Skogens mjuka guld

25/1 -07

Tio skäl till att jag, och bl a herr Dracula på bilden, anser att vitmossa är ett oöverträffat planteringsmaterial för orkidéer på fönsterbänk:

1) Hög vattenhållande förmåga innebär färre vattningstillfällen.
2) Kapilläreffekten gör att hela rotsystemet befuktas vid vanlig enkel vattning uppifrån, inget doppande behövs.
3) Enkelt att kontrollera vatten- och näringstillförsel, eftersom allt som tillförs absorberas av materialet.
4) Maximalt utnyttjande av vatten och näring.
5) Bryts ner mycket långsamt och kan användas i många år vid rätt hantering.
6) Enkel omplantering, aningen fuktad mossa ger bra stöd åt plantan.
7) Svamp- och bakteriehämmande effekt motverkar sjukdomar.
8) Bidrar till ökad luftfuktighet kring plantan.
9) Effektiv bekämpning av ev. ohyra i materialet, minimal mängd bekämpningsmedel når alla delar av krukan.
10) Vackert och naturligt utan negativa miljökonsekvenser.

Nyckelord: omplantering, vitmossa, kompost

25/1 -07

Vilken stilig herr Dracula!

25/1 -07

Ja Dracula ser ju ut att stortrivas! Använder du ren vitmossa till alla dina orkisar?
Annette

25/1 -07

Den är jättehäftig! Håller med om att vitmossa är bra så länge den inte mosar ihop och blir dålig. Har hört att den då ger ut nån slags gas som inte är bra för växten.

25/1 -07

Hur kontrollera du vatten- och näringstillförseln?

25/1 -07

Mycket stilig och fint kort !¨
Monika

25/1 -07

Tor, man vet ju exakt hur mycket vatten och näring som tillförs eftersom mossan suger upp alltihop. På så sätt kan det vara lättare att få "svart på vitt" hur mycket plantan verkligen konsumerar, så man på sikt inte ger för mycket eller för lite.

25/1 -07

Oj, oj, oj Lasse.
Bara den välklädda damen i vitt inte ramlar ner.
Hon ser ut att titta ner som hon är rädd för det.

Dracula kan verkligen ge lustiga associationer

25/1 -07

Annette - Ja, jag använder ren vitmossa till alla mina plantor.

25/1 -07

Häftigt! Känns som en vettig grej. Måste testa. Vill också tacka för de fina plantorna som jag köpte av dig. De verkar välmående och friska!
Min gubbe blev lyrisk speciellt över Dendr. loddigesi som stått på hans önskelista ett tag. Den sitter nu monterad på bark med vitmossa i vårt skåp.
Annette

25/1 -07

vilken typ av vatten använder du? jag försökte mig på att odla i vitmossa med det gick inget vidare. jag övervattnade antagligen och med vanligt kranvatten (som fått stå). det är ju annars intressant med ett levande odlingsmedium eller substrat eller vad vi nu ska kalla det kära barnet. växer det något?
Felicia.

25/1 -07

Annette - Tack själv, kul att höra att det blev bra.
nikordia - Mossan växer en aning, mest intill krukornas insidor. Men tillväxt är inte nödvändig, knappt ens önskvärd. Kraftigare tillväxt har jag egentligen bara hos några masdevallior tidvis och framförallt hos mina sumpplantor (köttätarna Dionaea och Drosera), där mossan måste ansas ibland för att inte ta över totalt. Jag använder mest regnvatten men även kranvatten. Övervattning är en tänkbar orsak till problem, vid odling i ren mossa är t ex doppning ingen framkomlig väg, här gäller det istället att tillsätta den mängd vatten som plantan verkligen behöver, vilket för det mesta går snabbt och lätt att lära sig.

25/1 -07

Lasse,jag har monterat Dendrobium bellatum som jag köpta av dig och har hängt den i mitt skåp,den ser ut som den trivs där !
De andra finns i krukor med vitmossa än så länge.
Tackar för fina plantor !
Monika

25/1 -07

Hej Monika, det kommer den säkert att göra, jag är nog rätt ensam om att ha den arten i kruka tror jag.
/Lasse

Ps. D. bellatulum heter den )

26/1 -07

Verkligen vacker planta!
Jag håller fullt och fast med dej vad gälller fördelarna med vitmossan! Den har ju använts sedan urminnes tider till en massa olika saker. Otroligt intressant att läsa om faktiskt.

