Skriv början av artikeln om luftrötter

Nyckelord: luftrötter

Inlägg med luftrötter som nyckelord.

Från Lilla Mina.

Hur planterar jag om min Vanda? Den växer o växer tyvärr inga blommor. Har varit planterad i samma kruka mer än tio år. Lecakulor i botten o grov orkideekompost. Har massor med härliga luftrötter.

Nyckelord: Vanda, Luftrötter, Omplantering

4/4 -19

Hej,
jag vill börja med att säga att jag inte är Vanda-expert, men odlar 2st V . coerulea sedan 1, 5år. Dessa växer barrotade och duschas dagligen. jag har en fogar/kalldimma generator som går tre kvartar per dag, riktade mot plantorna. Inte heller jag någon blomma, men plantorna är fina.
Mvh
Mikael

4/4 -19

Kanske lite näring o ljusare placering så kanske den blir till o blomma. Sedan kan lecakulor vara mindre bra o använda då de samlar på sig salter från gödning o vatten. Men det är verkligen ett praktexemplar du har där så lycka till med blommor i framtiden.

5/4 -19

Hej,
Plantera den i en träkorg av "teak". Doppvattna varje dag. En gång i veckan med pulvernäring med n-p-k 20-20-20.
Placera i soligt fönster. När sommaren kommer och det blir varmt hänger du ut den så det blir varma dagar och lite svalare nätter. Du behöver og skrämma den lite eller få en lite förändring. Lycka till.

5/4 -19

Jag tycker inte du ska plantera om den. Istället tycker jag att du ska störa den så lite som möjligt. Någon kompost behövs inte. Däremot som övriga skriver att den bör duschas regelbundet, ibland med lite näring. Så mycket ljus som möjligt. Men viktigast är nog att den ska få en ordentlig temperatursänkning på natten. Minst 5 grader C gärna mer. Det gäller för övrigt de flesta orkidéer. Kan du ordna lite luftväxling så blir det en bonus

5/4 -19

Tack för era svar 😊. Peter skriver att jag ska plantera Vandan i en korg. Ska jag plantera ner den som den är eller behövs ngn kompost? Var får jag tag på en sån korg i "teak" vill inte ha i plast.

5/4 -19

Korg, kolla Orchidehusets hemsida Peter kanske har en till försäljning som passar

6/4 -19

Håller med bolebo om allt. Att plantera/montera om den till en träkorg medför troligen att många rötter knäcks eller går av helt. Ända anledningen att sätta den i träkorg skulle vara estetisk anser jag, om man nu gillar sådan montering. Min ända Vanda växer barrotad, å de fungerar jättebra . Lycka till i forts. med din fina planta

Ge ditt svar

21/3 -15

+ 3/11 -16

Virrvarr

Virrvarr. Från Krut. Fri bild.

Denna planta (vet ej namnet; små tvåfärgade blommor i milt ceris och ljusgrönt) är ett enda virrvarr av luftrötter och sidoskott/keikisar (svårt att avgöra vilket). Blommade generöst för två år sedan på flera stänglar, i år orkade den bara ge mig tre blommor. Trots sin grönskande yvighet är plantan väldigt färglös och klen längst ned och har dålig stadga, det är därför jag funderar på om jag ska göra något.
Den står hyfsat ljust, har gott om kompost och friska rötter.
Vad föreslår ni att jag gör? Om alls något..?

1,5 år senare: Lydde KarinC:S råd, det blev 7 keikisar. De verkar inte vilja blomma än, men en av dem producerar en egen keikis istället. Moderplantan tackade genom att skjuta ut ännu fler keikisar, det är rena barnkammaren i fönstret men ska jag aldrig få se några blommor igen?!

Nyckelord: luftrötter, keiki, sidoskott

21/3 -15

Jag tycker det är hög tid att dela och plantera keikisarna. Just nu lever dom på moderplantan som får allt svårare att förse dom med vad dom behöver.

21/3 -15

Tusen tack, det var nog just den lilla knuff jag behövde! Inte vill jag att moderplantan ska duka under.

21/3 -15

Haha, här kan man snacka keiki! Fick denna av Nenne för ett bra tag sedan och snart växer bebisen om mamma . N
(Nej, här ska inte separeras, sådeså!)

Xara, härligt att se! Tycker att jag ser en utblommad stängel också. Det är nog ung två år sedan den flyttade till dig.

