Råd / Släkten, arter och hybrider / Polystachya /

Skriv början av artikeln om Polystachya pubescens

Nyckelord: Polystachya pubescens

Inlägg med Polystachya pubescens som nyckelord.

Hon är lite blyg... =). Från crystal.

Lite sådär trevande öppnade hon sig för tre dagar sedan, hon är lite blyg den lilla... Men se, nu när hon har rätat upp sig så blir de andra oxå nyfikna på världen å börjar de med.

Plantan är en Polystachya pubescens och blommorna är så som de ser ut på bilden, upp och ned... Detta är "klisterplantan" jag inte fick loss från handen när jag var i Åsby i lördags... Ångrar mig inte en sekund!
//Åsa

Nyckelord: Polystachya pubescens, Polystachya

Åsa ,en så himla vacker orkis som "hoppade" på Dig !Grattis
Monika

15/2 -07

Så speciell.
Klart du inte ångrar dig.
Grattis och lycka till med plantan.

Prata om bilden

Så var man där igen... På dagen P.... Dvs den dag man köper Porchideer...

Syrran och jag tog oss en utflykt till Åsby trädgård i Halstahammar eftersom de börjar en orkidéeutställning där idag... Syrrans korg vart snabbt full av diverse ormbunkar och palmlikande historier... Fast prislappen var ändå odrägligt låg, så jag tyckte inte hon skulle gnälla över att den var tung!

Min korg? Eeeehhhhmmm.... Utbudet av hybrider var färgglatt och omfattande... Själv hade jag nog sett att det fanns mer intressanta saker på artfronten än vad det nu var. Trotts det hamnade två plantor i korgen... En som jag gått å funderat på ett tag, en Phalaenopsis pallens (lite dyr men med 4 keikis och blomstänglar till höger och vänster/upp och ner så kunde jag inte låta bli) och en "klistrare" dvs en sån där som fastnar i handen och inte vill släppa... En Polystachya pubescens... Tur man fick lite pengar av mormor när man fyllde år så det inte sved såååå mkt i plånkan!

Nyckelord: Polystachya pubescens, Phalaenopsis pallens, Åsby trädgård

Åhå,en Ph pallens med keikisar blir man aldrig trött på !Det köpet skall Du vara glad för
Monika

10/2 -07

Åsa,vilken tur att du hittade några plantor och ta med hem, och t.o.m en som du tidigare planerat att köpa.
Blev du dagens första kund?
Tänk vilken förståndig present du fick av din Mormor, nu kan du ju fira dagen P nästa vecka också.

10/2 -07

Nix, inte dagens första kund... när syrran har pojkvännen på besök har hon en tendens att inte passa tiderna, de är ena riktiga sjusovare de där två... Var där en timme efter att de öppnat kanske... Men det fanns myyyyyyyyket kul att titta på, även om det som sagt mest var hybrider.

Vet inte om du såg messet jag skickade dig Gunsan, men mor hälsade att orkidéeutställningen i Jkpg var mycket roligare i år än förut. Hon kom hem med tre hoya sticklingar å sa att det var bra att inte jag varit där för då hade mina sista slantarna rykt. Tydligen var det mkt fina monterade orkidéer kvar och många av dem blommade och såg ut att vara i bra trimm sa hon... (även om mor kanske bäst kan hoyor... =p ) Kanske skulle sparka iväg Tina om du inte själv kan gå?
//Åsa

10/2 -07

Åsa jag har läst, och vidarebefodrat med en liten flirt om `färdtänst´.
Ja, ja "Starkast av allt är kärleken", och kan till och med övervinna en planerad `hänga-på-låset´tanke.
Tur att du ändå kunde hitta några orkidéer som föll i smaken.

Ge din åsikt

2/5 -06

Polystachya

Polystachya. Från Amatör.

Inte så skarp bild men visst är den lilla afrikanska skönheten "skarp"!
Den mäter inte mycket mera än en centimeter mellan kronbladsspetsarna. Just för att den är så liten är det så roligt att kika på den i förstoring och se så fulländad skönheten är. Doftar gör den också. En fröjd alltså både för näsa och öga.

Nyckelord: Sydafrika, Polystachya pubescens, Polystachya

Ojsan så läcker färg. Och vilken fin mönstring. Jag tycker att de små blommorna är ännu mera spektakulära än de större.Kanske de måste vara det för att locka till sej pollinatörer.

Prata om bilden

8/4 -06

8/4: Storslam

Tack vare min mans lotterivinst fick jag i går ösa ner vad jag ville i orkidékorgen ur ÖSPAB:s orkidéfestivalsortiment. Vilken Lycka!!!!

Själva utställningen var väl ingen höjdare men det fanns ett och annat att stilla habegäret med. Ägaren påstod att han beställt en massa plantor som han inte fått levererade.

Resultatet blev följande:

Phalaenopsis Mini Mark,
Phal Cornu cervi,
Phal Equestris 'Twiggy' samt
Phal Barbara Moler x venosa.
Haraella odorata
Epi cat Joseph Rilley
Epidendrum porpax
Polystachia pubescens
samt en anonym med retfullt nedslängd etikett med den upplysande infon ' orkidé'

Tala om högsta vinsten detta måtte väl täcka hela årsbehovet för min del, eller vad tror ni?
All samlad erfarenhet av skötselråd av dessa växter mottages med tacksamhet. Som vanligt tror man väl man vet vad man handlar men det stämmer kanske inte så väl med verkligheten....

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi, Phalaenopsis Mini Mark, Polystachya pubescens, Epicattleya Joseph Rilley, Nanodes porpax, Haraella odorata

Waa en sån lycka! Jag fick reda på igår att det varit orkidéfestival, och blev hemskt sur på mig själv för att jag inte håller bättre koll. Finns det nåt kvar, är det värt att åka dit - och kanske det viktigaste av allt: hur sjutton tar man sig dit? Den enda vägbeskrivning jag hittat hade en stor röd plick på en skånekarta, inte så exakt med andra ord... Lycka till med dina nyförvärv! Mini Marks är underbara... jag misstänker dock att de vill ha förhållandevis mycket vatten. Vilken typ av orkidé är den med "orkidé"-etiketten? Jag äskar de där små plastskyltarna där det kort och gott står "Orchid - do not eat".

8/4 -06

Grattis till lotterivinsten!!
Vad KUL!
Det måste känts underbart och lite lyxigt, men gav det inte även lite beslutsångest?

8/4 -06

Hej cikorina!
Tack för lyckönskan och jag skall ta väl hand om dem när jag väl luskat ut hur..
Ja tänker du på Östra Sönnarslöv där jag gjordi min raid så hittar du kanske till Tollarp. Väl där finns avtagsväg till Sönnarslöv (mitt emot sporthallen som ligger på vänster sida) längs E22 är det väl. Vrams Kyrka ligger på höger sida. Svänger du höger vid kyrkan kommer du till Sönnarslöv och där skall du också ta av åt höger vid kyrkan. Då är du nästan där, ca 5-800 meter kvar.
Det fanns nog en hel del ändå av de vanligaste sorterna som Phal, Oncidium, Phal/dendr, några små monterade tingestar och ett antal småttingar av olika ej blommande phalaenopsis, miltonior m m.
Jag jublar också åt de små etiketterna som är så upplyftande. Ändå gladare blir man av att ingen kan svara på frågan heller när man kommer till kassan. (Som tur var fanns det en kännare på plats i alla fall, om man kommer åt att tala med honom).
Min orkidéorkidé vet jag ju inte vad det kan vara för rackare, något åt zygopetalum eller ja jag vet inte, kanske cambria. Påminner lite om Violetta van Holm. Jag får lägga in en bild och be om lite hjälp för den stod i blom

8/4 -06

Tack så mycket Gunsan det kändes visst lyxigt och definitivt inte riktigt sunt. Normalt hade kanske ett par tre stycken hamnat i min korg. Nej, beslutsångest tycker jag nog inte att jag hade. Tog väldigt god tid på mig att välja och fick lite råd på vägen också om jag nu kommer ihåg dem, det var många. Kanske det faller på plats sen.
På det viset är det nog bättre om man kan ägna sig åt ett par åt gången för jag vill ju veta så mycket som möjligt om var och en, det är lätt att blanda ihop när det blir så många.

Någonstans i Skåne med andra ord! Jag är frestad... kanske tur att så få av mina vänner är bilburna... Det låter ju spännande att din orkidéorkidé inte är helt uppenbart identifierbar!

8/4 -06

Jo man måste väl jobba för nöjet att få skåda skönheterna..

Va härligt!

Det låter som lilla julafton. Epidendrum porpax heter ju nu Nanodes porpax. Var den i blom? Min blommar just nu med 2 blommor och två knoppar till på gång.
Lycka till med alla nya raringar!!!

9/4 -06

Tack Ninalina! Snarare stora julafton! Det kanske bara händer en gång i livet. Jag dövar samvetet med detta.
Jag visste inte om namnet, Nanodes porpax, skall lägga det till minnet och skriva på etiketten direkt. Den har ca 3 -4 cm längd/höjd och jag vet inte när den kan tänkas vilja blomma.
Vad trevligt att du har en som blommar, har du några tips att ge bort? Jag har inte ännu hunnit forska fram så mycket ännu om var och en av mina nykomna. Har du möjligen en liten bild att lägga in på din skyddsling?
Error för min del på pratsidan, jättetrist. Hoppas det fungerar strax igen

9/4 -06

Amatör: Förhoppningsvis var det bara under den stund nu på morgonen då jag lade till 'online'-ikonerna. Hör av dig via email om problemen kvarstår.

9/4 -06

Öhöhöhöhö.

9/4 -06

Åh, jag tror jag svimmar. Du är ett geni.

Nä detta är inte sant!!!
Här har jag suttit och joxat och försökt få till en bild av min lilla skitNanodes porpax, och så får man se detta.

Är det din?

Hej Amatör!

Du ville veta lite hur jag sköter min N.porpax. Den hänger i mitt skåp, ungefär mitt i så den vill väl ha så där halvljust. Ca 20-24 grader dagtid, natten några grader svalare. Tycker att den är väldigt lättskött. Jag försöker att inte låta den bli alldeles för torr mellan vattningarna. Växer bra. Knopparna kommer överst i och från början kan man tro att det är ett nytt blad, men senare ser man en blomskida typ med knopp i. Kan blomma flera ggr per år,

Lycka till!

9/4 -06

Nix, den är inte min, ville bara visa hur stora de kan bli.

Gtgoon!

Ja det visar vilken växtkraft dom har.Jag tycker att blommorna är mkt speciella. Påminner lite om en skalbagge el annan typ av insekt.

Mvh/Kristina

9/4 -06

Ja, jag tycker den spegelblanka läppen påminner mycket om Ophrys släktet som just der ut som insekter för att locka till sig manliga steklar som försöker para sig med dem.

Ge din åsikt