Skriv början av artikeln om bygga

Nyckelord: bygga

Inlägg med bygga som nyckelord.

4/8 -07

Hjälp mig!

Jag ska bygga ett inomhusväxthus till mina orkisar och nu behöver jag er hjälp.

Hur ska jag göra? Jag har några tankar och undrar vad ni tror om dem.

Jag hade tänkt klä in min hylla i tjock byggplast (typ 4 mil tjock) och ha öppet upptill vid lampan och kanske även på mitten vid andra lampan. Andra hyllan uppifrån ska jag ta bort och understa lampan. Då får jag två hyllor en för minisar och en för långa. Jag har lysrörsramper med två lysrör i varje.


Länk

Jag köpte idag lysrör som är av dagsljustyp, d.v.s. 6500 Kelvin, 3050 Lumen, 40 Watt. Tror dessa kommer bli bra. Det är T12 r.

Jag tänkte klä in sidorna och baksidan helt och på framsidan ha som en flik som bara sitter fast i överkant och hänger löst på alla andra sidor. Typ som en dörr.

Jag kommer nog behöva fläktar, vilken typ ska jag då leta efter? Hur kopplar man in dem så det inte blir farligt?

Jag har lysrören på 12 timmar med hjälp av timer så det känns som om det funkar i dagsläget.

Tacksam för all hjälp jag kan få.

Nyckelord: bygga, ljus, växthus, odlingsskåp

4/8 -07

Ja Mia, det låter som ett helt perfekt torkskåp det! Jag tycker istället att du ska göra två delar av detta dvs. så att armaturerna ligger utanpå "växthusen". Du får göra några små hål i överkanten men annars ska det vara plast runt om. Värmen från armaturerna gör annars att fuktigheten går rätt upp och fläktarna hjälper till att torka ut. tänk dig ett riktigt växthus men med lampor utanpå.

5/8 -07

Jaha, det var ju inte så bra att det bara blir torrt. Tänkte ju att det skulle bli fuktigare om jag hade plast om. Jag har i alla fall redan gjort som jag skrev fast utan fläktar och det är plast hela vägen upp, från botten och upp. Jag har ett lager med grus i botten och där har jag fyllt på med vatten. Tycker det borde bli lite fuktigare nu i alla fall mot vad det var tidigare. Jag kanske inte behöver några fläktar eftersom "dörren" inte precis är tät och att det är öppet högst upp.


Här är i alla fall en bild på hur det blev. Jag blev nöjd med resultatet.

Fler bilder finns här

5/8 -07

Snyggt jobbat Mia. Men fläktar behöver du nog ändå annars finns det nog risk för att luften blir för stillastående.

Du kan använda 6-12 V fläktar. Jag har använt både datafläktar och resefläktar som jag matat med ström från
från spänningsregulatorer jag köpte från Claes Ohlson.

Hej Mia!

Jäsingen vad snyggt det blev. Fantastiskt bra jobbat!

6/8 -07

Tack! Jag vet inte om fläktarna behövs, för det torkar ändå upp rätt fort. Sprayade imorse och nu är det helt torrt. Jag tar bort "dörren på nätterna tänkte jag. Så får skåpet chans att andas. Just nu hade jag 53 % fuktighet däri innan jag tog bort dörren. Efter sprayning och fastsättande av dörren i morse var nivån på 76 %. Det är bra tycker jag. Ska inspektera vad som händer under dagen lite närmare imorgon.

Får se hur jag gör med fläktar. Har inte behövt det tidigare och då har jag sprayat varje morgon och det är torrt vid lunch ungefär. Men det blir ju skillnad nu med plasten runt. Jag lovar att uppdatera om något nytt händer.

Någon som har något att säga om ljuset? Sitter det för nära och blir för starkt på övre hyllan? Ska jag minska tiden till 10 timmar elller t.o.m. till bara 8 timmar kanske?

6/8 -07

Mia, det spelar ingen roll hur sabbt det torkar upp. Luftväxling är nåt som orkideer uppskattar.
Det bidrar till hälsa och mindre risk för sjukdomar som svamp mm.
Hur nära lysrören plantorna bör stå beror på vilka orkideer det är. De som vill ha mycket ljus kan
ha bladen ca 10 cm under ljusrören. De som inte vill ha så mycket ljus bör inte stå så nära.
Ljuset kan du ha på ca 12 timmar.

Du får ju också en del värme från ljusrören som är bra att fläkta bort. Tiigare i mitt förra hus hade jag hyllor med ljusrör och små datafläktar på varje plan. Då hade jag också en luftfuktare på samma sida som fläktarna så att de fläktade in fuktig luft.

6/8 -07

Aha, ja det låter ju bra. Då får jag skaffa fläktar då. Tror du att det räcker med en fläkt för varje våning? Eller ska jag ha en fläkt på ena sidan och en på andra? Längden på hyllan är 130 cm.

Jag kolland i morse och utan dörr kom luftfuktigheten ned som lägst till 51% tidigare (utan plasten) har den varit nere på 23%. Nu var den redan uppe i 78 % efter en grundlig sprayning och fastsättande av "dörren".
Jag kanske inte ska ta bort dörren på natten. Nu så har jag en dags temp på ca 29 C och en natt temp på ca 21 C, Det kommer nog att ändras lite på vintern, men det är väl bra att ha det så på sommaren.

6/8 -07

Mia 1 fläkt per plan funkar bra. Då kan du låta dörren vara kvar under natten. 21 till 29 funkar fint för varmväxare och många andra som har varma sommrar. För kallväxare är det dock för varmt.

Orkar knappt skriva för jag har slitit från gryning till nyss med uterummet.

6/8 -07

Tack för att du orkade skriva. Hoppas allt går bra med uterummet och att det snart blir klart. Jag har mest varmväxande och intermediära, så det trivs bra i värmen. Skulle ju gärna vilja skaffa mig några fina Masdevallior, men vet ju inte var jag ska ha de kallväxande någonstans. Det får bli ett senare projekt.

Ska ge mig ut på jakt efter datafläktar imorgon.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.