Skriv början av artikeln om flugor

Nyckelord: flugor

Inlägg med flugor som nyckelord.

halloj och god kväll. Har fått ett problem som jag försöker få bukt med, nämligen flugor. Det är inte blommflugor eller fruktflugor utan vanliga husflugor. De var här ett tag för ca en månad sedan, sen försvann de men nu är de tillbaka med ännu fler individer. Jag har aldrig varit med om att flugorna varit inne på vintern. Vad kan det bero på?? Kan det ha med blommorna att göra? jag har fullt i alla fönster och tilläggsbelysning i sovrumet. Hur kan jag bli av med dom? Ge mig tips och en bekräftelse på att det inte har med orkideerna att göra tack. Ha det fint /kajsa

Nyckelord: flugor

26/11 -10

Det har säkert inte ett dugg med orkidéerna att göra. Flugorna har väl lagt ägg nånstans och nu har dom kläckts.

26/11 -10

Se det possitiva, våren är på G....

26/11 -10

Köp Afrikanska störögda trädgrodor!!!

26/11 -10

Är det blomflugor eller sorgmygg? Blomflygor är bruna och bra flygare, sorgmygg är svarta och flyger som någon med parkinsons........ blomflugor fångar du i rödvin, sorgmygg med gula klisterlappar och nematoder...

26/11 -10

Vanliga husflugor kommer in här också varje höst när det blir kallt, liksom guldögonsländor. De söker bara nånstans att övervintra. Slå dom med flugsmällan eller ta dom med dammsugarslangen i fönstrena. Det lugnar sig efter nån vecka.

Ge ditt svar
Krukan till en av phallisarna. Från Skia. Fri bild.

Nu har mina phalaenopsis fått bekymmer, eller jag tror det iaf.
Det är grönt på plastkrukans innerväggar, ser ut som någon slags alger kanske.
Dessutom är det små små flugor runt bladen ganska ofta på just de här blommorna.

I övrigt ser blommorna bra ut. En blommar och det verkar vara mer på gång. Bladen är fasta och jämngröna och rötterna (det lilla jag kan se av dem) ser bra ut.

Men jag är orolig att det där gröna innehåller något farligt, eller åtminstone blockerar ljuset och därför stör rötternas fotosyntes.

Någon som har sett detta tidigare? vad göra?

Nyckelord: alger, flugor

25/10 -09

Jag tycker inte det ser så illa ut, då skulle du sett en av mina! Jag hade heltäckt med alger och dessutom så växte det upp små svampar Nu så har jag äntligen planterat om den. Skulle gjort det för länge sen men den har blommat nästan hela tiden. Har tydligen gillat alger och svamp. Får se hur det går nu, kanske får en chock

25/10 -09

+ 28/10 -09

Lite algtillväxt får man nog räkna med, jag har några som ser ut
som i din kruka, men det har då inte varit några problem hittills.
Svamp kan börja växa om det är lite för konstant fuktigt i krukan,
prova att låta komposten torka ut mer mellan vattningarna så försvinner
svmpen.
Fuktflugorna, om det är sådana, brukar också minska i antal om Du
låter komposten torka upp lite mer.

28/10 -09

Sommarbo, OJ det låter minst sagt spännnande. Berätta hur det går!

Letherneck, jag tänkte också låta det torka lite mer - det är bara det att växt och rötter ser så bra ut så jag har tänkt att den får alldeles rätt med vatten (det går ändå 8 dagar mellan vattningarna). Och jag såg att någon tipsade om att man kunde använda lite diskmedel i vattnet för att bli av med fruktflugorna. Det låter iofs inte så snällt mot blomman heller, så jag vet inte.

Någon som har erfarenhet av diskmedel mot fuktflugor?

Jag har inte provat diskmedel mot flugor, men såpa. Min erfarenhet är att vissa Phallar inte mådde så bra, bladen blev bruna. Flugorna däremot verkade inte ta någon större skada. Jag har i stället låtit komposten torka ut ordentligt, det trivs inte flugorna med.
Angående algerna; har du ingen ytterkruka? Ljus främjar ju algpåväxt.

28/10 -09

Skia, Du har säkert rätt i att vattningen är helt rätt, algerna och
rötterna trivs ju i samma typ av fuktighet och ljus.
Mot dessa småflugor använder några här på OP ett glas vin som
får stå bland plantorna, flugorna blir alkoholister och dränker sig
frivilligt i vinet.

28/10 -09

Gula klisterlappar (flugpapper) funkar ännu bättre, fångar dessutom både blomflugor och sorgmygg. Fast det erbjuder ju inte en lika festlig död...

