Skriv början av artikeln om papperstillverkning

Nyckelord: papperstillverkning

Inlägg med papperstillverkning som nyckelord.

Resan till Himalaya del 7, komplettering. Från Alf Forsblom.

d: forts 1 april.
Sista besöket för dagen gör vi vid en pappersfabrik i Kalimpong. De tillverkar handgjort papper av växten Daphne. Intressant att se hur det går till. En maskinrör om pappersmassan. I denna doppas sen en ram med en genomsläpplig väv. Vattnet rinner igenom väven och ett lagomt tjockt lager massa blir kvar. Detta vänds sedan upp i en hög för att stelna till och pappret är klart. Låter enkelt men ett gott handlag med ramen krävs för en bra kvalitét på pappret. Jag köper 100 st papper. Vi får se om de går att måla på.
På eftermiddagen säger Nikhil farväl och far till Darjeeling. Vi kanske ses om jag återvänder ett annat år, han har varit en mycket bra researrangör. Som varmast idag har det varit 26° och lägst rf var 52 %. Jag går en tur i trädgården igen och ser många intressanta växter. Det blir ganska vilt längst ner i trädgården, det verkar inte vara så mycket som händer där nu. Troligen var det större aktivitet förr. Turistsatsningen i Kalimpong är kanske viktigare nu än växtexporten vilken också numera begränsas på grund av CITES-reglerna. Jag minns att det stod i mitt reseprogram: Besök vid orkidéodlingar som fortfarande exporterar till utlandet.
Jag lånar datorn på kontoret för att gå ut på Internet. Försöker att komma in på Orkidéforum men uppkopplingen med vanligt modem är alltför seg. Jag tänkte lämna en rapport från Kalimpong, i Darjeeling skrev jag lite om starten på resan. När jag sen går ner till stugan med hjälp av min lilla ficklampa, alltid bra att ha, är det stjärnklart och klockan är 21.
(Fortsätter med 2 april i morgon)

Nyckelord: Coelogyne flaccida, papperstillverkning, Resan till Himalaya

Prata om bilden