Skriv början av artikeln om arrangemang

Nyckelord: arrangemang

Inlägg med arrangemang som nyckelord.

Idag har jag tagit in en liten del av naturen och planterat dit en Masdevallia coriacea, vi får hoppas att den snart känner sig hemmastad...

Nyckelord: arrangemang, Masdevallia coriacea

28/10 -09

SNYGGT! Gillar det starkt!

28/10 -09

Ja det ser ju riktigt häftigt ut iallafall!

Ge din åsikt

Hittade ett jätte snyggt orkidéarrangemang. Dock inte speciellt praktiskt med tanke på vattning, och att det tar ganska mycket utrymme. Fick inte bilden hit satt, men gå och kolla till:
http://matochfritid.yle.fi/tradgardartik...

Nyckelord: arrangemang

17/5 -07

Kiva lösning. Bevattningen kan skötas med spruta. Vi har en Bulbophyllum som vi har monterat på en liten klabb, Arno Kasvi visade hur man gör. Ännu har den inte avlidit.
fsund

Vackert!
Tack før tips på en fin sida, skal lægga den i mina favoriter.

Hei fsund!
Kul med fler medlemmar från Finland, har inte "sett" dig hær førr. Mamma bor delvis i Nagu. (Risis)
Vattningssystemet som du beskriver på din presentation låter bra.
H. Helena W.

Ge din åsikt

Jag vill bygga ett snyggt arrangemang att ha i sovrummet. Då jag vill ha blomning nästan jämt har jag tänkt mig ett antal orkideer i samma arrangemang.
Rummet har teakgolv, vita väggar samt en grön fondvägg.

Min tanke är att bygga en låda (50*25 samt 5 cm hög) i lackad teak istället för en vanlig kruka.

Denna skall innehålla en 4-6 orkideer samt någon snygg kompost helst täckt av pinjetäckbark.
Den kommer bara ha sol från ett nordligt fönster, men detta fönster är relativt stort.

Hur bygger jag den bästa möjliga lådan (kanske ett galler i botten med vatten under?)
Vilka orkideer kan jag ha där
Ge mig en massa tips tack

Nyckelord: odlingssätt, lättskött, arrangemang

23/11 -05

Lite mer infor förresten, detta kommer bli min julklapp till min fru så det är bra om de varianter av orkideer ni rekomenderar finns i närheten av Göteborg.
Jag är inte så nogrann av mig så det vore verkligt bra om man inte behöver spraya dem varje dag elelr liknande.

24/11 -05

Har försökt hitta mer information här på siten och kommit fram till att detta kan fungara
Jag bygger lådan som jag sa innan
Sätter nätet i botten och fyller på med leka på istället och gör en semihydrolösning.

Det verkar som om brudorkideer är de lättaste att sköta så det får väl bli sådana?

Kom gärna med kommentarer ännu hellre kritik

24/11 -05

Intressant projekt! Och kul julklapp!

Vad ghäller ljuset kommer du troligen, låter det som, behöva extrabelysning. Har du passat på att läsa Magnus artikel om ljus än? Sorter som kräver lite ljus är ex. Ludisia. Vissa Paphiopedilum klarar sig också bra. Phalaenopsis kan klara sig bra, men behöver nog extrabelysningen.

Vad gäller konstruktionen är det ett par klassiska problem med samplantering. Typ ohyra.

Semihydro är en form av odling där man anpassar plantan till sin omgivning -- plantan som varit i kompost måste alltså placeras helt ovan vatten och sedan själv få hitta ner i vattnet. Under perioden då plantan etablerar sig blir det därmed en strikt vattningsregim -- plantan måste genomvattnas var eller var annan dag och vatten sedan tappas av när rötterna är heltorra. Konstruktionen måste alltså tillåta att vatten står långt upp på kanten och sedan enkelt kunna tappas av till normalnivå igen. Sprayning bvehövs nog inte -- avdunstningen från den öppna konstruktion du föreslår kommer vara helt enormt stor iaf. Klimatet i en hög vas är ju ganska annorlunda från en vid behållare.

Mina farhågor är att 5 cm höjd kan vara för lite. Samt att plantornas skötsel troligen kommer gå från intensiv till mindre intensiv varefter plantorna etablerar sig.

Och nu måste jag sova
/ Björn

Jag vågar inte ge dig råd eftersom jag inte är ny här och inte så erfaren, men ville bara säga att det verkar som ett helt fantastiskt fin idé att bygga ett sånt här orkidéarrangemang i sovrummet. Blir säkert jättevackert!

24/11 -05

Jag har funderat lite till på detta projekt. Jag tycker fortfarande att det är en spännande idé!

Hur jag skulle genomföra projektet är dock lite annorlunda än din plan ovan. Jag skulle bygga lådan så stor som du skriver, men runt 20 cm hög. Ev. sluttande kant så framkanten bara är 10 cm hög.

Sedan skulle jag skapa ett tomt utrymme underst i lådan, cirka 3-5 cm högt. Jag skulle tillse att utrymmet kan tömmas på vatten nästan helt. Ovanpå utrymmes en genomtränglig yta, typ ett fint nät så vatten kan rinna genom och vattenånga komma upp men barkbitar etc ej komma ner. Sedan skulle jag bygga ett rutmönster av ribbor över hela lådan. I var ruta skulle jag placera en orkide eller annan plant (ormbunke etc) elelr eventeullt lämna vissa rutor tomma för atrt få mer luft. Stora plantor i stora krukor placeras såklart längst bak, mindre plantor i minikrukor allra läångst fram. Mellan krukorna skulle jag fylla upp med leca och överst grov, oförmultnad bark för att få det vackert.

Fördelarna är att plantan finns i en kruka så den kan enkelt tas bort om den dör eller behöver specialtillsyn. Sjukdomar har också mindre chans att spridas. Dessutom kan olika komposter användas till olika plantor.

Så skulle jag göra

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.