Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Oncidium

Oncidium, eller Fjärilsorkidéerna som dom ibland kallas, passar både för nybörjare och rutinerade orkidéodlare. Oncidium är ett bulbbärande släkte av mestadels epifytiska arter. Dock finns några litofyter och en handfull terrestrialt växande. Blomstängeln kommer från bulbens underkant och blir mellan fem cm och två meter hög! Många av sorterna och arterna är 'klasbildande'--stänglarna...

Läs hela artikeln

Inlägg med Oncidium som nyckelord.

1/12 -07

+ 7/12 -07

Fjärilsorkidé köpes!

Hej, jag har en önskelista:
Oncidium heiroporum
Oncidium 'Tiny Twinkle'
Oncidium Howeara Lava Burst (väldigt gärna).

Jag vill ha en fin planta eller skott som är frisk och fin i bladverk osv. plantan får gärna ha flera bulber på G. Hör av dig om du har något som du tror kan vara av intresse, gärna med bild!

Varma hälsningar från;

Eric

Nyckelord: Oncidium, KöpOchSälj

Ge ditt svar
Oncidium ornithorhynchum?. Från Kristina_74.

 

Nyckelord: Oncidium

1/12 -07

Hej Kristina

Plantan på bilden är med stor sannolikhet en Miltonidium Katrin Zoch har själv en likadan nämligen. Här kommer en bildlänk om du vill kolla:
http://www.orchidees.fr/forums/index.php...
mvh/Kennet

Prata om bilden

19/11 -07

Oncidium

Oncidium. Från såfia.

Så glad att den blommar igen

Nyckelord: Oncidium

20/11 -07

Har förstått att det inte är alldeles enkelt och självklart att få dem i blom igen, så; stort grattis, Såfia! Det var en rejäl blommängd dessutom! Det lyser så varmt om plantan, du har en liten novembersol att bli glad av där

Prata om bilden

Hej
Jag har länge velat skaffa orkidéer och när jag var i en blomsterbutik idag hittade jag orkidéer för 20 kronor styck (de var i slutet på blomningen), eftersom de var så billiga så vågade jag mig på att köpa två stycken, en paph och en oncidium, och nu har jag lite frågor:

Vad ska jag göra med växterna nu? Ska jag bara låta dem stå och låta stänglarna vissna ner innan jag klipper bort dem eller ska de bort direkt?

Hur ska jag göra för att de ska blomma om? Jag förstår att det kan ta sin tid, de måste vänja sig vid det nya klimatet etc. men hur ska jag göra för att de ska må så bra som möjligt?

Vi har ganska kallt i lägenheten (jag är inte helt nöjd med hyresvärden...) så temperaturen ligger på 18 grader (20 i köksfönstret) trivs växterna bäst kallt nu eller ska de stå så varmt som möjligt (läs 20 grader)?

Jag har upptäckt två saker nu sedan jag kom hem: en av papharna (det var två plantor i en kruka) har väldigt lite rötter, är den dödsdömd eller kan jag stimulera rotväxten hos den och hur gör jag det? Oncidiumen har röda prickar på bladen, det ser ut som om bladen har torkat helt enkelt, i prickar och på sina ställen som strimmor, jag har letat på nätet men inte hittat någonting, vad gör jag? Kan det bero på att blomman var väldigt torr?

Jag har en aning om att plantorna måste planteras om och nu undrar jag vilken kompost man ska köpa (jag hittar ingen information om det på nätet), sedan undrar jag om blommorna behöver näring nu eller inte (hittar motstridig information på nätet).

Det blev mycket frågor och jag är glad om jag bara får svar på någon av dem.

//Eva

Nyckelord: Oncidium, Paphiopedilum

17/11 -07

Hej aigialeia och Välkommen hit.
Vad roligt med en ny medlem från Jönköpings län.
20:- för en orkidé, det är verkligen ett pris man kan vara nöjd med
Om du tittar under `Alla Nyckelord ´och `Pratoteket ´här på sidan till vänster, så kommer du att få många och bra svar på dina frågor och funderingar.
Om du inte hittar de svar som du önskar, är det bara till att fråga igen.
Lycka till !

17/11 -07

Hej Eva, kul att ännu en F-länare har hittat hit!

18/11 -07

Hej alglalela och välkommen hit! Hoppas jag läser ditt alias rätt, jag har ibland svårt att se skillnad på i och l på skärmen.
Vad kul att du kunde skaffa dig ett par plantor på en gång - det blir ju lite mer spännande att följa deras utveckling Jg har inte mycket erfarenhet av Oncidium, men du kan titta under rubriken råd och bilder som du hittar längst upp i det gröna fältet på den här sidan, och klicka dig fram. Till vänster kan du bl.a hitta rubriken Pratoteket, där du oxå kan söka på släkten, och en tredje sökväg är att leta bland Nyckelord.
Paphiopedilum har jag dock några så där kan jag i alla fall ge dig några grundtips till att börja med: Om stängeln har blommat färdigt, dvs, det finns ingen liten knopp kvar, så blir det ingen mer blomning på den och den kan skäras av. Nya stänglar kommer i nya bladrosetter. Paph.hybrider brukar i allmänhet trivas i fönster som inte får direkt sol och som inte är alltför varma. De kan ofta t.o.m behöva ganska svala nätter för att bilda nya blommor, så du behöver nog inte oroa dig för att den har det för kallt.Plantera om den i vanlig grov orkidékompost som bas. En del lägger till kol, en del blandar i vitmossa, nötskal, ormbunksrötter. Jag brukar ha grövst material längst ner i krukan för bäst dränering, och så brukar jag blanda i finare fördelad kompost högre upp. En trång kruka är bäst. På den som har lite rötter kan det vara en god idé att använda vitmossa (Obs ej detsamma som fönsterlav, kolla i Nyckelorden så hittar du förklarande foton) som stimulerar rottillväxten. Hur ofta man ska vattna beror på hur snabbt plantan torkar, vilket i sin tur beror på årstid och rummets luft. Paphar ska torka till lite grann emellan, men inte så mycket eller länge att de börjar se hängiga ut i bladen.Så här års brukar jag vattna mina en gång i veckan. Ju mörkare och svalare placering, desto längre tid mellan vattningarna. Du hittar massor av mer info på ovan nämnda sökvägar, och diskussioner om näring, ljus och temperaturer, men jag hoppas detta hjälpte dig en liten bit på väg i alla fall:-) Lycka till med dina nya plantor, jag håller tummarna att du får se dem blomma igen!

18/11 -07

Jag har lite erfarenhet av Oncidium, de gillar inte att det blir helt torrt i krukan, jag vattnar dem ofta. Jag har det varmare hemma än du så du behöver antagligen inte vattna dem lika ofta, men de vill inte stå helt torra heller. De vill ha mindre vatten på vintern och ganska mycket mycket vatten under växtperioden under vår, sommar och höstperioden. Då det slutat växa ska man minska vattningen något. Klipp bort utblommade blomstänglar, de är till ingen nytta och drar bara energi från plantan. De vill ha mycket ljus men inte direkt sol. Låt vattnet rinna av ordentligt så att krukan inte står i vatten efter vattningen. Kolla om den har fått nya skott för i så fall är den fortfarande i tillväxt och ska vattnas minst en gång i veckan beronde på hur for den torkar, den ska torka ut lite före nästa vattning. Den kanske går i vila då du har ganska låg temperatur hemma, då kan du vattna så fort du märker att den börjar bli torr.

Ge ditt svar
Oncidium. Från kärran.

Här är min oncidium som vägrat att blomma i 7 år. Den skjuter nya skott men någon blomstängel ser jag inte. Har ni några bra tips så jag får den att blomma!?

Nyckelord: Oncidium

17/11 -07

Utevistelse i sommar är mitt första recept.
mvh
Mikael

18/11 -07

Jag håller med föregående talare!! Annars så var ju plantan fin. En liten omplantering ser ut att behövas i en LITE större skruka.

Ge ditt svar

14/11 -07

gula vacker

gula vacker. Från Tilda.

liten och söt, massor av blommor

Nyckelord: Oncidium

Prata om bilden

14/11 -07

Gul vacker orkideé

Gul vacker orkideé. Från Tilda.

småblommig, söt orkideé

Nyckelord: Oncidium

14/11 -07

Härlig färg som piggar upp i novembermörkret,fast i Göteborg skiner solen idag.
Anette

Prata om bilden

27/10 -07

Oncidium!

Hej!

Jag har en oncidium som är sju år gammal men aldrig har blommat. Snart kastar jag bort den. Den skjuter blad och bulber varje år och har det snart trångt i krukan. Hur får jag den att blomma? Är det någon som vet? Den är gul och brun.

Hälsningar Kärran

Nyckelord: Oncidium

KASTA DEN INTE ! !!!!!
Tänker du kasta den tar jag gärna över den
Vilket vädersträck står den ? Hur mycket näring får den ?
Kanske dags för ny kompost ?
mvh Elin Nybörjaren.

27/10 -07

Den står i ett fönster åt sydöst på vintern och på sommaren får den vara utomhus. Får näring varannan vecka, ser ut att må så bra men blommar gör den aldrig.

Hälsningar Kärran

27/10 -07

Jag har hört om dom som väntat i 15 år innan blommorna visat sig

Kanske trög i starten.

Vid en utställning pratade jag med en från Orkidésällskapet här i skåne och han sa att dessa behöver dygnskyla! Altså kyla under en del av dygnet. Jag har under sommaren låtit mina stå för öppet fönster så dom har fått kyla under natten och jag har faktiskt en blomning på gång!

Stinchen Tror du att jag kan ställa min i en frigolit låda under natten nu ? Det är tjock frigolit,10 cm. Då lär väl det skydda mot frost ?Kanske säckväv runt plantan så det håller plusgrader. Min har heller inte blommat på länge.
Tycker ni att jag e helt galen nu ?

28/10 -07

Stinchen, jag ställer in den i ett förråd som är kallt om natten. Men det har jag bara gjort någon vecka nu. Kanske för kort tid. Jag ska fota min oncidium och mina andra phalenopsis som jag lyckas med mycket bättre.

Hälsningar Kärran

Jag undrar om det inte räcker att dom får vara ute på sommaren och att man stänger elementet nattetid ?Det är i vart fall så jag gör och det fungerar.
Monika

28/10 -07

Moika, jag tror också det är tillräckligt med utevistelse under sommaren för Oncidium.
Min Oncidium har varit på `sommarkollo´i växthuset till oktober och kommer inom kort visa upp sina första blommor

28/10 -07

Min oncidium köpte jag i februari-mars nångång. I fredags va jag hem till föräldrarna (har mina orkideer där för tillfället) och nu blommar den igen . jag vattnar var 7-10 dag, lite oftare sommartid, ibland går det 2 veckor. Sen får den näring varannan gång. Då jag vattnar står den 30 min i badet så sprayar jag vatten på den ofta. Har inte haft den utomhus under sommaren och tempen borde va ganska konstant där den står. Men de kan ju va så olika, endel blommar oftare, andra mera sällan.. Men släng inte bort den!!

28/10 -07

Har också problem - med min Oncidium Cherry Baby. Den vill bannemej inte blomma om. Hade sköldlöss i den för många år sedan och gjorde då en kraftig delning av den för att kunna rädda åtminstone en liten del. Det lyckades men blomma vill den inte. Har hört att just Cherry Baby vill ha det lite ljusare men den kanse ska ha det lite svalare på nätterna också - ska kanske prova det. Men den har bott i växthuset under sommaren där har den ju fått både ljus och tempväxling. Känner att jag också snart ger upp....

28/10 -07

Ni som har problem med era Oncidium, hur ser bulberna ut? Är de vattenspända eller ihoptorkade? Har märkt att Oncidium Sharry Baby (har två olika kloner) vill ha MYCKET vatten och mycket ljus. Min blommar troget varje år med 3-4 stänglar. Ingen jätteblommning, men det trots att jag inte direkt ger någon näring. Det enda som den får är mycket ljus. Men jag vet att den skulle blomma betydligt mycket mer om jag matade och vattnade mer.
Så varför gör jag inte det då?

Jo, och en annan sak, de gillar att stå mycket trångt. Så plantera om i en mindre kruka om den inte fyller upp hela krukan.

29/10 -07

Ska absolut prova att vattna den mer då. Nu får den som phallarna. Bulberna är ganska fina men visst är det lite dragspel i bladen.
Har fina nya kraftiga skott så vattnet är värt att prova. Vattnar numera nästan uteslutande med vatten från akvariet så då får den ju också
lite mer näring på köpet.
Står i österfönster med tillskott av lågenergilampa. Har tyvärr inget söderfönster. Har ett västerfönster (lätt skuggat) med tilläggsbelysning av halogenspottar, är det bättre?

30/10 -07

Dragspelsblad kan avhjälpas genom att både vattna mer och att ställa den på ett fat med lecakulor och vatten. Det avdunstar mer om man har lecakulor än akvariegrus, men akvariegrus är ju snyggare tycker jag. Sen så kan du spraya den varje dag också.
Jag skulle tro att det inte spelar så stor roll om det är väster eller österfönster. Det blir ju kvällssol eller morgonsol, men välj det fönster som enligt dig är ljusast. Om du har träd utanför eller andra hus som skuggar så välj det andra fönstret.

Hoppas du får en blomning nästa år då, för Onc. Sharry Baby är värd att vänta på. Doften sprider sig i hela rummet. Mmmmm, vanilj och choklad.

30/10 -07

Variation i temperatur och nattlängd initierar ofta blomning. En kvällständ lampa kan på detta sätt förhindra blomning hos vissa arter, genom att höstnatten blir lika kort som sommarnatten. För jämn temperatur över dygnet, vilket är vanligt i bostäder, kan göra detsamma.
Ljusintensiteten är också viktig så här års. Inte i första hand som blominitiering men för att plantan ska orka fullfölja.
Mot dragspelsblad hjälper bara jämnare fuktighet. Mer mossa i krukan kan vara ett sätt.

31/10 -07

Jo, men Lasse behöver dessa Oncidiumhybrider verkligen det? Mina plantor får 12 timmar dag och 12 timmar natt. Sen skiftar temperaturen över dygnet från 14 på natten till ca 25 på dan nu på hösten/vintern. Så är det därför jag har så rik blomning på det mesta hos mig nu då? Bör jag ge dem längre natt nu på hösten/vintern? Typ 14 timmar natt och 10 timmar dag, eller? Jag har ju inte använt lysrörsljus förrut, utan började med det i år, så alla tips emottages tacksamt.

31/10 -07

14 grader på natten och 25 på dagen tycker jag låter jättebra för alla orkisar utom de mest kall- och varmväxande. Det har säkert bidragit till en bra blomning.
Hur mycket nattlängden påverkar måste rimligen bero på var växten kommer ifrån. Ju närmare ekvatorn desto mindre variationer över året. Men inom hybriderna finns ju olika ursprung samlade och därför är de ofta mer anpassningsbara än de rena arterna. Generellt tror jag hursomhelst att det är en fördel för både blomning och övrig trivsel att justera nattlängden en del, även för hybriderna.

1/11 -07

Jag får väl experimentera med dagslängden då. Jo, temperaturerna är ju som sagt på vinterhalvåret. På sommarhalvåret däremot så är det över 30 på dan och runt 20-25 på natten. Men jag har ju inga kallväxande (utom 1 som blommar som aldrig förr nu) och resten är intermediära eller varmväxande. Har räknat just nu i dagarna och kom upp i runda slängar på 80 st.

Ge ditt svar

19/10 -07

Den börjar slå ut

Den börjar slå ut. Från josfari.

 

Nyckelord: Oncidium

19/10 -07

Härligt när den äntligen slår ut.
Sitter också och väntar på det , har dessutom glömt vilken färg det var så det är spännande värre.

Prata om bilden
Oncidium Tiny Twinkle. Från vinranka.

En annan liten goding som vill blomma om

Nyckelord: Oncidium

19/10 -07

Det var inte ett dåligt exemplar det

19/10 -07

De är söta och luktar gott, fast jag är bara värdelös på dem! Jag har gjort tre försök...

Längtar tills våran blommar.
Plopp: har vi inte alla någon art som vi är värdelösa på?? ;-/

19/10 -07

Pia, jo det tror jag också, men det kunde väl vara en sort man inte gillade! Då skulle det vara så mycket lättare att leva med, som det är nu så blir jag så förbaskad över att jag inte klarar av dem! Och inte Promenea heller, för den delen, fast där har jag bara gjort två försök...

Ett lysande exemplar, Vinranka!

Plopp: Om det är någon tröst så får inte jag heller rätt på Promenean. Har två små krukor på observationsavdelningen med bladlösa bulber och de flesta nya små blad som kommer är skarpt veckade. Och den blir vattnad så att den hålls fuktig...

20/10 -07

Jag har också två samlingar bladlösa, sorgsna bulber. Lite då och då kommer ett nytt skott, växer till och tynar bort...

20/10 -07

Jag har haft flera Promenaeor, för tillfället en.Men nu ger jag nog upp,dom funkar inte hos mig heller. De nya skotten blir bara bruna och dör. Trist, för dom är ju så söta.
Anette

Prata om bilden

9/10 -07

9/10: knoppar

Min Violeta Van Holm och en Onsidum har blomstängell.

Nyckelord: Oncidium, Odontoglossum Violeta Van Holm, knoppar

Ge din åsikt

8/10 -07

8/10: knoppar

min största Miltassia Royal Robe har en stängel på gång!
Nu har jag även hitat stänglar på min Violeta Van Holm och på en Oncidium.

Nyckelord: blomstängel, Odontoglossum Violetta van Holm, Miltassia Royal Robe, Oncidium

8/10 -07

Grattis pake !
Är det första gången som du får en stängel på Miltassian ?

9/10 -07

Ja det är det.

Ge din åsikt

29/9 -07

Oncidium hybrid...

Oncidium hybrid... Från Kennet.

För 39:- räddades denna planta undan från tork-döden i en blomsteraffär i vintras. Nu har den betalat tillbaka med 11 blomstänglar, man tackar...

Nyckelord: Oncidium

29/9 -07

Vilken blomsterprakt! Ser så härligt generöst ut när det är "fullknökat" på stänglarna så där. Det var då verkligen ett fynd för både plantan och dig

30/9 -07

Den är verkligen läcker, jag är så förtjust i Oncidium. Har den någon doft?

30/9 -07

Den doftar ganska kraftigt på morgonen, nån blandning av cocos och kakao tycker jag. Min sambo upptäckte att doften var identisk med hennes cocossmör som hon smörjer in sin gravida mage med..=)

Prata om bilden

Nu blommar jag!

Nyckelord: Oncidium

24/9 -07

Ja och visst är den fin....jag tycker den ser ut som en balklänning .

Prata om bilden
Oncidium Omithoryncum. Från En person som inte är medlem längre.

 

Nyckelord: Oncidium

22/9 -07

Så jättevacker.Hel svärm av blommor
Annelie

22/9 -07

Gissar på Oncidium Twinkle eller Tiny Twinkle, Kolla nyckel orden och jämför. Hoppas du fått lite hjälp i kväll. penséorkiden är svårare, finns så många olika hybrider som är lika.

Tack alla som bidragit med namn på mina orkidéer, jag återkommer med fler bilder.

Prata om bilden