Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om semi-hydrokultur

Nyckelord: semi-hydrokultur

Inlägg med semi-hydrokultur och synonymerna semihydro, semi-hydro som nyckelord.

Jag har börjat odla några orkidéer i semi-hydrokultur. Jag tittade på gamla trådar men det är länge sedan någon skrev något om det här. Så jag undrar, finns det någon som håller på med semi-hydrokultur nu och hur ser era erfarenheter ut i sådana fall?

Nyckelord: semi-hydrokultur

31/1 -16

För ett antal år sedan höll jag på, varför jag slutade vet jag inte fungerade bra. Dock sägs det att salter sätter sig på LECA kulor men de är ju enkla att byta med jämna mellanrum.
Denna skrift beskriver väldig väl vilka som är lämpliga och hur man gör
https://sv.wikipedia.org/wiki/Semi-hydro...
Kan nämna att jag har låtit Phalas rötter vara i bara vatten, har fungerat alldeles utmärkt.

31/1 -16

Jag hade inte sett wikipedia länken förut, men jag har snackat med Ray Barkalow några gånger. Han är ganska aktiv på Amerikanska orkidé forum. I USA och UK är detta ganska stort, men det tycks som detta fenomen inte är så stort bland odlare i Sverige. Tittar man på trådar här inne är alla 7-8 år gamla.

Jag tror inte problemet med salter som "sätter" sig i LECA kulorna är någon större fara, snarare är den kosmetisk. Om nu kapillärverkan drar med sig salterna upp från vätskan, bör dom rimligen ta sig upp till dom översta kulorna. Dom är oftast torra, så jag tror inte salterna utsöndras. Snarare skapar dom en vit beläggning som ser ut som rimfrost på dom översta kulorna. Men som du säger, kulorna är lätta att byta.

Jag tycker att tillväxten och blomningen blir kraftigare med SH, än konventionell odling. Tycker också SH funkar bra när man använder näring som green mix. Sen kanske inte SH passar för alla orkidéarter. Kan tro att vissa arter reagerar negativt att stå med fuktiga rötter hela tiden.

Än så länge har jag bara prövat med arter som har tjocka rötter. Men jag skall snart prova med en Bulbophyllum, dom har tunnare rötter. Jag har följande arter i SH och dom verkar stortrivas.

Brassadastele Senne Orange
Brassia Nanboh Breeze
Phalaenopsis Cordova Roc
Paphiopedilum Schöne von Kaunitz
Paphiopedilum Black Jack
Polystachya bella

29/12 -18

Hej jag har också gått i tankarna att börja med semi-hydro, jag tänkte börja med några brudorkideer i pimpsten /Mvh Kicki (som är ny och ska skriva en liten presentation... Snart )

29/12 -18

Jag skrev ett inlägg den 2/12 i år om hur jag gör med hydrokulturen. Rubrik "Hydrokultur" men när jag nu kollade bland nyckelorden fanns inte mitt inlägg med. Det kanske inte innehöll så mycket av värde men jag skrev i alla fall att jag är väldigt nöjd med mina resultat efter att ha använt metoden i 12-13 år till mina Phalaenopsisar.

31/12 -18

Askla, om du skriver som rubrik "hydrokultur" hamnar det inte i nyckelorden. När du lägger ut bilder finns där en rad för "nyckelord". Du kan göra det i efterhand då du klickar bilden/bilderna och då kommer det fram redigera och klickar även där och skriver nyckelorden

31/12 -18

Jag har tittat på mitt inlägg och nu tror jag att jag fattar hur man gör för att det ska bli rätt. Tack för hjälpen, anitta!

31/12 -18

Ge ditt svar
Semihydrosystem. Från Lärkan.

