Skriv början av artikeln om lättskött

Nyckelord: lättskött

Inlägg med lättskött som nyckelord.

Hej på er alla! Helt ny här så jag kanske skriver fel på lite grejer och på fel plats, men jag hoppas att ni ger mig en chans
Jag har ganska nyligen fått upp intresset för orkidéer men är helt fast(har just exakt nu lite bad på gång) . Hur som helst, jag har 26 brudorkidéer , och sedan bara ett litet tag tillbaka några andra plantor bland annat en Dendrobium. Men nu till min fråga; jag vill gärna skaffa mig lite fler orkidéer och gärna lite spännande vackra sorter. Dock inte allt för svårskött eftersom jag är lite av en nybörjare. Har ni några tips? Och vart kan jag få tag i plantor? Jag bor i Göteborg
Mvh Anna

Nyckelord: Lättskött, Nybörjare, Arter

28/10 -14

Lassse här på OP har en del plantor till salu. Och kanske det finns några här till höger under Köp & Sälj.

28/10 -14

Är också ny på Orkidéprat. Phalenopsis är en bra början, men sedan längtar man ju efter något mer. Dendrobium är en bra fortsättning tycker jag. Har seglat runt på Orkidéprat ett par veckor och är 'såld'. Här lär man sig massor och kan ställa 'dumma' frågor och få vänliga svar. Välkommen i gänget.

28/10 -14

Här på Op kommer med jämna mellanrum sambestälningar och sedan är det ofta auktioner där man ofta får plantor till rimliga priser. Googla även på OrkideImperiet och orchidehuset, bara ett par exempel. Välkommen och ha riktigt kul här på OP

Säger också välkommen till OP. Jag tycker du har börjat bra och trivs du med Dendrobium, så är det ett jättestort härligt släkte, som du kan fortsätta botanisera bland. Jag tycker du ska gå till biblioteket och låna några orkidéeböcker och då kan du nog lättare komma på hur du vill gå vidare beroende på ljusförutsättningar m m, som du kan erbjuda hemma hos dig. Mao så är det lite svårt att ge konkreta tips. Sen finns det mycket att läsa här på OP under "Odling m m" i den övre listen.

28/10 -14

Rekommenderar Orchidehuset har många olika sorter för nybörjaren och till proffsen och så bor en som heter Marita Åkesson i Göteborg också många olika sorter sök på Åkesson orkidéer.

28/10 -14

Hej AnnaCEC jag skaffar det mesta från Marita Åkessons näthandel. Bra urval och fina plantor som hon hämtar hem själv från odlare i Frankrike.
Du vet väl att det finns en lokalavdelning av Svenska Orkidésällskapet här i Gbg. Det kan vara värt att googla på Lycka till och välkommen i gänget!

29/10 -14

Välkommen!! Det är ju väldigt bra att läsa och fråga sig fram, fast sedan tror jag på att försöka sig fram oxå. Jag har ett antal "svåra" orkisar som snällt blommar och ett antal "lätta" som antingen blomvägrar eller tvärdör hos mig. Skojig resa är det iaf!

AnnaCEC, jag måste rekommendera den här Dendrobiumhybriden, Nora Tokunaga x aberrans. Det står Nora Tokunga... i länken, men den heter Nora Tokunaga....
Jag köpte en planta av Peter på Orchidéhuset i januari och imorse såg jag två nya stänglar i den, så nu blir det tredje gången i år som den kommer att blomma. Mao väldigt blomvillig, lagom nätt planta och söta vita blommor.
http://www.orchidehuset.se/index.php/ork...

29/10 -14

Ni är så snälla allihopa , trevlig stämning här!
Sitter och spanar runt på alla dessa ställen och det är svårt, vill ju beställa allt
Har ni några tips på rak arm om plantor som är fräcka färger osv ?

29/10 -14

Kan ju tillägga i det där med färgerna. Jag har tagit över 18 brudorkideer från min mor där alla är vita eller ljusrosa. Därför hade det varit lite kul med något annat

29/10 -14

Jag skulle satsa på Orchidehuset eller Marita Åkesson, både väldigt bra på att skicka fina plantor och ge tips på skötselvård för plantorna. Såg att Orchidehuset hade en massa roligt färgade Phal t ex Välkommen till OP förresten, det är som en drog

Ge ditt svar

Jag vill bygga ett snyggt arrangemang att ha i sovrummet. Då jag vill ha blomning nästan jämt har jag tänkt mig ett antal orkideer i samma arrangemang.
Rummet har teakgolv, vita väggar samt en grön fondvägg.

Min tanke är att bygga en låda (50*25 samt 5 cm hög) i lackad teak istället för en vanlig kruka.

Denna skall innehålla en 4-6 orkideer samt någon snygg kompost helst täckt av pinjetäckbark.
Den kommer bara ha sol från ett nordligt fönster, men detta fönster är relativt stort.

Hur bygger jag den bästa möjliga lådan (kanske ett galler i botten med vatten under?)
Vilka orkideer kan jag ha där
Ge mig en massa tips tack

Nyckelord: lättskött, odlingssätt, arrangemang

23/11 -05

Lite mer infor förresten, detta kommer bli min julklapp till min fru så det är bra om de varianter av orkideer ni rekomenderar finns i närheten av Göteborg.
Jag är inte så nogrann av mig så det vore verkligt bra om man inte behöver spraya dem varje dag elelr liknande.

24/11 -05

Har försökt hitta mer information här på siten och kommit fram till att detta kan fungara
Jag bygger lådan som jag sa innan
Sätter nätet i botten och fyller på med leka på istället och gör en semihydrolösning.

Det verkar som om brudorkideer är de lättaste att sköta så det får väl bli sådana?

Kom gärna med kommentarer ännu hellre kritik

24/11 -05

Intressant projekt! Och kul julklapp!

Vad ghäller ljuset kommer du troligen, låter det som, behöva extrabelysning. Har du passat på att läsa Magnus artikel om ljus än? Sorter som kräver lite ljus är ex. Ludisia. Vissa Paphiopedilum klarar sig också bra. Phalaenopsis kan klara sig bra, men behöver nog extrabelysningen.

Vad gäller konstruktionen är det ett par klassiska problem med samplantering. Typ ohyra.

Semihydro är en form av odling där man anpassar plantan till sin omgivning -- plantan som varit i kompost måste alltså placeras helt ovan vatten och sedan själv få hitta ner i vattnet. Under perioden då plantan etablerar sig blir det därmed en strikt vattningsregim -- plantan måste genomvattnas var eller var annan dag och vatten sedan tappas av när rötterna är heltorra. Konstruktionen måste alltså tillåta att vatten står långt upp på kanten och sedan enkelt kunna tappas av till normalnivå igen. Sprayning bvehövs nog inte -- avdunstningen från den öppna konstruktion du föreslår kommer vara helt enormt stor iaf. Klimatet i en hög vas är ju ganska annorlunda från en vid behållare.

Mina farhågor är att 5 cm höjd kan vara för lite. Samt att plantornas skötsel troligen kommer gå från intensiv till mindre intensiv varefter plantorna etablerar sig.

Och nu måste jag sova
/ Björn

Jag vågar inte ge dig råd eftersom jag inte är ny här och inte så erfaren, men ville bara säga att det verkar som ett helt fantastiskt fin idé att bygga ett sånt här orkidéarrangemang i sovrummet. Blir säkert jättevackert!

24/11 -05

Jag har funderat lite till på detta projekt. Jag tycker fortfarande att det är en spännande idé!

Hur jag skulle genomföra projektet är dock lite annorlunda än din plan ovan. Jag skulle bygga lådan så stor som du skriver, men runt 20 cm hög. Ev. sluttande kant så framkanten bara är 10 cm hög.

Sedan skulle jag skapa ett tomt utrymme underst i lådan, cirka 3-5 cm högt. Jag skulle tillse att utrymmet kan tömmas på vatten nästan helt. Ovanpå utrymmes en genomtränglig yta, typ ett fint nät så vatten kan rinna genom och vattenånga komma upp men barkbitar etc ej komma ner. Sedan skulle jag bygga ett rutmönster av ribbor över hela lådan. I var ruta skulle jag placera en orkide eller annan plant (ormbunke etc) elelr eventeullt lämna vissa rutor tomma för atrt få mer luft. Stora plantor i stora krukor placeras såklart längst bak, mindre plantor i minikrukor allra läångst fram. Mellan krukorna skulle jag fylla upp med leca och överst grov, oförmultnad bark för att få det vackert.

Fördelarna är att plantan finns i en kruka så den kan enkelt tas bort om den dör eller behöver specialtillsyn. Sjukdomar har också mindre chans att spridas. Dessutom kan olika komposter användas till olika plantor.

Så skulle jag göra

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.