Skriv början av artikeln om kelki

Nyckelord: kelki

Inlägg med kelki som nyckelord.

15/10 -19

Kelkis

 

Nyckelord: Kelki

Prata om bilden

26/9 -15

Kelki

Från LP.

Är detta vad jag tror? Hur gör jag i så fall? Fortsätta med vintervila ändå?

Nyckelord: Mobile, kelki

26/9 -15

Säger rotspetts.

26/9 -15

Men den går ju uppåt oxå?

26/9 -15

Suddigt men ser ut som ett nytt skott. Vad är det för orkidé?

26/9 -15

Dendrobium Nobile

26/9 -15

Lasse menar du Kelki

26/9 -15

Lasse menar du Kelki

26/9 -15

Ångrar mig efter ny titt. Keiki med rot. Men dendrobium tillhör inte mitt kompetensområde.

26/9 -15

Ok. Hur sköter jag kelkin nu? Ska håg fortsätta med torr vintervila?

26/9 -15

27/9 -15

Keiki brukar man kalla småplantor som kommer längre upp på moderplantan, t ex på överdelen av en dendrobium-bulb eller på en stängel hos Phalaenopsis. Nya skott betyder att plantan vill växa vidare och då bör man ge den vatten och näring på vanligt sätt tills skottet vuxit klart.

29/9 -15

Hur sköter jag keikin så länge den sitter kvar på plantan?

29/9 -15

LP, läs Lassses inlägg nr 10! Du har ett nytt skott på din planta, dvs det är ingen keiki. Skottet ska förstås vara kvar och sköt plantan, som Lasse skriver. Lycka till!

29/9 -15

Vad är skillnaden på keiki och nytt skott?

29/9 -15

Som Lasse skriver så växer keiki längre upp på moderplanta och är en ny planta. Skott däremot är en växtdel på sympodial orkidé som kommer att utvecklas och blommar så småningom. Skott ska man låta växa vid moderplantan.

29/9 -15

Tack så mycket för förklaringen Stella.

29/9 -15

Jag visar en bild på en keiki, som jag har på en Phalaenopsis! Den har kommit på en gammal blomstängel och har nu fått fina egna rötter och det har tagit några månader. Snart ska den separera från moderplantan och få egen kruka.

29/9 -15

Tack Nenne Hur ser de då ut på Dendrobium???

29/9 -15

Nu har jag ingen keiki på mina Denrobium men du kan kolla här

29/9 -15

Tack

1/10 -15

Oops, nu kom jag ihåg att jag har ett par keiki på en av mina Dendrobium. Jag har planterat en bakbulb från min Dendrobium brymerianum och nu har det vuxit ett skott och två små keikisar

1/10 -15

Så söta. Ser på min att det har börjat komma en rot uppe vid toppen, kanske det blir en keiki så småningom.

Ge ditt svar

Eftersom det är min första kelki, så undrar jag om jag nu kan plantera den för sig själv? Tänkte sätta den i mossa i en liten kruka. Men är den stark nog att stå på egna rötter? Bilden blev väldigt mörk, vet ej varför, men hoppas ni ser något.

Nyckelord: kelki, Phalaenopsis

21/9 -11

Jag tycker att det ser bra ut med rötter att planteras i egen kruka. Dessutom gynnar vitmossa rottillväxt och att orkidéerna mår allmänt bra i mossan.

21/9 -11

Tack, då visar jag upp resultatet sen, ska bara tina mossan. Tack.

21/9 -11

Jag är lite 'hönsig' med mina kekis å hade nog låtit denna sitta kvar ett litet tag till så att de två kortaste rötterna blir aningen längre. Men det går säkert bra att klippa loss den nu oxå

22/9 -11

Det hoppas jag verkligen att det gör, för här är den.

22/9 -11

Fin plantering och stor ser den ju ut.

23/9 -11

Ja den är ganska stor, hoppas den klarar sig. Om den blir identisk med moder plantan så blir den blomvillig.

Ge ditt svar
Från LP.
Från LP.

Har fått en Cambria kelki av en vän. Vad skall jag plantera den i? Ska den skötas som en vuxen Cambria? Jag tycker den ser väldigt fin ut. Bedöm själva enligt bilderna.

Nyckelord: Cambria, kelki

28/7 -11

Ser fina ut! Cambria skulle jag plantera i en liten väldränerad kruka, en i transparent plast med "lödade/borrade" hål i. Som substrat skulle jag använda vitmossa. Jag skulle sedan ställa krukan i en större tyngre kruka exempelvis en terakottakruka för stabilisering. Lycka till!

28/7 -11

Hej dagobell. Jag ska bege mig ner till plantagen i kväll och inhandla lite. Ska den behandlas som en vuxen Cambria sen? Ska den stå kvar i mossan tills den växt ur den krukan? Sen sätter jag den i fin brak. Hoppas den klarar sig utan vatten tills ikväll, då den ska planteras. Tackar för snabbt svar.

28/7 -11

Jag skulle låta plantan "vandra" ur krukan och fortsätta att använda vitmossa även fortsättningsvis, jag vet att det inte passar alla men för cambrior som lätt får dragsspelsbald och annat elände pga sköra rötter så skulle jag välja att odla i vitmossa. Sköt den som en vuxen, plantor gör ingen skillnad på det viset.

28/7 -11

Tackar så mycket Dagobell.

28/7 -11

Från LP.

Nu är den planterad. Köpte torkad mossa, Mossan som blev över hamnade i frysen, kan jag förvara den där? Det som fortfarande är i det torkade blocket ligger under vasken. Så här blev resultatet. Fick inte tag i någon genomskinlig liten kruka, så jag tog en gammal svart jag hade hemma, det går säkert oxå bra.

28/7 -11

Jo det går säkert bra , jag tycker det känns tryggt att se rotutvecklingen. Blomsterlandet eller DUSK/orkidéhuset har bra genomskinliga plastkrukor i olika storlekar. Jag förvarar min blöta mossa i frysen. Ser bra ut.

Torkad mossa behövs inte förvaras i frysen, den ska nog helst ligga torrt. Jag har min i ett köksskåp och det går bra, den förändras inte.

30/7 -11

Dagobell Jo jag brukar köpa krukor hos orchidehuset, men kände att jag ville få den i kruka så snabbt som möjligt. Blomsterlandet har inte en ända i plast här jag bor. Men det går säkert bra ändå. Doris den torkade mossan förvarar jag torrt, men det var den blöta mossan jag undrade över.

Förlåt LP, så det kan bli när man inte läser ordentligt...Lycka till med plantan!

30/7 -11

Den uppblötta mossan som blivit över brukar jag bara ha i en öppen plastpåse på bänken tills den torkat...sen stänger jag påsen bara.

31/7 -11

Doris ingen fara, kanske var jag som uttryckte mig lite klumpigt. Brittmarie bra tips, det ska jag tänka på.

Ge ditt svar