21/3 -15

Är det så länge sedan?? Jisses vad åren går... Men den hänger iaf fortfarande med utsikt mot 'Sveriges vackraste gata' och även om jag vägrar att massakrera den, så blommar den så fint så emellanåt .

Ge ditt svar

Här kommer en bunt frågor från en som inte kan så mycket, men har fått blodad tand för orkidéevärlden.

En av mina phalaenopsis har fått fyra nya knoppar varav en har slagit ut och dom andra tre är på god väg. Men jag noterade även idag att den har väldigt många och långa "luftrötter" som växer ur krukan. Jag har hört att det är ett tecken på att orkidéen vill bli omplanterad. Stämmer det?

Även passar det sig att omplantera nu i detta stadiet isåfall? eller bör det bara göras under viloperioden? Kan man använda samma plastkruka eller bör man skaffa en ny. Om man planterar den i större kruka (mer plats för rötter) kan man få den att växa sig större då?

Tack på förhand för svar!

Nyckelord: Omplanterning, Luftrötter

14/3 -15

Det går att plantera nu, men frågan är om det är så bråttom. Det är bra att plantera på våren, men man brukar inte göra det under blomning, men för att inte riskera knopparna kan du vänta tills den är utslagen. Samma kruka kan användas om den är lagom storlek, ungefär 1 cm runtom rötterna kan bli lagom, de ska stå trångt och krukan behöver sällan bytas till en större, utan man kan försöka byta substratet. Går det inte att få ner den igen kan man ta en som är så trång som möjligt. Den växer sig inte större för att man sätter den i en större kruka, till skillnad mot de flesta andra krukväxter.

14/3 -15

Luftrötter (ingen skillnad på dem och de nere i krukan) är naturligt och behöver inte betyda att den vill planteras om. Jag tycker att det är dekorativt och låter dem hänga tills det är dags för omplantering, då kan de få komma ner i krukan om de får plats. Ett gäng luftrötter är en utmärkt livhanke för en orkide vars hela rotsystem nere i krukan dött, bara att stoppa ner dem

14/3 -15

Okej, tack snälla för dina svar, då lugnar jag ner mig och väntar tills dom har tappat blommorna igen.

Ge ditt svar

7/3 -12

Rotfråga

En rotfråga! Jag har precis fått delningar av några Catleya, Brassada, Brassia, Dendrobium och en Vanilj, en bulb av varje bortsett från vaniljen förstås. Hur får jag bäst till nya rötter på dem. Alla utom en bulb saknar rötter. Nu står de alla i vitmossa, utom vaniljen som står i ogödslad torv, med plastpåsar över krukorna. Jag har inte satt dem i ytan på mediet som Catleyan sedan önskar växa utan mer nerstucken så den står stadigare. Erfarenheter?

Nyckelord: Luftrötter, Nya rötter, Plantering

7/3 -12

Har du fått dem eller betalat för dem? En bulb är en alldeles för liten delning och det är knappt värt besväret att starta igång dem om det inte är något alldeles exklusivt. Saknar de sen rötter så är det ännu värre. En Cattleya-bulb utan rötter är helt hopplöst, den kan du i princip kasta. Har den rötter så får du kolla om det finns något skottanlag på bulben (finns två). Finns det inget så är det 100% kört.

7/3 -12

Tänkte just skriva samma som Merwic, kan bara instämma. Ett i stort sett hopplöst företag, får du någon att leva vidare kommer det ta flera år innan du har den i blom. Några nya rötter får du knappast på dessa bulber, de kommer i så fall från ett nytt skott. Om du trots allt vill göra ett försök - lätt fuktad vitmossa. Tveksamt med plastpåse över, risken är att det ruttnar.
Delningar bör för denna typ av orkidéer bestå av minst 2-3 bulber, helst 4 eller fler.
Vaniljen kan däremot lyckas, även den kan sättas i lätt fuktad vitmossa men det funkar även med en lätt jordblandning. Plastpåse med luftinsläpp kan i detta fall användas tills den rotat sig.

7/3 -12

Tack för svar, även om de var negativa. Misstänkte väl det själv, men ville kolla med er andra. Fått sk bakbulber, tror jag det heter.

7/3 -12

Jag kommer ihåg att jag en gång försökte sätta en Phal keikii i kruka med vitmossa och plastpåse över - det blev för tätt och blött och möglade fort. Nu när jag har börjat ta ur flaskplantor så har jag satt dem i sådana där minidrivhus med ventilationslucka och gjort som Karma beskrivit i sin blogg med gradvis stegring av fläktens igånggvarande och det möglar inte!

