Råd / Släkten, arter och hybrider / Neofinetia /

Skriv början av artikeln om Neofinetia falcata Yubae

Nyckelord: Neofinetia falcata Yubae

Inlägg med Neofinetia falcata Yubae som nyckelord.

Håller på att arkivera de senaste månadernas orkidébilder och här är en av sommarens många neofinetiablomningar. Yubae är en av få neosar, kanske den enda, som har både orange och lila i blomman.

Nyckelord: Neofinetia falcata Yubae

14/10 -13

Åh så snygg. Häftig färgkombination.

14/10 -13

Åh, den är väldigt vacker

14/10 -13

Fin, vackra färger

14/10 -13

Underbar och vilken färgkombination!

14/10 -13

Jaha, nu är man .... så där .....sugen igen..... men denna är väl jättedyr, hoppas jag

Underbart vacker!!!

14/10 -13

Läckerbit!

14/10 -13

Riktigt läcker.

Nästan så man blir lite sugen...

14/10 -13

Härligt vacker

14/10 -13

Tänk att orange och lila kan gå såpass bra ihop

14/10 -13

Så, Lassse, hur fungerar det med neofinetia? Får de keikis? Kan man dela dem? Ser de ut på detta vis, så skulle jag kunna tänka mig en liten. Sätter upp den på önskelistan så länge.

14/10 -13

Tack alla
Mutanten: Ja de får keikis, eller sidoskott om man så vill, och är möjliga att dela när de vuxit till sig lite. Äldre plantor kan bilda hela klumpar av skott med mängder av blomstänglar. Och gillar man väldoft är neofinetia något utöver det vanliga.

15/10 -13

Tack för ditt svar Lassse. Tycker just denna variant är den snyggaste neofinetia jag sett.

15/10 -13

Nu undrar jag vart du köpt din planta, för en sån måste jag bara ha....

15/10 -13

Jag tror att han köpt den av Glenn Lehr på New world orchids. Han kommer till Europa 1 gång per år. En enskottsplanta av denna går på 110 dollar, en flerskottsplanta det tredubbla/fyrdubbla.

15/10 -13

Jag googlade på neosnamnet och såg priset 1 100 dollar!! Hoppas jag såg fel!!!

15/10 -13

Nenne: Jag tror det är så mycket den kan kosta. Var hemma hos Markus G en sväng förut och han nämnde en sådan hiskelig summa. Vet inte om det var just den här kulturformen, men summan nämndes i alla fall.

15/10 -13

Jag såg bilder på en Neofinetia falcata Hanamatoi. Och den är dyr. En delning kostade 2000 US dollar, de två mindre 1500 US dollar.

15/10 -13

Känns bra att ha en bit kvar till den nivån .

15/10 -13

Stella: Var ju tvungen att titta på den och... Lassses är finare, men det är ju bara vad en total amatör tycker. Tyckte blommorna på Hanamatobi såg ut som bläckfiskar, vita sådana.

15/10 -13

Ja de var lite bläckfiskaktiga vita med grönt huvud. Den nivån känns lite som utopi, nöjer mig med den dyraste jag har nu 'Svarta Pärlan'

15/10 -13

Har också kollat lite och vilka "pengar" vissa av dem kostar!!! Jag har två jättefina Neosar från Lasse, så hoppas jag inte behöver köpa kassaskåp och låsa in dem i skåpet!

15/10 -13

Kollade runt lite mer och det verkar som att de flesta neos som är gula, lila och rosa antagligen misstänks ha Ascocentrum någonstans i stamtavlan, så då verkar de vara hybrider alltså.

Jag kan ingenting on neos, så huruvida de är hybrider eller ej, lämnar jag åt proffsen. Själv ska jag sitta och dregla över Lassses fina foto en stund till.

15/10 -13

N falcata är väl en ren art, sen är väl dom hybrider skrivet med en stor bokstav som plantan i detta inlägg Yubae.

15/10 -13

Det finns tusentals varianter av Neofinetia falcata. De billigaste är benämnda fuuran, de högt rankade kallad fuukiran. De rankas varje år på den japanska " meikan chart" ju högre rankad ju mer eftertraktad. Det tillkommer hela tiden nya varianter då japanerna/ koreaner eftersträvar perfektion i allt de gör. Hanamatoi är dyr för att den bara går att föröka genom delning. Priset på en flerskotts planta av denna med äkthetsintyg går för betydligt mer än 2000 $. De dyraste fuukiran för tillfället är variegerade "bean leaf" som exempelvis suikaiden. De går på 100 000$ det är som japansk koi (karp)

15/10 -13

Vem köper en neos eller en japansk koi till det priset? Helt vansinnigt!

15/10 -13

Har en damm med Koi i den större klassen. Inte till det priset men... Jänkare och täta britter står i kö för de finaste. För samlare med feta bankkonton finns ingen hejd. Tyvärr tillhör jag inte dessa annars hade Lasse fått ett bud han inte kunde tacka nej till.

15/10 -13

Oj, vilken snygging!! Hoppas de alla får bo kvar hos dig! Var är de vintertid? Under isen i botten på dammen, eller??

15/10 -13

Nenne, jag är lika nörd på Koi som på orkisar. Koiarna lever i tre tankar om 3500 liter i fd pannrummet. Självklart i sällskap med de kallväxande orkisarna i ett "kylskåp". Koiarna är mellan 50 och 75 cm. Den största väger drygt 9 kg och är 10 år.

15/10 -13

Jadu, om man skulle använda ekonomi som argument att avstå sitter vi nog alla i en väldigt märklig båt i andras ögon. För japanerna/ koreanerna är Fuukiran en hel religon. Präglad av vördnad, historia, identitet och status. Neofinetia falcata är en orkide som kan bli mycket gammal och omfångsrik utan att tappa sin fräschet, jag håller av dem för att de är små, tåliga, frikostiga och fascinerande.

Jag älskar koi, enligt många är det väldigt kloka och läraktiga fiskar. När jag får trädgård blir det koi, ja å en vacker damm då;-)

15/10 -13

Mixen, jag blir alldeles stum över dina Koiar och tänker så här: Va´ mycket spännande och intressant som kommer fram då och då på OP och som inte handlar om orkidér! Detta forum är sååå berikande och lärorikt på många sätt och att det blir en del "stickspår" känns bara bra för allmänbildningen!

16/10 -13

Håller med Nenne, mycket intressant!! Min Svarta Pärla känns plötsligt som rena budgetplantan... :-D!

16/10 -13

Här är ett inlägg jag läste om neohandelns baksida för ett tag sedan (vet inte varför jag läste det, det verkade intressant), varning utfärdas då språket blir något grovt på vissa ställen (jag får intrycket att skribenten är upprörd); Short note on neofinetia falcata cultivar disillusions

Jag ber för övrigt om ursäkt över att dra iväg den här tråden som jag gör. Det kan verka som att jag plötsligt är "anti-Neo" eller något, men så är inte fallet (tycker vissa av dem är supersöta). Jag har bara snubblat över inlägg jag tycker är intressanta och som jag ville dela med mig av. Hoppas du kan förlåta mig Lassse. Mina inlägg gör inte din Neofinetia falcata Yubae mindre vacker på något sätt.

stella: Jag har absolut ingen aning, kan inget om Neofinetia som sagt var, du är säkerligen betydligt mer insatt än vad jag är. Har bara läst en del inlägg på nätet om dem. Här är inläggen jag hittade när jag sökte på just "Yubae" då jag ville se om jag kunde hitta fler bilder på den; Yubae och
Strange question on Neofinetia breeding

F.ö. är koi otrolig spännande fiskar.

16/10 -13

Mutanten: Nej, jag är inte heller så insatt i det här med Neos, men vackra är dom och doftar ljuvligt

16/10 -13

Jag har läst inlägget, just den personen har starka åsikter om många frågor, vilket skiner igenom i fler trådar på slippertalk. Men personen har säkert en poäng. Jag tycker att tråden nyanseras längre fram i flödet.

Det finns dock röta i all handel. Flera paph å pragh sorter har även de diskutabla härkomster och hantering bakom sig.

Neofinetia och dess olika uttryck, är trots allt inte särskilt vanliga, det finns två återförsäljare i Europa, varav Lassse är den ena. Annars får man köpa av NWO eller O. Ltd på andra sidan av the big sea. Tillgång å efterfrågan styr pris i detta som så mycke annat.

16/10 -13

Dagobell: Håller med dig om att denna person har starka åsikter i många frågor, vet som sagt var inte hur sant allt är, men det är tankeväckande.

