Råd / Odlingsplatser / · Odla utomhus /

Skriv början av artikeln om utomhus

Nyckelord: utomhus

Inlägg med utomhus som nyckelord.

Hittade ett mycket intressant sätt att få in både vatten och orkidér i trädgården med ett orkideé kärr. Hur hittar man växter och hur härdiga är de.? Jag bor i västernorrland nära kusten, typ 1 km. Skulle det gå då tror nån? cougar

Nyckelord: orkidékärr, utomhus

1/5 -06

Tack Cougar för tipset om kärr! Björn hade ju en väldigt bra artikel om det under "råd och bilder" -odlingssätt, väldigt inspirerande, den hade jag missat så det var jättebra att du pekade på den! Frågan är nu hur man ska hinna bygga orkidésommarläger, kärr och damm ute och skåp inne...puh! Måntro man kan hyra in TROLL? Han verkar få saker gjorda!
Det borde väl gå bra med kärr för dig oxå ? Kalkrik jord kan du komma och hämta här hos mig Kanske växterna behöver bäddas in ordentligt för att klara vintern, och fr.a stå väldränerat då. Googla på orkidékärr så kommer det fram än mer sidor så kan du hitta mer om växtval osv. Lycka till!

Ge ditt svar

8/3 -06

+ 9/3 -06

Dendrobium delicatum

Jag köpte en dendr. delicatum förra året och ställde enligt instruktionen ut den på balkongen och där stod den tills det var på gränsen till frostigt. Jag var en smula skeptisk måste jag erkänna men nu har den skjutit ny bulb och kommer att blomma inom kort.
Nu verkar ju plusgrader utan frostrisk långt borta men jag undrar ändå i förväg om jag ska ställa ut den igen så fort som temperaturen kryper ovanför nollstrecket? Vilka andra dendrobium och även andra orkisar behöver samma "behandling" för att blomma om? Jag har haft merparten av mina andra orkisar på grönbete från sent i maj och framåt (oncidium, cattleya, dendrobium etc) men håller papharna och phallarna inomhus. Jag har dock tagit in de andra tidigare än jag tog in compactum men nu funderar jag på om jag har varit för konservativ för cattleyorna vill inte blomma om. Några idéer?

Nyckelord: vila, utomhus

Hej Jessika,
D. compactum från Burma med små vita blommor ser man sällan i handeln, så jag undrar om det är denna eller D. bigibbum v. compactum från Australien med större röda blommor , som ofta säljs som D. compactum. Compactum är helt riktigt kallväxande så har den fått en kallperiod, så räcker det. Har du en bigibbum så gillar den ingen temp under 20 grader.
Blommar inte dina Cattleyor, så beror det nog på för lite ljus - de kan aldrig få för mycket.
Hälsn P-G

8/3 -06

Den är märkt som dendrobium compactum, den kom från ditt växthus . Australien nämndes men jag har följt skötselråden till punkt och pricka, vilket inbegrep att lämna den ute tills det är nästan frost. Ska jag hålla den inne eller ställa ut den igen för att få nya blommor nästa år?
Ska bomba cattleyorna med ljus .

Jessika

9/3 -06

På tal om D. Compactum. Jag har en inköpt sådan som blommar så in i helsike bra, men misstänker att det inte är någon Compactum. Kan någon erbjuda bild på en Compactum? Min ser ut som en Kingianum ungefär fast kraftigare (tror jag) och rosa(lila) blommor.
/Jessica med C

Hej Jessika Beh,
Om den kommer från mig, så låter det mer som en delicatum. De håller på att gå i blom för fullt nu.
Går din i blom nu så behöver denj ingen kyla förrän till hösten.
Hälsn P-G

9/3 -06

naturligtvis, du har rätt. delicatum, inte compactum. Fast jag har en compactum som står granne med delicatum.
Snacka om att jag är förvirrad . Beklagar missförståndet.