Ge ditt svar

12/9 -11

Luftrötter

Funderar på vad luftrötter har för funktion?

Nyckelord: luftrötter

12/9 -11

Samla fukt och näring via luften och söka nytt fäste för plantan. Det är ingen egentlig skillnad mellan "luftrötter" och rötter som befinner sig i krukan eller fästade vid underlaget.

12/9 -11

Jag brukar försöka få ner "luftrötterna" i krukan när jag planterar om, funkar ju extra bra om de andra rötterna har lessnat ur

12/9 -11

Ja det är ju också en funktion - reservrötter

13/9 -11

Så då vet jag lite mer, tack för svaren.

Ge ditt svar

Vilka orkidéer trivs bäst hängande med rötterna fria?
Tacksam för alla råd ni kan ge mig då jag står precis i startgropen på mitt "orkidé-liv".

Nyckelord: luftrötter

17/3 -11

Det är nog bara Vanda och dess släktingar så vitt jag vet...

17/3 -11

Det går i princip att odla alla epifyter på det viset, eftersom dom växer så i naturen. Men man måste vattna oftare än om man har substrat kring rötterna.

17/3 -11

Fast de med tunna rötter kanske man bör odla i kompost eftersom de torkar ut lätt. Man kan ju även montera på bark eller i korgar och odla hängandes,

17/3 -11

Håller helt med dig Blomtjuv Tjockrotat passar bäst, särskilt om man odlar i rumsmiljö där luften brukar vara torrare än i skåp och växthus.

17/3 -11

Tack!
Jag är helt fascinerad över dessa vackra växter. Och jag är tacksam för den kunskap ni så gärna delar med er av. Jag vill gärna försöka hänga en orkidé och väljer då en som är lätt att få tag på. Och helst då med tjocka rötter:-)

17/3 -11

Ett förslag: häng upp din nya Vanda ! den i glasbur

18/3 -11

Jag gillar ditt uttryck Blomtjuven
Glasbur... det är precis det det är! Så nu hänger hon i fönstret och jag hoppas bara att hon inte blev allt för stressad.
Det hela utvecklade sig till en solskenshistoria som jag berättar om i ett nytt inlägg:-)

Ge ditt svar

Jag är helt nybörjare men har lyckats bra med mina Phalaenopsis, jag har ett antal.
Problemet, positivt, är att de växer mycket kraftigt.
Nu är frågan hur hård kan vara mot t.ex luftrötterna som hänger som girlanger runt krukorna, massor.
Kan man skära eller klippa ner stora blad, en del av dessa har blivit bruna på bladet eller längst ut på spetsen.
När är läge att plantera om i större krukor.
nybörjarhälsningar från
Jasch

Nyckelord: luftrötter

8/2 -11

Detta med om man kan klippa bort luftrötter är en känsligt ämne, men jag vår på en föreläsning på Alnarp där Maria Widén föreläste om epifyter. Samma fråga kom upp och Maria svarade att under de vilkor Phalar har när vi odlar dom i kompost mm så spelar det ingen roll om de har luftrötter eller inte.

8/2 -11

Jag har som min regel att bara klippa bort döda rötter. När jag får mycket rötter på Phalaenopsis brukar jag blöta upp rötterna riktigt ordentligt så de blir mjukare. Sedan petar jag försiktigt ner dom i komposten i samband med omplantering.

8/2 -11

Jag tycker det kan vara dekorativt med luftrötter. Sen kan man ju ha dem som reserv ifall rötterna i krukan dör, då planterar man om den. Mjukar upp rötterna, sen försiktigt ner i krukan.

Ge ditt svar
Från Gitsan.

Hittills har jag bara sprayat lite vatten på dessa luftrötter men är det kanske dags att klippa av den delen av plantan och plantera i egen kruka?
Jag misstänker att det är en blomstängel som är på väg till höger. Ska jag vänta tills den blommat ut?

Nyckelord: Dendrobium, luftrötter

19/1 -09

Jag skulle vänta med att ta loss dem tills de är helt färdigväxta.

19/1 -09

Ta loss dem när rötterna börjar växa. Det ser du på att de gröna spetsarna blir längre. Plantera i vitmossa och bark.
Ja, det är en blomstängel till höger!

