Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om Neem-olja

Nyckelord: Neem-olja

Inlägg med Neem-olja och synonymen neemolja som nyckelord.

Hej på er!

Jag vet att det funnits hur man ska blanda Neem olja och spruta på plantorna men hittar det ingenstans. Någon som kommer ihåg?

Nyckelord: Neemolja

Den som spar har sitt recept kvar, får väl rycka in igen då!

Blanda 6 ml. Neem olja plus 3 ml. milt diskmedel, t.ex. Yes, till en liter vatten. Spraya alla delar av plantan (blad, rötter) och låt torka. För växter med tunna, mjuka blad, t.ex. Miltoniopsis, Odontoglossum, börja med en svagare lösning. Undvik att utsätta behandlade plantor för solljus då bladen är fuktiga, det kan då lätt bli brännskador på bladen.

En behandling varar c:a: 1-2 månader varefter den bör upprepas i preventivt syfte.

Åh. tack så mycket. Nu har jag sparat det med=)

1/8 -07

Hej!
Vad använder ni denna blandning till? Ohyra?
Hälsn. Helen

Ja, det används först och främst till ohyrebekämpning men kan också användas som bladglans. Då tar man lite olja på en blöt bomullstuss och fördelar oljan över den. Sedan kramar man ur överflödigt vatten och tvättar bladen med den. Reklamen säger också att man kan använda den som hudvård, t.ex. att behandla torrsprickor på hälarna med.

1/8 -07

Det går att använda till lite av varje då.
Hälsn. Helen

Doris:
Vet du var man kan få tag på neemolja?
Annette

Jag har köpt genom Tommy, som importerade det. Jag vet inte om han fortfarande gör det för om jag minns rätt var det införselpriserna som sköt i höjden. Men kontakta Tommy så får ni veta hur landet ligger!

Tack Doris, men Tommy har ingen! Tyvärr.
Annette

2/8 -07

Det verkar som det finns att köpa här: http://www.douglasdotter.se/
Under vegetabiliska oljor för olika ändamål, 39 kr/30 ml. Du kan ju kolla.

2/8 -07

Jag har beställt. Vackra blanka blad är alltid välkommet. Efter alla spareyningar blir de till slut matta och fläckiga.

TACK!! Leatherneck. Underbart!
Annette

3/8 -07

För att få vackra blanka blad nästan gratis gör såhär: Ta en bomullstuss med mjölk på, stryk in hela bladet i mjölken, låt torka. Det tar bort kalkfläckar och ser ut som bladglans. Blir jättebra och är garanterat inte farligt för plantorna. Bäst syns resultatet på mina Phalaenopsisar, de blev mörkgröna och glääänsande i bladen. Fick tipset i våras vid utställningsprep.

Surnar inte mjölken då?

3/8 -07

Nej det gör den inte. Det trodde jag först också och provade bara på en för att se om det skulle lukta sur mjölk. Men ingen lukt alls faktist (och jag är MYCKET känslig för lukter). Det absorberas väl in i bladen eller nåt. När jag har sprayat med vatten efteråt så har det faktiskt inte blivit några kalkfläckar mer heller, så det håller ett tag.

Jaha, då får man väl till affären och köpa några liter mjölk...

3/8 -07

Mjölk låter ofarligt så jag måste pröva, tack för tipset.

Ja det var ett bra tips om man vill ha glans på bladen men neemoljan har ju också skyddande verkan mot ohyra och annat skräp speciellt om man ska ha orkisarna ute.
Men mjölk verkar häftigt. Måste prova!

Häftigt Tommy! Fast Malmis blir nog inte glad om jag snor hans öl! Haha!

Ge ditt svar

29/8 -06

Neem olja

Gick in under Tommys fina blomma först, men det blir nog lättare med egen tråd om detta:
Tommy, om du behöver mer neem olja kan du t.ex.beställa från affären Medelpunkten i Ystad, det är inte så kostsamt, tror jag betalade runt 60 kronor.
Jag har droppat in katternas halsband för att motverka fästingar, men jag har i bakhuvudet att den kan användas mot diverse ohyra på växter - har du erfarenhet av det?

Nyckelord: neemolja, bekämpningsmedel

30/8 -06

Har "nätforskat" lite om neem olja, och till min glada överraskning fann jag på en sida även tips om andra eteriska oljor att använda i stället för gift, jag har frågat efter det tidigare men fick alltså svar på båda frågorna i ett sök nu Här är alltså en bra sida att kolla först på, om man behöver ta itu med angrepp/skadegörare: http://www.homestead.com/ipmofalaska/fil...

