Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya warszewiczii var Sanderiana

Nyckelord: Cattleya warszewiczii var Sanderiana

Inlägg med Cattleya warszewiczii var Sanderiana som nyckelord.

Arten kommer från Colombias bergsområden, där den växer epifytiskt. Arten vill ha mycket ljus så jag odlar den i söderfönster med extraljus under vintern. Blommorna är 15 cm breda och doftar svagt. Plantan köpte jag av Ecuagenera på Kviberg 2008.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya warszewiczii var sanderiana

27/5 -12

Snygg, grattis!

28/5 -12

grattis jätte fin!

28/5 -12

Wow så fina Hur breda är blommorna?

28/5 -12

Oj, oj,oj!
Grattis!

28/5 -12

Vad har du i komposten Mikael?

28/5 -12

Jättefin, vacker planta.

28/5 -12

Underbar! Jag hoppas min Cattleya warszewiczii växer till sig och blir lika fin som din.

29/5 -12

Underbar, grattis till blomningen Mikael!

29/5 -12

Ännu en underbar Cattleya - grattis Mikael!

29/5 -12

Ja visst är den härlig! Tack för de fina kommentarerna!
Ann-Cha: blommorna är 15 cm breda.
JR: det är mest rötter i kruka, med några bitar bark och några bitar epiwebb. Rotmassan är så stor att den i sig är vattenhållande. Vattnar var 2-3 dagar och göder ofta eftersom inte substratet ger nämnvärd näring.
Mvh
Mikael

29/5 -12

Grattis. Underbart vacker.

29/5 -12

Oj, vilken goding!

Ge din åsikt

Cattleya warneri
Denna härliga Cattleya är lik C. labiata, men den kommer från södra Brasilien, där den växer epifytiskt på 200-800m höjd. Enligt Röth (2001) skall bulber och blad kunna bli cirka 28cm långa, men de få plantor jag sett har varit kortare, vilket även stämmer med Chadwicks (2006) beskrivning. Likheter mellan de nämnda arterna är förutom blomman, även att C. warneri har en dubbel blomskida. Olikheterna ligger i att C. warneri tillväxer på vintern och våren (C. labiata, våren och sommaren) och att Cattleya warneri sätter rötter främst efter tillväxten (C. labiata före tillväxt) och blommar på sommaren (C. labiata på hösten).

Jag köpte min som ung planta i november 2004 och den blommade för första gången i juni 2008. Blomman var 14cm bred, lavendelfärgad, med lilaröd läpp och med gult inne i läppen (Figur 17). Doften är svagt sötaktig och blomman står sig tre veckor.

Plantan odlas i österfönster året om och får extraljus under vintern, vilket är viktigt med tanke på att den börjar växa runt jul. Därefter tillväxer den in i maj, varefter blomstängeln börjar växa och blomningen äger sedan rum i juni. Plantan vilar sedan och jag minskar på vattningen samt slutar att göda när jag ser att rötterna inte längre tillväxer.

Cattleya warszewiczii var Sanderiana
Förr i tiden kallades arten C. gigas. Denna underbara Cattleya kommer från NW Columbias berg (800 till 1500m höjd), där den växer epifytiskt i höga träd. Det faktum att den växer högt upp i trädkronorna gör att arten kräver mycket ljus och den är tillsammans med C. lueddemanniana den mest ljuskrävande, vilket gör tillskottsbelysning nödvändig om man vill ha goda resultat. Arten är känd för sina stora blommor, upp till 22cm breda och med upp till ett tiotal på en stängel. För detta krävs det dock en mycket kraftig planta.

Min planta köpte jag i oktober 2008 och jag har därmed ingen stor erfarenhet av att odla arten. Plantan köptes från Equagenera och kom barrotad med ett tiotal bulber (Bulber ca 10cm och blad cirka 20cm). Två av bulberna var nästan mogna frontbulber med varsin blomskida vid ankomsten. Plantan planterades i Seramis och ställdes under ett lysrör i mitt österfönster och till min förvåning började blomstänglar att utvecklas, trots en barrotad transport! I november slog de lavendelfärgade och 14cm breda blommorna ut (Figur 18). De doftar svagt och står sig en månad. I december satte plantan två skott och massor med rötter. I sammanhanget följde jag Chadwicks (The Classic Cattleyas 2006) råd att vattna plantan mycket sparsamt till skotten är cirka 10cm långa, vilket skall vara en förutsättning för god blomning. I litteraturen beskrivs arten som en kämpe då den klarar tufft klimat och utsatta växtställen.