Ge ditt svar

Jag funderar över det här med luftrötter, ffa med Phalenopsis:
Jag har diskuterat fram och tillbaka med flera av mina vänner, men inte kommit fram till något egentligt svar.
Hur vet man vilka som är luftrötter och vilka som ska ner i krukan vid omplantering? Är det så att rötterna blir gröna när de är fuktiga, medan luftrötterna inte skiftar färg? Eller kan det vara så att luftrötter dyker upp ovanför något bladpar? Jag känner mig helt klart förvirrad

Nyckelord: Luftrötter, Phalenopsis

11/1 -09

Det har ingen betydelse, Du kan stoppa ner alla rötter i krukan,
att luftrötterna inte skiftar färg beror på att det tar betydligt längre tid
för dem att suga upp vatten, än de i komposten som alltid har lite
fuktig omgivning. Om Du spolar en luftrot under vattenkranen så
ser Du att den börjar bli grön efter ett antal minuter, hur många
minuter beror på hur torr den blivit.

11/1 -09

Ok, då vet jag. Skönt att det inte spelar nån roll. Jag tycker att det ser bättre ut utan en massa luftrötter som sticker ut åt alla håll. I mina tankar har blommorna alltid - i det vilda - skickat ut rötter för att hitta nytt fäste och på så sätt kunna suga upp mer fukt och näring Dvs att det inte nödvändigtvis är luftrötter.

11/1 -09

Då skulle Du nog inte gilla mina plantor, Phalenopsisar med 50-60 cm
långa luftrötter, likadant med en del cattleyahybrider. Jag tycker de växer
mer naturligt på det viset, dessutom finns det reservrötter om olyckan (slarv
med vattningen) skulle vara framme= ruttna rötter nere i krukan.

11/1 -09

Sant, så sant. Det är ju smart tänkt - att ha reservrötter alltså Jag får nog tänka om där.
Det är ju bättre att kunna rädda plantan. Du får en * i kanten

11/1 -09

Jag har lärt mig av mina misstag bara, man känner sig nästan
skyldig till misshandel, när man är på vippen att vattna ihjäl en
planta.

11/1 -09

Det är väl ungefär som min "rotsnagg" då

11/1 -09

Ja.:-)

11/1 -09

Alla rötter är från början av samma slag, men anpassar sig stegvis till den närmiljö dom utvecklas i. Därför är det inte alltid så bra att stoppa ner luftrötter i krukan - är substratet betydligt fuktigare än omgivningen så ruttnar dom lätt.

11/1 -09

Lassse: ok, jag ska tänka på det

19/1 -09

letherneck: hur gör du när du använder luftrötter när olyckan är framme? Jag har precis planterat en phalaenopsis i vitmossa för rötterna hade ruttnat. jag stoppade ned några luftrötter i vitmossan. var det rätt eller använder du bark och stoppar ner dem i?

19/1 -09

Kajsan, jag använder inte mossa överhuvudtaget till Phalaenopsis, bara
grov bark. De gånger jag slarvat så rötterna blivit skadade, plockar jag ur
plantan ur krukan, tar bort gammal kompost och skadade rötter.
Sätter tillbaka plantan i krukan, fyller på med TORR ugnsteriliserad grov bark,
luftrötterna ska också ner i krukan, nedersta bladen ska sitta ca: 1 cm ovanför
komposten, ej i kontakt med komposten. Jag bryr mig inte om att det blir lite
hålrum i krukan eftersom det gynnar luftväxlingen runt rötterna. Väntar några
dagar med att vattna, och när jag börjar med vattningen så doppar jag bara
krukan hastigt 1-2 gånger, inte mer än att barkbitarna blir fuktiga på ytan.
Ställer plantan under mycket ljus (cattleyaljus), vilket gynnar tillväxten har jag
märkt. Om Du tittar på bilden av min Phal. Cordova, så ser Du mycket rötter som
spretar uppåt, den står 25 cm. under 2×58W dagsljusrör och temperaturen ligger
på 24-25 grader, så mycket ljus är inte skadligt för Phalaenopsis så länge värmen
inte blir för hög.
Vattningsrutinen med doppningen fortsätter jag med till jag ser att nya rötter börjar
växa ut, vilket brukar ta ett par veckor.

19/1 -09

tack för svar. men för mig har det gått så långt att alla rötter i komposten ruttnat och det bara finns några få luftrötter kvar. skulle du inte ens ha vitmossa då? för att gynna ny rotbildning alltså.

