Skriv början av artikeln om Resan till Himalaya

Nyckelord: Resan till Himalaya

Inlägg med Resan till Himalaya som nyckelord.

Resan till Himalaya del 7, komplettering. Från Alf Forsblom.

f: 3 april, söndag, Kalimpong.
Efter frukost visar Ganesh mig, Paul och hans sällskap runt i trädgården. De far härifrån senare på dan. Disiga moln kommer in och temperaturen sjunker. Jag går senare ner till odlingsdelen och tar några bilder där nere, bl.a. på ett par olika bananplantor. Bananer härstammar från Indien men finns nu över hela världen. Packar för resan hemmåt, det är spännande att se om jag får plats med allt. Jodå, det går bra. De disiga molnen utvecklar sig till åskväder med mycket blixtar och ? strömavbrott. Naturligtvis nu när jag packar och det skymmer. Regn kommer. Den otroligt timide betjänten kommer ner för att se till att jag hittar stearinljuset som finns här. Han är en liten, tystlåten man. Han viskar så man inte hör vad han säger, man får gissa. Jag går i ficklampssken upp till matsalen klockan 19 och serveras där god middag som vanligt. Ganesh, Mahendra och en affärsbekant sitter och samtalar i soffhörnan. Sonhustru Honey kommer in och pratar med mig. Hon har tidigare berättat för mig att deras äktenskap är arrangerat och att det är det vanligaste. Man måste inte ta den som föräldrarna föreslår men det är vanligt att man gör så. Hon hade sagt nej först, ?Jag är inte redo att gifta mig nu, jag vill studera först? hade hon sagt. ?Du kan väl träffa honom och se hur han är? sa hennes föräldrar då. Giftermål blev det och nu har de två vackra döttrar, tre och åtta år. Efter middagen går jag ner till stugan och nu sitter jag här sista kvällen i bergen. Lite vemodigt men jag längtar efter min familj och den svenska våren.

Nyckelord: Resan till Himalaya

Prata om bilden
Resan till Himalaya del 7, komplettering. Från Alf Forsblom.

e: 2 april, lördag, Kalimpong.
Jag sitter ute och lyssnar på fågelsången i gryningen. Jag gör markeringar i en fågelbok vilka fåglar jag sett på resan. Kvart över sex börjar solen synas i trädgården och på verandan vid stugan där jag bor. Det finns fyra stugor och de har också rum i ett nyare hus längst upp. Jag går lite till höger neråt, där finns en del planteringar och växthus. Tomten är stor nertill. Här nere bor en familj som är anställd av Pradhans att sköta odling och städning mm.
Klockan tio går jag mot stan, det är ca tre kilometer. Jag fotograferar med digitalkameran längs vägen. Intressant vardagsliv, möbelsnickare, matbutiker, familjer och ett plåtslageri blir avbildade. När jag kommer till stan går jag direkt ner till marknadskvarteren, det är marknad idag lördag. Här säljs allt mellan himmel och jord: grönsaker, verktyg, kryddor, kakor, begagnade kläder mm. Det finns mycket spännande men mitt utrymme i ryggsäcken är begränsat. Jag köper bara bananer. Vid lunchtid tar jag en taxi tillbaka. När jag kommer tillbaka visar termometern hela 26°. Efter lunch sitter jag i solen en stund i bara shorts, första gången jag solar överkroppen sen jag kom till Indien. Man går inte gärna lättklädd här i landet om det inte är på en turiststrand. Jag läser i en bok jag lånat av Ganesh, en Phalaenopsisbok av Eric A Christensen. Jag målar också en akvarell av Coelogyne flaccida intill stugan. 16 anländer en engelsman, Paul från Ipswich, med två indier i sällskap. Han är lärare i trädgårdskunskap hemma. Hans stora intresse är Rhododendronsläktet. Det är lite tidigt på året för Rhododendron nu då de flesta arter växer högre upp i bergen. Man bör nog upp till 3000?4000 meters höjd över havet och där har våren inte kommit lika långt som här nere. Jag tipsar om Lachungpa i Gangtok som är expert på Rhododendron.

Nyckelord: Resan till Himalaya, Phalaenopsis mannii, banan

Prata om bilden
Resan till Himalaya del 7, komplettering. Från Alf Forsblom.

d: forts 1 april.
Sista besöket för dagen gör vi vid en pappersfabrik i Kalimpong. De tillverkar handgjort papper av växten Daphne. Intressant att se hur det går till. En maskinrör om pappersmassan. I denna doppas sen en ram med en genomsläpplig väv. Vattnet rinner igenom väven och ett lagomt tjockt lager massa blir kvar. Detta vänds sedan upp i en hög för att stelna till och pappret är klart. Låter enkelt men ett gott handlag med ramen krävs för en bra kvalitét på pappret. Jag köper 100 st papper. Vi får se om de går att måla på.
På eftermiddagen säger Nikhil farväl och far till Darjeeling. Vi kanske ses om jag återvänder ett annat år, han har varit en mycket bra researrangör. Som varmast idag har det varit 26° och lägst rf var 52 %. Jag går en tur i trädgården igen och ser många intressanta växter. Det blir ganska vilt längst ner i trädgården, det verkar inte vara så mycket som händer där nu. Troligen var det större aktivitet förr. Turistsatsningen i Kalimpong är kanske viktigare nu än växtexporten vilken också numera begränsas på grund av CITES-reglerna. Jag minns att det stod i mitt reseprogram: Besök vid orkidéodlingar som fortfarande exporterar till utlandet.
Jag lånar datorn på kontoret för att gå ut på Internet. Försöker att komma in på Orkidéforum men uppkopplingen med vanligt modem är alltför seg. Jag tänkte lämna en rapport från Kalimpong, i Darjeeling skrev jag lite om starten på resan. När jag sen går ner till stugan med hjälp av min lilla ficklampa, alltid bra att ha, är det stjärnklart och klockan är 21.
(Fortsätter med 2 april i morgon)

Nyckelord: papperstillverkning, Coelogyne flaccida, Resan till Himalaya

Prata om bilden
Resan till Himalaya del 7, komplettering. Från Alf Forsblom.

c: forts 1 april.
Därefter far vi till nästa odlare som håller till vid vägen mot Teesta. Denne man är lite yngre och har varit klasskamrat med Mahendra. Holumba heter platsen/anläggningen. Här finns stugor att hyra också plus mycket orkidéarter både i växthus och i trädgården. Jag får en lista av honom med plantor han brukar exportera. Det är en trevlig miljö att bo i också, liknande Orchid Retreat men här är inte lika brant bergssluttning. De har en damm i mitten av trädgården med flera ankor och gäss. En bikupa finns här också i en ihålig stubbe. Han visar ett par av stugorna och vi ser också på de orkidéer han har. Vi bjuds även här på något att dricka och sitter ner en stund.

Nyckelord: Gastrochilus calceolaris, Dendrobium heterocarpum, Resan till Himalaya

Prata om bilden
Resan till Himalaya del 7, komplettering. Från Alf Forsblom.

b: forts 1 april.
Jag frågar hur det går till att beställa hem till Sverige. Jag får en beskrivning av hur gången är med alla tillstånd. Om jag inte minns fel så är det tre olika instanser som ska kontrollera att allt står rätt till innan han får sina papper i ordning för exporten. När man har en odling för export ska man kunna visa att man odlat plantorna i minst tre år. De får inte vara hämtade från naturen. En genomgång sker var tredje månad av en kontrollant som antecknar vilka plantor han har.

Nyckelord: Resan till Himalaya, Phalaenopsis lobbii, Pleione hookeriana

Prata om bilden
Resan till Himalaya del 7, komplettering. Från Alf Forsblom.

Sista avsnittet blev kraftigt förkortat. Lägger ut de sista dagarna här. "Numrerar" med bokstäver, a-h.
a: 1 april, fredag Kalimpong.
Före 10 far Nikhil, Mahendra och jag för att besöka två olika orkidéodlare. Först far vi till stans sydöstra utkanter, där Nursery International ligger. De levererar bl.a. till Burnham Nurseries i England. Ägaren är också en Pradhan, Pawan Kumar Pradhan. Han har massor av lokala arter och många av varje ser det ut som. Han får min mailadress och jag får hans kort, jag säger att jag kanske ska sambeställa tillsammans med ett antal bekanta från Sverige nästa vinter. Han serverar oss kaffe i finrummet och är en artig man. Han hoppas kanske på en stor order.

Nyckelord: Resan till Himalaya, Dendrobium williamsonii, Dendrobium jenkinsii

13/3 -07

En sån resa....jag förstår att du gärna vill åka tillbaka någon gång - och det kommer du säkert att göra!
Tack för att man fick "följa med" på ett hörn och leva sig med i de olika miljöerna och njuta av de fina bilderna! Det andas lite "en orkidots pilgrimsfärd"...kanske man som sann orkidépassionist någon gång i sitt liv "måste" resa i orkidéernas rotspår

13/3 -07

Måste också tacka dig Alf för en fin reseskildring, jag har verkligen haft nöje av alla berättelser och bilder från något som måste ha varit en fantastisk upplevelse. Mycket inspirerande också, det är svårt att inte själv börja snegla på världskartan och drömma lite efter detta.

Jag vill oxå tacka för dina reseskildringar som är så välskrivna att jag tycker att jag känner dofterna Du beskriver!Vänta på SOS tidning och sträckläser varje gång
Monika

13/3 -07

Tack för att jag fick följa med lite på din resa, skulle gärna ha hängt med lite mera. Den fina D.jenkinsii på bilden, fick du någon chans att sniffa på den?

13/3 -07

Tack alla! Det jag ville uppnå var att visa att det inte är så svårt att göra ett reportage, bara att skriva dagbok och redigera den sen. Glöm inte att ta hundratals foton! Jag vet ju att massor av orkidéfolk reser varje år och det intresserar mig vad de sett och var de varit. Är nyfiken på flera resmål, tex tusentals svenskar har ju varit i Thailand men aldrig har jag läst något därifrån angående orkidéer. Nu har Micke K skrivit om sina resor, toppen! Intressant läsning. Jag vill ha fler berättelser av er alla! Sänd in till Linda på Orkidéer "planerare@orkidesallskapet.se":planerare@orkidesallskapet.se
så att antalet sidor i tidskriften måste utökas pga så mycket material som kommer in... och vi vill ha färg på varje uppslag.
Hälsningar från Alf
(som funderar på vad som ska skrivas härnäst)
P.S. Eva, jag minns inte om den doftade.

Alf då får du komma till Gbg och hjälpa till med att rösta igenom min motion där jag vill att vi ska byta ut 16 svartvita sidor till 16 färgsidor.

Lite lobbying är ok va??

Linda

13/3 -07

Åk dit och rösta alla som kan! Själv var jag i augusti till Gbg för första gången sen tonåren så jag avstår nog just nu. Jag kan tänka mig höjd årsavgift med några tior om det är nödvändigt.

Prata om bilden
Komplettering till Resan till Himalaya, del 6. Från Alf Forsblom.

Utflykten till naturreservat i Lava. Bulbophyllum täcker hela grenen. Orkidéerna trivs bra på gamla lövträd.

Nyckelord: Resan till Himalaya, Lava, Kalimpong, Bulbophyllum, naturreservat

vilken upplevelse det måste ha varit

Jag skulle inte bli alltför ledsen om jag råkade ha en lian överfull med växter. Det är nog nåt av det vackraste som finns.

12/2 -07

Ja man kanske skulle stå ut med det råa vädret för att se detta.

Prata om bilden
Komplettering till Resan till Himalaya, del 6. Från Alf Forsblom.

Utflykten till naturreservat i Lava. Ganesh från Orchid Retreat och Nikhil Pradhan min researrangör. De studerar Pleione humilis bulber som växer i mossan på en gammal grov regnskogsek.

Nyckelord: Resan till Himalaya, Lava, Kalimpong, Pleione humilis, naturreservat

21/4 -11

oj! jag skulle också vilja resa till hymalaya!
och se dessa häftiga pleone växa på en trästam!
detta kanske är något att pröva i trädgården?

Prata om bilden
Komplettering till Resan till Himalaya, del 6. Från Alf Forsblom.

Utflykten till naturreservat i Lava som ligger i riktning mot Bhutan från Kalimpong. Coelogyne corymbosa med blommor och frökapsel på en nedhängande fjolårsstjälk. En Oberonia ? art som växer som epifyt på en trädrot (rotofyt?).

Nyckelord: naturreservat, Resan till Himalaya, Coelogyne corymbosa, Lava, Kalimpong

Tack för härliga ekstrabilder denna gång också. Hoppas nu tidningen kommer snart hit med...

Tack för de häftiga bilderna, Alf!

Jättehäftiga bilder Alf! Tack för att vi får följa med (om än på avstånd och efteråt)!

Prata om bilden
Komplettering till Resan till Himalaya, del 6. Från Alf Forsblom.

Tyvärr fick det inte plats så många bilder i tidskriften så nu får ni en drös här i stället. Orchid Retreats trädgård, Dendrobium primulinum och Coelogyne flaccida.

Nyckelord: Dendrobium primulinum, Orchid Retreat, Coelogyne flaccida, Resan till Himalaya

Härligt ljusblå Dendrobium primulinum.

snygg Dendrobium sådan kan jag tänka mig.

12/2 -07

Ja, Dendrorobium slå många rekord. Vad har du för lins på kameran?

13/2 -07

Just de här två är tagna med en enkel digitalkamera, Nikon Coolpix 3100. De växte i ansiktshöjd i trädgården vid min stuga. Monterade för flera år sedan med snöre runt trädstammarna. Alla de andra ute i regnskogen några mil öster om Kalimpong är tagna med Nikon F-65 med 28-80 mm zoomobjektiv eller 75-240 mm. Nu har jag köpt en ny kamera så jag ska slippa ta med flera på resa. Denna är en mer avancerad men ändå halvliten digital kamera som heter Canon PowerShot S3IS. Med den kan man ta extrem närbild och även zooma 12 x.

Fantastiskt vackra !Underbar lila Dendrobium
Monika

Prata om bilden
Komplettering till Resan till Himalaya, del 5. Från Alf Forsblom.

Vy från Martam.

Nyckelord: Resan till Himalaya

12/1 -07

Jag skulle ha mycket svårt att slita mig ifrån denna plats!

13/1 -07

Måste bara hänfört instämma med föregående talare. Hur kändes det Alf att åka hem därifrån?

13/1 -07

Härligt, det är nästan så man längtar tillbaka till indien...
Thomas

13/1 -07

Just wonderful Alf

Jag skulle nog vägrat att åka hem,sökt asyl eller vad tusan som helst....
Monika

13/1 -07

Ja, nog kan man säga att jag längtar tillbaka. Men jag bor nästan lika fint i Järvsö... förutom att det är ont om orkidéer här, speciellt i träden, bara mina i trädgården på sommaren. Martam ligger på ca 1400 meters höjd och var en av de lugnaste platserna jag besökte. Efter detta far jag mot nordväst till en teodling, Temi. Fick igår hem te från Temi som jag köpte av Tea Centre of Stockholm. Det är en aning brunare än Darjeeling. Mycket gott. Sen samma dag bär det vidare mot vildmarken i nordväst, hissnande vägar slingrar i riktning mot Kanchenjungas snöklädda toppar. Övernattar på 2400 meters höjd på ett vandrarhem. Där var det lite som hemma på våren med äppelträd i blom och smultron på marken. Fantastisk utsikt mot de höga bergen, närmare nu än då jag var i Darjeeling. Jag bodde i den lilla stugan nere till höger:

13/1 -07

Vilken vacker natur, jag skulle gärna spendera någon vecka där och titta på bergen och orkideerna.

Visst blir man lyrisk o vill sitta där ,ev titta på någon orkide,lyssan på fåglar(måste det väl finnas ? )

13/1 -07

Så fina foton du har tagit, Alf. Riktigt sagolikt. Det måste varit en fantastisk och minnesvärd resa.

Det är härligt att läsa din reseberättelse och se ekstrabilder!

Prata om bilden
Resan till Himalaya del 4, komplettering. Arundina graminifoilia. Från Alf Forsblom.

Markväxande i Saramsa Garden, Sikkim. 26 mars 2005

Nyckelord: Arundina graminifolia, Resan till Himalaya, Gangtok, Sikkim

16/12 -06

Men så söt och näpen!

16/12 -06

Åh, så fin. Hur stor är plantan? Är det ett litet gram mini?

16/12 -06

A. graminifolia är ingen småväxt art. Den brukar kallas Bamboo orchid och plantan kan se ut såhär:

16/12 -06

Ja jag får dånvimpen.

16/12 -06

Den här stack upp i oklippt gräs och var kanske 60 cm hög.

16/12 -06

Oj, jag fick intrycket att den var liten som en Pleione

Prata om bilden
Resan till Himalaya del 4, komplettering. Dendrobium nobile. Från Alf Forsblom.

Fin, stor planta i Saramsa Garden, Sikkim. 26 mars 2005

Nyckelord: Sikkim, Gangtok, Resan till Himalaya, Dendrobium nobile

16/12 -06

Fin stor planta var det ja...:-) lämplig att förätta ett dop eller en vigsel vid. Den här åsynen är nog svimframkallande för Spindeln, titta försiktigt!

16/12 -06

Den där skulle man vilja plocka med hem!

Vad är det för spännande Stanhopealiknande som växer ivanför Nobilen.

16/12 -06

Vilket härligt äventyr du har haft. Tack så mycket för att dela med dig av din resa. Klart jag föll av stolen några gånger, det verkar som jag får svindel.

16/12 -06

Den här kransen satt några meter upp på trädstammen. Det har du rätt i Jimmy, ovanför nobileskotten med blad sitter det något. Jag är inte säker men det finns någon Eria som ser ut så. Erian på det lägre trädet på andra bilden har smala Dendrobieliknande bulber men den här ser annorlunda ut. Kan också vara något annat. släkte (inte Stanhopea) Förslag? Ser ni att där sitter frökapslar också på nobilen?

17/12 -06

En fantastisk planta!
Mikael

17/12 -06

Är jag helt ute på djupt vatten eller, jag trodde Stanhopea växte enbart i Syd Amerika? Säluttern, jag har bara tittat med ena ögat.

17/12 -06

Det har du rätt i Eva. Ibland tänker jag inte längre än vad näsan räcker.

17/12 -06

Betagande vacker på bild, Alf! Vilken ödmjukhet man måste känna för att se denna i verkligheten! Tack för alla rundturer med fantastiska skapelser.

Fantastisk bild!

17/12 -06

Coelogyne fuscescens har också ett liknande utseende Jimmy. Bulberna är som fårade prinskorvar.

Prata om bilden
Från Alf Forsblom.

sid 7:
Det är en spännande plats, mossiga träd med slingerväxter och flera orkidéarter, t.ex. Coelogyne ochracea/nitida, C. cristata, Papilionanthe teres, Cymbidium longifolium och Dendrobium formosum. Orkidéerna växer oftast på gamla lövträd, som ekar. De har ett lagom glest grenverk så att ljus kan komma in.

Det var alla kompletteringar till Orkidéer nr 8 som kom idag.
I nästa nummer besöker jag Orchid Research Center och ser mig omkring i Darjeeling. Därefter reser jag vidare mot Sikkim och passerar en mycket vacker dalgång, Teesta River.

Nyckelord: Resan till Himalaya

Hej Alf!

Verkligen trevliga och spännande artiklar du skrivit i SOS-bladet. Jag ser med spänning fram emot fortsättningen.

Tack för dom härliga kompletteringsbilderna! Nu väntar jag på tidningen, den tar nog nån dag ekstra på at komma ända hit.

10/10 -06

Hej Alf! Det är väldigt roligt att läsa om din resa. Till och med äldste sonen väntar på tidningen för nästa avsnitt - men han tycker det är lite för många växtnamn
Han har ju inte hamnat i träsket än. Trots att jag vallat runt honom både i Sverige och i regnskogar och lärt honom en massa namn.
Jag själv drar till Thailand med Peter Göttfert o Anders Lindström i januari, Chiang Mai och Koh Chang bland annat. Det ska bli kul och massor med orkidéer med två experter. Hoppas även på lite andra djur - jag har ju många intressen... Ormarna brukar vara fina att se på.

11/10 -06

Ja uppräkningar av växtnamn var det väl inte heller meningen att det skulle bli. Det var i första hand från min sida tänkt att bli en bildberättelse, därför lägger jag in de bilder jag själv tycker saknas här på internet. Bilder från växtmiljöer kan man aldrig få för mycket av, de berättar ju hur våra orkidéer har det "hemma".
Kul med Thailandsresan! Jag har funderat på den också men ska troligen till södra Indiens berg, Western Ghats, i slutet av februari.

11/10 -06

Alf - jag uppskattar växtlistorna och bilderna - det var bara ord från min son som inte är inne i "träsket". Det var ingen kritik - det var bara hans ord med glimten i ögat

11/10 -06

Hej Carina,
Jag tog det inte som kritik heller. Det är jag själv som velat ha med fler bilder.
Kram

12/10 -06

+ 13/10 -06

Kul att läsa dina föredömligt korta och koncisa iakttadelser om växtsätt där orkidéarterna själva valt ut sina ståndorter. Mycket trevlig läsning! Hjärtligt tack!

15/10 -06

Hej Alf, tack så jättemycket för bilderna (och artiklarna)! Har du någon bild på Papilionanthe teres, jag har äntligen precis införskaffat en och skulle tycka att det vore jätteintressant att få se dess naturliga växtplats! Ber om ursäkt om det fanns en i senaste numret, jag har haft besök i helgen och därför inte hunnit läsa den senaste artikeln ännu, utan jag lämnade den vidare direkt till min pappa som ska åka till Nepal i februari för att jag tyckte att den kunde vara intressant läsning även om mina föräldrar inte har fastnat för orkidéerna ännu!
Trevlig vecka önskar,

Isis

16/10 -06

Hej Isis,
Tyvärr har jag ingen bild på Papilionanthe teres. Miljön där jag såg den ser du i artikeln om den 20 mars plus på de sex kompletteringsbilder jag lagt in här. Det var i Darjeelingtrakten på 1800 m höjd, den växer även på lägre höjd, dvs varmare och torrare.
Östra Nepal är precis intill där jag var i Darjeeling, Indien. Kanske din far kan se på orkidéer också! Äldre skogar på höjder upp emot 2000 meter rekommenderas, Lägre ner är det mer bebyggt och inte lika mycket urskog finns kvar. Naturreservat är alltid bra platser. De vanligaste orkidéerna var Coelogyne cristata och nitida, Otochilusarter, Cymbidiumarter och Dendrobium nobile. I människors trädgårdar och i parker finns också ofta orkidéer fastknutna på träden.
Ska denna vinter åka till södra Indien en månad men kanske jag återvänder till Darjeeling, Kalimpong och Sikkim 2008.
mvh Alf i Järvsö

Ge ditt svar

10/10 -06

Bild

Från Alf Forsblom.

 

Nyckelord: Resan till Himalaya

Prata om bilden