Skriv början av artikeln om fotografering

Nyckelord: fotografering

Inlägg med fotografering som nyckelord.

Idag när solen sken lågt så provade jag för första gången en Lastolite skärm som har aluminium på ena sidan. Med den reflekterade jag ljuset från solen tillbaka mot blommorna och kunde därför få en mycket bättre ljussättning.

Det går naturligtvis att knöka ihop aluminiumfolie och sedan veckla ut och fästa på en ram - då har man en billig ljusreflektor.

Nyckelord: Fotografering

21/2 -09

Vilken skärpa det blev, nästan som man kan ta på dem....

21/2 -09

Fantastiskt resultat, snudd på 3D-effekt! Måste köpa folie Jättebra tips som det ska bli spännande att prova, tack så mycket för det Berrak!

21/2 -09

Hela bilden känns på en gång väldig mjuk - underbar resultat - grattis Bertil!! Vid soluppgången och solnedgången får man det bästa ljuset

21/2 -09

Riktigt snyggt foto... även lyckat med det ljusblå till det vita

21/2 -09

Wow, snyggt jobbat!! Vilket ljuvligt foto.

21/2 -09

Mycket snyggt Berra!

21/2 -09

Kan bara instämma med övriga, villken skärpa och ljus du fångat på bilden .

21/2 -09

Allt är sagt - kanonbild Berrak! Jag kommer ha prestationsångest när min cristata slår ut om några dar. Får se om det bli nån bild alls ...

21/2 -09

Tackar - det var som att öppna Pandoras ask när jag reflekterade soljluset med Lastoliteskärmen.
Cyberfoto rear den fortfarande för 499:-

Ge din åsikt

Skall börja med att försöka fotografera insekter + orkodié i mån de blommar nu på sommaren, bilden blir lite mera fulländad då tycker jag .... och kanske få en liten serie med bilder till hösten att visa !
Men det är så mycket man vill ... som rinner ut i sanden !
Foto: KungsSchersminens matgäster för 3 dagar sedan !

Nyckelord: fotografering

15/7 -08

Ja, den bilden gav mersmak, Ewert! Så härligt somrigt det ser ut

15/7 -08

Vacker och söt bild Ewert. Gör inte du allt du har föresatt dig ?

15/7 -08

"Plopp" ....och fast på bild kan man då njuta mera av insekterna ...... spännande och gå på "jakt" i trädgården med brännässel-poppiga ben och hallonsaft som skvalpar i magen
"Brittmarie" .... Jag tackar .... men sedan är jag nog lite som en hackspett, lite överallt och "hackar"

15/7 -08

bevingad orkidé. Från Säluttern.

Man kan ju förställa sig ibland när man ser vissa orkidéblommor hur en besökande insekt borde se ut på ett ungefär. Men när jag såg den här färggranna flygaren önskade jag att jag hittat motsvarande orkidé! Och så tänkte jag att "den hade nog Kamila velat ha!"

15/7 -08

"Säluttern" Mycket, mycket fint foto och en otrolig vacker fjäril, är det en tistelblomma den sitter på ? .... var har du fotat denna och vet du vad den heter ? ......

15/7 -08

Den svarta fjärilen med röda fläckar är en Bastardsvärmare, den är dagaktiv och förekommer i hela landet. Jättefin!
mvh
Mikael

15/7 -08

Tackar, och detsamma Har ingen aning om vad det kan vara, men den är fotad uppe på Kinnekulle i lördags på en slags tistelväxt. Det framgår inte riktigt hur läckert metalliskt mellangrön den är, och fläckarna lyste julröda lång väg. Helt ny bekantskap för min del, men jag har full förtröstan att någon kommer att veta vad det är, det finns ju en oerhörd samlad kunskap bland medlemmarna!

15/7 -08

Som sagt, full förtröstan Tack Mikael, det var roligt att få veta!

15/7 -08

"Säluttern" ... jag har aldrig sett denna förut ... så detta blir ett mål för mig

15/7 -08

Du är så välkommen om du vill komma hitåt och leta Visst är det enkelt att föreställa sig en orkidé som skulle höra just till Bastardsvärmaren, och visst skulle man bra gärna vilja se den

15/7 -08

Mikael, menar du att det verkligen finns en sådan fjäril? Jag trodde Säluttern hade photoshoppat lite...

15/7 -08

Tack för erbjudandet ....

15/7 -08

Plopp: ack, ack, ack, så ung och redan så misstänksam Lite dokumentation hittade jag här

15/7 -08

Apropå att det förekommer i hela landet. Jag och Mikael såg flera bastardsvärmare ligga utspridda på en glaciär på baksidan av Tarfaladalen (ligger nära Kebne) för många år sedan när vi vandrade. Jag kom ihåg att de var stora och den röda färgen syntes lång väg.

15/7 -08

Spinner vidare på Sprattelgummans tråd: Det var juli 1994 som vi träffade på, det måste varit hundratals Bastardsvärmare på isen, mkt märkligt fenomen. Den lever av Kärringtand (gulblommigt ogräs som är vanligt i diken mm) och andra ärtväxter.
mvh
Mikael

16/7 -08

På jobbet använder vi förkortningar (lärarsignatur) och vi brukar skoja om att signaturen säger något om läraren. Läraren i Svenska som andraspråk har Sd... Vår soliga och glada manliga kollega har Ra.... Min signatur är Hm....

16/7 -08

underbar bild du har där. tur du hade som inte skrämde iväg insäkterna

Ge ditt svar

Så har chanserna att kunna lägga in fler bilder ökat betydligt! Har nu skaffat ny dator, som förhoppningsvis kan klara uppgiften att ta emot bilder bättre än den gamla stackarn. Har nu konfigurerat (eller vad det nu heter, men det är ett så häftigt ord att jag måste få använda det de få gånger jag nu gör något sådant) färdigt och det verkar ju fungera! Är glad. Ska fota paphar imorgon och andra godsaker härhemma, så ska ni få se! Jag har lite problem med ljussättning bara - jag vill inte ta bilder med blixt, de blir så platta. Men ingen lampa verkar förslå och här är bara grått så dagsljus är det inte heller mycket bevänt med (men regntunnorna fylls upp ). Är det någon som har ett bra förslag?

Nyckelord: fotografering, ljus

16/1 -08

Stativ, lång slutartid och liten bländare.

16/1 -08

Gratts till nya datorn, oh du konfigureringsmästarinna

16/1 -08

Lassse: Hmmm... Måntro om en bokstapel kan duga till att börja med? (Bokstaplar har jag många, men inget stativ. Ska väl nog kika om jag kan hitta ett. Är de dyra? Jag får inte handla mera, sägs det härhemma.) Tack för tipset!

Säluttern: Jag måste ju erkänna: Det var ju inte alls jag utan datorn helt av sig själv. Jag gav den bara lite ström och ett käckt litet tryck på startknappen... (Fast, det är klart, hade jag inte gjort det hade den ju inte kunnat göra något alls. Hurra! Jag är en konfigureringsmästarinna! Och ägarinna till ännu ett härligt ord! )

16/1 -08

Hej Calypso, stativ är ett relativt begrepp Bokstapel funkar jättebra, man får bara fixa och trixa lite mer för att hitta rätt vinkel och så.

Säkert olika priser men till min kamera tror jag att det landade på 99 spänn ! (Elgiganten)

17/1 -08

260 kronor på en vanlig fotoaffär här. Passar till de flesta kameror.

17/1 -08

Spar pengarna ...... så länge du fotar hemma på hobbyvivå borde du klara dig med vad du har i hemmet !
Utan blixt kan du placera växten i fönstret och fota från sidan, annars får du ett motljus som gör motivit mörkt .... och ställ gärna upp kameran på något föremål i samma nivå som motivet och sätt på självutlösaren !
Med blixt skulle jag rekomendera dig att du sätter växten så att du inte har något i bakgrunden närmare än 2-3 meter, då får du med motivet med en ren och mörk bakgrund !
Ställ även in blixtens styrka på det lägsta ......

Ge din åsikt

Synes det er så vanskelig å få riktig blåfarge på bildene mine. Er det noen som har noen gode tips?

