Råd / Släkten, arter och hybrider / Bulbophyllum /

Skriv början av artikeln om Bulbophyllum biflorum

Nyckelord: Bulbophyllum biflorum

Inlägg med Bulbophyllum biflorum som nyckelord.

Utropspris: kr. Frakt: Ingår.

Sön 9/3 -08 23:45 var auktionen slut.

Bulbophyllum biflorum. utrop 60kr
Bild på hur en sån ser ut:http://www.orchidspecies.com/bulbbiflora.htm
Stopptid är sönd kl 24.00
Priser + frakt och nu kan i maila i inboxen igen.

Nyckelord: Bulbophyllum biflorum

8/3 -08

60

9/3 -08

80

9/3 -08

100

9/3 -08

110

9/3 -08

130 bjudet

9/3 -08

Hur stor är plantan på ett ungefär? Blomstor?

9/3 -08

150 kr

9/3 -08

175

Ge ditt bud

Art från släktets högborg, sydostasien. Blommorna sprider en egendomlig lukt, inte direkt äcklig men ännu mindre god. Alltid tvåblommig som artepitetet antyder.

Nyckelord: Bulbophyllum biflorum

7/9 -07

Det finns alltså fördelar med att doftfbilagor inte är uppfunna ännu
Men desto vackrare var de ju, graciösa som ...pianisthänder är kopplingen jag får. Läcker bild!

8/9 -07

Verkligen fin, blommar den flera gånger per år?
mvh
Mikael

8/9 -07

Nej för mig har den nog bara blommat en gång per år. Eller snarare en period per år, för den kan hålla på rätt länge att skicka nya stänglar. Nu är den inne på sista stängeln för säsongen tror jag. Den första slog ut i juni.

Säluttern - Kan detta vara förklaringen till att jag aldrig blev nåt vidare på piano? Mina fingrar är betydligt mer ograciösa än den där bulbosens. Tjockare och stelare på nåt sätt.
Får väl testa att hänga blommorna mot klaviaturen nån gång. Fast jag vet inte, tror inte hjärtat skulle orka med att bulbon började spela ödessymfonin helt plötsligt. Framförallt inte ihop med den där lukten. Och framförallt inte efter mörkrets inbrott.

8/9 -07

Ooh, det låter läskigt. Skulle passa utmärkt som manus till en skräckis.
Coola blommor, men luktar de fasansfullt och mycket, eller bara fasansfullt och om man kommer riktigt nära?

8/9 -07

Hihi, tröttnade du oxå ungefär vid Für Elise
Men sceneriet du målar upp där med bulbofingrar mot klaviatur efter mörkrets inbrott, det piggnar jag genast till av, en tänkbar inledning till skräckis med orkidéer i huvudrollerna!

8/9 -07

Mia, dom luktar rätt starkt men inte direkt fasansfullt. Lite småäckligt bara. Kanske nån blandning av syrlig frukt och härsken fisk. Det finns definitivt bulbosar som är värre.

Säluttern: Ja, Für Elise kan det ha varit. Jag minns att jag höll på rätt länge med den låten, men blev aldrig riktigt klar. Det var några takter som inte ville fastna. Dock klinkar jag lite fortfarande, på lägsta amatörnivå. Men aldrig nånsin på Für Elise.

8/9 -07

Man kan ju inte hinna utveckla a-l-l-a talanger man har Men du har ju avancerat desto mer i konsten att beskriva dofter och odörer, "syrlig frukt och härsken fisk" minsann...så exotiskt

8/9 -07

Jag tror det knappt själv ... vet inte var orden kom ifrån

9/9 -07

Det är nåt magisk med Bulbophyllum - säger inte att jag gillar direkt heeela släktet, men det har blivit några fler på min fönsterbänken på sista tiden ?!
Grattis Lasse, fin blomning!

Ge ditt svar

Ska plantera om och ev. dela min planta. Finns det någon som har erfarenhet av just biflorum, vad dom växer bäst i och om det är ok att dela dom nu. Det kommer små skott på dom.

Nyckelord: Bulbophyllum, Bulbophyllum biflorum, omplantering

Nu har jag ingen erfarenhet av just biflorum, men dom flesta bulbophyller växer bra i en lite finare kompost. Blanda vitmossa och små barkbitar (lika stora som lecakulor borde vara lagom).

Delning beror lite på hur stor plantan är. Jag skulle tro att minst fyra bulber och en tillväxtpunkt per delning är ok.
Vill du bli av med någon delning är jag intresserad.

Ja vi får se vad det blir av detta men jag lägger en notering om ditt intresse, det är lite kallt att skicka nu i alla fall.

Hej hopp
Min första fråga som poppar upp i huvudet är varför ska du dela plantan? Hur stor är den? Ska du dela en Bulbophyllum bör du ge bort tre fullvuxna bulber och ha minst tre fullvuxna bulber kvar. Du bör även ha mer än ett tillväxtställe, så du inte sitter kvar endast med backbulber, då det kan vara svårt att få nya skott att komma.

Jag är kanske självisk. Enda anledningen som kan få mig att dela på någon av mina Bulbophyllums är när jag kan få en annan delning tillbaka av en art som jag inte har. Personligen vill jag ha stora plantor med mycket blommor i och om man delar riskerar du att mista detta. Du bör tänka på att när du delar en planta så finns det risk att du missar årets blomning samt att det tar tid för plantan att återhämta sig, man kan väl räkna med att du tappar halvåret året i odlingstid.

Vad du bör tänka på är att inte omplantera en Bulbophyllum när den sätter nya skott, det är stor risk att skotten inte går färdigt utan blir halvproducerade. Sätter du plantan i en finare substrat behöver du omplantera den ganska så ofta, en grövre substratblandning är att föredra. Eller helst, bulbophyllums går allra bäst när de är monterade, dock inte på kork då det håller för lite vatten.

Linda

Hej Lika.
Jag funderade nog lite i dina tankar ang. att dela. Plantan är inte så stor så jag lyder nog ditt råd och testar med att bara plantera om den. Jag är dessutom lite osäker på om det är en biflorum, på den ska det ju vara två blommor som blommar parvis men på denna var det tre som blommade när jag köpte den. Jag har letat både på nätet och i böcker och det närmaste jag kommer är just biflorum.
Janne

Hej Janne
Har du någon bild på den?
Om den inte är i akut behov av att omplanteras så vänta tills de nya skotten har växt klart!

Linda

Hej Linda.
Jag har inte tyvärr inte de men jag ska fota om jag får den i blomm. Har just planterat om den så nu är det bara att hoppas på det bästa.
Janne

jo det är inte alltid det blir mupp bulber. Oftast har jag märkt att det händer i samband med att plantan bytt miljö samtidigt, men inte alltid.

L

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.