29/10 -09

Tja, jag vet iaf hur jag hellre skulle dö, men det är svårt att fråga fuktflugorna.

Men om man lyckas döda dem, är det inte ändå så att det finns en massa ägg och larver eller nått som kommer att ge fler flugor?
Och angående ytterkruka så nej, jag har alltid trott att phallars rötter behöver sol för fotosyntesens skull. Men det kanske inte stämmer?
Det är ju helt klart snyggare med en fin ytterkruka, så rätta mig gärna.

29/10 -09

Visst har Du rätt i att rötterna på bl.a. Phalaenopsis också används till
fotosyntes, vilket bidrar till plantas tillväxt.
Även om det blir ägg eller larver kvar, så utvecklas ju dessa till flugor,
men eftersom man dödar flugorna vartefter så minskar antalet som
hinner lägga ägg alla fall med tiden.

Ge ditt svar

Det har bosatt sig en hel del små flugor i mitt nanoskåp... de verkar bo i mossan på epiweb bakväggen. Hur blir man av med dem?? Jag har satt in en köttätare och klister lappar (flugfällor), men det verkar inte speciellt effektivt... Tips?

Nyckelord: skåp, nematoder, flugor

28/2 -09

Drosera Regia. Från kent.

Tror nog "köttisar" är det bästa venusflugfälla o sileshår är efektivast.

28/2 -09

Kent, okej... jag får väl kanske skaffa en köttätare till då... har en sileshår där inne redan...

Hej Valkyrie

Du kan köpa nematoder mot blomflugor. Mycket effektiva. Köps hos http://www.lindesro.se/ och heter Entonem.

28/2 -09

Ooohh... Helena. Min nano viv står dock i vardagsrummet och jag tror inte att introduktionen av något "kryp" skulle välkomnas av resten av familjen... inklusive mig. Men tack för tipset! Jag satte in två venus fly trap plantor som sälskap till sileshåret.. vi får se om det blir bättre...

Kanonlänk, till våren blir det till att köpa nematoder mot mördarsniglarna.

Eje

Ett starkt glas saft med några droppar vinäger och en droppe diskmedel. Det brukar jag ställa fram på somrarna när det kommmer småflug.

28/2 -09

Valkyrie: Hörde nyligen två damer prata om detta i en blomsteraffär och den ena hävdade bestämt att färska apelsinskal fick flygfäna att ge sig iväg. Har dock inte testat själv, men det är ju både billigt och ofarligt att prova. Berätta sen vad du får för effekt!
Eje: Ett tips: var ute i god tid, förra våren fick jag vänta i fem veckor på min leverans och då hade vi hunnit in i en torr, varm period så det blev ett väldigt vattnande (jorden får inte torka ut när man vattnat ut lösningen). Man kan förvara det olösta "pulvret" som nematoderna kommer i i kylskåp några veckor (tror det var tre men är inte helt säker). Därför är det svårt att säga om det var den torra varma perioden eller nematoderna som faktiskt reducerade snigelantalet rätt rejält, men jag tror nog det var nematoderna för det var som vanligt en oherrans massa sniglar senare på sommaren längs skogsvägen en bit bort. Ska köra en laddning till i vår, även om det var rätt kostsamt.

28/2 -09

Var bara försiktig med etylengasen som bildas av fruktskal. jag tycker ju att Pinguicula e en toppen bekämpare av flugor!

28/2 -09

Ja just ja... "tänkte 'nte på de" som ha sa i Lorry

Valkyrie - Nematoderna är microskopiska och syns inte för blotta ögat. Du har större och fler djur i sängen (kvalster). Vill bara varna för dessa blomflugor (sorgmyggor som är det korrekta namnet på dem) när man odlar ormbunkar, mossa och finrotade växter. En attack av dem kan helt radera en kultur. Orkideer har för tjocka rötter och är oftast inte i riskzoonen.

Här är en bra länk från SLU om dem. http://chaos.bibul.slu.se/sll/slu/faktab...

28/2 -09

Småflugorna är löjligt förtjusta i rödtjut och de struntar fullständigt i vilken druva vinet består av! En äggkopp rödvin och de dränker sig per automatik och dör lyckliga Sen har jag garderat mig med sileshår och när jag önskade mig en spindel fanns den här och flyttades till skåpet pronto, jag har inte sett spindeln sen jag släppte den i skåpet men jag har inte sett så mycket flugor heller

Elaka de Hex - Jag är relativt säker på att de småflugor du sett dränka sig i rödvinet är fruktflugor eller sk bananflugor som dras till fermenterad frukt och därför drar sig till vinet. Dessa flugor kan vara irriternande men har inga negativa effekter på växter. Jag har aldrig sett sorgmygg dras till vin eller öl på detta sätt.