26/1 -07

Dina resultat är underbara.
Lasse skriver: "Man vet ju exakt hur mycket vatten och näring som tillförs eftersom mossan suger upp alltihop. På så sätt kan det vara lättare att få "svart på vitt" hur mycket plantan verkligen konsumerar, så man på sikt inte ger för mycket eller för lite."
Vatten- och fuktbalansen förstår vi väl. Men hur fuktig håller du mossan i förhållandet till luftfuktighet och brisen från en bordsfläkt? Ser Du det eller känner Du det med fingret?
Lasse använder "ren vitmossa" till alla sina plantor. Men det finns 45 olika sorters vitmossor enbart i vårt land och 750 olika sorters bladmossor. Använder du skogsvitmossa, Sphagnum palustre?

26/1 -07

Lasse
Hur vattnar du om du inte doppar plantorna? Du skriver att man lär sig rätt snabbt hur mycket vatten och näring plantan behöver. Ge mig en vink om hur. Själv har jag inte några bra erfarenheter av att odla i vitmossa, och läser därför ditt inlägg med intresse. Du verkar ju få det att fungera. Jag odlar allt mitt i mitt vardagsrum, altså inte i ett skåp, och har eftarenheten att mossan torkar snabbt, alltså ett evigt vattnande och att den lätt klibbar ihop sig och kväver rötterna. Det enda som verkligen fungerade med vitmossa (ja jag har skrivit om detta rätt nyligen) var när jag skulle rädda en liten Phrag och den stod i vatten (som jag odlar alla mina Praggar). Räddningen gick bra,men jag fick plocka bort mossan efter drygt ett helvår, då rötterna ånyo började må dåligt... Nu står plantan i bark, lite vitmossa och har just blommat och ser ut att trivas utmärkt.

26/1 -07

Jag odlar det mesta i hälften vitmossa, hälften grov pinjebark. Översta cm är ren vitmossa. Funkar fint till det mesta. det enda som jag ska plantera om i annat så snart det går är en Cattleya aclandiae som inte gillar vätan. Den kommer få ren pinjebark när nästa rottillväxt väl börjar.

Jag tror att en nyckel är att faktiskt inte hacka upp vitmossan, utan använda så långa bitar som möjligt. När bitarna är långa ger de struktur till komposten och förhindrar att den faller ihop för mycket. Om man använder hela vitmossebitar så har dom antagligen större möjoughet att fortsätta växa i krukan, på det sätt som vitmossan gjort i bilden ovan.

Jag behöver vattna mina vitmossaplantor en eller två gånger i veckan nu under vintern i ett vanligt, ganska torrt, boningsrum.

26/1 -07

Instämmer i det du skriver om att inte hacka sönder vitmossan, Björn. En annan mycket miktig sak är att man måste vara mycket försiktig så att mssan inte packar sig å något vis. Då är det kört. Att vattna 2 ggr i veckan är uteslutet för mig. Då skulle jag inte göra annat...
Kan det vara olika vilken sorts vitmossa man använder? Jag brukar plocka vitmossa i skogen och då blir det lite olika sorter. Dom har ju lite olika struktur och är olika kraftigt växande.

26/1 -07

Jag har läst att en vitmossa som har platt 'huvud' ska vara bäst.

26/1 -07

Ninalina - Ja det är nog få som använder vitmossa till blöjor och bindor och förband och sånt numera, men som planteringsmaterial och jordförbättringsmedel m m behåller det ju sin ställning.
Tor - Jag ser och känner med fingret. Är ytan heltorr vattnar jag, är den fuktig låter jag bli. Ungefär så. Vad gäller mossarterna så har jag aldrig satt mig in så noga i vilken som är vilken, men jag använder bara de grovvuxna typerna. S. palustre är ju en av dem, men den finns bara i södra halvan av Sverige. Det finns dock utmärkta vitmossor även i norr.
Erik F - Jag vattnar uppifrån. Vattnet tas upp av mossan och sprids genom krukan. Man lär sig ganska snart hur mycket en planta äter och dricker genom att kolla hur den växer och blommar och hur fort mossan torkar. Detta underlättas av att man vet exakt hur mycket vatten och näring som tillförs.
Det var länge sedan jag testade andra material som bark och liknande men vad jag minns torkade dessa oftast fortare. Flertalet av mina plantor vattnas en gång i veckan.
Klibbar mossan ihop så måste den vara för blöt och/eller av den taniga typ som bör undvikas. Om rötterna kvävs så är mossan definitivt för blöt. Torr eller måttligt fuktig, grov vitmossa är ett mycket luftigt material.
Man får gratulera till phragen, det brukar kännas extra bra när en planta som haft en nära-döden-upplevelse kommer tillbaka och t o m blommar
Björn - Håller fullständigt med, ohackat är bäst.

