Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om cymbidium

Nyckelord: cymbidium

Inlägg med cymbidium som nyckelord.

Cymbidiumskott. Från Lojsans.

Här växer det!

Nyckelord: Cymbidium

9/4 -12

Grattis till muntergöken, det bådar gott!!!

27/4 -12

Visst är det lycka när man lyckas få dom små telningarna att trivas! Det är några år sedan jag var på Madeira senast - men det är ett ställe att alltid längta till!

27/4 -12

Hur går det med skottet? Har det växt mycket eller?

29/4 -12

Växa växa. Från Lojsans.

Det går bra med skottet! Det yttersta "bladet" har precis börjat växa ut från de andra bladen i skottet. Själva skottet är inte högre än bulberna, men det är minsann inte långt ifrån. Kul när det funkar!

29/4 -12

Ja, se där Roligt.

29/4 -12

Gratis!

29/4 -12

Jättekul! Jag har själv två liknande cymbidium bulber i en kruka på balkongen. Hur lång tid tog det för dem att börja växa från att du satte dem i krukan?

29/4 -12

Tack! Runt tio veckor tog det. Men då såg jag skottet genom krukan, så några veckor till innan skottet tittade upp ur jorden. Den andra bulben har inte kommit igång än, men den får sitta kvar.

Ge din åsikt

21/3 -12

21/3: Cymbidium

Cymbidium, Madeira. Från Lojsans.
Cymbidium, Madeira. Från Lojsans.
Cymbidium med skott. Från Lojsans.

Jag var på semester på Medeira i början av januari iår och besökte flera trädgårdar som hade fantastiska planteringar med orkidéer.
Mitt orkidéintresse väcktes till liv igen och jag köpte med mig två bulber hem som inte hade några rötter alls. Jag försökte välja ut bulber som såg trinda ut och inte alltför skrynkliga.
Väl hemma planterade jag de i barkblandning och mossa precis vid nederkant av bulben, så förhoppningsvis blivande rötter känner sig välkomna.
Efter mer än tre månader ser jag när jag ska vattna bulberna att en skott är påväg! Jippi!! Total lycka för mig och mina tvivel på att detta skulle funka.

Nyckelord: Cymbidium

21/3 -12

Grattis, vad spännande! Är det bulber till sådana cymbidium som du har bild på?

21/3 -12

Njaa. De bilderna kommer från en trädgård och jag köpte mina på flygplatsen. Men den gula på bilden är samma som skottet kommer ifrån. Min andra bulb är en som ser likadan ut som den gula, fast är djupt mörkrosa. Hoppas det blir skott på den också!

21/3 -12

Då blir det extra spännande att se vad som kommer framöver

Ge din åsikt

21/3 -12

Cymbidium, Madeira

Cymbidium, Madeira. Från Lojsans.

 

Nyckelord: Cymbidium

Prata om bilden

21/3 -12

Cymbidium, Madeira

Cymbidium, Madeira. Från Lojsans.

 

Nyckelord: Cymbidium

Prata om bilden
cumbidium. Från fiola.
cumbidium, torra blad som faller av. Från fiola.

Jag har haft en stor mycket tätväxande cymbidium, (den blommar inte just nu). Men sista tiden bara torkar/vissnar bladen och faller av. Det trillar ca 10 blad/vecka, de är då helt bruna och torra. Kan jag rädda de som är kvar på något vis?
Omplantering?
Hur gör man?
Råd, tack!
(skrev fel bokstav på bildtext u ska vara y)

Nyckelord: Cymbidium, torra blad

6/11 -11

Man kan göra ett försök att plantera om den. Har du kollat om det finns ohyra på planta? Det finns lite råd här

Ge ditt svar
cumbidium, torra blad som faller av. Från fiola.

 

Nyckelord: Cymbidium, torra blad

Prata om bilden

5/11 -11

cumbidium

cumbidium. Från fiola.