Går i tankar om att börja odla Disor. Eftersom att de vill ha konstant vattenflöde tänkte jag bygga ett sorts semihydrosystem, bifogar en bild. Någon som har erfarenhet med detta? Har haft svårt att hitta info om disor vill ha dag och natt skillnader på vintern, där jag tänkte odla dem är det cirka 3-4 grader konstant. De arter jag hade tänkt odla var D. cardinalis och D. tripetalioides. Har även problem att hitta odränerade plastkrukor någon som vet vart man kan köpa? Tacksam för alla svar.
/Erik

Nyckelord: Disa, semihydro, temperatur

6/1 -16

Glömde säga att med lampor så blir det ju såklart några grader varmare.

6/1 -16

Jag har odlat Disor i flera år. I början med en viss framgång, just i en form av semihydro kultur med cirkulerande vatten. Sommaren 2014 var enl. många både varm och vacker men mina Disor klarade inte att vattnet kring rötterna blev varmt.
Över 20 grader är klart riskabelt. Helst ska man ha under 15 grader. Detta är inte helt enkelt att klara oavsett om man har dem i växthus eller i skåp.
Våren 2015 köpte jag nya från Sydafrika via London och dessa har jag i källaren under belysning och de ser fina ut. Dock är det ingen höjdare att ha en av de tjusigaste orkidéerna i källaren.
Läs på Dave Parkinssons hemsida om odling. Mina ursprungliga Disor kom från honom. Han har kanonfina plantor. Lycka till
Odränerade plast krukor finns på bl.a. plantagen, det är krukor som heter botaniks. De är täta i botten men förberedda för att öppnas. Själv använder jag lerkrukor till alla mina orkidéer oavsett släkte utom Dracula.
Varför vill du ha odränerade krukor?

6/1 -16

Tack för svar, de odränerade plastkrukorna ska funger som ytterkruka. Se skiss. Ska kolla Daves hemsida. Jag tänkte beställa från Orchideen Wubben, han har mycket andra ovanliga terresta arter jsg är intresserad av också. Vad har ni för erfarenhet av honom?
/Erik

6/1 -16

Jag handlar aldrig av honom per "postorder" däremot har det hänt några gånger när jag sett plantor och säljare samtidigt... Har även besökt honom 2-3 gånger.

6/1 -16

Ok, hur har kvalitén på plantorna varit?

6/1 -16

Sänder ett PM

6/1 -16

Kul att du vill prova på Disor Lärkan.
Som Börje skriver så är Daves hemsida bra. Men inte så många odlar Disa så det finns inte så jättemycket skrivet på nätet om hur man odlar dem.

Innan du bygger ett semihydrosystem så fundera lite på vattenvolymen och pumpstorleken. Det finns en risk att en kraftig pump i en liten vattenvolym kan fungera som en doppvärmare och göra vattnet för varmt på sommaren. Men om rummet (kylrum eller liknande) där du ska ha Disorna i har 3-4 grader året runt så är det inget problem.

Annars är en stor fläkt som ger bra luftcirkulation att rekommendera, det verkar de tycka om.
Jag har mina stående i 0-1 cm vatten på en matbespisningsbricka utan vattencirkulation.
Jag fyller bara på med helt rent osmosvatten när det blir torrt på brickan.

6/1 -16

Tack för ny input! Tänkte göra så att jag ordnar odlingsförhållandena först och sedan bestämmer om jag ska odla Disor. Jag har kanske varit lite opmistisk, men om jag så får igång rätt förhållanden kan jag lika bra testa. Nån gång måste ju vara den första!

Rummet där de skulle stå är inte 3-4 på sommaren mer 15-20 grader. Ska tänka över idén med brickor istället.
/Erik

6/1 -16

Jag har mina i garaget året runt och det verkar funka bra även om det blir upp mot 25 grader i luften ibland på sommaren. En stor fläkt kyler massor när plantorna står i våt mossa, man behöver bara fylla på vatten oftare.

Det är bara och testa det finns nog lika många sätt att odla Disor som det finns odlare så något rätt eller fel finns inte!