19/1 -09

Kajsan, inte ens med bara några få rötter kvar använder jag mossa till
Phalaenopsis, bara bark, mossa håller fukten för länge, och lättare att
övervattna om man är det minsta oförsiktig. Jag har inte förlorat en enda
Phalaenopsis sedan jag började använda enbart ugnsbakad bark.
För att minska avdunstningen från bladen, i händelse av att rötterna är för
få för att ta upp tillräckligt med fukt för att kompensera bladmassans avdunstning,
har jag skaffat en stor salladsskål i transparent plast. Den använder jag som
ett improviserat odlingsskåp om det behövs, ställer bara ner plantan i skålen,
sprayar väggarna, och lägger på locket, och plantan har den luftfuktighet på
ca:75-80% som är gynnsam för att minska stressen av för få rötter.
Jag lyfter av locket ett par gånger/dag för att lufta plantan, kan tyckas vara en
jobbig och omständig procedur, men den fungerar för mig, och jag gillar inte
att förlora plantor, så om lite extra jobb behövs för att få en planta att överleva,
då gör jag det jobbet.

Den enda Phalaenopsis jag har med mossa och perlite som kompost,
är en Phal. bellina som envist vägrar att acceptera vanlig bark, trots att
de 2 andra bellinorna jag har, trivs bra i bark.

19/1 -09

vis av erfarenhet då några av mina phallar har förlorat rötterna av för mycket vitmossa ska jag nu sluta med det till phallar. men nu måste jag få igång de som jag övervattnat. producerar plantorna nya rötter i dina improviserade odlingsskåp?

19/1 -09

Kajsan, de producerar rötter även utan salladskålen, men det går fortare
med den högre luftfuktigheten, och plantan stressas inte så mycket. Den
enda nackdelen är att salladskålen tar stor plats, så jag funderar på att
bygga ett litet skåp av plexi som jag kan hänga upp i något fönster.

Ge ditt svar
Så här ser de ut. Från Cyrillia.

Några av mina Phalaenopsis visar sedan några månader tecken på att inte må så bra. Eller rättare sagt, luftrötterna är inte så fina. Bladen är nära nog perfekta, de blommar och skjuter nya stänglar.

Problemet med luftrötterna är att de har bruna fläckar och torra toppar. Inuti tycks de vara okej. När jag vattnar låter jag vatten rinna genom krukan i någon minut, sedan får de stå och rinna av. Tidigare (tills i höstas) sänkte jag ner krukan i vatten. De får vatten ungefär varannan vecka. Nere i krukan tycks rötterna må bättre även om tendenser syns även där.

Någon som har en teori?

Nyckelord: luftrötter

24/3 -08

Jag tror inte de är så ledsna, bara lite äldre än de gröna fräscha luftrötterna.
(Jag är lite äldre - men inte är jag ledsen för de´ )

24/3 -08

Håller med chic, det är nog old boys and girls! Och spara dem. Det finns näring kvar i dem som går tillbaka till dina Phallar. När de är helt torra kan du ta bort dem med en steriliserad kniv (bränn kniven för att undvika virus mellan plantor).
Mvh Jeanette

24/3 -08

Aha! Så enkelt alltså. Jag ska snart plantera om och då passar det ju bra med lite rotvård

Ge ditt svar

Hej! Finns det skadedjur eller sjukdommar specifika för orkideer? Om ja, Hur bekämpas dessa och hur ser angreppen ut?

Kan jag klippa av friska luftrötter? Jag tycker det blir alldeles för mycket runt bladen. Blir själva plantan skadad?

När en orkidé har blommat oavsett sort skall man alltid vänta till blomstängeln har vissnat innan man klipper av den? Jag har sjäv endast några Phalaenopsis och en Dendrobium(?).

Tänker försöka mig på en Vanda när vädret tillåter en varmare hemtransport.
Tacksam för svar. Roligt att läsa denna länk.
Mvh. Margareta

Nyckelord: blomstängel, ohyra, luftrötter

Hej,
Orkidéer har bara en sorts rötter, om de sen är i komposten eller utanför så är det ändå samma sort. Att klippa bort levande rötter är ingen bra idé. Ska plantan växa och trivas behöver den alla rötter. Om alltför många rötter väljer att söka sig ut i luften, kan det bero på att komposten är dålig. Ta i så fall och plantera om i ny kompost och du kan då lägga plantan i blöt någon timme, så blir "luftrötterna" gröna och går att böja rer i krukan när du planterar om.
Hälsn P-G

24/1 -06

Vad gäller skadedjur kan du läsa mina små artiklar om typiska orkidéskadedjur.

Vad gäller blomstänglarna är det specifikt för var sort. Brudorkideer bör du aldrig klippa förrens du ser att topparna blivit bruna/gula. Vissa Paphiopedilum kan blomma om. Dendrobioum kan klippas av direkt när blommorna fallit -- de blommar ej om.

11/3 -06

När jag ser detta om sköldlöss far en fråga upp i huvudet på mej.
Jag köpte en avblommad planta för en billig peng (Dendrobium) och när jag haft den ett tag började många blad gulna. Den mådde alltså rejält dåligt. När jag tittade efter vad som kunde vara orsaken hittade jag nere vid rotfästena två stycken löss som mycket väl skulle kunna vara sköldlöss eftersom de var hårda på ytan. De var ca5-6 mm långa och2-3 mm breda.De hade massor av småben längs sidorna.
Finns det olika sorter? Tidigare har jag stött på sköldlöss på en annan växt men dessa var inte alls lika till utseendet. Finns det särskilda löss som gillar orkidéer? Jag har sökt svar på min fråga på många håll men hittar inget. Det vore kul om någon visste mera

Ge ditt svar

11/9 -05

Luftrötter

En fråga från en besökare:
Namn: Annika Sandberg

Fråga:
Hej
Jag undrar vad jag ska göra med luftrötterna till min Phalaenopsis när jag planterar om den. Ska jag låta dem vara, klippa bort dem ...

Nyckelord: omplantering, luftrötter, Phalaenopsis

11/9 -05

Hejhej,
Låt dem vara kvar på plantan. De är viktiga för att upprätthålla växtens vigör. Rötterna kan även, helt eller delvis, placeras i den nya komposten om du så önskar. Akta så att de ej skadas i onödan men ta bort alla ruttna och döda rötter, i komposten likväl som i luften, när du planterar om.

/ Björn

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Namn: Anne

Fråga:
Hejsan!

Jag har ärvt 2 phalaenopsis (? vita blommor med vinrött inre) där själva bladen inte är speciellt stora eller omfattande men luftrötterna dominerar plantan helt. Misstänker att de inte har vattnats regelbundet (eller tillräckligt) och därför har skjutit så många luftrötter över bladen och krukan. Överlever plantorna om jag klipper bort en del av dessa dominerande luftrötter? Eller bör jag hellre plantera om plantorna i större krukor?

mvh
Anne

Nyckelord: Phalaenopsis, luftrötter, omplantering

11/9 -05

Hej,
Luftrötterna är, tvärt emot vad du tror, ett friskhetstecken! Att rötter skjuts skall alltid ses som ett sundhetstecken, oavsett om de skjuts ut ovan eller under jord. I naturen växer plantorna direkt på bark och skjuter rötter åt alla håll för att förhoppningsvis stöta på en gren som roten kan fästa sig vid.

Mitt råd är att ha kvar plantorna i dessa krukor, kanske plantera om om komposten är sönderbruten och plantan indikerar att den behöver bytas.

Att klippa bort rötterna skulle vara att ta bort en möjlighet till vatten och näringsintag för plantan (detta sker via rötter i komposten likväl som i luften). Om rötterna förstör plantans estetiska värde kan de dock skäras bort, men plantans livskraft minskas.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig!

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Namn: Lennart Hagström

Bör man klippa bort luftrötterna, eller skall man bara putsa bort dom intorkade topparna på luftrötterna i samband med omplanteringen?
Är olika sorter mer känsliga för ovanstående ingrepp?

Nyckelord: luftrötter, omplantering

11/9 -05

Hej Lennart,
Luftrötterna hjälper till att samla in vatten och näring till plantan och kan även hjälpa till att skapa energi genom fotosyntes. De är en resurs och skall därför behållas i mesta möjliga mån. När du planterar om kan du välja att placera ner dem i krukan med övriga rötter, eller ha dem kvar utanför, men ta alltid bara bort det helt döda materialet. Trimma alltså ej rötterna.

Vad gäller omplantering är olika sorter olika känsliga, men de flesta mår sämre av gammal kompost än att planteras om. Att plantera om i för var sort rätt tid är viktigt och att använda en bra kopmpost är också viktigt. Man bär även undvika att skada rötterna.

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar