Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar / Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /
Skriv början av artikeln om kladdiga dropparInlägg med kladdiga droppar och synonymerna klibbiga droppar, sockerdroppar, glukos, kåda, socker som nyckelord.
Hej
Jag har en ganska nyinköpt Dendrobium Nobile. På undersidan av bladen har den små klibbiga droppar. De är fläst på de äldsta bladen. Någon som vet vad det är?
Ja, den har också små svarta fläckar på undersidan av bladen.(Närmast huvudnärven) det var ganska mänga när jag köpte den. Men jag tårkade bort dom. De har inte kommigt tillbara men några sitter fast. Nån som vet vad det är?
Nyckelord: kladdiga droppar, svarta prickar, Dendrobium nobile
Klibbiga droppar är nog oftast sockerdroppar som plantan avger när den
har ett överskott av näring. Svarta prickar kan vara tecken på ohyra, torkar
Du bort dem, och de inte blir fler är det nog gamla skador.
Jag brukar lägga potatisskivor på komposten för att se om det finns ohyra,
trips, sniglar och spinn kryper upp på den, sedan är det bara att kolla med
lupp/förstoringsglas på potatisskivan.
Jag har också svarta pricar på en av mina orkideerer. Tror det är en Dendrobium det med. Det är plantan längst till vänster på bilden.
De är riktigt riktigt små svarta prickar. Ganska säker på att det är någon form av ohyra. Vad kan det vara?Och hur gör man?
Jag hade ett angrepp förra våren med, kommer samtidigt som den får med ljus och sockerdropparna borjar komma fram.
MVH David
Det ser ut att vara en Dendrobium nobiletyp, det kan vara vanligt spinn, prova att torka bort dem med
en fuktad bommullstuss, sedan sprayar Du plantan med något oljebaserat medel mot ohyra.
Du måste upprepa behandlingen ett antal gånger med 7-10 dagars mellanrum beroende på hur varmt
Du har inne.
Hej jag undrar vad det är med min orkidè den har fått som genomskinlig koda på bladen vad är det? Ohyra eller nåt annat? Tacksam för svar...
Nyckelord: kåda
Det är överflödigt glukos som plantan avsöndrar. Det är i det närmaste ett friskhetstecken. Det är bra om du torkar av glukoset med en fuktig trasa (bara vatten) då glukoset annars kan bli grogrund för mögel.
Tack så mycket för svaret, skickade just samma fråga till din mail glöm den
Mvh Åsa
En av mina Phalaenopsisar har fått något klet på undersidan av bladen.Se bilden. Liknar droppar av nektar. Det ligger som ett pärlband runt dom tre översta bladen. Vad är detta? Dom andra växterna runt om har inget av detta.
Nyckelord: glukos, kladdiga droppar
Gissar på att det inte är något att oroa sig för. Alla växter producerar någon typ av "socker" och vissa kan göra det med överproduktion, då "läcker" det ut, som på bilden. Den mår helt enkelt bra. Har själv flera Orkidéer och växter som gör så. Ingen panik.
Nej, ingen fara på taket. Snarare kanske ett utslag av trivsel!
Men torka gärna bort med en fuktig trasa.
Det är annars en bra grund för svampbildning.
Just sådana där droppar är inget farligt, men man bör i alla fall hålla ögonen öppna för "klet", då det ibland kan vara ett tecken på sköldlöss.
Tack,nu blev jag lugnare
Detta är förmodligen glukoslösning (sockerlösning). Enligt vad jag läst skall vissa orchideer utsöndra glukos när de trivs och växer bra.
Japp - korrekt. Ibland blir sockerproduktionen våldsam - t.ex på min phal bellina. Har det även ofta på cattleyor. Brukar torka bort med fuktigt papper.
aha då trivs den va bra tack för infon!
om du inte ser några löss är det nog bara sockeröverskott. När plantan mår bra brukar den producera mer "mat" än den behöver, det utsöndrar den via blomstänglarna.
Det är inget att oroa sig över det.
Det kan hända att glukosdropparna blir hem till mögelsvampar så torka gärna, försiktigt, av dropparna med en fuktig trasa (bara vatten).
Gäller det alla orkidéer, eller bara vissa arter? Jag har droppar på min Odontoglossum och någon Cattleya, men inte på någon annan (jag har dessutom Cambria, Dendrobrium, Phalaenopsis, Paphiopedilum, Asconcenda).
Det är mest Cattleya-släktingar, Cambria-typer och Phalaenopsis som jag sett dropparna på.
Jag får nektar droppar på Dendrobium antennatum. Jag torkar av den med en fuktig topps. Denna hade jag problem med i början, då den hade allehanda ohyra, både ullöss och småfotingar som jag nu tror är väck, men den har tagit skada med hål och fula märken på bladen. Men jag har tre nya bulber som är helt friska. Den står i en lerkruka från Thailand med hål i sidorna,krukan har jag klätt med spagnum på insidan och sedan står plantan i bark och kokosfiber. Det går åt mycket vatten. Den blir nästan helt torr på två dagar. Den får aldrig bli helt torr. Jag har en lika dan kruka som står och väntar på att plantan ska växa ur sin lilla kruka. Tydligen växer D.antennatum ganska snabbt.
Jag tackar för s anit:s fråga samt svar på hennes inlägg som förklarade varför mina minicattelyor har kladdiga stammar och blad. Jag har upplevt det hos en Phal och en Ascocenda, men då kom det från blomstängeln och knopparna.
Tack för alla svar,,,skall sommarstäda mina okisar nu,,,,sanit
Jag har läst något inlägg här på sidan om en kur med socker plus näring i något sammanhang. Var det kanske Tommy som hade skrivit om detta?
Nu kan jag inte hitta det med hjälp av sökord och undrar om det gällde för sjuka, trötta plantor eller annat. Jag ville gärna veta vilket det gällde för. Speciella arter eller som botemedel.
Nyckelord: kurera?, näringslösning, näring, socker
Hej Amatör
I det fallet gällde det Vandor som hade få rötter och genom att hänga dom upp och ner ändra växt energin till rötterna. Under denna process placerar man plantan lite skuggigare och för att hjälpa bladen att få tillräkligt med energi då ljuset minskar och rotsystemet är dåligt kan man blanda lika delar gödning och strösocker och spraya med. Sockret innehåller fruktos som plantan kan använda, normalt bildas ju "glykos" då plantan får ljus.
Man ska nog inte använda sockerlösning om plantan har kompost för det är svår att se vilka reaktioner som sockret kan få tillsammans med kompsten.
MVH
Tommy Ljunggren
Tommy (och alla andra som känner sig manade), en fråga av ren nyfikenhet: skall det vara vanligt strösocker eller är det bättre med druvsocker? Jag brukar ju ta druvsocker i drickan när jag själv behöver bli uppiggad efter ett träningspass, så kanske funkar det för orkidéer också? Vad säger biologerna på forumet?
Eller vit sirap som innehåller olika slags sockrar?
Hej Tommy!
Jo det var ditt inlägg, då var jag inte ute och cyklade helt.
Jag hade en tanke om behandling på knoppar som ser lite tveksamma ut.
Jag köpte en MiniMark för ca tre veckor sedan som stod i knopp, men det har inte hänt något ännu. Det kanske var omflyttningen där ifrån växthuset som gjorde att de stannade upp lite, var min teori.
Jag har duschat dem lite extra varje dag med vatten för att hjälpa dem på traven. De såg nästan lite torra ut. Det var i detta skedet jag kom att tänka på ett inlägg jag mindes om socker+ näring skulle kunna vara till nytta
Hej Complicada
Druvsocker borde väl också vara fruktsocker. Vi får nog fråga någon kunnig på detta område.
/Tommy
Vanligt vitt strösocker innehåller väl inget fruktos, är det inte bara Sackaros eller vice versa, kanske är jag helt ute och cyklar.
Det bästa borde väll vara att köpa ”fruktsocker” som man hittar på bakavdelningen.
Jag vet! Honung!
Hej Elisabet,
Tack för din fråga.
Dropparna och knöalrna kan höra ihop men kan också vara olika saker. Knölarna först -- borsta ner några sådana på svart papper. Rör dom på sig? Om de gör det finns risk att det är ullöss dina plantor fått.
Om de ej rör på sig kan det kanske vara svamp som växer i sockerdropparna.
Sockerdropparna skulle kunna avsöndras från ohyra, men troligare är att det är naturligt överskott av glukos som plantan avsöndrar. Oavsett bör du torka bort sockerlösningen med en lätt fuktad trasa.
Lycka till!
/ Björn
En fråga från en besökare:
Något som liknar sockerkladd har kommit på två blad på en planta, sjukdom eller?
/ Ylva
Nyckelord: socker
Hej Ylva,
Tack för din fråga.
Det som kommit ut på din planta är med stor sannorlikhet bara överskotts-glukos. Mkanga orkidéer skapar under perioder mer glukos än vad de behöver. De utsöndrar då glukosen som en kladdig vätska från bladkanter och blommor. Glukosen är alltså ett tecken på att plantan mår bra.
Dock kan svampar invadera glukosen och ge upphov till tråkigheter. Torka därför bort glukosen med en fuktig trasa.
Lycka till med dina orkidéer!
/ Björn
En fråga från en besökare:
Frågeställare:
Cecilia
Fråga:
Mina orkidéer har fått en vit klibbig yta på bladen, speciellt i bladveck och på undersidan av bladen. Jag har tvättat bort det med ljummet vatten och såplösning flera gånger, men det kommer tillbaks efter bara någon vecka. Jag kan inte se några djur så jag tror inte att det är ullöss. Har du någon idé om vad det kan vara?
Nyckelord: ullöss, klibbiga droppar, glukos
Hej Cecilia,
Tack för ditt brev.
Det klibbiga du ser på dina plantor är troligen glukos från plantan själv. Vid kraftig tillväxt och under gynnsamma förhällanden producerar ibland växter (hos orkidéer speciellt Phalaenopsis) mer glukos än vad växten kan använda/lagra. Plantan gör sig då av med den överflödiga glukosen genom att avsöndra den. Vanligen kommer dessa avsöndringar som klibbiga droppar på bladens kant eller i andra veck.
Du bör torka bort klibbet med vatten. Om detta ej görs kan ibland svampar växa i socker lösningen.
Så klibbet är ett friskhetstecken som dock skall torkas bort
Lycka till!
/ Björn
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 02:22:39 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter