Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /

Skriv början av artikeln om inredning

Nyckelord: inredning

Inlägg med inredning som nyckelord.

Fixade ju en fungerande nödlösning för att ha något att titta på i väntan på kreativa idéer och pengar.
Idéerna kom först och 2 silicontuber kan man få rätt billigt, sprängsten finns det gott om här hemma & alldeles gratis.
Jag har kommit på att jag vill ha en bakgrund i sten med sipprande vatten, dessutom vill jag att dimman ska 'rinna' ner mot främre partiet av skåpet.
Jag började plocka sten i lördags och nu är jag så här långt kommen, tyvärr snöar det så alla små skärv jag behöver för att dölja silicinet ligger begravda....
Jag har beställt armatur från dusk åxå och insåg när jag skulle beställa att jag bor inom samma postnummerområde, har 25 minuters promenad dit eller 40 minuters rodd, vattenvägen är längre

Nyckelord: bakgrund, Odlingsskåp, inredning

22/1 -09

Snyggt, ser dock lite tungt ut! =p Vad väger det? Själv var jag omständig och gjorde en "lättare" variant, dock storleken mindre.
//Åsa

22/1 -09

Det väger fortfarande hanterbart ! Det ser tyngre ut än det är, stenarna är de tunnaste jag kunde hitta och som mest bygger det ca 3 cm, förutom där dimman ska vara men det är ett glas som jag klätt med småskärv!
Kom på att jag har en våg så nu innan de sista små skärven kommer dit är det 7,5 kilo!

22/1 -09

Här är min variant... Hittade en bild jag hade lagt in på den i photobucket.
Väger några enstaka hundra gram...

//Åsa

22/1 -09

Den är ju jättefin och avsevärt mycket lättare att flytta ! Jag kan å andra sidan inte möblera om här eftersom rummet har den storlek det har och efter 7 år har jag insett att så här får det bli.
Ville ha en heltäckande bakgrund i skåpet och finner vatten i rörelse väldigt vilsamt så min nästa utmaning blir att få till sipprandet som åxå måste fylla på dimmans vattenreservoar. kommer nog att lösa det i helgen de timmar jag inte plogar snö

22/1 -09

Kom på att jag ju faktiskt har en bildserie med hur jag gjorde bakgrunden till mitt vattenfall... Kanske någon som vill se? Hämtade inspirationen från akvarievärlden där några använt denna metoden att göra heltäckande bakgrunder till sina akvarier, stora som små... Kanske något för nästa skåp Elaka de Hex? =p
//Åsa

22/1 -09

Stenar är alltid rätt Utom i skon Ser ut att bli mycket vackert!

22/1 -09

chrystal Jag kikade på dina bilder, Vilket oerhört jobb du lagt ner och fått det så bra! Tyvärr tror jag att jag har mer styrka än tålamod så jag bör nog hålla mig till 'färdig' sten så länge det handlar om under en halv kvadrat m

Säluttern Tackar! Har ju en bild i huvudet som jag hoppas att jag kan framkalla i fast material:)

Ge din åsikt

6/3 -07

Inredning?

Jag fick ett akvarium utav en kompis som inte ville ha det längre och nu undrar jag hur jag ska inreda det för att kunna ha orkideer där inne. Är tacksam för allt tips och trix!

Nyckelord: inredning, akvarium

6/3 -07

Hej Molle.
Vad kul att du fick ett akvarium av kompisen.
Om du söker på Odlingsskåp, under rubriken "Nyckelord", lär du hitta tips för skåpodling.
Lycka till med inredningen.

Hur stort är akvariet i fråga?
Det enda som behövs för odlingens skull är en PC-fläkt, och ordentlig belysning.
Sen kan man ju installera diverse roligheter därutöver, så klart.

7/3 -07

Akvariet är hmm katten måste ha lånat mitt måttband. efter lite letande hittar en tumstock istället. högd: 43cm djup:43cm längd 95cm. ca på 175 liter.
Pc-fläkt är inhandlad. Nu ska jag bara köpa lysrör. Kan man handla dom för plantor som finns för Akvarium på zoo affären?

Hej Molle
Visst kan du köpa lysrör på Zoo affären! Tänk bara på vilken färgtemperatur du köper, runt 5000-6500 K ger ungefär samma färg på ljuset som dagsljus. Lysrör för akvarier, i synnerhet för saltvattensakvarier kan ha en färgtemperatur på 10000-20000 K vilket ger ett blått ljus som inte passar gröna växter. Dessutom ser växterna konstiga ut i blått ljus....
Här hittar du en bra sida om grundläggande "ljuskunskap"
/Magnus

Värt att tänka på är också priset.
De rör som finns på zooaffärer är ofta rätt väl tilltagna i pris.
Bra jämförelse: 36W, 4900 K med sånt där rosaaktigt sken kostar 179 på zooaffär, 49 på Bauhaus/Hornbach eller motsvarande...

7/3 -07

Tack Troll! Jag hade inte tänkt så långt då känns de lite onödigt att betalla en massa när man kan få samma grej billigare.

Hej!
Jag håller också på att fixa ett akvarium till odlingsskåp. Jag hade tänkt ha en Osram Decostar 51 IRC spot istället för lysrör, jag vet dock inte vilken watt man bör ha?

Finns det lysrör som är så korta att de kan passa ovanpå ett akvarium som står på högkant och är 25cm brett och 35 högt? (tyvärr är mitt akvarium i minsta laget....suck)

Det finns lysrör i lite udda former, dels runda (för att det ska passa i runda taklampor), och "kringelformade".
Annars finns T5-lysrör i rätt små storlekar, men det låter jag Micke (epi) svara på, han ahr mer koll.

Troll>> Tack för infon. Jag har börjat leta efter ett större odlingsskåp istället eftersom jag inser att ombyggnationen av akvariet inte är lönt då det kommer bli för trångt. Jag har redan fått nys om nyinkomna vandor vilket gör allt mycket trängre :P

Vet du vilken watt som passar bäst på en Osram Decostar 51 IRC till orkisar?

TIPS :man kan kolla beg.terrarium på Blocket,jag hittade mitt där för 500 kronor sedan inreder man det som det passar !
Tänk på att det är bra med dörrar framtill så att man kan lyfta ur dörrarna när man jobbar i skåpet .
Monika

8/3 -07

T8 eller T5 vad är skillnaden? Och vad menas med fullfärg. Hittade rör på Classes som inte kostade skjortan.

8/3 -07

T8 rör är de "tjockare" som du vanligtvis ser i lysrörsramper i butiker eller på arbetsplatser. T5 är nyare och är smalare i diameter. Du kan inte använda T5 rör till fästen för T8...
//Åsa

8/3 -07

jag misstänker att en vanlig ramp för akvarium är T5

8/3 -07

Celiine:
Alla watt styrkor passar lika bra till orkidéer. Det är nog mest intressant hur (nära) du placerar dem. Mer ljus är ju så klart bättre upp till en viss gräns. Jag skulle inte besvära mig med klenare lampor än 35W om du inte har ett helt gäng av dem.

Rent allmänt tycker jag inte att IRC spottar är så lämpliga som primärbelysning i skåp. De är dels för klena och ger för lite ljus i förhållande till värmen, och dels ger de för lite blått ljus som växten också behöver. Halogenspottar är bäst som stödbelysning när det redan finns annat, bättre ljus, som t.ex i fönster på vintern, eller som punktbelysning i skåp. Det bästa med IRC halogenspottar är att de är lätta att få tag på, billiga (i inköp), och att ljuset är snyggt! (Passar bra i boningsrum)

Jag vill minnas att Peter på Orkidéhuset rekommenderade att en 50W spot med 36 graders spridning skulle sitta på ca 60 cm avstånd. Det låter rimligt om man inte vill bränna plantan med värmen, men ändå vill uppnå en ljusstyrka som ger resultat.

9/3 -07

Molle: Inget av mina tidigare akvarium har haft T5 rör (har haft 5 st), inte ens de senaste med heltäckande ramp, alla har varit T8. Men kolla gärna på vad det finns, för finns gör det, även om det fortfarande mest är T8 rör i "färdiga" akvariepaket.
//Åsa

Ge ditt svar

Har fått tag på ett orkideskåp men jag vet ej riktigt vad jag aka ha i botten på skåpet. Kan någon ge tips? Har läst nånstans att grovt akvariegrus kan vara en bottenbas? Det finns fläkt och lysrör men ej någon hm hur säger man.. typ sånt som gör luften fuktig. Men tjejen som hade det innan sa att det gick lika bra att spraya i skåpet så det höll sin luftfuktighet. Ca 85×70×45 stort. Har 4 mini orkideer. men tills man har köpt upp sig går detväl även att ha lite större, el?
Många Tack Annika

Nyckelord: odlingsskåp, inredning

Ska du bara ha plantorna rätt i skåpet, så går det bra med lecakulor (måttligt snyggt, kanske), eller som du sa, akvariegrus, det är rätt så stabilt, så plantorna kan stå i det utan att kantra.
Se bara till så att du inte har för mycket vatten i botten, då kommer det åt krukorna och sålunda rötterna, som ruttnar.
Lite enklare sak, som inte äter upp höjden i skåpet (det är höjden som begränsar sturleken på plantorna), är små skålar med lecakulor och vatten. Det räcker gott och väl med det och att spraya lite då och då.

Tack.
Jag fick med två stora "barkbitar" eller vad man ska kalla de. Så jag har nog tänkt att utveckla nåt litet landskap eller vad man kan kalla det. Och hon hade ett litet nät uppsatt längst bak som hon antagligen hade fäst olika saker på.
Ska jag alltså ha vatten stående i botten?
Annika

Det är fullt möjligt att ha vatten ståendes i botten, vissa har det... jag föredrar väl att ha små skålar med vatten och lecakulor, det är lättare att göra rent i terrariet då (alla plantor fäller blad och annat skoj som kan mögla).
Ska du göra ett litet landskap kan du utan problem ha vatten i botten, om du har ordentlig cirkulation på vattnet, så det inte stagnerar.
http://www.blackjungle.com/gallery/tallt...
En mycket bra bildserie om du man bygger ett snyggt landskap.

Ge ditt svar