6/1 -16

Då är det bara att börja planera! Odlar du i ren vitmossa? Det verkar vara skilda meningar om vad som är bäst att odla i.

6/1 -16

Jag har 2 olika blandningar som funkar lika bra. Den på bilden står i alt 2.
alt 1 levande vitmossa och finklipta friggolitchips.
alt 2 torkad vitmossa och finklipta friggolitchips med levande vitmossa på toppen (ca 1/3 del av krukans höjd).

6/1 -16

Tack!

6/1 -16

Disa Kewensis. Från Norberg.

Jo och de blommar inte bara på sommaren. Just nu blommar en D. Kewensis!

6/1 -16

Själv är jag nybörjare med denna art, men så här långt (ett par månader) så ser det bra ut. Jag köpte 3st D. u från http://www.myorchids.de och de kom fina i en bädd av vitmossa. Odlar dessa i ett kylskåp med LED-lampa som belysning 5-15C. Planterade i lerkruka med "fluffig" nyskördad och grön vitmossa. De får stå i 1cm avjonat vatten, kommer att göda under tillväxt. Om ett år kan jag bekräfta eller dementera om detta funkar!
Mvh
Mikael

6/1 -16

Vilken färg! hur många plantor har du?

6/1 -16

@Lärkan Jag har väll ca 25-30 krukor ungefär. Lite blandat med arter och hybrider.

@Mikael Det var ett spännande odlingsalternativ! Det ska bli spännande att följa.

Ge ditt svar
Från Rikard.

Blommar lika säkert som julstjärnor i december.

Nyckelord: Cycnoches chlorochilon, semihydro

20/12 -15

Eller om det nu ska vara en warscewiczii istället...???

20/12 -15

Vacker. Väntar på att min ska slå ut.

20/12 -15

Jag går också i väntans tider men föredrar att kalla min warscewiczii eftersom den också har dessa utbredda petaler. Läste någonstans på nätet att en försäljare hade felnamnat ett helt parti plantor som nu snurrar runt i världen med fel namn. Jämför och läs!

20/12 -15

Stilig!

20/12 -15

Mmmmm mycket elegant!

20/12 -15

Grattis, stora fina blommor! Börjar kännas som det kan vara en planta som är värd att prova framöver.

20/12 -15

Mycket vacker. Hur sköter du den med avseende på vintervila? klipper du av bladen? Fler trick?

20/12 -15

Tjusiga

20/12 -15

oled jag tänker citera bolebo - tålamod Tjusiga ailien btw.
/Mvh, I

20/12 -15

Trick och tålamod tycker jag. Jag saknar tricket

21/12 -15

Från Maria_horvat.

Såhär ser min ut än så länge 😊

21/12 -15

Läcker!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

15/10 -14

Catasetum i semihydro

Catasetum i semihydro. Från Rikard.

Catasetum macrocarpum efter en sommar i semihydro. Hur många håller på med den här odlingsformen numera?

Nyckelord: semihydro, Catasetum macrocarpum

15/10 -14

Tänkte prova på en phal equestris!

15/10 -14

Jag har provat för länge sen och hade tidigare bark blandat med leca men gör aldrig om det, för jag tror att flera av mina plantor mådde inte bra och många dog. Ett tag går det bra men sen... I leca blir det ansamlingar av salter och andra onödiga ämnen.

15/10 -14

Jag har testat semihydro och fungerade bra, dock tror jag inte det är bra att blanda i organiska ämnen. I vanlig kompost skall man plantera om och så även då det gäller semihydro på grund av avlagring av salter. Just catasetum och det släktet skall trivas i semihydro och jag har funderat på att testa. Skriv och berätta hur det går.

16/10 -14

Jag har odlat diverse i semihydro i 7 år och tycker det funkar lika bra som något annat. Först trodde jag det skulle vara mindre jobb med det, men det går nog också på ett ut. I alla fall om man odlar på fönsterbänken. Fördelen är att det är lättare att hålla en jämn fuktighet.

Prata om bilden
Dendrobium Phalaenopsis blommar med en stängel, två till var på G men katten åt upp dom (resterna av den ena skymtar i bakgrunden). Denna odlar jag i semihydro. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: skadedjur, semihydro, Dendrobium Phalaenopsis

Prata om bilden
Cycnoches cooperi var. villenae. Från Rikard.

En säsongstrogen planta som stortrivs i semihydro.

Nyckelord: semihydro, Cycnoches cooperi var. villenae

16/8 -12

Snygg
Grattis!

16/8 -12

En härlig syn, jag blir mer och mer sugen på att prova på Cycnoches själv - är de svåra?

16/8 -12

Mycket fin! Ett konstverk!

16/8 -12

Grattis så mye! Veldig vakker! Jeg opplever at Catasetinae (catasetum, mormodes, cycnoches og clowesia i tillegg) og deres hybrider er noen av de enkleste orkideene jeg har og blomstene er så vidundelige

17/8 -12

Olga: då ska jag spana in alla fyra

17/8 -12

Fantastisk blomning, gattis!

17/8 -12

Whooo.. fantastisk. En sån vill jag ha

24/8 -12

Jag håller med Olga, i alla fall vad gäller den här. Den är löjligt enkel!

24/8 -12

En sådan vill jag skaffa mig den är ju super snygg...vad betyder semihydro?

24/8 -12

Den här länken har det mesta om semihydro: http://www.firstrays.com/semi-hydro.htm

24/8 -12

Läcker form på blomman

Prata om bilden

2/11 -09

Rotsystem i semihydro

Rotsystem i semihydro. Från Rikard.

Rotsystem av Dendrobium nobile v. cooksonianum efter elva månader i semihydro.

Nyckelord: Dendrobium, rotsystem, semihydro

2/11 -09

oooo la la - voilá!

Great

Eje

2/11 -09

Även om det ser bra ut så funkar nog inte nobile i semihydro.
Däremot den Stardust jag hade men som fick frysa i höstas växte som en kanon och blommade bra.

4/11 -09

Vad har du för erfarenheter av nobile i s/h, Berrak?

För mig fungerar det också med D. nobile i semyhydro. Jag har haft den så ganska länge – ja sedan jag köpte den på Orkidéhuset i Sth. då Gtgoom/Jimmy hade prao där. Det måste ha varit på våren 2007. Det är en planta som hittills har överlevt, trots att jag har varit bortrest och trots att inte jag har tagit hand om plantorna hemma…

Men vad har du annat i krukan utom leca? Och varför?

(Ps. är det någon som vet hur det är med Jimmy?)
/L

6/11 -09

Rikard - ingen vidare blomning. Rötterna växer fast i lecakulorna - det är de två faktorer som gjorde att jag slutde med S/H för nobile

11/11 -09

Lina, jag har inget annat än LECA-kulor i krukan.

Bertil, på vilket sätt är det ett problem att rötterna växer fast i substratet?

11/11 -09

Rikard - med tiden anrikas salter i lecan och då är det inte bra att de blir kvar.

Ja-ha! Du har fotat på grusvägen. Snyggt!
/L

Prata om bilden

För 5 månader sedan bestämde jag mig för att starta ett litet experiment med Masdevallia och 2 olika odlingsmedium - sphagnum mossa v. semi-hydro vulkansten. Jag hade två nära identiska Masdevallia tovarensis orkidéer så de var ett logiskt val för mitt lilla experiment. Båda kommer från samma odlare och har odlats på samma sätt (av mig) i över ett år innan start och odlas under samma förhållanden under experimentet. Jag nu har valt att avbryta experimentet därför att en av plantorna börjat se lite hänging ut, men jag skulle gärna vilja höra era tankar kring resultatet.
.
Kontroll plantan Masdevallia tovarensis # 1 (höger i bild) odlades i Sphagnum mossa. Den fortsatte att växa och producera nya blad som vanligt. Bladen är fina, styva och hälsosamt mörkgröna.
.
M. tovarensis # 2 (vänster i bild) odlades i semi-hydro vulkansten. Denna har också fortsatt att växa och producera nya blad i samma tempo som # 1, men den har tappat två gula löv under detta experiment. Det finns ett par blad till som ser ut som om de kanske kommer bli gula. Bladverket hänger markant jämfört med på kontrollen. Rötterna ser bra ut tycker jag, men det allmänna tillståndet är att den ser lite lessen ut.
.
Slutsats. Experimentet var alltför litet och kort för att dra några absoluta slutsatser alls och det finns inga drastiska skillnader i resultatet. Men plantan som stod i sphagnum mossa mår uppenbarligen bättre. Eftersom rötterna såg fortfarande bra ut då jag tog upp den och planterade om den (tillbaka i mossa) antar jag att andra faktorer är inblandade än bara semi-hydro kulturen. Var vulkansten för kompakt och släppte inte in tillräckligt med syre? Eller kan det vara något om näringsupptagningen?
.
Det skulle vara trevligt att få en debatt om vad som påverkat växtsättet och vad resultatet egentligen betyder. Någon som har lust att spåna lite?

Nyckelord: semi-hydro, sphagnum mossa, Masdevallia tovarensis

14/9 -09

Det var en fantastisk idé med lite redovisning - kul att läsa om det och kunna jämföra bilder Tack Karma!
Jag själv har inga stora erfarenheter av SH odling med sphagnum gillar jag skarpt. Märkte på mina Phalaenopsis att en blandning med mossa och bark gillar de väldig mycket, särskild om jag låter inte de torka alldeles för mycket emmelanåt

16/9 -09

Perlit är luftigare, men som med alla substrat så passar dom till olika bevattningssätt, eftarsom de har olika mycket luft och vattenupptagningsförmåga.
Vitmossa har ju antibakteriella egenskaper som ju är kända och japanerna odlar ju sina neosar i bara vitmossa...
Thomas

Ge din åsikt

Jag har planterat ett gäng plantor i S/H, de har fått stå torra första tiden för att låta ev trasiga rötter och så läka.

Nu igår fyllde jag på vatten i reservoiren och så men funderar på en sak: på alla kort man ser på detta forum är lecakulorna överst och i hela krukan vad man kan se fuktiga och fina men i mina krukor ser jag ingen fukt alls, de är kruttorra så långt jag kan se ner i krukan.

Funkar det inte för mig eller gör ni nåt mer än bara fyller på i reservoiren??

Nyckelord: leca, semi-hydro

10/5 -09

Första gången måste du vattna igenom uppifrån så att allt blir blött! Efter det kan du fylla på i reservoiren men glöm inte att skölja igenom krukorna minst en gång per månad.

10/5 -09

Aha! Det är sen efter man har gjort det som det funkar alltså "av sig själv" sas... Tack för svar

Ge ditt svar

Som sagt, hjälp!!

Planterade om min jättefina friska Cattleya i semihydro förra helgen och kollade till den idag. Rötterna såg lite ledsna ut genom krukan så jag tog upp den - ALLA nya rotspetsar som jag var såå försiktig med 7 dagar tidigare svarta och ruttna Vad tusan ska jag göra??! Troligen har det varit för vått i krukan antar jag, jag såg dock till att rötterna inte nådde vattenreservoiren när jag planterade. Hur ska jag rädda den lilla, hjälp??!! Ska jag sätta henne i semihydro igen eller vad ska jag göra??

Nyckelord: rötter, leca, cattleya, semihydro

1/5 -09

Ingen större fara, rotspetsarna är känsliga och kan bli skadade hur försiktigt
man än är vid omplantering. Låt den vara ett tag, och var lite försiktig med vattningen,
så kommer nya rötter efter några veckor.
Jag har sett samma sak på mina Cattleyor när jag varit oförsiktig vid omplanteringen
av dem, men hittills har ingen av dem dött.

1/5 -09

OK, tack!!! Jag klippte bort allt ruttet och satte henne i bark istället, nu står hon i skåpet med lite lagom fukt och värme. Hoppas du har rätt

Ge ditt svar

20/4 -09

rötter

rötter. Från monroe85.

Detta kallar jag rotsystem. Glasskålen som denna stod i sprack och jag var tvungen att ta ur den. jag viste att det var mycket rötter men det var så många att jag inte hade en ny skål som var stor nog.

Nyckelord: semihydro, rotsystem, rötter

20/4 -09

Jösses, det var rejäla rötter!

20/4 -09

Härligt, härligt!

20/4 -09

hur har du skött om den för att få så underbara rötter?

20/4 -09

Smaskigt!

20/4 -09

Milde tid, de krälar nästan iväg Vitala var de verkligen!

21/4 -09

Ja de såg ut som ormar. Jag har bara haft den i en glasskål med lekakulor och vatten upp i halva skålen så halva rotsystemet har stått under vatten. Alla rötter är helt gröna och inte en ända rutten rot.

21/4 -09

Glömde säja att den har blommat oavbrutet i 1.5år men den har inte fått något nytt blad.

21/4 -09

woooaaaww säger jag bara

Prata om bilden

4/4 -09

Semihydro?

Vilka passar i det?

Funderar starkt på ställa en del (de flesta) i det då jag är helkrass på vattna under veckorna då jag jobbar.

De jag funderar på är phalhybrider, Mini mark, paphar (pinoccio, am.hybrid, delenatii) och 3 cattleyor.

Nyckelord: semihydro

4/4 -09

Jag kör test på flera arter/hybrider just nu (dock endast i 4-6 månader) och är hittills mycket nöjd med resultatet jag fått. Alla växer jättebra och nästan alla blommar eller sätter knopp nu. Jag har phal, paph, maxillaria i s/h leca, och prosthechea, phragg, masdevallia i s/h vulkansten. Exempel: Min Paph Am. Hybrid har 2 blommor nu och sätter 2 nya skott samtidigt efter ca 5 månader i s/h leca. PS! Behöver dina cattleyor vintervila vet jag inte om de passar i s/h...

4/4 -09

Phalaenopsis och Cattleya passar bra i S/H men Papharna skulle jag inte sätta i leca.

Fick samma "aha"-upplevelse, angående semihydro, för ca två år sedan.
Då åkte i princip allt ner i leca.
En hel del Bulbophyllum har fått plikta med livet.
Cattleyahybriderna har funkat hyfsat, luddemanianan svävar på gränsen till komposthögen. Därför satte jag tillbaka alla Cattleyor i std bark/spagnumblandning.
Hybrider tycker jag går bäst tätt följt av Phallar och sedan Dendrobier.
Skor av alla de slag kommer inte helt överens med mej så dem kan jag inte uttala mej om.

Eje

Ge ditt svar

Har ni förslag till nån bra ställe/websida som säljer krukor till semi hydro? Jag har aldrig provat att odla i semi-hydro och jag tror att det är dags att testa sig fram lite Vad är den lämpligaste storleken för krukan (1liter?)?

Nyckelord: semi-hydro

Det lär väl kanske vara lite samma som för bark.
Liten planta mindre kruka, stor planta stor kruka?
Har ju lyckats ta död på en å annan Bulbo, ev. bör dom kanske ha en mycket grundare kruka än normalt?
Vad för sort va du tänkt å börja labba med?