Jessika

9/3 -06

Jag är fortfarande intresserad av att se en bild på en Compactum. Har nu någon Jessika? Det räcker på plantan utan blommor.
/JessiCa

10/3 -06

Jessica,
Jag kan inte ta ett foto för jag har synnervsinflammation och ser i stort sett inget på ena ögat men jag hittade den här länken med finare bild än vad jag kan skapa.
http://www.stenasa.se/skotselrad/orkide/...

En annan Jessika

12/3 -06

Hej Jessika,
Jag har en bok som heter Dendrobium and its relatives.Där beskrivs en D.delicatulum.De är små krypande växter, 1 till 2 cm hög, som ofta formar stora mattor. Sedan finns det några varianter av denna.BD

Delicatulum är en helt annan art. Dendr. x delicatum är en naturhybrid mellan kingianum och speciosum.
Hälsn P-G

12/3 -06

PG har ju redan svarat men jag kan garantera att delicatum inte är någon småkrypande orkis, utan en lätt igenkännbar dendrobium. När den blommar ska jag lägga in bild i galleriet.

Jessika

Ge ditt svar
Paphiopedilum-Hybrid. Från Rikard.

 

Nyckelord: utomhus, Paphiopedilum

Å vilka jättefina bilder!
MVH/MimmiO

Prata om bilden

Hej

Jag har alltid läst att en Phal inte skall vara ute på sommaren. Jag har en 10 år gammal som växte ur krukan. Jag gjorde en kruka av hönsnär som jag fodrade med spagnum och kokosfiber och sedan fyllde jag den med bark. Jag har haft korgen ute dag som natt två somrar och den är jättefin. Nu är där två långa stänglar plus en liten på utväxt. Var kommer det ifrån att de inte kan vara ute. Jag bor i Skåne.

Nyckelord: utomhus, Phalaenopsis, ampel

20/9 -05

Hej Barbro,
Kul att du lyckats så bra med din planta!

Jag tror ett par aspekter av hur Phalaenopsisplantor vanligen anses skall odlas går emot att ha plantorna utomhus.

Först är det temperaturen. Plantorna tycker om varm temperatur. Fast under sommaren är det ju rejält varmt till och med på nätterna.

Det andra är vatten i bladskottet. Om vatten blir stående i skottet kan det ruttna. Om plantan finns utomhus regnar det rakt ner i skottet och det finns risk att vatten stannar där. Men om det är varmt nog avdunstar det såklart. Har din planta kanske rosetten lite lutad också? Det kan jag tänka mig hjälper med avrinningen från bladvecket.

Det tredje kan vara mängden vatten. Alltså risken att det blir för vått om fötterna för plantan. Men samtidigt vill Phalaenopsis ha ganska mycket vatten under varma tider.

Jag är glad att myten om Phalaenopsis utomhus har spräckts. Kan jag dock fråga dig vid vilken nattemperatur du tar in plantan ungefär? Kanske är att ta in plantan i tid en nyckel?

/ Björn

24/9 -05

Hej
Bladrosetten lutar så det kommer inte ner något vatten där. Den hänger i ett plommonträd som det är mycket med grenar och löv. Jag hängde ut den någon vecka innan midsommar och tog in den i början av september. Det haar nog varit mellan 8-25 grader under natten som den har varit ute.
Jag hade den ute i fjor också och då var det ingen varm sommar. Jag har fegat med mina andra. De får vara inne. Däremot så trivs mina Cattleyer ute. Jag kommer att få många väldoftande blommor i vinter.
Hoppas du får det trevligt i Sverige. Vert du om det finns någon bra Orkideeaffär eller liknande nära Notthingham?
M:V:H: Barbro

28/9 -05

Härligt att dina plantor mår bra utomhus. Det är en lite speciell känsla att ha sina plantor ute under sommaren. Inte minst när grannanrna lutar sig över staketet och undrar vad det är för konstig "pelargon" som hänger i äppelträdet.

Jag vet tyvärr inte om någon bra orkideaffär i det området. Det jag kan rekommendera är att du frågar föreståndaren av det ställe du ska bo på om var närmaste botaniska trädgården finns. Personalen där kan sedan säkerligen guida dig vidare. Om inte annat så har säkert trädgården en vacker orkidesamling att njuta av.

