Råd / Omplantering / Montering · Krukor, amplar och montering / Montering

Montering

21/8 -10

Äppelträd i vardagsrummet. Från En person som inte är medlem längre. Fri bild.

Genom att använda vattenhållande material som vitmossa och oasis tillsamans med rena vattenbehållare kan man odla monterade orkideer i vanliga boningsrum.

Det är något speciellt med monterade orkidéer, alla som har varit i tropikerna och har sett epifytiska orkidéer i sin rätta miljö vet vad jag pratar om. Man går i dunklet nere på marken i regnskogen. Allt dryper av fuktighet, de genomsvettiga kläderna klibbar sig fast över hela kroppen. Den fuktiga hettan känns alldeles för påträngande. Långt uppifrån trädkronorna hörs ett öronbedövande oväsen från fåglar och insekter (som antagligen är väldigt äckliga). Dom jättelika träden är klädda från topp till tå av olika epifyter som ormbunkar och bromelior. Först ser man dom inte, dom liksom drunknar i allt det gröna, men om man tittar noga så ser man små orkidéer med underliga blommor som växer där i mossan på trädstammarna. Det är en fantastisk syn som etsar sig fast i minnet.

För att återuppleva regnskogskänslan går jag ofta ner till Botaniska trädgården i Lund på lunchen. Här finns ett vackert orkidéväxthus. Man går på en metallbro över en guldfiskdamm och är omgiven av orkidéer, de flesta monterade. Luftfuktigheten är mycket hög och vissa orkidéer växer rakt ut i luften med rötter och allt.

Har man ett eget växthus kan man odla monterade orkidéer utan problem, men om man vill ha dom i fönsterkarmen måste man ta till vissa knep. Det är den torra inomhusluften som är det stora problemet. Om man monterar direkt på barkbitar måste man spreja flera gånger om dagen för att rötterna inte skall torka ut. Om man lägger mossa kring rötterna kanske man kan klara sig med att bara spreja en gång om dagen, men det är fortfarande mycket jobb och orkidéerna trivs inte särskilt bra. Nedan kommer jag att gå igenom ett par knep som man kan ta till för att underlätta odlingen av monterade orkidéer i vanliga boningshus.

Allmänt

Vad kan man montera på? Ja faktiskt vad som helst. Vackrast blir det om man väljer något som ser naturligt ut, såsom korkeksbark eller drivved. Zoobutiker brukar sälja korkeksbark, rötter och grenar för inredning av akvarier, dessa är alla utmärkta att montera på. Grenar som man hittar i naturen är oftast inte så lämpliga då de kan ruttna eller angripas av svamp.

Ett enkelt sätt att montera orkidéer är att placera dem på ett horisontellt stycke bark eller drivved. Man kan göra en urgröpning i träet som då fungerar som en kruka. Man kan spänna fast kedjor i träbiten och hänga upp den i fönstret, ett trevligt alternativ till amplar.

Man kan också montera på stenullsplattor som har en viss uppsugningsförmåga, vilket minskar vattningsbehovet något.

Då man har en stor avdunstning från monterade orkidéer är vattenkvalitén viktig. Om man använder kalkhaltigt dricksvatten bildas snabbt fula kalkavlagringar. Man bör istället vattna och spreja plantorna med regnvatten eller destillerat vatten.

Vattenbehållare

Som nämndes ovan bör man linda in rötterna i mossa när man monterar. För att mossan skall hålla sig fuktig längre kan man ha en liten vattenbehållare som avger vatten åt mossan. Vattenbehållaren, till exempel en filmburk, göms i mossan eller på baksidan av barkbiten. I botten på behållaren gör man ett litet hål som man trär en veke igenom. Man kan köpa vekgarn eller använda sig av annat lämpligt garn, det får inte vara för grovt för då töms behållaren för snabbt. Veken leds sedan till mossan som kommer att suga upp fukten. På detta sätt behöver man inte vattna lika ofta som annars.

Odlingsskåp

Odlingsskåp är ett mycket bra alternativ till ett växthus. I själva verket är ju ett odlingsskåp ett inomhusväxthus. Det finns färdiga skåp att köpa med inbyggd temperaturkontroll, belysning och fläkt.

Är man händig kan man själv lätt bygga sitt eget skåp, eller kan man använda ett gammalt akvarium.

Jag har själv byggt ett mycket enkelt odlingsskåp som står i fönsterkarmen hemma. Det består av en träram som jag klätt med genomskinlig plast. På vintrarna har jag tillägsbelysning från lysrörslampor. I botten av skåpet har jag isolerat med tidningar för att inte den varma luften från elementet skall torka ut växterna. På tidningarna finns vattenkar med nät över där plantorna står. Från uppspända ståltrådar hänger monterade orkidéer. Luftfuktigheten är tillräckligt hög för att odla orkidéer monterade direkt på korkeksbark, men då måste man helst spreja varje dag för att de skall trivas.

Oasis

Ofta får man snittblommor stuckna i oasis, en grön svampig massa. Det går faktiskt alldeles utmärkt att montera orkidéer på oasisbitar! Oasisen är ju också trevlig på så sätt att man lätt kan forma den. Det kan vara lämpligt att först böja till ett skelett av plastinklädd ståltråd som man sedan trär på oasisen på, då kan man också forma till böjda stycken och förgreningar utan att det blir ostadigt. Längst ner på ståltråden gör man en ögla så att oasisen inte trillar av och längst upp kan man forma till en krok för upphängning. När man har fått den form man önskar så klär man in hela biten i mossa, till exempel vit- eller björnmossa. Mossan binds fast ganska hårt. Orkidén placeras på lämpligt ställe, rötterna sprids ut och täcks med mer mossa som surras fast. Längst upp på oasisen gör man en urgröpning där man sedan vattnar. Om det droppar från nederdelen kan man klä in den i plast, till exempel lite gladpack som fästs med ett gummiband. Mossan kommer att dra åt sig vatten från oasisen och ständigt vara fuktig, vattning behövs bara ungefär var tredje till var femte dag beroende på storleken av oasisen.

Stora stockmetoden

Varför inte ta till rejält och skaffa sig en stor epifytstock i fönstret? Lämpliga stockar finner man i Zoobutiken. Stocken kan lämpligen hängas upp med kedjor från taket. På stocken kan man sedan montera flera orkidéer med hjälp av metoderna ovan. Man kan borra upp urgröpningar där man kan gömma vattenbehållare eller oasisbitar samt göra horisontella monteringar. Man kan till och med gömma hela krukor i mossa.

Orkidéarter väljs till exempel så att man alltid har någon planta blommande, eller efter blomfärg. Man kan även plantera små klätterväxter, ormbunkar eller bromelior på stocken.

Tänk en sådan epifytstock i ett fönster en mörk vinterkväll, belyst av en spotlight och översållad med orkidéblommor. Regnskogen känns nära.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.