Skriv början av artikeln om blomstrejk

Nyckelord: blomstrejk

Inlägg med blomstrejk som nyckelord.

Min Snödrottning blommar inte och en viss fläckighet på bladen bekymmrar mig.
Jag köpte plantan i Tyskland i feb 2003, den blommade då med 2 stänglar. Efter blomning omplanterades den och blommade inte 2004, vilket är vanligt för arten. Efter en sommar på balkongen i ett miniväxthus och hösten i ett svalt källarfönster blommade den nu ganska stora plantan (ca 5 nya kraftiga bulber) med en enda stängel. Samma procedur upprepades 2005 och källarfönstertemperaturen varierade mellan 15 och 7 C och sparsam vattning. Blomningen uteblev, medan en Dendrobium thyrsiflorum som stod bredvid blommade fantastiskt.
Har någon något att tillägga?
Bör även nämna att bladen har en del fläckar. Det som talar mot att det är virus är att de uppträder oregelbundet, oftast inte i genomsikt i bladen, inget gult runt det svarta, nya blad är i stort fläckfria. De mest angripna bladen har antingen varit utsatta för mest ljus (odlar den ganska ljust). Några fläckar uppkom säkert när blad låg mot glaset och temperaturen vid ett tillfälle kröp ner till 4 C nära glaset .
Mer info: min klon har kort avstånd mellan bulberna och jag odlar den i Seramis en typ av tegelkross. Jag har nu planterat virustestplantorna Chenopodium quinoa och Nicotiana tabacum för att kunna testa Snödrottningen för diverse virus.
Det var mycket på en gång men jag tar gärna del om råd, kunskaper och erfarenheter vad det gäller blomstrejkande C. cristata och eller med något fläckiga blad.
mvh
Mikael Gustafsson

Nyckelord: Coelogyne cristata, virus, blomstrejk

18/8 -06

Kan man testa virus med Tobak och Quinoa plantor? Hur? Berätta!

Coelogyne cristata har sitt habitat i Nepal, norra Indien mot Himalaya. Under november månad faller inte en droppe regn, inte ens statistiskt! Håll Coelogyne cristata snustorr under samma tid eller tima tiden något för lämplig blom.

18/8 -06

Tobaksvirus????????????

Ikke godt å si hva det kan være men at det er et must å holde den tørr i november mnd. for at den skal blomstre vet jeg ikke?
Min cristata står i Greenmix og er da våt hele året og kommer med blomster alikevel. Du kan jo selvfølgelig prøve.

Jeg ble også intr. i det du sa om "virustest plantene", please utdyp dette?

19/8 -06

Min cristata ser ut at trivas, bildar nya bulber mm.
Den omplanterades i våras så jag får nog vänta något år på blommor (om det ens kommer då)

Följande "Culture Sheet" kan jag rekommendera för cristatan och andra kall växande Coelogyne.

http://www.orchidculture.com/COD/FREE/Co...

19/8 -06

Mina två har jag odlat i S/H leca och de har aldrig varit helt torra, men har blommat mycket bra ändå. Jag tror det är sommaren ute länge tills det blir riktigt kallt som initierar blomningen.

19/8 -06

Mikael, jag blev oxå nyfiken på virustestningen!
Atlas: vilken jättebra sida, tack för det tipset!


Samme her, tuuuusen takk for cultur siden.
Der fant jeg faktisk en god del som jeg har søkt etter lenge. Hvor lenge bruker dere å la cristataene stå ute?

19/8 -06

Tack för alla era svar och tipps, jag skall nog hålla min planta snustorr i vinter eftersom det Seramis material den är planterad i håller mycket vatten (men är ändå luftigt).

Jo angående virus, så kan man inympa växtsaft från en misstänkt smittad orkide på en testplanta, är orkiden smittad så blir även testplantan det och uppvisar specifika symptom. Olika virus kräver olika testplantor, mer info finner ni på webben. Exempel en hemsida Plantvirus online eller Brisbane orchid society.
Med Tobak (Nicoteana tabacum) Mjölmolla (Chenopodium quinoa) Spikklubba (Datura stramonium) testar ni de vanligaste virusen. Mjölmollans frön är lätta att då tag på, eftersom man äter dom och de säljs som Quinoa (Se artikel från fredagens METRO riks sid 3). Vissa virus syptom är så tydliga och specifika så att test är onödigt, andra är diffusa och då är test nödvändigt.
Viktigast är dock god planthygien som att flamma redskap, inte använda begagnade blompinnar. Själv doppar jag aldrig två plantor i samma vatten utan spolar igenom dem var för sig.

Många tack
Mikael Gustafsson

22/8 -06

Hej Mikael,
Jag undrar bara var fått du tag på seramis? Jag har letat överallt men misslyckades, den sägs nämligen vara bra för plantering av små lytofit laelior.
Svetlana

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.