/ Björn

6/11 -05

Hej Barbro.
Läste just nu om att du haft Phalaenopsis ute i ampel över sommaren. Jag har också haft några hängandes i ett träd där de fått skydd både från sol och regn.
Som amplar har jag använt nätkorgar av plast. Sådana som man ibland får när man köper frukt eller vissa grönsaker. Alla har varit utan vare sig kompost eller mossa.Några har hängt i kedjor, några har jag bundit fast runt stammen.
Har också testat att binda en planta direkt på stammen. Det fungerade också.
Varje dag duschades plantorna och var det riktigt varmt ett par gånger om dagen. Någon gång då och då med lite gödning i blomsprutan.
Hade förra sommaren även en Oncidium ute på samma sätt. Den tackade för detta med en enorm blomning ett tag efter att den åter igen fått komma in i rumstemperatur.
Gunsan.

6/11 -05

Gunsan, har du lyckats ha Phalaenopsis utan kompost och fått dem att endå trivas bra? Helt fantastiskt tycker jag! De växer visserligen relativt frihängande i naturen, men jag inbillar mig att de klänger sig till bark och trots allt har en del multnande material omkring sig.

Som sagt, helt fantastiskt.

6/11 -05

Ja det är faktiskt så. Kanske de har klarat detta pga den relativt korta tid de har levt på detta sätt. Sommaren är ju inte speciellt lång.
Jooo, för resten. Det tror jag de hade gjort. Jag har faktiskt ett par som en längre tid har varit och fortfarande är, placerade i glasvasar, typ dem man driver fram Hyacintlökar i. Det ända som finns i vasarna är sten och vatten.
Skötsel på samma sätt som de jag har haft ute, med undantag av att jag tar upp plantan och håller rotsystemet under rinnande ljummet vatten när jag gör samma procedur med de andra orkidéerna.

6/11 -05

Ja, varför driva Hyacinter när man kan driva Brudorkidéer?!

6/11 -05

Ja precis. Sen går det ju att vistas i samma rum som Orkidéer, vilket många inte kan med Hyacinter.

7/11 -05

Appropå att odla Phalenopsis (eller hur det stavas). Så har jag satt mina i gamla gurkburkar jag hittade i källaren. Jag spolade bort all kompost och tryckte ner plantorna där i.. nu ett år efter så är det praktist taget omöjligt att få upp plantorna ur burkarna..

/Oscar

7/11 -05

Oscar, odlar alltså du också dina Phalaenopsis utan kompost, med bara vatten i burkar? Låter du vattnet stå kvar i burken eller tömmer du den efter det att rötetrna blivit genomblöta?

Har du något material typ sten eller leka i burkarna?

7/11 -05

Ja jag spolade bort all kompost från mina plantor satte därefter ner dom i burkar utan sten i botten eller nånting.. När jag vattnar plantorna häller jag ner vatten i burken tills alla rötterna täcks med vatten sen låter jag dom stå ungfär 15-20minuter sen häller jag ut vattnet och ställer tillbaks dom på fönsterbrädan.. vatten får dom inte särskilt regelbundet jag har hört att dom ska ha vatten en gång om dan om man planterar dom så men ibland kan det dröja 7-9 dar innan jag ger dom vatten igen (det berorpå när jag orkar)

/Oskar

7/11 -05

Kul att flera av medlemmarna här lyckas fint med Phalaenopsisodling helt utan substrat. Mycket fashinerande att höra att det går.

Kanske är det extra bra att gurkburkar har en liten avsmalning vid halsen -- det borde ge högre luftfuktighet inne i burken, men samtidigt har luft möjlighet att komma ut så den ej blir stående och skadar rötterna.

Ge din åsikt

En fråga från en besökare:
Frågeställare: Marianne

Hej,
1. Min Cattleya-hybrid och min Epidendrum Ballerina har knoppar och verkar snart blomma. Vågar jag ställa dom utomhus nu?

2. Bör Paphiopedilum med helgröna blad och flera blommor per stjälk vistas utomhus om sommaren?
Jag bor i Stockholmstrakten.

Hälsningar och tack!
Marianne

Nyckelord: Paphiopedilum, Epidendrum Ballerina, utomhus

11/9 -05

Hej Marianne,
Tack för din fråga.

Jag skulle hålla blommande plantor inomhus. Utomhus kan blommorna
skadas av regnvatten och solstrålar. När plantorna blommat över kan
de dock placeras ut.

Paphar klarar sig bra utomhus. De växer naturligt i undervegetation
så placera plantan i skuggan av ett träd eller liknande.

Vänligen,
Björn

11/9 -05

Stort Tack för hjälpen!
Marianne

Det är väl för sent att ha Paphar ute nu?

18/9 -05

Jo, nu börjar det nog bli lite väl kallt under nätterna för att ha sina tropiska orkidéer utomhus. När plantorna tas in kan det vara bra att placera dem lite svalt och sedan ge den varmare placering lite långsamt. Minska chocker, helt enkelt.

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Frågeställare: Gun

Fråga:
Hej Björn.
Känner stor oro för min stolthet, en blå Vanda. Köpte den i Mars förra året, då den blommade. Var bara tvungen att köpa denna underbara växt.

Den visade sin tacksamhet genom att i December återigen blomma. Fast nu med ännu kraftigare blomning.

Och så,den 8 Januari kom Gudrun och tog elen och därmed värmen i huset. En gasolkamin fick bli värmekälla kommande vecka. Troligtvis tyckte min Vanda inte om denna värme, för den och ytterligare fyra orkidéer tappade så gott som samtidigt alla blommor.

Men nya bladpar är ständigt på väg upp. Och nu har jag åter sett att ännu en blomstängel är på väg.

Nu äntligen till varför jag ställer en fråga till Dig. Till min stora sorg har jag nu fått se många små bruna fläckar på bladen. Det är mest på de översta bladparen. De nedersta bladen verkar att sakta skrumpna. Kanske de börjar bli gamla. Inga blad har vissnat sedan jag köpte den.

Den är placerad i en stor glascylinder med stenar på botten och ca. 15 cm upp. Vatten till strax under översta stenarna. En gång i veckan får den stå ungefär en halv timme i vatten ända upp till kanten. Däremellan duschas den varje dag. Då och då med orkidégödning i vattnet.

Om du har något råd om denna underbara varelse, så snälla svara då på min fråga. VAD GÖRA MED MIN VANDA?

Vänliga hälsningar och med hopp om svar
Gun.
Ps. Kan Vandan flytta ut under något träd över sommaren? Ds.

Nyckelord: glasskål, utomhus, Vanda

11/9 -05

Hej Gun,
Stort tack för din fråga.

Så kul att du lyckats bra med blomningen på din Vanda. De kan vara lite besvärliga ibland men du verkar lyckas finfint!

Vad gäller att de nedre bladen 'skrumpnar' beror det säkerligen på att de bladen blivit gamla och nu är på väg att torka ihop. Om det inte stor i för stor utsträckning är det inget att vara nervös över utan helt naturligt.

Du kan placera ut plantan under de varmaste dagarna i sommar. När nattemperaturen blir ner mot 15 grader måste den tas in igen.

Jag är lite fundersam över fläckarna. Det skulle kunna vara mögel eller skadedjur eller möjligen solbränna. Kan du torka bort fläckarna med en fuktig trasa? Ser du några djur på växten under dag- eller nattetid? Har du placerat plantan så solens mest brännande strålar skulle kunna bränna plantans nya blad?

Hör av dig med mer info så skall vi säkerligen kunna lösa problemet!