Nyckelord: fotografering

10/12 -07

Kanske de kommer fram bättre om du har en grön bakgrund! Har du digitalkamra så prova . Ninnie

11/12 -07

Jeg har pleid bruke sort bakgrunn, men kan jo prøve grønn også. Har ihvertfall forstått at jeg må kutte ut blitzen. Synes blått blir lilla og motsatt, må ta utrolig mange bilder og er likevel sjelden fornøyd....Takk for tips!

Ge ditt svar
Dendrobium loddigesii. Från Dracula.
D.loddigesii kommer från Laos, Kina och Hong Kong. Den växer oftast på höjder mellan 1000-1500m men man har även funnit den växa på så låg höjd som 400m.
För att blomma på våren behöver den en torr, sval och mycket ljus viloperiod. I sitt naturliga utbredningsområde får den under vintern som lägst en temperatur på 7-8º nattetid och ca 14-15º dagtid. Under tillväxtperioden ca 15-25º.

Nyckelord: Dendrobium loddigesii, fotografering, Dendrobium

28/2 -07

Vilket underbart foto, så vackra färger! Det är bara att gratulera till blomningen.

28/2 -07

Uj vilka bilder Dracula, helt otroligt! Trevlig art det där. Jag har fått blomning på min utan särskilt sval vila, å andra sidan blev det inte många blommor. Ska kanske testa att ha den lite kallare. Men med sån variation i höjd över havet borde den ju tåla lite olika tempförhållanden.

Förlåt om jag svär. Men h-e vilka bilder Thomas! Så läckert att du fångat det kristallina i blomman. Men vad är det för kamera du har??

28/2 -07

Jag blir mållös, så underbart vackert!!!
Anette

28/2 -07

Micke: tror du kan få ditt svar här

Vackert!!! Både orkidéerna och de fint tagna bilderna!

28/2 -07

Tack alla!

Micke - Canon EOS 300D, men jag funderar på att byta till den nya 400D. Objektivet är mitt favoritobjektiv, Tamron 90mm Macro.

Lasse - Hur långa bulber har din planta? Jag har två plantor där den med korta bulber endast är ca 15-20cm. Den med långa bulber är upp till 40cm! Undrar om den med längre bulber kommer från varmare områden?
Här är den långa:

1/3 -07

Nja, min har inte så långa bulber, över 20 cm är ingen, de flesta runt 10-15 cm. Har inte experimenterat så mycket som jag kanske borde, plantan har stått på samma ställe i alla år. Den har haft mer torrt än kallt under vilan, så att säga. Tänkbart att jag borde ha den kallare, blomningen har aldrig varit i närheten av den som du fått till.
Förresten ser blommorna på din planta läckert blålila ut på min skärm. Mina är betydligt mer åt det rosa hållet.

1/3 -07

Fantastisk blomning! Och som alltid, ett helt otroligt foto.

1/3 -07

Helt fantastiskt fina bilder och väldigt fin planta!!!

1/3 -07

Intensiva färger som strömmar mot en på morgonen! Härligt! Nu är jag vaken!!!
//Åsa

1/3 -07

Thomas, angående dina bilder-använder du nån tillägsbelysning, eller är det bara kamerans egen blixt som gör så fint jobb ?

1/3 -07

Helt fantastiskt! Är dina blommor så mörka som min skärm visar kan man undra? Har mac som Lasse. Min planta har inte blommat än då jag köpte den i augusti i Gbg. Men har haft den halvsvalt och gett den vatten emellanåt. Nu har det kommit små keikis, skulle nog pinat den lite mer.

Helt makalöst vackert, både blomma och bilder!

1/3 -07

Dracula: vad har du som bakgrund?? Och har du extrabelysning??

Hur många hundra tusen kostar en sån kamera?

1/3 -07

Haha Troll.. det är en av de billigaste digitala systemkamerorna.. den är väl till och med utgången?
Det handlar inte alltid bara om material... ibland kommer man långt med kunskap också.
Lyfter på hatten för Draculas bilder.
Jag sålde precis en sprillans ny 400D.. synd att jag inte visste om ditt intresse då.

Tja, det är mer nyfikenhet inför önskelista till hösten... Men det vore klart trevligt med en bättre kamera. Min är skitbra, om man bortser från det där med att närbilderna inte blir särskilt nära alls...