Cattleya bowringiana
Cattleya bowringiana kallas numera Guarianthe bowringiana. Arten kommer från Guatemala och Belize, där en växer litofytiskt. Arten kan utveckla mycket kraftiga bulber, upp till 60cm, med två till tre 20cm långa blad.

Mitt exemplar köpte jag i maj 2008. Plantan bestod av ett tiotal bulber där de största bulberna var 15cm. Plantan satte snart massor med rötter och två skott. Jag gav plantan mycket vatten och näring under tillväxt så att bulberna växte bra. Efter tillväxt kom en blomstängel med 5st 6cm breda och rosaröda blommor (Figur 19). Fullt utvecklad kan en blomställning få upp till ett trettiotal blommor! Men en stor fördel med denna art är att även unga exemplar får några få blommor, till ägarens stora glädje.

Cattleya skinneri
Arten kallas numera Guarianthe skinneri. Arten kommer från Mexiko och Guatemala där den växer epifytiskt och litofytiskt upp till 1200m höjd.

Jag bytte till mig mitt exemplar i maj 2008. Plantan bestod av fem vuxna bulber (ca 20cm) med vardera 2st blad (ca 14cm). Plantan satte sedan två skott och massor med rötter i slutat av juni och växte sedan mycket bra till oktober. Därefter vilade plantan varvid vattningen minskade och gödningen upphörde. Nu i mars har blomställningar börjat utvecklas i de intorkade blomskidorna.

Två problemplantor som jag har består av en C. rex som jag skickade efter i maj 2005. Plantan var liten, svag och med bara någon rot. Det tog två år att få den att sätta rejält med rötter. Den andra problemplantan är en C. intermedia som jag skickade efter i maj 2006. Även den var klen och saknade rötter. Denna planta spenderade de första 18 månaderna med att sätta nya rötter (Inga skott). Sedan gjorde den en god tillväxt som dock inte blommade. Därefter har den åter vilat i ett år.

Nyckelord: Cattleya skinneri, Cattleya warneri, arter, Cattleya warszewiczii var Sanderiana, Cattleya bowringiana, Cattleyakursen

1/3 -09

Figur 18. Cattleya warszewiczii var Sanderiana kallades förr C. gigas.

1/3 -09

Figur 19. Cattleya bowringiana kallas numera Guarianthe bowringiana.

2/3 -09

Det är inte nyttigt för min plånbok att Du visar upp så vackra blommor,
önskelistan börjar bli lång nu.
Bra info, klipper och klistrar både text och bilder till ett Officedokument.

Återigen tack Mikael för utförlig info. Oh att Cattleyorna ska vara så omfångsrika. Har du tips på små Cattleyor, jag är så sugen på fler, men platsen.....
Birgitta

2/3 -09

Nyfiken: Cattleya luteola är riktigt liten, med bulber som bara är dryga 5-6 cm. En art som jag verkligen vill ha, och troligtvis snart köper. C. luteola odlas ofta monterad på t.ex. kork. Finns info och bild här: http://orchidspecies.com/catluteola.htm samt en trevlig text av A. A. Chadwick här: https://chadwickorchids.com/luteola

Sen är Cattleya walkeriana också behändigt liten, C pervivaliana och C forbesii något större.

2/3 -09

Hej,
letherneck: ja habegäret och dess effekt på plånboken är stor. Tvingas man välja så kan det vara bra att välja arter så att de blommar vid olika tider på året. ex C. labiata på hösten och C. mossiae på försommaren.