Vänligen,
Björn

13/10 -05

Hej igen Björn.
Har nu undersökt Vandan och de bruna fläckar, eller egentligen prickar, som finns på den.Det går inte att tvätta bort dem med fuktig trasa. Kan inte heller se att det finns några djur på den.Har tittat med förstoringssglas och hittat som små bruna fnyk längre ner där bladparen delar sig. Detta verkar inta vara djur, men de jag kommit åt satt mycket löst.De små bruna prickarna som sitter fast, finns i stor utsträckning i ytterkanterna på de yngsta bladen. Blomstängeln som kommer fint har små droppar på knoppen. Upplever att bladen, förutom de två sista paren har tappat en del av färgen och spänsten.Den ser ut att inte må bra.

Med vad bekämpar man ohyra bäst på orkidéer? Är det ohyra på Vandan är det stor risk att alla andra blivit smittade. Och det vore mycke ledsamt. Ev. kan solen någon gång tittat fram mellan regnskurarna då markisen ej varit nerfälld. Den är placerad i söderfönster som normalt skuggas av markis.

Vänliga hälsningar
Gun.

13/10 -05

Hej igen Gun,
Hur har det gått med din Vanda?

/ Björn

13/10 -05

Hej Björn.
Till Vandan. Den sköter sig exemplariskt, men är för tillfället utan blommor. Nya, friska blad är hela tiden på gång. (Lite speciellt med det obligatoriska jacket i bladens topp). De blad som tidigare bekymrade mig blir fulareoch fulare. Eftersom det är de nedersta bladparen kan det väl vara ett ålderstecken?

Hälsningar Gun.

13/10 -05

Hejhej Gun,
Att de nedersta bladen vissnar är säkerligen bara ett ålderstecken för just dom bladen. Så länge blantans antal blad inte minskar utan är samma eller ökar är det ingen fara.

Om du vill ha lite tips kring din planta kan du (om du inte redan gjort det) läsa min artikel om Vanda

Lycka till och hört gärna av dig med hur det går med den!
/ Björn

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Frågeställare: Monica

Fråga:
Hej!
Jag undrar om jag bör ställa ut alla mina orkidéer under sommaren, eller finns det sorter som inte tål svensk sommar (bor i zon 2).

Var vill växterna stå om jag sätter ut dem? I sol eller skugga? Vid vilken temperatur måste de komma in igen? Finns det risk att sniglar ger sig på plantorna om jag ställer krukorna på marken?

(Har funderat på att sätta upp en hylla på huset så att krukorna kommer undan från småkryp och nyfikna barnfingrar.)

Hälsningar
Monica

Nyckelord: utomhus

11/9 -05

Hej Monica,
Tack för din fråga.

Jag tycker att du kan ställa ut de allra flesta av dina orkidéer. Phalaenopsis tycker inte om att ha fuktiga blad under natten så den kanske ej skall stå utomhus.

Placera plantorna i korgar i träd eller på annan halvskuggig plats så bladen ej bränns. Placera ej krukorna på marken -- sniglar är ett stort problem.

Temperaturen bör vanligen ej understiga 10 grader under natten när plantorna är utomhus.

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar

11/9 -05

+ 5/10 -05

Äter rådjur orchideer?

En fråga från en besökare:

Namn: Madeleine

Fråga:
Hej! Lite lustig fråga kanske, men jag är väldigt tacksam för ett svar om du vet... Jag skulle gärna vilja ställa ut mina bulb-orchideer utomhus i trädgården. Problemet är att vi har ett STORT rådjursproblem i området! Rådjuren är många och helt orädda, de kommer ofta intill huset. Vågar jag ställa ut mina orchideer eller tror du rådjuren äter upp dom...?

Tacksam för svar!

Nyckelord: utomhus, rådjur

11/9 -05

Hej Madeleine,
Tack för frågan.

Orkidéer är inte giftiga och smakar generellt inte extraordinärt illa så det finns nog risk att rådjuren 'nafsar' på orkidéerna.

/ Björn

De inhemska orckidéerna verkar inte ätas av betande djur i alla fall inte nycklarna som ofta finns i kohagar
Cypripedium skall ätas/ nafsas på av hjort och kanske då också rådjur.

med vänliga hälsningar

Joakim

Ge ditt svar