 

Nyckelord: Cymbidium, blad

Prata om bilden

Hejsan allihopa, Har gått och lurat på cymbidium orkidéerna som står på konsum ett bra tag nu (vill ha fler arter) min fråga är då, hur lättskötta är dom? Och är dom oftast också hybrider om det inte står något annat? Mvh Henrik

Nyckelord: gul, cymbidium, svartprickigt mönster

2/11 -11

Du kan läsa om odling om du klickar på Råd om odling m m högst uppe på sidan och sedan Släkten, arter & hybrider och Sedan Cymbidium. Inlägget där Mina75 frågar just råd om Cymbidium, den 3 okt.

2/11 -11

Jag har testat med Cymbidium men vi kom inte överens med varandra

2/11 -11

ah, oki:)

Ge ditt svar

3/10 -11

Cymbidium

cymbidium mini. Från Mina75.

Hej!
Vill gärna ha era råd ang skötsel av min nya cymbidium. Har läst om skötsel på massa olika ställen, och jag kan inte säga att råden är helt överensstämmande med varandra.
T ex kompost. Vad ska de stå i, jord eller orkidekompost? Näring, vanlig eller orkidenäring? Min blommar ju nu - när ska den stå svalt och vila? Jag har ett perfekt utrymme, ljust och svalt där jag förvarar mina citrusväxter, men jag vill ju inte ställa ner den i källaren nu när den blommar?
Mycket tacksam för era erfarenheter!

Nyckelord: Cymbidium

3/10 -11

Eftersom den är terrest, så borde den kunna stå i jord, även om min står i ganska "tät" kompost. Om den blommar nu, så är den nog förvirrad, kan bero på att odlaren har kört fram den på det sättet. Dom flesta Cymbidium brukar tycka om att stå ute tills temperaturen går ner mot nollan, tänk på att bara vattna sparsamt annars dör dom. sedan tar man in dom och ställer dom svalt och torrt tills vårkanten. Under tiden dom står torrt så ska blommorna komma. I ditt fall så skulle jag nog låta den stå framme tills den har blommat över och sedan låta den vila svalare ett tag, men det är ju bara min åsikt. Vad det gäller gödning, så rekommenderar jag att du läser artiklarna om gödning som skrevs vid Ulltuna, de visar att olika sorters orkidenäring kan innehålla vad som helst och därför är det omöjligt att svara på din fråga. Jag tror artiklarna publicerades i orkidétidningen. Själv använder jag Blomstra till alla orkidéer.

3/10 -11

Tack för ditt svar Mats!
Jag gör så att jag ställer ner den i källaren efter blomning. Klarar den 5-10°(ibland kanske någon grad lägre än 5°) under hela vintern?
När är det lämpligt att ta upp/in den igen från källaren? Ska den inte ha vatten alls under vilan, eller bara mycket sparsamt?
Blev fler frågor
Tack!

4/10 -11

Eftersom den kan stå ute till någon minusgrad, så måste den väl rimligtvis kunna stå i 5-10 grader inomhus. Låt den stå helt torrt, men håll koll på bulberna så att dom inte skrumpnar ihop för mycket, i så fall kan du ge en liten skvätt vatten. Jag har mina helt torra mellan slutet av oktober och en bit in i mars, d.v.s. tills de börjar en ordentlig tillväxt. Blanda inte ihop blomskotten med tillväxten, för det kan vara ganska snarlikt. Det här är ju generella Cymbidiumråd, du får ju vara lite extra vaksam med din eftersom den tydligen har hamnat fel i årsrytmen.

4/10 -11

Tusen tack!!

5/10 -11

Jeg har 2 planter som er kaldtvoksende, en cymbidium tigrinum og en dendrobium finesterrae. Men jeg har ingen kjeller eller annet sted å oppbevare de kaldt for vinteren. Kaldest de kan stå er rundt +12. Ute blir det for kaldt. Kan det være et problem for blomstringen? Og så lurte jeg på hva dere bruker som tett kompost til cymbidium. C.tigrinum vannlighvis vokser på steiner og i jord. Men hva slags jord? Takk!

