Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om fruktflugor

Nyckelord: fruktflugor

Inlägg med fruktflugor och synonymerna blomflugor, bananfluga som nyckelord.

Jag har fullt med blomflugor överallt just nu. De dyker upp lite då och då men just nu är det extremt många Hänger upp tejpremsor lite här och där men det räcker inte. Min syster tipsade mig att man ska blanda ättika med diskmedel och ställa ut! Är det någon som vet om detta hjälper? Tar tacksamt emot alla tips

Nyckelord: Blomflugor

21/11 -11

Tag en vit grund skål och tillsätt lite vatten och sedan aceto balsamico tills det blir en ljusbrun ton på vätskan. Nu sätter du till två-tre droppar diskmedel för att minska ytspänningen så att flugorna sjunker. Jag har kört med en skål i många år och det fungerar, allra bäst på banan-fruktflugor. Det dunstar så det blir till att fylla på om du ska ha den en längre tid.

21/11 -11

Tillsätt även lite honung längs kanterna.

21/11 -11

Det fungerar bra med de flesta typer av sötsura lukter - vinäger, vinslattar eller som jag upptäckte en gång då jag haft ett whiskyglas stående ute en sommarkväll med lite på botten - dessa flugor är finsmakare, det låg massor av små blom/fruktflugor som gjort kollektivt självmord! Men man se också att sprit dödar vid för stora intag=simma i det!
Men som sagt vad, se till att få ner ytspänningen om doftmedlet är utspätt med är vatten, alltså lite såpa, diskmedel eller likande!

21/11 -11

Tack så mycket för tipsen Måste testa detta!

21/11 -11

Tillsätt även lite honung längs kanterna.

22/11 -11

...men det söta lockar bara blomflugorna, inte sorgmyggorna. Så kolla vad du har. Blomflugan är brun och flyger bra, sorgmyggan svart och flyger ryckigare (springer hellre). Vuxna sorgmygg dras till gula klisterlappar, har du mycket finns det inget bättre än att ta till nematoder som tar kol på äggen/larverna.

22/11 -11

Jag har haft framgång med att fånga sorgmyggor med söta saker, brukar blanda sirap,vatten och diskmedel, efter ett tag är det som en massgrav för sorgmygger där..., men en enkel och snygg lösning är ju att skaffa en Drosera

22/11 -11

Nu har jag studerat flygfäna en stund. Ser ut att vara sorgmygga, dom gillar att springa och är svarta. Jag får läsa på om nematoder! Usch vad många jag har nu. Modden: Vad är Drosera för något? En köttätande växt???

22/11 -11

Japp det är ett släkte med köttätande växter, finns tillochmed några arter representerade här i sverige . deras kladdiga blad fungerar utmärkt till att fånga sorgmyggor, ett annat säkte som också är bra är Pinguicula och det släktet har också väldigt fina blommor.

22/11 -11

Jag skaffade en av varje av dessa insektsätande växter, när jag hade problem med sorgmygg i skåpet. Funkade jättebra.

22/11 -11

Kanske dags att köpa en insektsätande växt. Verkar intressant Såg dessa på Blomsterlandet i samband med orkidéutställning och blev väldigt faschinerad. När man stoppade in finget i gapet så stängdes gapet efter en stund. Rätt läskigt Hårig var den också Men vart tar flugorna vägen Måste man gå ut och tömma den efter ett tag eller förmultnar flugorna?????

22/11 -11

Den som stänger "munnen" är en växt som heter venusflugfälla( Dionaea muscipula) den är inte den bästa för att fånga sorgmyggor, då den behöver stimulans på håren på insidan för att stänga munnen. köttätandeväxter utsöndrar enzymer som bryter ner insekten så dom behövs inte tömmas. släktet Sarracenia kan i bland äta mer än den kan smälta och de blir då stopp i "halsen" och den struten dör.

22/11 -11

Har både en Pinguicula og en Drosera som er kjempe flinke å fange all slags fluer. De liker ikke å tørke ut så de har en skål under potta som er alltid fylt med vann. De er mer effektive og penere enn flueteip. Har bygd opp skapet mitt idag og skal skaffe meg noen å sette inni der også. Heldighvis liker de også fuktige omgivelser

22/11 -11

Var finns de köttätande växterna att köpa som har så god aptit?

22/11 -11

har för mig att det finns en sida som heter brutalablommor el brutala växter, dom kanske har

23/11 -11

Brutala blommor ingår numera i Nidingbane och har ett mindre utbud än förut av insektsätare, någon art av Pinguicula och Drosera finns i alla fall. Dessa brukar dock även gå att få tag på i lite mer välsorterade blomsteraffärer och gardencenters, t ex Plantagen och Blomsterlandet kan ha ibland.

23/11 -11

Här har både ICA o Hemköp.

