Råd / Släkten, arter och hybrider / Phragmipedium /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium sargentianum

Nyckelord: Phragmipedium sargentianum

Inlägg med Phragmipedium sargentianum som nyckelord.

28/11 -19

+ 1/12 -19

28/11: Adventsblomning

Idag slog andra stängeln också ut på (Hanne Popow är fel) Phragmipedium Mem Dick Clements (sargentianum x besseae).

Den är inne på sitt andra år nu. I år ville den komma med 2 skott som ville blomma samtidigt. Brukar blomma vid denna tidpunkten. Kraftigt rödfärgad. Ser ut att kunna leverera hela vägen fram till jul. Jag odlar den på fönsterbrädan intermediärt i ytterkruka med oasis i botten så väljer den själv hur mycket den vill dricka. Svag gödning som jag drar ner på ytterligare vintertid.

Nyckelord: Phragmipedium besseae, Phragmipedium sargentianum, Pragmipedium Mem Dick Clements

28/11 -19

Stilig!!

28/11 -19

Å så vacker!

28/11 -19

Snyggt!

28/11 -19

Härlig färgklick så här framåt jul.

28/11 -19

+ 29/11 -19

Satte fel namn först, blev rättad av sakkunnig.
Den kommer från Vacherot via Marita Åkesson.

29/11 -19

Stjälklängden påverkas starkt av ljusmängden. Svårt att ge lagom med ljus under vintern. Mina masdevallior får nästan meterlånga på coccineor och veitchianor även Prag besseae får för långa stjälkar.

30/11 -19

Wops, min kommentar försvann när jag skulle rätta en felskrivning . Vad har du i krukan som håller fukten? En snygg hybrid å dessutom blomvillig, bra jobbat .

30/11 -19

Från oled.

Gillar verkligen. När jag köpte min var den en liten en men växte så det knakade. Försökte dela den men det gick inte så bra

30/11 -19

Dom kan verkligen växa till sig om de trivs....... fin planta oled . Vad gick snett vid delningen? Bara nyfiken så man inte gör lika dant .

30/11 -19

Göran Å Jag ställer innerkrukan på ett oasisblock i ytterkrukan och ser till att det alltid finns vatten på botten. Svag gödning varannan vattning.

1/12 -19

Den odlades i GreenMix och med tiden i en stor kruka. Rotsystemet fyllde krukan så mycket att det inte var plats till kompost och därmed inget som kunde suga upp vatten runt rötterna, bladen så ?torra ut? och den angrepps av oidentifierad ohyra som jag inte fick bukt med. Då den bara blommar en gång på en bladrosett blir det i ett blomperspektiv mycket onyttigt grönt och liten möjlighet att få nya rosetter så jag bestämde mig för att sätta kniven i den. För att få med rötter måsta man ta tuvor på omkring 5 rosetter men min var så skadad att jag var tvungen försöka ta 1-2 men då fick jag inte med tillräckligt med rötter
Svaret på din fråga är alltså att dela i tuvor inte mindre än omkring 5 rosetter

1/12 -19

Uttryckte mej nog lite luddigt stulun . Menade vad du har för odlingsmedium i innerkrukan. Förstod av din text att den stod på oasis med vatten i botten, men då intressant vilket mtrl. som tål den fukten å kan sprida den i krukan.
Ja oled de ger mkt. rötter, som gör att de behöver större å större krukor. Därför är de mindre phraggarna mer hanterliga, gillar t.ex. fischeri. Tråkigt med din jättefina som gick hädan .

4/12 -19

Fin planta och blomma, hoppas den står sig över jul!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Phrag. Sorcerer's Apprentice longifolium x sargentianu. Från Humlan.

Blommar om på ny ståtlig stängel som är över 1 meter hög. Första blomman slog ut 1 juni 2006. Nu får vi se hur länge den kommer att blomma...

Förra blomningen varade i ca 4 månader.

Nyckelord: Phragmipedium Sorcerer's Apprentice, Phragmipedium longifolium, Phragmipedium sargentianum

1 meter! .... ÅÅÅ ... och vilken pondus den har! Jag hoppas att dem blommar länge!
Ps. Har alla Phragmipedium mycket kraftigare växt än Paphiopedilum hybriderna?

Tack för att vi fick se bilderna!

5/7 -06

Ja den är ståtlig. Jag kan tyvärr inte svara dig på din fråga men någon annan på forumet kanske kan det? Jag har aldrig tidigare fått en Phragmipedium eller paphiopedilum att blomma om så jag är överlycklig. Dessutom kommer det två nya skott från det skottet som blommar så jag hoppas den orkar både blomma ocj växa...

Skoj att ni gillar bilderna. Det tog ett tag innan jag tog mig för att lägga ut bilder..man är lite lat ibland... ;D

6/7 -06

>Ps. Har alla Phragmipedium mycket kraftigare växt än Paphiopedilum hybriderna?

Nej inte alls.. jag har ett par ganska små Phragar och ett par ganska rejäla Paphar.... men inte alls så rejäla som mina två största Phragar i och för sig.

8/7 -06

Ja den är verkligen ståtlig. Jag skulle mycket gärna äga en sådan, men tyvärr tar Pharagmipedium så stor plats att jag inte har plats för fler. Paphiopedilum är mindre på alla sätt, av vad jag vet.

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.