Ge ditt svar
Cattleya intermedia var. coerulea. Från Li Juang.
Zygopetalum Blue Angel. Från Li Juang.

Var invigning på blomsterlandet i örebro igår torsdag, och länge har jag längtat pådetta. vart en toppendag och man tankade massor med energi.

Fanns fler arter + med bra kvalitet än jag trodde., vilket var riktigt kul. Fanns massor med hybrider, men kräsen som jag är så är man tvungen att finna det där ensamna exet mitt i all jungel.
Vart mkt mkt nöjd över köpen, och målplantorna fann jag plus massa bonus

Köpte....

  • Dendrobium antennatum (har 2 stänglar och är mkt vacker. Har lite söt doft)
  • Cattleya intermedia var. coerulea (mediumstor med 2st blommor. En cremefärgad prinsessa. Doftar lite likt honung)
  • Zygopetalum Blue Angel (blommar på 3st stänglar fr samma bulb, älskar Pajaser. Doftar ej)
  • Cymbidium ? (är ev en Cym. var överblommad, men om ngn kan tala om vad det rör sig om för familj etc, är det bara att hojta till)
  • Flaskbarn. 6st Dendrobium sulawesii (får underbart röda/rosa blommor, blir kul att odla så unga)
  • Massdevallia "Bella Vallia" (underbart orange blomma, är första Massdevallior, kände ingen doft)
  • Massdevallia "Aquarius" (vackert vit/gul-orange, kände ingen doft)
  • Ascocentrum ampullaceum "Thai Raspberry" (underbart röd liten vanda och ända exet och den var min, doftar mkt lite)

Vart många kassar hem och mäkta nöjd nu återstår omplanteringar och placering.

Några frågor som ngn här kanske kan svara på...
-Dessa Massdevallia-hybrider, behöver dem odlas i skåp och har dem andra viktiga behov?

-Är nyfiken om det är en cymbidie som är barkmontera, vad det kan röra sig om för art/hybrid är säkert mkt svår?

Under dagen fick jag hem en Aerangis biloba, vilket är första Aerangisen. Blir spännande att odla dessa å spec att få se blomstängeln live
Hadde en korgliknande ampel i metal men som var rätt gles i konstrukturen. Byggde som ett stabilt bo med kokosfiber, fyllde boet med vitmossa och barkblandning och Aerangisen fick en annan typ av boning med lite mer naturlig toutch. Vart rätt bra

Nyckelord: Cymbidium, Massdevallia "Bella Vallia", Dendrobium antennatum, Aerangis biloba, Masdevallia "Aquarius", Ascocentrum ampullaceum "Thai Raspberry", Cattleya intermedia var. coerulea, Dendrobium sulawesii, Zygopetalum Blue Angel

15/4 -11

Din nya "Cymbidium" är troligtvis en Oncidium.

15/4 -11

ja den som visste...
en orkidekunnig gissade Cymbidium...och visst såg jag liknande storlek på cymbidium, men vad vet jag. Anledningen till gissningen -Cymbidium, var de torkade stänglarna och blomskidorna som nu är bortklippta.
Annars får man nog vänta tills den blommar igen omtålamodet är med på det.

15/4 -11

Li om du kollar länken så ser du att ... det är ingen Cymbidium. Bulberna ser inte alls ut så. Kanske en felsägning...eller felhörning

http://www.google.se/images?hl=sv&q=...

16/4 -11

var inte jag som trodde det, har inte svårt att förstå vad du menar heller....jag säger varken bu el bä på den fronten då jag inte är så kunnig.
vore för skötsellns skull bra att veta mer...

16/4 -11

Det ska bli spännande att se vad du hittar på med allt detta ...

16/4 -11

Håller med Blomtjuven, ingen Cymbidium.

