Råd / Släkten, arter och hybrider / Pleione /

Skriv början av artikeln om Pleioneproblem

Nyckelord: Pleioneproblem

Inlägg med Pleioneproblem som nyckelord.

Jag har P. formosanum med två olika ursprung. Trots god tillväxt hos båda har den ena klonen med flera stora bulber inte blommat i år. Den andra klonen kommer med 4 blommor som håller på att slå ut och läppen på dessa blommor är inte så fransig som den borde, läpparna ser något stympade ut. Den gångna vintern har jag vilat dem vid lägre temperatur, ca 0 till 5 C (samma som min P. Tolima? som blommade fint för en månad sedan) mot normalt 5-10C. Kan det varit för kallt ?

Skotten började växa för en dryg månad sedan, tog fram dem för 2 veckor sedan, kan jag bromsat dem med kyla för länge.

Vid vilken temperatur vilar ni P. formosanum? och andra arter?
mvh
Mikael

Nyckelord: Pleioneproblem

4/4 -09

Lite svårt att uttala sig om fransarna och läpparna på din planta, viss variation i blommornas utssende kan förekomma mellan varven. Händer ju ibland att blommor blir helt missbildade utan att något behöver vara fel om det händer någon enstaka gång. Kan tänka mig att för låg temperatur när den börjat vakna till liv kan ha negativ påverkan på blommorna, exempelvis att det är lite varmare och den börjar växa och då får en kallare period igen.

När Pleione är helt vilande så överlever Formosana, limprichtii mfl väldigt låga temperaturer, I södra delarna av landet kan man ju ha dem i trädgården året runt.

Att den ena klonen blommar och inte den andra kan ha olika orsaker, kan bero på hur väl man invintrar dem, temperatur de övervintrar under och föregående säsongs vattnings och gödslingsmängd mm. Kan ibland vara så enkelt att det varit lite olika klimat och förutsättningar i olika krukor, den ena stått lite sämre till än den andra, kanske stått torrare eller fuktigare.

När man tar fram dem från vilan får man se till att temperaturväxlingen inte blir för stor till att börja med. Blomning kan utebli i sådana fall. Att bromsa för länge i kylan är nog inte större problem på det sättet, dröjer man för länge med att plocka fram dem så kan de blomma där de står i kylskåpet, i källaren eller var man nu har dem. Men det är ju klart, alltid bättre att plocka fram dem i tid, roligare att se blommorna när de är framme än att besöka dem i en källare

De flesta vårblommande hybrider och arter jag har övervintrar jag i 5-8 grader (dvs de som bor i kylskåpet) temperaturen är konstant för dem, beror på var i kylskåpet de befinner sig. Har själv inte sett så stor skillnad mellan arternas övervintringstemperatur, viktigast är att de invintrats ordentligt är välfyllda med näring och får vila i rätt stabil temperatur och torrt. Sen höstblommande arter och hybrider ska jag inte uttala mig så mycket om, är inte expert på dessa, de överlever och blommar i de flesta fall (undantag P. praecox och hybrider med denna som jag inte riktigt klarar av, men skam den som ger sig). Hur som helst höstblommarna hålls vid 8-12 grader. har fått reda på att vissa ska övervintras lite varmare än så. Men det kanske någon annan kan bättre redogöra för.

4/4 -09

Jag övervintrar alla mina vårblommare inkl formosana i kylen i ca +3-6 grader. Min tro är att stora temperatursvängningar under vilan är den vanligaste orsaken till att knopparna inte utvecklas som dom ska. Förutsatt att bulberna är tillräckligt stora förstås. Det är t ex ganska vanligt att första blomningen efter inköp går åt pipan, då bulben ofta varit på resa i ett antal dagar i varierande temperaturer, kanske legat på en varm postterminal osv, och sen åker in i kylförvaring igen när den kommer fram. Nånting börjar röra sig i skottet för att sen stanna av igen, och de små knoppanlagen blir störda. Följande år brukar blomningen ha bättre förutsättningar att lyckas. Jag tror inte att du har haft dom för kallt. Fanns det vissnade knoppanlag i skotten när de började växa eller saknades sådana helt hos den klon som inte ville blomma?

4/4 -09

Tack Jörgen och Lassse för era uttömmande svar!
'Vad det gäller den inte blommande klonen så fanns ej några intorkade knoppanlag. Efter att jag läst och funderat så är en kvalificerad gissning att temperaturen varierat för mycket. Detta skulle styrkas av att min Cypripedium formosanum vaknade väl tidigt, den är enligt litteraturen lättväckt. Som en jämförelse kan nämnas att mina Cypripedium reginae som blommar i mitten av juni fortfarande sover gott, den är sommarblommande och inte lättväckt.
Nästa vinter kommer de lättväckta (Pleione och C. formosanum) att vintras i kylen, så får vi se hur det blir.
mvh
Mikael

Ge din åsikt