdöme från handlarna, jag har själv kikat på grejer på Popow, men det lät som du var minst nöjd med deras försändelse?
Hurpass blomnära är roebeleniin från Elsner?
Jag hör att du är mogen för att hålla i en sambeställning snart med all denna erfarenhet

28/4 -12

Mutanten: Får säga att du har god smak och följer med spänning ditt handlade, sattsar du på att ha en av varje i orkidésläktet?

28/4 -12

Annika: Du har uppfattat det helt rätt, jag är minst nöjd med de från Popow, men jag tror en hel del av deras skador beror på att de var för dåligt packade helt enkelt, annars hade de varit i finare form. Jag rekommenderar alltså honom (han har ett fantastiskt utbud trots allt och om jag förstått saken rätt så är han väldigt lätt att ha att göra med om något går snett, vi får väl se nu när jag ska nämna det där med min 'Blue Lip'), men var förberedd på att de kan vara lite mosade om du beställer lite mer mjukbladiga saker. Helenae ser som sagt var ut som att den varit angripen av något tidigare, de nyaste bladrosetterna uppvisar dock inte dessa skador.

Roebelenii har blommat redan med två av sina tre bladrosetter så den är blommogen. Jag tror jag norpade den sista som Elsner hade för tillfället då den försvann från sidan efter att jag beställt min.

Haha! Jag klarar av att packa om till en person, men inte fler just nu. Senare kanske, när jag mår bättre så är det inte alls omöjligt att jag kan hålla i något - jag har ju mailat och trakasserat samtliga försäljare så jag har kontakt med dem.

Jag skulle ranka de jag köpt av hittills med utgång från kvalitén av plantorna så här:

Asendorfer
Elsner
Schwerter och Orchidehuset
Popow
Stenåsa

Ingen av dem är någon jag inte skulle kunna tänka mig att handla av igen bör tilläggas.

Oled: Haha! Nejdå, bara en av varje av de jag gillar (och tre av Phal. equestris 'Blue Lip' av någon anledningen - får se vilken av dem jag gillar bäst så säljer jag de andra två sedan...kanske) och det räcker bra det! Jag drunknar i nopsisar och Paphar!

28/4 -12

Här är lite bilder på orosmolnen jag patat om.

28/4 -12

Jaha, ja det ser ju lite oroväckande ut... Om nu inte dom vill ha bevis för sig själv, så kan du prova att ta bort det bladet allra längst ned, där det är angripet, det är ju som olika lager, som en lök. Ta med nån cm marginal in på det friska. Och kanel på.
Jag tycker inte du ska oroa dig över helenae, ser ut som sol/vatten, ja väder o vindskador, ev lite svamp...men inget att oroas över, de är gamla blad. De nya blir friska.

28/4 -12

Alltid lika spännande med sådana paket, bättre än julafton.
De ser friska och välmående ut de flesta och jag håller med Blomtjuven om equestris och helenae.
Jag hade också skurit bort de angripna bladen och hoppats att det är friskt under.
Du hade kanske lite otur med Popows paket, jag har fått flera välpackade paket från honom.
Roligt med så många som är stora nog att blomma.

28/4 -12

Mutanten: ja, du norpade nog den sista blommogena, det enda jag hittade på sidan var ungplantor
Grattis till allt nytt, nu måste det väl ändå börja bli rätt fullt? Jag kom själv just hem från Ikea med en bred blompiedestal inför Schwerters leverans, annars går det inte!

28/4 -12

Flora: Jag tror också jag hade det, är inte rädd för att köpa av honom fler gånger p.g.a. dock då jag tror alla plantor kommer klara sig (equestrisen kanske klarar sig också om jag följer era råd).

Annika: Jo, det börjar bli lite väl fullt, gränsar till överfullt faktiskt! Har spanat in diverese piedestaler på IKEA redan och behöver väl minst en av deras breda för att få plats med alla. xD

30/4 -12

Ett tips är att få upp så många som möjligt i amplar. Hänger du dem i olika höjder så får du plats med fler, och löser en del plats på blombrädan nedanför.

1/5 -12

Martina: Det är planen; amplar och piedestaler. Måste skaffa en riktig borrmaskin bara så jag kan borra i taket också.

3/5 -12

Hm, taket hade jag inte tänkt på. Gardinstången bågnar ordentligt så den tar nog inte fler amplar, men taket kan ta fler.

4/5 -12

Gardinstången... Där sa du något! Varför krångla till livet för sig när man har en gardinstång nära till hands.
Här ska införskaffas amplar!

4/5 -12

Gardinstänger är bra. Jag har en för gardiner och en för amplar i två av fönstren

4/5 -12

Dessutom om du har ett skrivbord så kan du dra det fram till fönstret och ställa en rad med plantor på det närmast fönstret. Fler platser för orkidéer och fin utsikt när man sitter vid skrivbordet.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.