Ja, så fort det börjar röra sig om stora pengar, så är det genast fula fiskar framme som skor sig på olika sätt. Tyvärr. Jag har läst en del om hanteringen av Phrag. kovachii bl.a., när den "upptäcktes". Det är sådant penningvärde i t.o.m. något så oskyldigt som orkidéer att oseriösa personer inte dras för att utnyttja detta.

Nej, jag har märkt att just Neofinetia inte verkar särskilt vanliga i Europa, så vi får vara glada över att vi har Lassse här.

16/10 -13

Jo ingen är gladare över Lasse än jag. Kanske hans flickvän då, men det är inte säkert;-)

Appropå nått helt annat, hur går det för din delrosi?

16/10 -13

Bra fråga... Jag vet ju fortfarande inte vad det är för något den har, men upptäckte att min MK verkar ha blivit smittad också, dock inte i samma utsträckning. Jag har testat Guardian på plantorna och jag inbillar mig att det stoppat framfarten på denna mystiska åkomma. De gula fläckarna har börjat bli bruna, vilket kan vara ett tecken på att det förvärrats, eller att de är på väg att dö. Jag hoppas på det sistnämnda. Jag är tämligen övertygad om det har stoppats i alla fall. I övrigt roar den sig med att tillverka sådana där misslyckade blomskidor... Jag trodde ett kort ögonblick att det var riktiga blomskidor som dök upp, men sådan tur hade jag inte. Om den börjar producera nya bladrosetter efter sina misslyckade blomförsök, så ska jag testa att ställa den lite mörkare nästa gång det blir dags. Markus G har fått det tipset från någon (minns inte vem) angående rothhybriderna. Vi får se om den klarar sig, den har ett mycket fint rotsystem i alla fall.

Nu är vi verkligen helt off topic här, så för att komma lite mer on topic så kan jag väl avslöja att jag väntar mig en liten Neofinetia falcata Yubae keiki på posten. Min julklapp till mig själv för i år och för nästa år.

16/10 -13

Det är en härlig julklapp, hoppas den belönar dig med många långa år med oproblematiskt odlande!

De är tåliga å lättskötta i regel.

17/10 -13

Man blev sugen att köpa efter denna tråd så nu har jag beställd en Neofinetia falcata Takakuma av Lasse. Skall bli min första sådan

17/10 -13

Jag har oxå blivit jättesugen men inte kommit till skott ännu... Får ligga och mogna lite . Grattis oled till handlingskraften !

17/10 -13

oled: Vi får vara Neofinetianybörjare tillsammans.

17/10 -13

Jag välkomnar er i klubben med öppna armar. Klassiska Neofinetia är Amami-vita blommor (storväxt typ) shutteno-rosa blommor (red emperor) Suikaiden-vit blommor, kan ha inslag av grönt (imperial flag) Suikaiden är en så kallad Bean leaf. Återigen välbekomme!

Ge ditt svar

Detta är, så vitt jag vet, den enda neofinetian som kan ha både gul/orange och rosa/lila toner. Namnet lär betyda "aftonglöd".

Nyckelord: Neofinetia falcata Yubae

23/5 -12

Fantastisk farge og form! En må ha

23/5 -12

Fin! Vackert namn... Kul att se fler bilder på Neosar!

23/5 -12

Härlig färg!
Mvh
Mikael

24/5 -12

Ohlalala! Den var snygg! Åker upp på villhalistan direkt!

24/5 -12

Den var fin , lite roligare färg än de andra.

24/5 -12

Den var fin! Vilken färg!

24/5 -12

Åh så elegant

Mycket vacker färg . Grattis!

24/5 -12

Jo de är vackra, grattis

24/5 -12

Elegant va ett perfekt ord till denna blomma

24/5 -12

Helt ljuvlig!
Grattis!

24/5 -12

Väldigt läcker var..

24/5 -12

Läcker!!!!

24/5 -12

Grattis till "aftonglöden", den är jättefin.

24/5 -12

Härlig . Man förstår varför den fick det namnet.

24/5 -12

Jätteläcker Doftar den läckert också?

26/5 -12

Tack för alla glada tillrop
sommarbo: Visst doftar den gott, som alla Neofinetia. Men dofterna varierar ganska mycket. Tyvärr är jag ingen mästare på att beskriva skillnaderna.

Ge ditt svar