23/11 -11

Tack för hjälpen Ska ge mig ut på en shoppingronda och kolla läget!

23/11 -11

Köttätare är ju ett snyggare alternativ till de gula klisterlapparna. Men har du väldigt, väldigt många flugor (som det låter som om du har) tror jag inte att det räcker med köttätare för att få kontroll över angreppet.... Men om du kör en kur nematoder först kan nog köttätarna hjälpa till att hålla efter dem sedan så de inte blir ett problem igen.

23/11 -11

Mitt odlingsskåp är inte jättestort,men jag hade ganska mycket av de här sorgmyggorna. Jag tyckte "insektsätarna" var effektiva och dessutom vackra att titta på.

5/2 -12

Hej, jag har alltid skålar med vatten och ngr droppar diskmedel i, där ligger alltid döda flugor i vattnet. Om det kommer från ngn kruka vattnar jag igenom krukan med diskmedelsvatten det brukar göra susen. Har haft mkt flugor i mina Amarylliskrukor. Det är ofarligt för plantan. Har även växter som vi kallar för flugfångare där flugorna fastnar på bladen vilket fungerar.

Ge ditt svar

Med värmen kom småflugorna... jag har satt ut fällor (de där må gula klister papprena), och jag har införskaffat en venus flytrap som förhoppningsvis vill käka några till lunch... men vad mer kan jag göra?

Jag har läst att man lan ställa ut ett fat vatten med en liten droppe med såpa i för att bryta ytspänningen så att de drunknar när de landar för att dricka. Så jag lage en pytte liten droppe såpa i båda mina fuktighets baljor (som står under mina masdies). Så lite såpa i avdunstningen kan väl inte SKADA orkidéerna??

Fler bra flugdödar tips? (har provat ett glas vin -funkar bara om jag fortfarande vill dricka ur glaset...), och en skål vinäder (luktar för starkt - då trivs inte jag heller i rummet....).

Nyckelord: fruktflugor, flugor

27/5 -08

puff....... några bra idéer??

27/5 -08

Har du kollat på alla nyckelord....är inte längesen adelward hade problem med blomflugor, bör finnas där.
Jag har köttätande Drosera carpensis....med klibbiga flimmerhår där de fastnar.
Plantagen säljer dem

27/5 -08

De gula klibblapparna har funkat bra för mig. Kolla vilka krukor de verkar höra hemma i och sätt dom där i första hand, dom är ganska "hemkära" till sin kruka.

Ge din åsikt

10/4 -08

Blomflugor

God Morgon !
Nu har jag provat med skålar med vatten, ättika & lite diskmedel i, Ihopp om att bli av med flugorna men det verkar inte hjälpa. Är det någon som har något annat knep? Tack På Förhand.

Nyckelord: Blomflugor

10/4 -08

Har du undersökt var du har "flugodlingen " har du flugor i alla rum och har du andra blommor som är planterade i vanlig blomjord ?

10/4 -08

Jag har också testat denna blandning, och inte en endaste liten fluga var sugen på att smaka av den
Men, i ett glas med en liten skvätt rödvin, som jag glömt över natten, där fanns en liten fluga.
Kanske de gillar rödvin bättre

10/4 -08

BIM- Dom kommer från Orkidékrukorna. Har märkt dem endast i Orkidékrukorna
Gunsan - Äntligen en anledning att Dricka Lite Rödvin.

10/4 -08

Har du inte dålig förmultnad blöt kompost någonstans i någon kruka då....de trivs ju inte när det är torrt !

10/4 -08

Drosera (sileshår) och Pingicula brukar vara hur duktiga som helst på att fånga blomflugor/banaflugor/mygg/... Köttätande växter är ett ganska bra komplement till orkidéer tycker jag. Dessutom känns det ju skönt att fluguschlingarna kommer till nytta oxå.

10/4 -08

Bim- Ska ta och kolla upp det. Tackar

10/4 -08

Pinguicula kan du ju skaffa...den blommar ju också fint...finns på Brutala blommor på nätet om inte din blomsterhandlare har den.
De har som klister på bladen som de fastnar på.
Tycker ändå du ska undersöka var de kommer ifrån om de är så många så de irriterar dig.

10/4 -08

Jag strödde lite kanel i krukorna sist jag hade problem med blomflugor........funkade bra för mej.Dom försvann....
(i alla fall den gången) och kanel har man ju oftast hemma......
minsting-pojken trodde att det vankades nybakta kanelbullar,men till hans besvikelse var det mammas orkideer som doftade.....