26/1 -07

Det finns lösningar Eric. Flaskorkidéer har jag försökt driva i vitmossa och LECA.
Jag odlar flaskorkidéer i decimeterhög stående skogsvitmossa under och i uppskuren fiberväv i en plastlåda med en hörnhängd omställd vattenflaska i en bottenskuren tablettburk för ett par tre centimeter konstant vattennivå. Kul om Lasse kunde råda hur högt vattnet bör nå. Det har gått hyggligt. Knappt hälften av de planterade flaskorkidéerna växer långsamt vidare.
Bäst verkar det vara för mig på fönsterbräda att öppna burken och skära loss kantgelen och ta ut de små orkidéerna upp och ned i handen och vända dem om och stå ned på en stor kruka med LECA. Jag delar plantorna genom att centimeterföra dem radiellt utåt och fyller över gelet med ny LECA. Jag sätter krukan i en tunn plastpåse. Dimsprayar morgon och middag. Morgonbladgödslar gör jag efter en vecka ett par gånger i veckan och duttar några droppar regnvatten över gelet och rötterna lika ofta. Efter en månad duttar jag några droppar 50 ppm N Blomstra (1 ml/liter regnvatten) och fortsätter dimspraya regnvatten. När de växt till 5 cm, delar jag plantorna och sätter dem i var sin kruka i en plastlåda och fortsätter dimspraya. Häller av bottenvattnet och göder vanliga blomkrukor med det. Fortsätter som på min Sida & Profil. Alla fyra med decimeterlånga blad har överlevt so far so good

26/1 -07

Här är en intressant artikel om att odla Phalaenopsis i New Zealand Sphagnum.

26/1 -07

Denna höst och vinter lyser skogens mjuka guld som aldrig förr! Njut i fulla drag, när snön viker. Då är det vår!

26/1 -07

Lasse - miljökonsekvenser?

jag har för mig att man inte får plocka vitmossa hursomhelst. Rätta mig om jag har fel.

26/1 -07

Man får inte plocka vitlav, som under julhandeln felaktigt går under namnet vitmossa (det är alltså vitlav man har runt ljus och i dekoration etc)Tittar du på Lassses bild ser du även att det inte är vitlav som används.
Såvitt jag vet är inte vitmossa fridlyst, finns massor i skogen runt framför allt sumpmarker och dyl. däremot bör man kanske inte skövla ett helt område utan ta lite här och där.

26/1 -07

Vitmossa får bara plockas med markägarens tillstånd. Allemansrätten gäller inte.

27/1 -07

Hej Björn, var kommer denna uppgift ifrån? Så här står det på naturvårdsverkets hemsida: ?Mossor och lavar finns till exempel inte med i lagtexten, men får ändå inte plockas i större mängder för försäljning?. Jag tolkar det som att det får plockas i mindre mängder för privat bruk.

27/1 -07

Jag tror nog att Björn har rätt i det han säger, du måste fråga markägaren först. Personligen så tar jag en sax med mej och klipper bara de gröna topparna så återhämtar sej mossan bättre.

27/1 -07

Jag vet inte var jag hört det, men tror att det är i samband med att jag fick höra att det är olagligt att plocka ekollon och kottar Varför? För att ollon och kottar användes att elda med och Kunglig Majestät var rädd att återväxten av ekar skulle vara hotad. Som vi alla vet måste Kunglig Majestät ha ekar så det kan byggas skepp * hehe *. Logiken för mossa är dock att bestånden skulle urarmas då den också historiskt används som bränsle.

27/1 -07

Ollon var då värdefulla för feta ollonsvin.
Kottar samlades eller samlas för frönas skull till plantskolor.

27/1 -07

Ninalina, då måste jag lite nyfiket fråga även dig var den uppgiften kommer ifrån? Björn tycks inte veta, men du kanske vet? Jag har kollat upp detta tidigare eftersom jag gärna vill känna att jag inte gör nåt fel.

27/1 -07

Lasse!

Jag har redan tidigare kollat uppgifterna om allemansrätten och mossor och lavar finns inte med där. Antar att det är Naturvårdsverkets hemsida
som du tänker på. Under plocka i naturen står det:

"Mossor och lavar finns till exempel inte med i lagtexten, men får ändå inte plockas i större mängder för försäljning."

Själv brukar jag varje höst åka några mil inåt landet och där finns en del olika vitmossor intill en bäck/sankområde. Oftast klipper jag av de gröna topparna (blir inte så mycket att rensa då) och när jag återvänder nästa år, så syns inga som helst spår av min "framfart".

27/1 -07

Hej Mia, jag har heller aldrig hittat nåt som talar emot att det skulle vara tillåtet att plocka vitmossa. Därför blev jag så nyfiken på var Berrak och Björn och Ninalina fått sina uppgifter ifrån. Självklart ska man plocka med förnuft, och precis som du säger helst klippa av enbart topparna, för då återhämtar sig mossan igen. Vitmossa har vilande anlag utefter stammen som aktiveras och blir till nya grenar om toppen lossnar.

27/1 -07

Ha-ha Lasse

Jag skrev - rätta mig om jag har fel - det skall jag skriva när det kommer från hjärnan
och man inte har nån aning om var man hört eller sett det.

27/1 -07

Okej Bertil, så kan det bli ibland. Man undrar ju bara var alla myter kommer ifrån? Jag tycker det är synd om folk går och tror att de inte får plocka lite mossa till sina plantor. Och det är ju sämre på alla sätt att köpa mossa från andra sidan jordklotet - sämre kvalitet (iaf mindre färsk), sämre för miljön, sämre för plånboken.

27/1 -07

Lasse. Tack för instruktionerna. Att du vattnar ovanifrån, då förstår jag mer. Dock är jag nog inte tillräckligt ambitiös för at vara så noga med att hålla reda på den exakta mängden vatten och näring som du är. Tycker att det ibland är rätt praktisk att doppa dom. Man behöver inte vara så nogran då... Ska testa med någon/gra plantor, såfort jag får tag i färsk vitmossa i skogen, så får jag se hur resultatet blir.
Mina plantor som står i vanlig barkkompost vattnar jag max en gång i veckan, förutom de små och mer vattenälskande.
Tack, det är verkligen en tjänsla när man lyckas få en planta att återhämta sig så bra. En riktig kämpe. Det är en nästan "renartig" Phrag besseaehybrid. Praktfull i färgen och samtidigt lite och söt i storleken.

27/1 -07

Det finns väl inga antydningar på att vitmossan är utrotninghotad i vårt land, än så länge. Det finns listor på växter som är utrotningshotade som tex Gullvivor som man inte får palocka i vissa delar av vårt land. Vi kan vara glada för det, och ta vår ansvar. Min kollega har sett balar av vitmossa packade av vem vet vem, antagligen var det på deras egna marker (kanske) men om enstaka individer plockar vitmossa i skogen tror jag knappast ska utgöra någon fara för fortsatta beståd är knappast troligt. Där utrotning uppstår beror på giriga människor som vill tjäna stora pengar, inte är det någon enstaka odlare som vill ha vitmossa till några orkideer. Samma regler bör gälla för alla växter, är de utrotningshotade får man inte plocka dem. Hur är det med Lingon, frågar ni markägaren när ni plockar lingon?

27/1 -07

Man får plocka vitmossa till sig själv men inte försälja den.

28/1 -07

Hehe, som jag skrev ovan så trodde jag helt enkelt att det stod i någon nu smålarvig gammal lag från artonhundraaldrig att det var förbjuuudet. Och det som är förbjudet, är förbjudet. / Moraltanten Björn

28/1 -07

Hej Lasse!

Det var en lärare på trädgårdsutbildningen som hävdade det, men du har rätt i det du säger. Håller med dej om att det är bättre med svensk färsk mossa istället för död mossa från andra sidan jordklotet. Hoppas bara att vi kan skörda den med sunt förnuft eftersom rötterna växer extremt sakta.

28/1 -07

Hur mycket göder ni som mossodlar? Själv har jag konstant ungefär 15 ppm N Blomstra dvs. en tredjedels milliliter eller kryddmått per liter regn i botten av mina mossnurseries (mosslådor).
Lasse: Påminner mig att du provat både Blomstra och Flytande Blåkorn? Ovan kan jag inte se det, men så minns jag dig. De båda näringarna är relativt lika, men Flytande Blåkorn saknar kalcium (Ca) och svavel (S). Har du kunnat se någon skillnad på mossor och/eller orkidéer för de båda näringslösningarna?

28/1 -07

Ninalina - Även lärare behöver sitta på skolbänken ibland Hm, vad menar du med att rötterna växer extremt sakta, mossor har väl inga rötter? Vad gäller tillväxthastigheten i andra änden så tycker jag nog att dom växer rätt fort, klipper man bara topparna så kommer dom igen på några månader.
Tor - Jag använde först Blåkorn men gick över till Blomstra, bland annat p g a dom skillnader i sammansättning som du nämner. Kan dock inte påstå att jag märkt några tydliga skillnader i odlingsresultat. Jämförelsen försvåras av att jag använt varierande andelar kranvatten och regnvatten genom åren, dessutom kranvatten från olika täkter.

28/1 -07

Använder du kranvatten finns sannolikt både Ca och S, så då bör man inte heller kunna se några skillnader. Med regnvatten och flytande blåkorn hade jag väntat att mossan skulle uppskatta det mer än orkidéerna.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Lassse:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik