Cattleya warszewiczii var Sanderiana

16/11 -08

Kommer från Colombia och den gillar mycket ljus. Köpte denna planta barrotad av Ecuagenera i Göteborg i början av oktober i år. Den hade då två nästan färdigvuxna bulber med blomskidor. Trodde knappt mina ögon när blomstänglarna började växa ett par veckor senare, nu har den 2 blommor och 2 knoppar.
Blommorna är ca 14 cm breda och doftar svagt. Blommorna slog ut i förgår, få se om doften ökar inom några dagar. Plantan består av ett tiotal bulber och är tot ca 30 cm hög, med åren torde plantan kunna bli betydligt högre och kraftigare, även blommorna skall kunna bli mycket större, ca 25 cm breda. Jag är hur som helst jätteglad för att den orkade blomma redan som nyanländ och barrotad.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya warszewiczii var Sanderiana

16/11 -08

Man blir mållös...

16/11 -08

Grattis Mikael, mycket vacker.

16/11 -08

Grattis .... vilken härlig överaskning, och doftdensiteten kommer säkert att öka .... men förhopningsvis inte så mycket att du får önska att blommorna aldrig blir upp till 25 cm breda

16/11 -08

mmmm Läcker. Grattis till denna gigant. En mindre på din önskelista.

16/11 -08

Helt underbar Mikael - något att drömma om - och stort grattis.

16/11 -08

Utrolig vakker, grattis.

16/11 -08

Grattis Mikael till den blompigga plantan.
Pampig är den och nästan dubbelt så pampig kan den alltså bli
Önskar ibland att jag hade plats för en sån bamsing - verkligheten är bra men den har sina begränsningar.

16/11 -08

Tack för de goda kommentarerna. Plantan verkar, vilket även beskrivs i litteraturen, vara en tuffing. Nu parallellt med blomningen sätter den massor med nya rötter. Cattleya warszewiczii kallas även, och speciellt förr i tiden C. gigas.
Jag vill bara citera Jean Jules Linden, en stor orkidekännare för 100 år sedan. Han beskrev "Cattleya gigas is quite simply the most beautiful orchid in the world" (Citatet är taget ur Chadwicks The classic Cattleyas). Jag tycker den är underbar, men det finns många orkidearter med fantastiska kvaliteér, jag är väl velig men jag har massor med favoriter.
mvh
Mikael

16/11 -08

Ingen vanlig planta som man ser till vardag i samlingar. Dubbel grattis då Snygg var den, verkligen

16/11 -08

Ooooo ! Grattis !

16/11 -08

Grattis till nyinköpet och blomningen Mikael, väldigt fin. Vad månde bliva av denna i framtiden!

16/11 -08

Så oerhört vacker! Kan bara njuta...

17/11 -08

Fint Mikael, grattis.
Cattleya sanderiana är en synonym för wars..zii, så mycket hittar jag på nätet. Men vad innebär det att den är var. sanderiana? Större blommor? Har du en annan som du kan jämföra med?
Hälsningar,
en intresserad Gordon

17/11 -08

Tjusig!
Vad doftar den?

17/11 -08

Hej,
Gordon: C. warszewiczii Sanderiana är en typ av mer storvuxen och storblommig form av C. w som enligt Chadwick växer NÖ om floden Magdalena i Colombia därtill finns det en mer tidigt blommande variant som ofta har något mindre blommor (och planta) som kallas för C. w. Imperalis. Det är dock viktigt att påpeka att det inte rör sig om speciella kloner.
masdevallia: den doftar relativt svagt sött (honung) åt parfymhållet.
Vill även tillägga att Ecuagenera verkar ha bra plantor!
mvh
Mikael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.