10/4 -08

Annalena - Då ska jag hem och testa detta med kanel. Tackar för tipset

10/4 -08

Ja,testa du.Hoppas det lyckas.Värt att prova i alla fall. Kanske inte försvinner "Pang bom" på direkten....men mina försvann efter några dar(vill jag minnas)
Lycka till

10/4 -08

bananflugor är ett ständigt bekymmer för folk har man hört, jag fick flugor förra året och höll på att bli tokig, det kvittade vad jag provade med, en dag sa mannen till mig att han hade sett dom komma från vasken, det kunde jag aldrig tro, men jag kokte vatten i all hast och sa att då ska jag skålla dom, och döm om min förvåning när alla bananflugorna försvann, jag kokte nytt vatten och slog i vasken efter en vecka och har inte haft några alls efter det,

10/4 -08

Ja..Nu har jag tips så jag (förhoppningsvis) blir av med dom små "äcklen". Har oxå beställt en "Pinguicula" eller en "Drosera " som jag fick tips om här beroende på vad "våran" blombutik kunde få tag på. Så på ett eller annat sätt ska dom BORT! Tack Alla för Era tips.

10/4 -08

Jag slåss på flera fronter. Har dels en tätört, men även sådana där gula klisterlappar som man sticker ner i i krukorna. Flugorna dras till den starka färgen och fastnar, förhoppningsvis innan de har hunnit lägga några ägg.

10/4 -08

Jag planterade in små Salticus, en art av hoppspindlar, jag har massor
av dem på balkongen på sommaren, så jag tog bara och flyttade dem till
orkidèerna.
Jag har inte sett en blomfluga sedan dess, inte ens under vintern, även
om det var bara några enstaka spindlar kvar. Miljövänligt är det också.

10/4 -08

De verkar gilla kaffe oxå...ställer jag ifrån mig en kopp varmt kaffe och går tre steg därifrån så nog sjutton är det minst en som redan har drunknat i drycken när jag lyfter koppen Men de kanske är proteinrika, fettsnåla och har bra GI-värde?

10/4 -08

Och te gillar dom också. Jag har en speciell blomflugplockarpinne på skrivbordet som jag hämtar upp dom med. Men några hamnar nog i magen ändå misstänker jag.

letherneck: Även jag har spindelodling i fönstret. I viss mån förökar dom sig faktiskt, jag har hittat små spindelbon vid några tillfällen, hela klumpar med små ungar (se bild). Kul

10/4 -08

Hrf, jag föredrar att inte ha fler spindelvänner än jag kan räkna känner jag... dagis får de gärna ha någon annanstans

11/4 -08

Huva vilka problem ni har...

11/4 -08

Lassse:
Gulph usch- spindlar! Med denna spindelodling skulle du kanske kunna tjäna en slant på postorderförsäljning till blomflugedrabbade växtodlare?

11/4 -08

Bim, spindlarna minskar faktiskt problemen med ohyra på plantorna,
de äter upp all ohyra, trips, spinn, ullöss, i princip allt som de rår på.
De är heller inte direkt stora, 2-6 mm, så de är ju inte speciellt otäcka
även för någon som har spindelskräck, de kostar inget heller.

11/4 -08

Anders : Jag har ingen spindelskräck eller småkryp skräck överhuvudtaget , varför jag sa huva vilka problem var mest för alla dessa småflugor som ni verkar ha problem med.
Själv har jag sett 2-3 st under ljuset från skrivbordslampan.....har inte haft någon annan ohyra heller...ännu , för de lär väl komma hit också

Ge ditt svar

Hade fått såna småflugor som kan finnas runt frukt och blommor på en hel radda växter, inklusive en del orkidéer. De gör kanske ingen skada men det är otrevligt att få dem i ansiktet (de tyx föredra att försöka ta sig in i näsan!) när man vattnar och pysslar om. De ökade i antal och var irriterande. Skar då upp ganska tjocka bitar vitlök och la en eller några i varje sådan kruka, på ytan , och vid vattning fem dar senare var det tomt på småflugor

Nyckelord: fruktflugor, vitlök

Det var som fan!

Själv provade jag att installera en Nepenthes alata, sen var flugorna mer eller mindre borta...

11/7 -06

Tack för tipset om vitlöken. Om man har ulllöss så kan man anlita ett par nyckelpigor;=)

11/7 -06

Hejsan! Snus i krukorna funkar också mot små flugor! ; )

12/7 -06

Ska snuset vara blött och går det bra med påssnus?

12/7 -06

Hej Tissan. Testade snusvarianten för ca 1 år sedan och det fungerade inte riktigt på småflugorna. Gör du på ngt. specialt sätt?

13/7 -06

Jag erkänner min okunnighet -- vad är en nepenthes alata, troll?

Nepenthes = kannranka.
Mycket bra köttätande växt, den är helt tropisk, till skillnad från flugtrumpeter och annat skoj man hittar på BlomsterEländet (dom vissnar ofelbart om dom inte får kall vila).
Här är en N. alata, dock lite större än min.

Sen finns det ju nån art som blir upp till typ 15 meter, och stor nog för att små fåglar ska kunna trilla ner i kannorna...

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.