Skriv början av artikeln om allergi

Nyckelord: allergi

Inlägg med allergi som nyckelord.

Phalaenopsis equestris Apari. Från Cecilia K.

Det börjar bli en dålig följetong det här och just nu känner jag mig bra trött på allt. Min Phal. equestris Apari blommar nu för första gången, men tyvärr byttes glädjen snabbt ut mot allergisymtom. Frustrationen och känslan av tomhet bara stiger för varje gång detta händer. Jag försöker hålla mig "cool" och tänka lugnande och rationellt, men känslorna tar tyvärr över. Det känns rätt hopplöst just nu. Jag har inget annat val än att avvara Apari (och kanske några andra equestris oxå i förebyggande syfte) och den största frågan som ekar i mitt huvud är: "Ska detta någonsin ta slut...?"

Nyckelord: Phalaenopsis equestris Apari, Allergi

13/8 -12

Fy vad trist! Du har ju tålt equestris innan så jag förstår att detta är väldigt frustrerande. Verkar skilja mellan klonerna med för dig.

Du vet var jag bor och jag är en equestrisnörd om du behöver hjälp med flytten

13/8 -12

Här finns alltid plats för equestris

13/8 -12

Tack för er respons! Bibbi visade trots allt intresse först, så jag kollar med henne vad hon önskar köpa och hör v.b av mig till dig Blomtjuven. Hoppas det känns ok?

13/8 -12

Det blir bra det!

Ge din åsikt

Jaha, då var man här igen... Någon planta doftar - men vilken? Plantor bärs hit och dit. Isolera - känna efter. Bocka av, börja om.
Snart har jag förhoppningsvis svaret på vem som måste flytta. Alltid tråkigt, men tyvärr nödvändigt.
Situationen kan kortfattat och precist sammanfattas i: Allergi SUCKS!

Nyckelord: Allergi, Doft

25/7 -12

Det är så tråkigt med allergi Min make har astma men han tycks inte vara så allergisk mot mina plantor för jag har doftande orkidéer men han reagerar inte på dom. Däremot kunde jag inte ha en porslinsblomma, den doften var för stark och jag fick ge bort den växten.

26/7 -12

Om du har många plantor så blir det svårt att lokalisera "boven", dessutom kan det vara kombinationen mellan olika dofter som besvärar dig. Som du kanske vet så är kraftigt doftande orkidéer inget köpargument för mig.

26/7 -12

Jag stoppade näsan i de plantor som blommar igår vid olika tidpunkter, och på kvällen kände jag att min Phal. celebensis verkar utsöndra något som jag reagerar på. Den har ingen DOFT i den bemärkelsen, men något litet doftaktigt kan jag ändå känna. Efter att ha haft celebensis instängd i ett eget rum under natten och nu på förmiddagen är jag 99,9 % säker på att det är den som jag inte tål. Har även konstaterat att också Phal. fasciata (inte så oväntat) är med och framkallar mina starka allergireaktioner...

Ge din åsikt

jag pratade med en vän som sa att phal fungerar ur alergi synpunkt är det någon som vet hur det är med övriga arter? sen så han något om att det inte var bra med för många plantor på samma ställe?

Nyckelord: allergi

3/3 -08

Det jag vet är att blommor som inte doftar eller är ludna brukar funka bra för allergiker men allergi är oftast personlig så alla kan reagera olika. Min pappa var allergisk och kunde med phallar dock inte många då reagerade han på dessa. En större samling blommor kan ge en allergisk reaktion även om man tidigare inte reagerat på just denna sort. Varför vet jag inte men kan ha något att göra med något de utsöndrar och flera ger en större mängd av detta och blir då för mycket. Hoppas jag lyckats räta på lite frågetecken.

Är inte så bra på det där med allergier, men ett ämnen som utlöser allergier kallas allergener. Många allergener tillsammans kan utlösa en större reaktion, vilket skulle kunna innebära att om man normalt sett inte märker av att man är allergisk mot en blomma, så borde man ju kunna reagera om det är ex 10-15st på samma ställe. Precis som med pollen från träd osv.

5/3 -08

Tack florence77 det var det jag försökte förklara men hittade inte orden för det

Ge ditt svar

Den senaste tiden har mina ögon börjat klia och jag tycker det blir värre när jag kommer hem där mina blommande phalaenopsis står.
Vet någon om de kan orsaka allergiska reaktioner?
Tacksam för svar.

