Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /

Skriv början av artikeln om Dendrobiumhybrid

Nyckelord: Dendrobiumhybrid

Inlägg med Dendrobiumhybrid som nyckelord.

Slank in på Willys för att komplettera lite och fick genast syn på en suveränt komponerad bukett med snittblommor som jag tokföll för, beslutade mig för att gå och hämta en i slutet på mina inköp för att ej klämma den, naturligtvis glömde jag det så väl i bilen beslutade jag mig för att slinka in på Blomsterlandet för att hitta något annat.....
Först bar jag omkring på en Colmanara, bytte till 2 Dendrobiumhybrider och en Peppperomia, ställde tillbaka den senare och gick ett varv till, fingrade på lite olika dekorationer men gav upp och hämtade en tredje Denrobiumhybrid
Väl hemma hittade jag en husvill Phalhybrid som slagit följe med mig förra veckan och eftersom jag var på humör komponerade jag en liten blandkruka

Nyckelord: Dendrobiumhybrid, Phalhybrid

30/12 -10

Jo är man fast i träsket så är man, men väldigt vacker blev det ! !

Ge din åsikt

Jag har fått en delning av en Dendrobium phalaenopsishybrid, som jag ska plantera nu. Är det bra att ha lite dränage i botten? Det sas så på okrkidékursen, men jag undrar nu om det gäller alla arter/hybrider?

Nyckelord: dränage, dendrobiumhybrid, plantering

Det kan ju bli ganska "sumpigt" i botten så jag tycker inte att det skadar med lite dränering.

24/2 -10

Jag lägger alltid ett lager lecakulor i botten för dränering och lite bättre
lufväxling i krukan.

24/2 -10

Tack Doris och Anders, då gör jag så!

24/2 -10

På orkidékursen fick vi rekommendationen att inte ha Lecakulor kom jag just på, eftersom de suger upp fukt. Tar den fukten från orkidékomposten då? Vad säger du Anders? Du har tydligen bra erfarenhet av Leca.

24/2 -10

Jag brukar använda grov bark eller epiwebbitar

24/2 -10

Ingegerd15, jag har inte märkt att lecakulorna suger upp fukt, de är ju i princip
bränd lera och torkar upp betydligt fortare än själva komposten.
Vitsen är att jag inte vill att kompsten skall packa ihop sig över dräneringshålen
i botten på krukan så luftcirkulationen hindras.
Jag tycker det är mycket viktigt att luft kan cirkulera i kompsten, därför använder jag
även ugnsbakad bark, vilken dels håller längre, dels håller fukten bara på ytan av
barkbitatrna. Jag får vattna oftare, men jag slipper risken att komposten blir tät och
våt, med ruttna rötter som följd.

24/2 -10

Mitt minne vaknar så långsamt till liv Nu minns jag just att vi också varnades för att Lecakulorna kunde täppa till hålen. Hur undviker du det?

24/2 -10

Jag gör hålen ovala, använder en vanlig hobbykniv och skär bort lite
plast i några hål. Men oftast behövs inte det eftersom kulorna inte är
särskilt runda. Jag har i alla fall inte sett att vattnet stannar kvar på de
år jag använt dem som bottenfyllnad.

24/2 -10

Lecakulor håller fukten i botten på krukan ...jag använder småstenarna de säljer i lösvikt på Blomsterlandet och det funkar perfekt. Gillar man inte att vattna så kanske leca är att föredra. Lecakulorna bryts ju inte ner.

Ge ditt svar
Dendrobium. Från spira76.

Tvungen o tvungen... ler

Nyckelord: Dendrobiumhybrid

18/9 -08

Klart du var tvungen! Vem hade kunnat undgå att trollbindas av denna?

Ge din åsikt

6/1 -08

Dendrobium hybrid

Dendrobium hybrid. Från xjorgen.

 

Nyckelord: Dendrobiumhybrid

Prata om bilden

Den sedvanliga söndagssvängen förbi plantskolan på vägen hem från kyrkan (inga andra affärer har öppet här på söndagar, så "måste" man ju åka in där) gav väntat resultat i form av mindre pengar men mer skönhet. Ja, inte är det jag som har blivit mer skön, men vårt vardagsrum blir ju mer och mer ljuvligt att vistas i sedan orkidégalenskapen inträdde förra veckan. Den nya skönheten är en Dendrobiumhybrid, tyvärr helt utan någon hint om vilken typ. Jag är ju inte alls kapabel att bedöma sådant, men jag ska försöka lägga in en bild imorgon så är det kanske någon som kan hjälpa mig. Om jag har förstått saken riktigt kan det vara stor skillnad på hur de vill bli behandlade, så det vore väl bra att komma lite närmre än bara släktet.

Som sagt, efter bara en vecka har jag nu elva olika sorter och sammanlagt sexton plantor. Fem Phalaenopsis och Ludisian hade jag sedan tidigare, så nyförvärven är ju bara tio stycken... Hmm... Det är visst mer än en om dagen. Om det fortsätter i den takten kan vi nog inte bo kvar, vi som har så trångt i förvägen. Så får orkideerna bo här och vi kan tälta i trädgården.

Nyckelord: Dendrobiumhybrid, nyförvärv

6/8 -07

Se där - en sann missbrukare! Och fort gick det; annars brukar fullt utvecklat beroende inledas med en - i alla fall någorlunda - kontrollerad tillvänjningsperiod, men inte här, inte! På något sätt är jag inte förvånad ... "Multum non multa" får bli din devis!

Det finns alltid plats för fler orkidéer. På något märkligt vis lyckas man alltid hitta en liten vrå åt de små vänner, som råkat fastna på fingrarna. Fråga mig inte hur det går till. Kanske fönsterbrädan hemligen förlänger sig när ingen ser på? Se'n kan man ju hänga några som amplar, också. Eller gå in för miniatyrer, bygga skåp eller ... Du ser - platsbrist är inget argument. Dessutom är jag säker på att man själv blir vackrare om man omger sig med sköna orkidéer!

Glöm inte att din äkta hälft har namnsdag på fredag. Du kanske skall uppvakta med en lille orchidé?

/Gunnsan

Ge din åsikt