16/4 -11

Här handlas det, lycka till med de nya "barnen"

16/4 -11

tack tack
får väl se vad den där icke-cymbidien är för sort...vågar inte gissa.
Om det är som du säger Blomtjuven att det kan vara en Oncidium.
Finns det ngn onc-art el hybrid som har blomstänglar som har lätt böj nedåt, typ ca 12-15cm långa och med blommor på varsin sida (som på ordnad rad)?

Har bara 2 olika onc-hybrider som har blomstänglar som förgrenar sig. Så har inte så djup inblick på tex arter.
Ngr fler gissningar om vad det kan vara?

16/4 -11

Hmm är inte kunnig på Oncidiumliknande, men var den monterad vid köpet? Oncidium ornithorhynchum? Miltonidium?

16/4 -11

yes den var monterad och utan namnlapp.
och bulbfamiljer finns det ju gott om
ska googla å kolla....va nyfiken man blir fanns inga vissna blommor som kunde ge ledtråd heller.
plantan är vuxen och har massor med skott och har smala spagettirötter.

16/4 -11

Det finns massor med olika orkidéer som tillhör odontoglossumgruppen, bulberna och bladen är så lik varandra. Dit hör tex Odontioda, Odontocidium, Wilsonara, Vuylstekeara, Burrageara m.m.

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Cymbidium

Prata om bilden

6/2 -11

Bild

 

Nyckelord: Cymbidium

Prata om bilden

Fick i förrgår en stoooor cymbidium (såg jag att det var). Har aldrig haft en sådan innan och känner mig allmänt "kass" på blommor. Har inte riktigt haft intresse/tid.
Vad jag så långt förstått så vill dessa stå kallt??
Fungerar det att ha dem inne alls?? Känns märkligt att de isof säljs som "inne" blomma??
Några råd och tips till en "gröning" vad det gäller denna vackra blomma....vill ju att den ska överleva min "vård"

Nyckelord: Cymbidium

10/12 -10

De trivs bra inomhus ,det svåra är att få dem i blom.
Om du har möjlighet att ha den ute på sommaren och vänta så länge du vågar utan att riskera frost ,
så borde det inte vara omöjligt att få den i blom.
De vill ha ganska mycket vatten på sommaren.

10/12 -10

Hej

Lite råd hittar du här

10/12 -10

Min gamla Cymbidium blommar just nu med tre blommor. Den får flytta ut på altanen så fort det inte längre blir kallare än 10-15 plusgrader. Därefter flyttar den in i växthuset, där den står kvar tills det blir neråt 5 grader. då flyttar den tillbaka till altanen, tills det börjar bli neråt 5 grader där också. Vid det laget har den ofta en stängel med knoppar på gång. Knepet är nu att flytta in den i värmen utan att knopparna ramlar av. Helst ska den stå i 10-15 grader tills blommorna slagit ut, då den kan stå i inomhusvärmen utan problem. I år hade jag att välja på att låta knopparna frysa eller svettas ihjäl... Det blev minusgrader på altanen långt innan knopparna var färdiga, men jag tvingades ta in den och då föll drygt hälften av knopparna. Bara de tre som nu slagit ut överlevde...
Om du vill kan den klara sig inomhus utan allt det här besväret, men då blommar den aldrig om...

10/12 -10

Tack för svar!!

Hur länge blommar de om man har dem som "inne blomma"?
För mig då som är "grön" vad det gäller orkidéer låter det som en lite "krångligare" variant?
Men jag håller tummarna för att den ska klara sig

11/12 -10

Har blommorna börjat slå ut, så håller de flesta länge i rumstemperatur.Sen kan det variera mellan olika plantor. Jag har haft en Cymbidium, som stod i ett par månader och en annan, som bara höll några veckor.
Problemet är att få dem att blomma om, det går bara inte om de står inne hela tiden.