28/2 -09

Helena Jonson Helt korrekt, De små flaxande ins(i)ekterna som jag har haft är vad som brukar benämnas bananflugor, men tillräckligt många av dem kan bli lite irriterande Länken var informativ och därför känner jag att jag nog kan vänta med nematoderna!

28/2 -09

A-ha... bilderna på de små krypen såg lite läskiga ut bara....... Vet inte om jag har sorgmyggor, de verkar definitivt gilla rödvin - i alla fall mitt glas... tror nog att det är bananflugor, men jag får forska mera. Tusen tack för de bra länkarna Helena.

2/3 -09

Okej allihop. Jag mailade Lindesro AB angående de små nematoderna... Detta är svaret jag fick från Lena: " Sorgmyggorna trivs med fukt och organisk gödsel. Nematoder har effekt i 4-6 veckor. Jorden måste hållas fuktig hela tiden. Vectobac har effekt mot de larver som finns vid utvattning. Måste upprepas tre ggr med en veckas mellanrum, men har inga klimatbehov. Drygt. Hypoaspis jordlevande kvalster som lever kvar länge om de trivs. Trivs inte om det blir för vått." Jag har lagt upp PDF filerna med mer info om de olika småkrypen, och här är prislistan.

Lite dyrt, men jag tror jag skall prova någon av lösningarna... vilken tror ni funkar bäst på EpiWeb väggen i nano skåpet?

2/3 -09

Fick för ett par månader sedan in blom- / bananflugor i mitt "pytteskåp", som har ett ca. 5-7 cm vattenfyllt bottenlager av lecakulor. Hällde några droppar vanlig grönsåpa, löst i ca 2 dl vatten, över lecalagret och flugorna har DÖTT UT! Gör likadant på sommaren (1 msk / 100 l vatten), med alla mina vattentunnor i trädgården, som annars fungerar som "kläckningsställe" för enorma mängder myggor, vilka förstör alla rogivande sommarkvällar, när de jagar efter blod -oftast mitt!!! Såpan fungerar genom, att vattnets ytspänning ändras så att mygg - och fluglarverna, som kläckts i vattnet, INTE kan ta sig upp fr. vattnet och flyga omkring och terrorisera! Såpan är miljövänlig och skadar inte plantorna, utan fungerar istället som litet extra gödsel!
P.S. Ni som har cirkulerande vattensystem i era skåp, skall nog inte pröva detta - hela skåpet kanske blir fyllt med såpbubblor!!??!!

2/3 -09

L8-Rinkabyholm Det skrattet var nära att sprida kaffe över datorn! Hamnade på mina jeans men de är vana och ej så ömtåliga

2/3 -09

Elaka de Hex: Ett gott skratt förlänger ju livet..., synd om jeansen, men innerlig tur /skicklighet, att du parerade datorn!

2/3 -09

Jeansen ska ändå tvättas så det är detsamma, hårddiskar däremot är löjligt fuktkänsliga och vidrigt dyra dessutom tycker jag det räcker med ett byte på den här datorn Jag parkerar inget flytande i nivå med den numera...

Ge din åsikt

Med värmen kom småflugorna... jag har satt ut fällor (de där må gula klister papprena), och jag har införskaffat en venus flytrap som förhoppningsvis vill käka några till lunch... men vad mer kan jag göra?

Jag har läst att man lan ställa ut ett fat vatten med en liten droppe med såpa i för att bryta ytspänningen så att de drunknar när de landar för att dricka. Så jag lage en pytte liten droppe såpa i båda mina fuktighets baljor (som står under mina masdies). Så lite såpa i avdunstningen kan väl inte SKADA orkidéerna??

Fler bra flugdödar tips? (har provat ett glas vin -funkar bara om jag fortfarande vill dricka ur glaset...), och en skål vinäder (luktar för starkt - då trivs inte jag heller i rummet....).

Nyckelord: fruktflugor, flugor

27/5 -08

puff....... några bra idéer??

27/5 -08

Har du kollat på alla nyckelord....är inte längesen adelward hade problem med blomflugor, bör finnas där.
Jag har köttätande Drosera carpensis....med klibbiga flimmerhår där de fastnar.
Plantagen säljer dem

27/5 -08

De gula klibblapparna har funkat bra för mig. Kolla vilka krukor de verkar höra hemma i och sätt dom där i första hand, dom är ganska "hemkära" till sin kruka.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.