Bulbophyllum biflorum

11/2 -07

Ska plantera om och ev. dela min planta. Finns det någon som har erfarenhet av just biflorum, vad dom växer bäst i och om det är ok att dela dom nu. Det kommer små skott på dom.

Nyckelord: omplantering, Bulbophyllum biflorum, Bulbophyllum

11/2 -07

Nu har jag ingen erfarenhet av just biflorum, men dom flesta bulbophyller växer bra i en lite finare kompost. Blanda vitmossa och små barkbitar (lika stora som lecakulor borde vara lagom).

Delning beror lite på hur stor plantan är. Jag skulle tro att minst fyra bulber och en tillväxtpunkt per delning är ok.
Vill du bli av med någon delning är jag intresserad.

11/2 -07

Ja vi får se vad det blir av detta men jag lägger en notering om ditt intresse, det är lite kallt att skicka nu i alla fall.

11/2 -07

Hej hopp
Min första fråga som poppar upp i huvudet är varför ska du dela plantan? Hur stor är den? Ska du dela en Bulbophyllum bör du ge bort tre fullvuxna bulber och ha minst tre fullvuxna bulber kvar. Du bör även ha mer än ett tillväxtställe, så du inte sitter kvar endast med backbulber, då det kan vara svårt att få nya skott att komma.

Jag är kanske självisk. Enda anledningen som kan få mig att dela på någon av mina Bulbophyllums är när jag kan få en annan delning tillbaka av en art som jag inte har. Personligen vill jag ha stora plantor med mycket blommor i och om man delar riskerar du att mista detta. Du bör tänka på att när du delar en planta så finns det risk att du missar årets blomning samt att det tar tid för plantan att återhämta sig, man kan väl räkna med att du tappar halvåret året i odlingstid.

Vad du bör tänka på är att inte omplantera en Bulbophyllum när den sätter nya skott, det är stor risk att skotten inte går färdigt utan blir halvproducerade. Sätter du plantan i en finare substrat behöver du omplantera den ganska så ofta, en grövre substratblandning är att föredra. Eller helst, bulbophyllums går allra bäst när de är monterade, dock inte på kork då det håller för lite vatten.

Linda

11/2 -07

Hej Lika.
Jag funderade nog lite i dina tankar ang. att dela. Plantan är inte så stor så jag lyder nog ditt råd och testar med att bara plantera om den. Jag är dessutom lite osäker på om det är en biflorum, på den ska det ju vara två blommor som blommar parvis men på denna var det tre som blommade när jag köpte den. Jag har letat både på nätet och i böcker och det närmaste jag kommer är just biflorum.
Janne

11/2 -07

Hej Janne
Har du någon bild på den?
Om den inte är i akut behov av att omplanteras så vänta tills de nya skotten har växt klart!

Linda

11/2 -07

Hej Linda.
Jag har inte tyvärr inte de men jag ska fota om jag får den i blomm. Har just planterat om den så nu är det bara att hoppas på det bästa.
Janne

11/2 -07

jo det är inte alltid det blir mupp bulber. Oftast har jag märkt att det händer i samband med att plantan bytt miljö samtidigt, men inte alltid.

L

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.