Råd / Förökning / · Vegetativ förökning /

Skriv början av artikeln om bakbulber

Nyckelord: bakbulber

Inlägg med bakbulber som nyckelord.

Jag undrar, om man delar en Cattleya, och den ser ut att bara ha ett tillväxtställe, d v s den har alla gamla avblommade bulber längst bak och de nyaste längs fram, om man delar den så att de äldre bulberna hamnar i en kruka, och de yngsta i en annan, kommer de äldsta "backbulberna" att producera nya skott sedan, som såsmåningom blommar?

Nyckelord: delning, Cattleya, bakbulber

Beroende på hur "starka" bulberna är, så ja, med största sannolikhet.

Hej Monica
Tänk på att inte dela Cattleyan i för många små bitar. Det brukar rekomenderas att varja del skall ha 3-5 bulber beroende på hur kraftiga dom är.
/Magnus

19/2 -07

Hej,
Säkraste sättet är att göra ett V-format snitt till 2/3 delar i rhizomen med minst 2-3 bulber på var sida. Finns det friska "ögon" (gröna) på bakbulberna kommer någon av dessa att bryta. När det nya brytet vuxit till sig och etablerat rötter i krukan kan man plantera om och dela plantan där man gjorde snittet. Men egentligen är det trist att dela plantor (om man inte tröttnat på den för det blir aldrig nåt av dem.
Varför inte använda metoden till att skapa en stor planta som blommar på många bulber samtidigt, särskilt om det är en Cat som bara går på ett led.
Hälsn P-G

19/2 -07

Jag håller med P-G. Dela inte för mycket ni får flera svaga plantor i stället för en stor med massor med blommor på. Jag delade hej vilt i början - ville ju ha många plantor. Men det som hände var att jag fick vänta många år på blomning. Du har ju oftast orkidéerna för blommornas skull - eller hur;-)

20/2 -07

Tack för era svar, men jag inser att jag, om jag såsmåningom längre fram bestämmer mig för att dela plantan, så måste jag be någon kunnig att visa mig hur jag ska dela rhizomen så som PG beskriver det. Jag är verkligen novis, den enda Cattleyan jag sett live är min egen. Jag är tveksam till att dela den, egentligen är det bara den framtida bristen på en tillräckligt stor kruka som skulle få mig att dela den. Den har 18 bulber, men två av dom (de äldsta?) är bladlösa.

Strunta i kruka, såna stora saker ska odlas i skål eller på fat.
Det finns skitstora både skålar och fat i diverse blomsterlandlar, det är bara att borra upp några hål här och var.
Känner du för att lägga en slant på det hela rekommenderas bonsai-krukor, som är låga och breda. Dessa behöver också några extra hål.

20/2 -07

Tusen tack för förslaget, Troll! Skål eller fat är bra mycket vackrare än den enorma, och trista plastkruka jag för närvarande har. Ska kolla in sortimentet av Bonsaikrukor!

20/2 -07

Hur är det att borra hål i en lerskål? Går den inte sönder?

Använd en betongborr och var mycket försiktig. Och använd INTE slagborr.
Och träna på vanliga blomkrukor först!

21/2 -07

Det ska bli!! Tackar

Jag ahr hittills bara borrat i terracottakrukor, med gott resultat. Ska testa på en billig gammal skräpkruka i veckan kanske...

Monica:
Alla orkideer gör sig bättre i saker som är bredare än dom är höga, det är nåt visst med proportionerna.

21/2 -07

Javisst Troll, jag kan definitivt se att det finns en klar tanke bakom vilken kruka t e x en bonsai är placerad i, det har väl med de där gyllene proportionerna att göra, troligen kan den som har "rätta ögat" också välja formen på fatet (ovalt eller kantig) efter strukturen på plantan.
Jag kommer inte att borra hål i ett dyrt fat utan att vara säker på vad jag gör. Det finns förresten keramiker som man kan beställa fat ifrån, kanske med de extra hålen med från början...

22/2 -07

Kan vara värt att ev. använda en kakelborr om man ha en glaserad kruka. De går lättare att borra i en glatt hård yta med en sån borr.

Kakelborr ska man alltid ha när man borrar i krukor... annars tar det tusen år, och resulterar alltför ofta i spräckt material.
Vet dock inte hur kakelborr beter sig i grövre porslin och annan keramik.

Ge ditt svar