Skriv början av artikeln om filter

Nyckelord: filter

Inlägg med filter som nyckelord.

Jag har skaffat mig ett vatten filter som den på bilden. Med dennes hjälp sjunker Uppsalas vattens PH värde från nästan 8 enheter till 7.2 . Om man dessutom applicerar, 0.5 ml ”Eichen extrat” till 10 liter filtrerat på samma sätt vatten, sjunker dess PH värde ytterligare till 6.8 enheter.. Det är fantastiskt, tycker jag.
Kan någon svara mig:
1. Är kol filtrerat vatten farlig för orkidéer?
2. Är 0.5ml ”Eichen extrat”, per 10 liter vatten, farligt för orkidéer, fast det är nyttigt för akvariefiskar???
Tack för hjälpen! /Lina

Nyckelord: filter, vatten

Micke, eller någon annan som förstår sig bättre i dessa samanhang, vad säger ni om slutsatserna som jag har dragit? /

9/4 -07

Om filtret nu bara är ett kolfilter så är det ingen fara för orkidéer. Däremot vet jag inte hur rent vattnet verkligen blir av det.

Kan du förklara vad "eichen extrakt" är?

Tuben innehåller en bytbar kolkapsel, som ska räcka till 200 l. ”dricksvatten”. Alltså, den filtrerar, till en vis del, kalk och klor och sänker PH värdet… Mera vet jag inte. Det är en U.S manick, producerad av FLOTEK. Om man kör varmtvatten igenom, förstör man filtret. Inget annat står i beskrivningen.
Jag fick tipset av en bekant som är mycket mån om sin hälsa.

Ps. Vad säger du om droppen ”Eichen extrat”? /L

9/4 -07

eiche på tyska är på svenska ek!
Ek innehåller starka syror och en del annat som är nyttigt bl annat för ändalykten på människor.
Det är nog som det står PH sänkandeoch förmodligen anti fungicidalt mm.
Vad kostade underverket?
Du kan köpa ett 10" filterhållare och kolfilter på claes ohlsson om du är lite händig.
Eiche kan vara intressant men går nog att göra med eklöv eller bark och vatten.

Tack Thomas. Det visste jag inte, fast det står på flaskan att det är ett
ekbarksextrakt. Flaskan är på 150 ml och ät till för att behandla 3000l akvarievatten. Den kostar runt 100:- Jag har provat preparatet för första gången, nu, i samband med det redan kolfiltrerade vattnet. ”Omvandlingen” sker fort… ° ° Det är alltså inte något giftigt för orkidérötterna?
° Den här apparaten är liten och behändig och kostar ca 250:- plus 40:- till för ett nytt filter var tredje månad.
° Jag har inte vetat något om filtrarna på Clas Olson. Är det något som man kan montera i badrummet?
/Lina

Ett kolfilter tar enbart bort organiska föreningar men inte kalk och salter.
Preparatet du tillsätter har jag ingen åsikt om då jag inte vet vad det är.

Men stickan visar förändringar, Mike: 7.8 (vattnet från min kran), 7.2 (det filtrerade vattnet) och 6.8. efter tillförseln av ekbarksextraktet. Denna har jag köpt i en akvarieaffär. På flaskan står också att det passar för: vattenvård, algkontroll, växtskötsel, filtermedium, medikament för prydnadsfisk, foder för prydnadsfisk, dammskötsel. Det är inte giftigt och ska skapa lämpliga levnadsförhållanden för fisk från mjukvattensområden. Man säljer också ett kemiskt preparat för samma ändamål.
° Ps. Även om det är så som du säger så registrerar remsan en viss förändring. Kan det bero på ett minskat innehåll av klår i det filtrerade vattnet? (Jag skulle inte ha köpt filtret om stickan inte visade det den har visat.)
° Ps ”2”. Fast…. då man droppar i vattnet av ekbarkextraktet, ser man tydligt små kalkklumpar falla ner till kärlets botten. /Lina

9/4 -07

-Om det står att det fungerar till alla dom sakerna som du räknar upp borde man ju kunna dra slutsatsen att det är tämligen harmlöst för orkidéerna med. Fast jag är alltid lite skeptisk till extrakt och "naturliga" blandningar av diverse slag, svårt att veta exakt vad som ingår.
-Klor har ingen direkt effekt på pH-värdet och klorjonen (som över huvud taget inte renas bort i ett kolfilter) är en så pass svag bas att det borde vara omärkbart. MEN, är du säker på att det är ett rent kolfilter?? Kolet tas som epi säger bara bort polära (däribland mest organiska föreningar) ämnen, men filtret kan vara ett kombinerat kolfilter och jonbindare som då skulle ta upp kalcium och på så sätt sänka pH. En annan faktor kan vara det att vattnet som flödar genom filtret försätts med koldioxid från luften som bildar vattenlöst kolsyra och därmed sänker pH.
-Extraktet fungerar förmodligen på samma sätt som den kemiska rening man använder sig av i reningsverk sär man tillsätter aluminiumföreningar som komplexbinder fosfat i vattnet som sedean får sedimentera till botten. Fast det är bara en gissning....:)

/Tomas

Hej, Tomas. Tack för förklaringarna. Nej jag är inte säker på att jag har ett kolfilter. På filtrets förpackning står bara att det är ett filter för den nämnda manicken och att det ska reglera klår, salter och dålig doft. Men stickan förre och efter talar om annat. Och detta sker fort – bara genom att vrida ratten åt rätt hål. (Jag väntar alltid i 10 sek. innan jag fyller på.) /L

14/4 -07

Ok, ja det verkar ju lite skumt iaf....Men från o med nu och typ ett år framåt kommer ju vattnet här i Uppsala bara bli mjukare och mjukare så du kanske inte behöver förlita dig på den där manicken så länge till

/Tomas

14/4 -07

annars kan man ju fråga, hur mår dina orkideer av vattnet?
Ser det bra ut?

Tack att du frågar!
Än så länge mår dom hur bra som helst. Jag blandar i vattnet även ekbarksextrakt: 2ml per 10 liter vatten. Men allt visar sig om några månader. Det som toppen för tillfället är att det luktar inte längre torv i badrummet och att barnbarnen har slutat rynka på näsan. /L

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.