Fel tidpunkt för omplanterning?

14/3 -15

Här kommer en bunt frågor från en som inte kan så mycket, men har fått blodad tand för orkidéevärlden.

En av mina phalaenopsis har fått fyra nya knoppar varav en har slagit ut och dom andra tre är på god väg. Men jag noterade även idag att den har väldigt många och långa "luftrötter" som växer ur krukan. Jag har hört att det är ett tecken på att orkidéen vill bli omplanterad. Stämmer det?

Även passar det sig att omplantera nu i detta stadiet isåfall? eller bör det bara göras under viloperioden? Kan man använda samma plastkruka eller bör man skaffa en ny. Om man planterar den i större kruka (mer plats för rötter) kan man få den att växa sig större då?

Tack på förhand för svar!

Nyckelord: Omplanterning, Luftrötter

14/3 -15

Det går att plantera nu, men frågan är om det är så bråttom. Det är bra att plantera på våren, men man brukar inte göra det under blomning, men för att inte riskera knopparna kan du vänta tills den är utslagen. Samma kruka kan användas om den är lagom storlek, ungefär 1 cm runtom rötterna kan bli lagom, de ska stå trångt och krukan behöver sällan bytas till en större, utan man kan försöka byta substratet. Går det inte att få ner den igen kan man ta en som är så trång som möjligt. Den växer sig inte större för att man sätter den i en större kruka, till skillnad mot de flesta andra krukväxter.

14/3 -15

Luftrötter (ingen skillnad på dem och de nere i krukan) är naturligt och behöver inte betyda att den vill planteras om. Jag tycker att det är dekorativt och låter dem hänga tills det är dags för omplantering, då kan de få komma ner i krukan om de får plats. Ett gäng luftrötter är en utmärkt livhanke för en orkide vars hela rotsystem nere i krukan dött, bara att stoppa ner dem

14/3 -15

Okej, tack snälla för dina svar, då lugnar jag ner mig och väntar tills dom har tappat blommorna igen.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av pappilainen:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.