Nyckelord: allergi

3/3 -07

De borde inte orsaka några allergier, inte själva växten iaf, men det finns kanske något mögel någonstans eller något annat du kan reagera på? Börja med att plocka undan sådant du misstänker en sak i taget och se om du blir bättre. Vänta ett tag och utsätt dig sedan för det igen, reagerar du på samma sätt då så är du förmodligen allergisk mot just det. Det finns också jättebra receptfria medel på apoteket. Själv blir jag hjälpt av medel som innehåller cetirhizin och dem tar jag när jag känner symptom, eftersom jag inte riktigt vet exakt vad jag är allergisk mot. Dock inte orkidéer, Gott sei Dank!

3/3 -07

jag håller med plopp, har du djur? doftar orkiderna? tar du något läkemedel? se över orkiderna så att det inte fins något mögel på dem eller i rumet där dom står?

Kolla om du har kvalster i substratet. Kvalster kan ge dessa besvär. Har du kvalster har du dessutom ett substrat som behöver bytas.

Kvalster i substratet skall inte ha någon påverkan. Däremot skulle jag tagit bort den/dem med doft som är det troligaste allergenet vad gäller växterna. Vad är det som gör att du misstänker växterna? Det finns ju mer ämnen i en bostad att reagera på.

Jo men Liselott visst kan du få besvär av kvalstret. Jag hade massor när jag odlade flugor till mina grodor, och det kliade och sved. Ok nu var ju koncentrationerna väldigt mycket större...

Linda

Jag går bara på vad min sons allergi läkare sa. Han hänvisade till "sängkvalster" och "huskvalster" som de kvalster människan reagerade på. Bland annat tog han upp att fåglar har kvalster i fjäderdräkten men vi reagerar inte på dessa. Men nu vet jag inte ens riktigt vad du talar om, har aldrig odlat flugor (inte avsiktligt i alla fall) Men då min son precis nyligen fick sin kvalster diagnos så är jag mycket intresserad av ämnet. Off topic så har vi fått rådet att öka på ventilationen och sänka värmen och med de åtgärderna får man antingen bort eller nästan bort kvalstren min son reagerar på, alltså de bägge ovanstående som är de enda kvalster man testar för. Luftfuktigheten skall ner också och de finns det väl drygt 30 individer här hemma som inte tycker är lika roligt:-)

3/3 -07

Har du mossa i någon kruka? Det kan jag nysa av, märker jag. Inte den "riktiga" vitmossan, men annan liknande mossa som jag bl.a har runt ytterkrukor och i en del fuktfat.
En rejäl C-vitaminkur brukar kunna lätta besvären oxå

Jag tackar alla för svaren. Jag vattnar sällan, så mögel är det inte dessutom har jag massaker på kvalster varje vinter så det måste vara orkidéerna, som min granne, nu mera, till min sorg adopterat.
Undrar om det finns någon orkidé sort för allergiker?
Ingen som vet, ingen som vet??

12/3 -07

Jag har väldigt svårt att tro att orkidéer ger allergiliknande besvär. Om man nu inte är känslig för just doftande blommor.
Orkidéer har ju inget frömjöl utan allt pollen sitter i kompakta klumpar mitt i blomman. Om du klarar blommande växter men inte orkidéer kanske det är barken som är problemet. Klarar du gröna växter är det inte orkidéerna.

Har faktiskt aldrig hört att Phalaenopsis skulle ge allergiska problem !

12/3 -07

jag tror inte heller på orkider, utan barken prova att sätta några i leka och se om det hjälper mot alergin då den inte är lika damig, inehåller dom substrat som du använde välldigt finfördelade delar med tex. vitmossa då det kanfinnas sporer som du kan reagera på. om ett tag då dina besvär har lakt sig låna hem några och se om du reagerar då så kan det vara något med orkiderna som du inte tål.

Det finns kanske en annan förklaring - är du (utan att veta om det) känslig för björk, hassel eller någon annan pollenspridare? Du kanske har en pågående allergisk reaktion som du upplever blir värre när du kommer i kontakt med orkidéer. Testa t ex med receptfria ögondroppar såsom Lomudal, Lecrolyn, Livostin eller något annat som apoteken tillhandahåller mot mild allergisk konjunktivit (=ögoninflammation). De kan lindra dina besvär.
Om du misstänker allergi - kolla med din vårdcentral om de utför s.k. pricktest.

Jag har inte hört talas om att orkidéer är speciellt allergena, men man kan reagera på det mesta.

13/3 -07

Hej

nej inte tror jag att det är Orkidéer som orsakar detta. Hasseln blommar nu i södra sverige och jag känner av det. Det kliar och irriterar i ögonen. Brukar inte vara känslig mot just hassel mestadels björk men det kan nog variera. Det är Pollen som du är känslig mot.

13/3 -07

Att jag inte tänkte på det pollen sesongen har ju börjat det du har är en klasisk reaktion på just på pollen.

13/3 -07

Jag är allergisk mot mycket olika pollen, bla björk, maskrosor, prästkragar och andra liknande blommor, men jag känner inte av något från orchidéer. Jag har mina i både mossa och bark och märker inget alls. Jag har till och med starkdoftande och har inte kännt av något.

Sven: Jag tror som de andra att det är något annat som du reagerar på. Kan det vara pälsdjur som någon i din närhet skaffat eller pollen i luften. Om du nyligen har flyttat så kan ex. kattallergener ligga kvar i tapeter och golvspringor ett år efter att katten flytta ut. Något att tänka på så att du inte ska behöva göra dig av med dina fina orchidéer. : )

Som tidigare sagts här så blommar hasseln för fullt nu !

Tack alla för er tid och råd. Om ingen här på forumet tror det är orkidéerna jag reagerar på, så jag skall upphäva adoptionen och hämta en och en och pröva igen, till min glädje.

15/3 -07

Jag håller tummarna för att du klarar av att behålla dem hemma hos dig.
Lycka till!!

16/3 -07

+ 18/3 -07

Jag är förvånad och tacksam över alla svar jag fått och tummar som hållits för mig och mina orkidéer.
Men i går tog jag in min vita brudorkidée till mig och mina ögon började rinna, något som jag kan leva med.
Men så började de klia och det kan jag inte leva med så i kväll gick jag tillbaka med orkidéen till grannen, som är min syster son.
Jag är allergisk mot pollen och har ätit, några veckor, varje vår Travegyl som är ett allergi piller. Men de senaste åren har jag inte behövt det och jag brukar säga att det tog femtio år att vänja mig vid jordens dofter och pollen. Men tji fick jag.
Emellertid får jag vara tacksam över att jag tål basilika, timjan, salvia, rosmarin, hibiskus, gardenia, drakena, kottepalm, olivträd, hoja, mm som jag också är tokig i. Jag hoppas att det öppnas på webben "prat " om de och jag blir den förste som går med. Tack alla.

16/3 -07

Oj, va tråkigt Sven. Ja, något med orchidéerna eller barken och mossan är det ju helt klat som du inte tål. Men pollen kan det faktiskt inte vara från Phalaenopsis. Det måste vara något annat där.

16/3 -07

stakars dig! Jag tycker att du ska gå till din vårdcentral och be dom göra ett priktest så att du vet vad det är du reagerar på.

Prova semihydro, se min Sida och Profil och Bilder

Hur korkad är jag? Saken är den att jag vid tidpunkten av in skaffandet av mina orchidéer köpte jag diskusfiskar till mitt 400 liters akvarium och de är kräsna med mat och vill bara ha fryst Artemina fiskfoder.
Det visade sig vara allergiframkallande och jag tvättade mig inte efter att ha matat fiskarna. Där av min allergiska reaktion. Hur korkad är jag?
Nu har jag orchidéer igen och det är till min glädje. Förövrigt byter jag en femte del av akvarievattnet varje vecka och vattnar orchidéerna med och de trivs, vill jag lova.

7/4 -08

vad skönt att det har löst sig med alergin för dig!

7/4 -08

Det viktigaste är väl att du mår bra igen och - framförallt - att du kan ha orkidéer igen!

7/4 -08

Det var en positiv lösning på gåtan Grattis till orkidéernas återvändo i ditt liv!

Ge ditt svar

Idag skänkte jag bort min stora fina blommande Zygopetalum eftersom doften blev för mycket för min allergi.
Så länge den blommade med en stängel gick det skapligt, men nu blommade den på fyra stänglar och formligen stank i rummet. Tänk om man hade haft ett växthus och satt ut den i!!!
Sorgligt - men nödvändigt.

Nyckelord: Zygopetalum, allergi

8/12 -05

Aj då. Det finns ju en hel del vackra orkidéer som doftar ganska starkt. Men tack och lov finns det en hel del som är doftlösa också.

Lycka till med dina övriga plantor!

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.