Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om semi-hydrokultur

Nyckelord: semi-hydrokultur

Inlägg med semi-hydrokultur som nyckelord.

Jag har börjat odla några orkidéer i semi-hydrokultur. Jag tittade på gamla trådar men det är länge sedan någon skrev något om det här. Så jag undrar, finns det någon som håller på med semi-hydrokultur nu och hur ser era erfarenheter ut i sådana fall?

Nyckelord: semi-hydrokultur

31/1 -16

För ett antal år sedan höll jag på, varför jag slutade vet jag inte fungerade bra. Dock sägs det att salter sätter sig på LECA kulor men de är ju enkla att byta med jämna mellanrum.
Denna skrift beskriver väldig väl vilka som är lämpliga och hur man gör
https://sv.wikipedia.org/wiki/Semi-hydro...
Kan nämna att jag har låtit Phalas rötter vara i bara vatten, har fungerat alldeles utmärkt.

31/1 -16

Jag hade inte sett wikipedia länken förut, men jag har snackat med Ray Barkalow några gånger. Han är ganska aktiv på Amerikanska orkidé forum. I USA och UK är detta ganska stort, men det tycks som detta fenomen inte är så stort bland odlare i Sverige. Tittar man på trådar här inne är alla 7-8 år gamla.

Jag tror inte problemet med salter som "sätter" sig i LECA kulorna är någon större fara, snarare är den kosmetisk. Om nu kapillärverkan drar med sig salterna upp från vätskan, bör dom rimligen ta sig upp till dom översta kulorna. Dom är oftast torra, så jag tror inte salterna utsöndras. Snarare skapar dom en vit beläggning som ser ut som rimfrost på dom översta kulorna. Men som du säger, kulorna är lätta att byta.

Jag tycker att tillväxten och blomningen blir kraftigare med SH, än konventionell odling. Tycker också SH funkar bra när man använder näring som green mix. Sen kanske inte SH passar för alla orkidéarter. Kan tro att vissa arter reagerar negativt att stå med fuktiga rötter hela tiden.

Än så länge har jag bara prövat med arter som har tjocka rötter. Men jag skall snart prova med en Bulbophyllum, dom har tunnare rötter. Jag har följande arter i SH och dom verkar stortrivas.

Brassadastele Senne Orange
Brassia Nanboh Breeze
Phalaenopsis Cordova Roc
Paphiopedilum Schöne von Kaunitz
Paphiopedilum Black Jack
Polystachya bella

29/12 -18

Hej jag har också gått i tankarna att börja med semi-hydro, jag tänkte börja med några brudorkideer i pimpsten /Mvh Kicki (som är ny och ska skriva en liten presentation... Snart )

29/12 -18

Jag skrev ett inlägg den 2/12 i år om hur jag gör med hydrokulturen. Rubrik "Hydrokultur" men när jag nu kollade bland nyckelorden fanns inte mitt inlägg med. Det kanske inte innehöll så mycket av värde men jag skrev i alla fall att jag är väldigt nöjd med mina resultat efter att ha använt metoden i 12-13 år till mina Phalaenopsisar.

31/12 -18

Askla, om du skriver som rubrik "hydrokultur" hamnar det inte i nyckelorden. När du lägger ut bilder finns där en rad för "nyckelord". Du kan göra det i efterhand då du klickar bilden/bilderna och då kommer det fram redigera och klickar även där och skriver nyckelorden

31/12 -18

Jag har tittat på mitt inlägg och nu tror jag att jag fattar hur man gör för att det ska bli rätt. Tack för hjälpen, anitta!

31/12 -18

Ge ditt svar

Jag testar just nu att odla i semi-hydrokultur ... mitt första försök gick inte jättebra. Min stackars Phalaenopsis fick svamp. Jag hade planterat den för djupt; en av de gamla rötternas spetsar låg ständigt i vatten, med röta som följd. Jag fick ta upp den ur kruktan, ansa lite bland rötterna och plantera om den. Phalaenopsisen är snäll, trots allt - den håller på att bilda en hel del nya rötter! (Eller är den desperat?)

Nyckelord: Phalaenopsis, semi-hydrokultur, svamp

PS. har du provat med att plantera om och med Pravado? Mina kunskaper sträcker sig inte längre än så... Kanske någon annan vet det bättre???/L

Så vitt jag kan förstå av Google är Pravado mot insekter. Finns det någon som vet något praktiskt anti-svamp-medel, eller måste man förlita sig på god växthygien?

Atamon!

Toppen! Var får man tag på det? Går det att använda även som ett antiseptiskt medel vid omplantering?

Atamon finns i alla livsmedelsaffärer. Har för mig det brukar stå i samma hylla som kryddorna alt bland baktillbehör. Brukar hälla en del i vattnet till nya sådder för att slippa svamp o annat.

5/12 -06

Det är väl konserveringsmedel?

Vad mer hjälper det mot? Bakterieinfektioner?

Å tusan. Atamon verkar funka. Natriumbensoat är det tydligen... Tack för tipset!

Jag bör också tacka för informationen!!!
Men varför får plantorna svamp? Är det fukten, eller värmen eller plantans ohälsa som gör att den blir mottaglig för det? Beror det på virus eller på odlings tafatthet?/ L

7/12 -06

Nu avslöjar jag min okunskap,men hur ser man att det är svampangrepp,sitter det på bladen?

Under snart fyra år har jag kragodlat alla mina orkidéer i LECA semi-hydro utan att vad jag vet besväras av sådan svamp. Se hur jag gör under min Sida & Profil och Bilder!

aa: För att plantan ska få svamp krävs att 1) det finns sporer där plantan är och 2) att plantan är skadad eller svag. När jag fösiktigt tog bort barkkomposten som orkidéen ursprungligen var planterad i skadade jag antagligen rötterna. Att en skadad rot dessutom hamnade i ständig väta (och med förmycket näring) gjorde att svampen fick fotfäste. Så vill man vara på den säkra sidan är hygien A och O. Spritade och flammade verktyg, tvättade händer och desinfektionsmedel (nån stark syra eller bas borde duga) kanske måste till vid omplantering. (Man behöver inte kragodla för att hitta intressant info från Tor.) Virus är en helt annan sak. Svamp är ofta lokal och kan i värsta fall klippas bort med våld. Virus däremot är ofta systemisk, dvs uppvisar en planta virussymptom så har den antagligen virus överallt (eller åtminstone i de delar av plantan som är under tillväxt). Enda lösningen i det fallet är att slänga plantan så fort som möjligt för att rädda de andra plantorna...

Anette: svamp kan plantan få varsomhelst. I mitt fall syntes det tydligt på rötterna med små runda "puffar" av vitt ludd (svampmycel). Sedan kan man ju få virus och bakterieangrepp också... Tur att man inte är växthypokondriker

Ge din åsikt