Ge ditt svar

Hej.
Jag har enCymbidium som jag köpte i Varberg
för omkring 20 år sedan,när det var Orchideutstälning.
Den blommade bara när jag köpte den.
Den står i växthus,med skuggväv och får vatten och
näring,och växer bra.
Jag vet bara att det är en Cymbidium.
Tacksam för svar.
Bengt Krook

Nyckelord: ljus, näring, Cymbidium

20/10 -10

Får den en svalare viloperiod?

20/10 -10

20/10 -10

Hej Tommy.
Tack för en bra brukanvisning,men jag vet bara att det är en Cymbidium,och jag vill vet mer om den.
Det var därför jag sände med en bild på den,men det går kanske inte för de är så lika i bladen.
Men den var vacker annas hade jag inte köpt den,den var inte bilig.
Hälsningar
Bengt i Särö

21/10 -10

Hej Bengt

Var sände du bilden?

Ge ditt svar

Jag är nybörjare på det här med orkidéer men har ikväll lärt mig att man bland annat ska kunna hänga ut Cymbidium i träden. Men då dök ju så klart fråga upp i mitt huvud..hur hänger ni upp de i träden? Det kanske är en dum fråga..

Hur gör ni?

Nyckelord: Träd, ohyra, Utomhus, Cymbidium

Om du ska ha dom i träden är nog en ampel det bästa. Ställ krukan i ampeln och häng upp i träden.

19/5 -10

Under träd är bra för då får de lagom med ljus. Stora plantor kan vara svårt att hänga upp, ampel kan vara bra. Jag binder ofta korgar direkt på stam och i grenklykor, där sätter jag mina orkidékrukor.

19/5 -10

vet inte hur ni andra har det, men jag måste hänga mina krukor fritt, sitter de för tätt till stammar eller bladverk så dröjer det inte länge förrän det kryllar av gråsuggor i komposten - och de bara älskar de gröna spetsarna på orkideerötter och givetvis nya skott! Jag hänger ut allt ör orkideerna trivs så mycket bättre utomhus över sommaren, men jag får vakta dem .... tänkte börja i år med att sätta limringar på trädstammarna eller grenar som jag har hängt orkideer i/på. Får se om det går bättre?

19/5 -10

Då jag var attans snabb att hugga ner alla träd på tomten då vi flyttade hit har jag inga träd alls att hänga mina i... Jag löste problemet med en torkvinda från ÖB, inte alls dyr, sen lägger jag en skuggväv över vindan och sätter fast denna med en miljard klädnypor. Orkidéerna får då en skuggig och "djurfri" miljö men den är sjutton inte snygg och fungerar även som fågelskrämma...

19/5 -10

Mina får stanna inomhus. Vill inte ha gråsuggor boende i mina orkisar....

19/5 -10

Har inte sett någon gråsugga, däremot en del harkrankslarver. Harkrankar kommer ju flygande. Ibland någon fjärilslarv som gärna knaprar på bladen. Värst är dock en del fåglar som plockar ur vitmossan gång på gång. Om jag har dem på marken kommer stenkrypare(tusenfotingar) och i värsta fall sniglar. Trots objudna gäster överväger fördelarna med att ha plantorna ute. Sätt bara inte ut dem om det är kallare än +10°. De behöver ju växa också och då måste det vara tillräckligt varmt. På hösten kan man tillåta lite svalare då det närmar sig vinterperiod med vila.

19/5 -10

Jag har ingen trädgård alls men min balkong fungerar jättebra den med. Jag har fått ett nytt specialdesignat bord som karl´n har snickrat ihop som är fylld med plantor nu (2.3 m långt och 30cm brett). Igår vid 21 så var det fortfarande 20grader varmt så jag hoppas nu att det ska vara lagon temp för alla plantor. Det blev väldigt tomt i fönstren nu med bara några phalar och paphar kvar .

20/5 -10

Gråsuggor såg jag inte till i mina plantor jag hade ute förra året, däremot tusenfotingar, rödaktiga smala. De verkade dock itne ha gjort någon skada på varken rötter eller blad skönt nog

Ge ditt svar