1/3 -07

Jaha!!! Nån sån där kamera kommer man inte i närheten av...
Blomman har jag , med en knopp!
Jag var jättenöjd tills jag såg det här....
Jo jag är jättenöjd fortfarande och det kan komma fler knoppar.
Jag har en 7megapix kamera och kommer att plåga er med en bild av min loddigesi när den kommer.
Man kan anta att du Dracula har lite mer erfarenhet av orkideer än jag och det är jätteroligt att få se så fina bilder, så att man kan fatta hur ens orkideer skall kunna se ut.
Det här med temperaturer och torka är ju ett problemsom man måste sätta sig in i lite mer...
Thomas

1/3 -07

Tack alla igen!

Lasse och Alf - Färgen är lätt blålila och så nära verkligheten man kan komma. Bilderna är tagna i ett solbelyst rum. Det blir en väldig skillnad i färgåtergivningen mot en mulen grå dag. Färgsättningen blir mycket varmare och djupare. Dock fotar jag aldrig i direkt solljus, då försvinner detaljerna...

Kamila och HannaPanna - Jag använder inte extraljus och blixt när jag fotar! Jag tycker det förstör detaljåtergivningen samt att naturtrogenheten försvinner. Bakgrunden är väldigt simpel, svart tyg uppspänt på en pappkartong.

Jag vill också återigen betona vikten av att den får en torr sval vila. Jag har nog bara vattnat min två-tre gånger under nov-feb. Viktigast är nog ändå ljuset, man bör grilla den ordentligt under extrabelysningen...

Juanna - Lycka till med din!

1/3 -07

Tack för ditt svar.. jag har nämligen en exakt likadan kamera, men jag lyckas aldrig få till så där fina bilder!! Jag ska nog ta å gå en fotokurs.. det har jag lurat på i över 10 år nu..

2/3 -07

Jag svimmade, det tog ett tag för jag vaknade till. Den är helt enkelt underbar.

Tackar för ett fint foto .Jag monterade en D loddegesi keiki med blomknoppar på och hängde i skåpet men den "sa" ifrån snabbt att det inte var en miljö som den trivdes med !
Så den fick flytta tillbaka ut i "kylan" under x-belysningen och jag hoppas att det kommer några blommor på den ?
Monika

Prata om bilden

13/2 -07

Fotomodeller

Hej alla! Jag söker efter trädgårdar med orkidéer för att fotografera i sommar. Har du själv orkidéer i trädgården eller känner du någon tipsa gärna. Det kan också vara en omfattande samling av lättodlade orkidéer som är hyfsat vanliga i handeln. De ska helst vara i Stockholmstrakten så jag inte behöver resa så långt. Det enklaste är att maila mig på susanna@centifolia.nu

Nyckelord: fotografering

Vad är det tänkt att du ska använda bilderna till?

Linda

13/2 -07

Bara ett litet klargörande: Det Sanna2 söker är trädgårdsorkidéer såsom Cypripedium, Dactylrohiza etc som hon kan fotografera.

Ge ditt svar

Jag behöver tips på vackra trädgårdar med odlingsvärda och intressanta orkidéer. Hör av er! Jag behöver fotografera orkidéer i sommar.

Nyckelord: fotografering, trädgårdsorkidéer

Ge din åsikt
Trisetella cordeliae. Från Dracula.

Här kommer ytterligare en mini! Den kommer från Peru och växer på ca 1800m höjd. Odlas bäst monterad(daglig vattning) och tempererat-kallt. Blomman blir ca 20mm lång och 8mm bred. Plantan blir max 3,5cm hög.

Nyckelord: Trisetella cordeliae, fotografering, Trisetella

7/1 -07

Man undrar om man befinner sig i värlsrymden och ser en orchidesattelit sväva fram med små varelser
som svävar ut. Man kanske skulle kunna kalla den "var. fuglesang"
Den tredje bilden ser helt utomjordisk ut.
Absolut den häftigaste bilden frå dig Thomas "soo far"

7/1 -07

Det var en fin planta.
Micke

7/1 -07

Som vanligt,helt oemotståndliga plantor och bilder.
Anette

8/1 -07

Hej Thomas

Vilka underbara bilder!!

Kan du ge lite tips på hur du har tagit dessa bilder?
När jag själv fotar brukar jag kunna få hyfsade bilder på sommaren eller när det är ljust men inte denna årstid.

Vad använder du för lampor etc.

MVH
Tommy

8/1 -07

Så snyggt!

Mycket fin planta! Synd att jag har för varmt för såna..

Vacker planta och underbar bild !

hej dracula
helt underbara orkideer.Alltid ett stort nöje att få se dina bilder,det är bara att hålla med dem andra

10/1 -07

Tack alla!

Tommy – Jag använder inte extraljus, tycker inte det blir bra/naturligt. Precis som du säger är det svårt med ljuset under vår mörka period. Det gäller att ha tur och vara hemma de få dagar det är molnfritt!

Det jag tycker är viktigt är att använda en kamera med möjlighet till manuella inställningar. Autofokus på objektivet är inte heller att rekommendera. Jag eftersträvar att få ett stort skärpedjup i bilderna vilket innebär lång exponering (stativ ett måste) i kombination med liten bländaröppning (f/16-f/32). Nu på vintern kan exponeringen bli upp till 5-6 sekunder lång.
Bilderna ovan har en exponeringstid av 2-3 sekunder och bländare f/22-f/25. Alla mina bilder är tagna i vardagsrummet och ljuset får gärna komma lite från sidan. Ibland använder jag en reflektor för att få ljus både upp- och underifrån.

Bakgrunden är av svart tyg som är uppspänt på en pappkartong.

Så snygg!!!! Vill ha ! !!!!

10/1 -07

Tack Thomas

Har möjlighet att ställa in kameran manuell men har inte utnyttjat detta tidgare. Man får väl sätta sig in i detta så att bilderna kan bli bra trots den mörkare årstiden.

/Tommy

10/1 -07

Ja jag måste ocks läsa manualen för min Nikon så att jag kan ta bättre bilder.
Tackar för beskrivningen Thomas

Prata om bilden

30/11 -06

Suddiga bilder =(

Hur gör jag för att få så skarpa bilder som möjligt på blommorna? Antingen blir de jättesuddiga eller så blir de så ljusa att man inte ser ett dyft

Nyckelord: skärpa, fotografering

Vad har du för kamera? Och vad använder du för ljus när du fotar?

30/11 -06

ha ett stativ och tänd alla lampor i rummet. Hjälper inte det, kolla att din kamera har ett makroläge.

30/11 -06

Går man för nära objektet med kameran, är det risk att det blir suddiga bilder, dels för att man kanske underskrider kamerans minsta avstånd, dels (om man tar utan blixt) att slutartiden (kameran behöver släppa in mer ljus)blir för lång för att man ska kunna hålla kameran stilla. Jag är själv ingen höjdare på att ta foton men har fått detta berättat för mig. Prova att stödja kameran mot tex en stolsrygg eller använd stativ. Att ta med blixt på nära håll, är svårt men det finns säkert någon bättre fotokunskaper än jag som kan förklara det.

försök ta fram plantan och ställ den mot en neutral bakgrund, så får du ett mycket bättre utgångsläge. Vill du prompt fota fönstret (vilket är lite knepigt) försök att välja en mulen dag och ta det snett, ALDRIG direkt mot fönstret, kamerans ljusmätare luras då och mäter på antingen fönstret eller dina plantor och en del kommer alltid att bli för ljus eller för mörk. Ungefär som den klassiska misslyckade semesterbilden som ser jättehärlig ut för ögat, men sedan får du bara en utfrätt (alldeles för ljus) himmel och personerna blir siluetter.

Ge ditt svar

Hej alla glada,
Nu är jag åter från semestern.

I min epostlåda låg ett brev från min vän Ivica som driver designbyrån Initiativ Form i Stockholm. Han arbetar just nu med ett uppdrag där orkidéer skall vara en del av konceptet och han söker specifikt bilder på Adam & Eva i blom.

Om du har bilder på denna art så vore han mycket tacksam för att få se dem. Digitalt och papper går bra både och. Kanske kan du få din bild publicerad!

Hör av dig till mig via privat meddelande elelr som kommentar till denna fråga.

Tack,
Björn

Nyckelord: Dactylorhiza sambucina, fotografering

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.