Nyfiken: Merwic kommer med några bra förslag, ytterligare en liten planta är C. aclandiae, därtill finns det småvuxna former av annars relativt storvuxna arter, som C. loddigesii var martinellii, inte heller höglandsformen av C. maxima är speciellt stor.

mvh
Mikael

Hej och tack, jag ska hålla utkik efter småttingarna.
Birgitta

4/3 -09

Nu har jag beställt en Cattleya gaskelliana var. coerulea, så nu ska Cattleya-
kursen komma till användning på mina 4 rena arter av Cattleya.

4/3 -09

letherneck: Vilket härligt initiativ! C. g har fina coerulea varianter!
mvh
Mikael

Ge din åsikt

Kommer från Colombia och den gillar mycket ljus. Köpte denna planta barrotad av Ecuagenera i Göteborg i början av oktober i år. Den hade då två nästan färdigvuxna bulber med blomskidor. Trodde knappt mina ögon när blomstänglarna började växa ett par veckor senare, nu har den 2 blommor och 2 knoppar.
Blommorna är ca 14 cm breda och doftar svagt. Blommorna slog ut i förgår, få se om doften ökar inom några dagar. Plantan består av ett tiotal bulber och är tot ca 30 cm hög, med åren torde plantan kunna bli betydligt högre och kraftigare, även blommorna skall kunna bli mycket större, ca 25 cm breda. Jag är hur som helst jätteglad för att den orkade blomma redan som nyanländ och barrotad.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya warszewiczii var Sanderiana

16/11 -08

Man blir mållös...

16/11 -08

Grattis Mikael, mycket vacker.

16/11 -08

Grattis .... vilken härlig överaskning, och doftdensiteten kommer säkert att öka .... men förhopningsvis inte så mycket att du får önska att blommorna aldrig blir upp till 25 cm breda

16/11 -08

mmmm Läcker. Grattis till denna gigant. En mindre på din önskelista.

16/11 -08

Helt underbar Mikael - något att drömma om - och stort grattis.

Utrolig vakker, grattis.

16/11 -08

Grattis Mikael till den blompigga plantan.
Pampig är den och nästan dubbelt så pampig kan den alltså bli
Önskar ibland att jag hade plats för en sån bamsing - verkligheten är bra men den har sina begränsningar.

16/11 -08

Tack för de goda kommentarerna. Plantan verkar, vilket även beskrivs i litteraturen, vara en tuffing. Nu parallellt med blomningen sätter den massor med nya rötter. Cattleya warszewiczii kallas även, och speciellt förr i tiden C. gigas.
Jag vill bara citera Jean Jules Linden, en stor orkidekännare för 100 år sedan. Han beskrev "Cattleya gigas is quite simply the most beautiful orchid in the world" (Citatet är taget ur Chadwicks The classic Cattleyas). Jag tycker den är underbar, men det finns många orkidearter med fantastiska kvaliteér, jag är väl velig men jag har massor med favoriter.
mvh
Mikael

16/11 -08

Ingen vanlig planta som man ser till vardag i samlingar. Dubbel grattis då Snygg var den, verkligen

16/11 -08

Ooooo ! Grattis !

16/11 -08

Grattis till nyinköpet och blomningen Mikael, väldigt fin. Vad månde bliva av denna i framtiden!

16/11 -08

Så oerhört vacker! Kan bara njuta...

17/11 -08

Fint Mikael, grattis.
Cattleya sanderiana är en synonym för wars..zii, så mycket hittar jag på nätet. Men vad innebär det att den är var. sanderiana? Större blommor? Har du en annan som du kan jämföra med?
Hälsningar,
en intresserad Gordon

17/11 -08

Tjusig!
Vad doftar den?

17/11 -08

Hej,
Gordon: C. warszewiczii Sanderiana är en typ av mer storvuxen och storblommig form av C. w som enligt Chadwick växer NÖ om floden Magdalena i Colombia därtill finns det en mer tidigt blommande variant som ofta har något mindre blommor (och planta) som kallas för C. w. Imperalis. Det är dock viktigt att påpeka att det inte rör sig om speciella kloner.
masdevallia: den doftar relativt svagt sött (honung) åt parfymhållet.
Vill även tillägga att Ecuagenera verkar ha bra plantor!
mvh
Mikael

Ge ditt svar