Eje

2/1 -09

Kamila, Dusk säljer hydrokrukor, men de verkar bara vara vanliga plastkrukor med hål i sidan så jag gjorde egna... Köpte vanliga hammarplast krukor på blomsterlandet (finns två storlekar). De har inga hål i botten utan du få skära hål själv om du odlar vanligt så om du inte tar hål i botten och borrar ett par hål i sidan i stället (se min här) så passar de ju ok till s/h. Vore bättre om man kunde hitta lite högre krukor, men har plantorna inte så djupa rotsystem funkar det ok. Jag har satt ett par phallar, en paph och min encyclia cochleata i dessa på prov. Hittills är jag mycket nöjd.

2/1 -09

Har inte dusk en massa sådana???

2/1 -09

Jag tror, att jag ska bestääla några på Dusk - de från Blomsterlandet verkar vara för vida för mina trånga fönsterbänkar
Jag tror att det blir några Phalaenopsis som jag ska plantera om till S/H. De verkar gilla denna odlingsmetod bäst enligt många

Jag fick rådet att använda en lödkolv för att göra hål i plastkrukorna och gör jag det under fläkten så luktar det inte så jäkligt !Fungerar jättebra.

2/1 -09

Kamila, du kan få några av mig att testa med. Jag betällde från Dusk för nåt år sen

2/1 -09

oh, vad roligt - yipppiii!

2/1 -09

3/1 -09

lycka till

Ge ditt svar

20/12 -08

+ 20/1 -09

20/12: Paph i semihydro

Här är mitt första paph i semihydro experiment efter endast 3 veckor... Denna hybriden har inte gjort många knop det senaste halvåret planterad i bark mix, så jag tänkte att man kanske kunde sparka igång den med att prova att odla den i semihydro. Titta bara på dessa rötterna de har växt säkert 2-3 cm på 3 veckor - de söker sig tom. ner i vattnet!! Jag skulle vilja kalla detta ett positivt resultat - hittills i alla fall. Verkar som den var törstig...

Nyckelord: paphiopedilum american hybrid, semihydro, semi-hydro

20/12 -08

Stiligt valkyrie66!
Det verkarstorstilad tillväxt på endast 3 veckor tillika! Jag har själv några som s a s står och stampar. Efter ditt inlägg är jag benägen att prova metoden.
Tack för det tipset!

20/12 -08

Tänk på att paphar är vältigt känsliga för saltanrikning. Leca accumulerar salter. Det gör att man måste byta ut lecan rätt ofta.
Jag har barat testat S/H på ett par små men det gick åt pipan. Sen dess har jag aldrig provat igen. Det finns dock flera
på nätet t.ex. i USA som skriver att de odlar paph i S/H med framgång.

20/12 -08

Tack Amatör!
Berrak: Ah-ha.... den tänkte jag inte på. Kan man "få ur" saltet ur vattnet innan man vattnar?? Eller är det det som RO gör? Funkar vattnet från torktumlaren kanske?

20/12 -08

R/O yes - eller kondensvatten men blanda i 10% kranvatten annars kan pH drifta till för låga värden.

20/12 -08

TACK!! Då blir det kondensvatten + 10% för denna då.

20/12 -08

Vad jag förstår så är det mest ifrån näringen som salterna kommer?

20/12 -08

chic: Jag har läst nåt om det med så jag vattnar mina s/h projekt med 10% styrka på gödningen. Men det kanske byggs upp ändå? Men spolar man igenom krukan regelbundet som man gör med andra medium måste väl det hjälpa, eller håller lecan saltet ändå?

20/12 -08

Leca accumulerar sakta men säkert salter. Byt ut till ny leca med jämna mellanrum. Minst en gång om året tror jag.
Att skölja tar inte bort de salter som satt sig fast på lecakulornas ytor. Alla jag haft i leca för länge har försämrats och
ändå har jag använt R/O-vatten med 10% ganska mjukt kranvatten.

10/1 -09

paphiopedilum american hybrid. Från valkyrie66.

Okej.... status rapport efter 6 veckor i s/h.... Knopp!!

10/1 -09

Grattis till knoppen!
En fråga, vad är R/O-vatten?

10/1 -09

R/O = reverse osmosis ( omvänd osmos ) ...det renar vatten och tar även bort mineraler mm. ur vattnet.

10/1 -09

var har du köpt krukan?

10/1 -09

pake: det är vanliga hammarplast krukor från Blomsterlandet. De kommer utan hål i bottten, så jag borrade två 0,5 cm hål i sidan ca 2,5 cm upp från botten istället. Funkar bra på plantor med grunda rotsystem.

10/1 -09

Tack valkyrie, jag antar att man kan köpa det, knappast framställa själv?

10/1 -09

iwahl: nejdå man framställer själv. I USA är det ganska vanligt att hushåll har ett R/O system eftersom deras dricksvatten är så dåligt (i Kalifornien i alla fall). Det är möjligen en rätt komplicerad process, men man köper och installerar ett kitt och sedan är det bara minimalt underhåll. Det finns nog andra här på OP som har det själva och kan förklara bättre.

Grattis.
Har oxå provat att sätta Paphar i sh och näst efter Bulbosar så har det gått riktigt illa.
Allt annat verkar funka hur bra som helst, i alla fall hos mej.

Eje

10/1 -09

Tack Eje. Ja, det verkar ju som om du fick lite strul med en del av dina s/h test plantor. Hittills måste jag dock säga att allt jag har provat trivs, men det har ju bara varit drygt 6 veckor så alldeles för tidigt att säga. Men min paph mår ju ypperligt, samma måste jag säga om min phal marbella som nu kommit med antydan till en stängel (efter 6 veckor) och maxillarian har två nya bulber på gång (efter 7 veckor). Ett par bilder på dessa två finns på min blog. Phraggen ser väl lika nöjd ut som den gjorde i sphagnum, men inte värre i alla fall.

11/1 -09

Varning för paphar i S/H det kan sluta illa.
Jag hade ju alla mina plantor i S/H i många år - men just paphar ska inte odlas i S/H. Det går bra ett tag men sen blir det svamp och då går det väldigt fort att ta kål på den.
Jag hade mina i S/H något/några år men blev varnad av en duktig utländsk odlareså jag flyttade om mina i barkblandning igen. Phraggarna däremot trivs och jag har fortfarande några i S/H sedan många år.
Jag har en R/O anläggning i köket - finns fina att montera under diskbänken för många liter vatten. Sedan finns det mindre anläggningar att köpa i akvarieaffärerna.

11/1 -09

Carina: intressant information. Skulle vara bra att få höra resonemanget bakom varför denna duktiga odlaren tycker att just paphar skulle vara olämpligt att odla i s/h?

Ge din åsikt
Från såfia.

Idag kom jag hem med en (vad jag antar åtminstone) cambria hybrid. Det blev omplantering genast eftersom barken var alldeles nedbruten. En trevlig överraskning var att det visade sig vara 2 plantor i krukan, en mindre trevlig överraskning var de små söta sniglarna som mumsade på plantan (inte första gången jag får sniglar med hem från denna affär... skulle reklamera den om den inte hade varit så billig). Så nu ska jag och min cambria ta en kopp kaffe tillsammans .

Nu till min fråga. hur funkar det med Cambria i semihydro? Mina phallar som jag planterade i semihydro i somras trivs otroligt bra så det känns frestande att göra samma med cambrian.

Nyckelord: cambria, semihydro

11/10 -08

Jag har ingen erfarenhet av Cambria i semihydro, men eftersom du fick två plantor skulle du inte kunna testa den ena i semihydro och den andra i vanlig barkblandning? Det blir ett intressant test att följa, tycker jag.

12/10 -08

Jag planterade bägge i semihydro. Även den plantan som hade stängel. Eftersom plantan både var billig och inte så värst speciell så blev det så

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.