30/8 -06

Hej Tommy,
Såvitt jag förstår ska det vara ren olja, den ska doseras till 5-10 %, det är en 30 ml flaska som kommer från Crearome, man kan säkert få mer info på deras hemsida, eller genom att ringa dem: 0493-53999. Halten av det aktiva ämnet Azadirachtin framgår inte, inte heller om den är kallpressad vilket ska vara det bästa. Än mer om neem kan man läsa t.ex.här: http://www.wisegeek.com/what-is-neem-oil...

30/8 -06

Huruvida den lilla förpackningen elelr den stora är bättre prissatt beror ju delvis på hur mycket man behöver...

30/8 -06

Fel av mig! (Jag måste försöka komma ihåg att mitt minne passerat bäst före datum...) Nejdå, 35 kronor för 30 ml ska det vara, ber om ursäkt! Jag visste inte att du sålde olja, Tommy, tänkte bara tipsa om ett lätt sätt att få tag i den utan tull osv. då jag fick intrycket att du hade haft besvär med det.
Vilka är dina erfarenheter av den i orkidésammanhang?
Björn: Ja, denna flaska kommer att räcka ett par år minst för mig eftersom den ska spädas så rejält, och peppar, peppar har jag inte behövt använda den annat än som fästingavskräckare hitills (vilket funkar rätt så bra), så då känns inte vare sig 35 el. 60 kronor speciellt blodigt. Men behöver man stora mängder ska man förstås jaga lägsta priser.

30/8 -06

Ja,det var väldigt vad den verkar användbar Kul att höra att den gör det det ska!

31/8 -06

Hejsan,
Tommy, när du skriver tat du använder oljan på torrsprickor-späder du den enligt anvisningar då med?
Mvh
Kristina

31/8 -06

Hejsan,
Tommy, när du skriver tat du använder oljan på torrsprickor-späder du den enligt anvisningar då med?
Mvh
Kristina

31/8 -06

Tack Tommy!
/Kristina

Var köper man Neem olja i Malmö?

8/12 -06

Hej Säluttern. Hur fungerade Neemoljan för dina katter?
Blev de befriade från fästingar?
Jag önskar att det funkade, då finns det ju hjälp mot dessa plågoandar för både två och fyrfotade varelser.

8/12 -06

Gunsan: jag droppade in en par droppar/halsband på kvällen när jag tagit av dem, lät dem ligga för att "ånga ur sig" det mesta till nästa dag ( har gjort misstaget att inte göra så med lavendel olja, varpå kattens stackars känsliga nos och ögon rann och rann innan jag hann få av halsbandet igen). Det hade en en rätt bra effekt som avskräckningmedel mot fästingar, inte 100% men märkbart färre angrepp. Jag hade sett på innehållsförteckningarna på dyra antifästinghalsband att neem ingick i samtliga sorter. Den tycks inte vara lika stickande stark för nosar som en del andra eteriska oljor som även de har viss effekt. Det är ingen ljuvlig doft precis, lökaktig, inget man känner för att droppa ner i aromalampan Det finns mängder av info på nätet om du vill läsa mer, en del sidor nämns tidigare här i tråden.
Efter tips från Tommy som jag gav vidare till en bekant, blev denne snabbt av med besvärliga självsprickor i hälarna: outspädd olja med omslag på natten, tre nätters behandling så var det klart!

9/12 -06

Tack Säluttern.
Jag skall absolut testa detta till våren, på Amadeus, våran hund.

Ge ditt svar

20/5 -06

20/5: Blanka blad

Ser på bilderna ni skickat in att bl.a. Phalaenopsis alltid har så blanka fina blad. Är det bladglans inför fotograferingen eller är de så blanka även till vardags?
Förr putsades blad med en trasa doppad i lite mjölk, men det var kanske då det?

Nyckelord: bladglans, KöpOchSälj, Neem-olja

20/5 -06

Hej,
Använder aldrig Bladglans. Tror inte det är nyttigt. Inför en utställning brukar jag tvätta av bladen, ta bort dött material etc. Jag har aldrig använt mjölk.

får jag sticka in med en liten fråga... ni som har många phallar - går ni och tvättar/dammar av bladen då och då? Eller så kanske det bara är hos mig som de samlar på sig så mycket damm

20/5 -06

Hejsan,
Vid varje vattning torkar jag av några av dem...så turas jag om. Orkar inte torka av alla vid samma vattning
Jag tar en bit kökspapper som är lite vått.
Mvh
Kristina

20/5 -06

Jag har aldrig använt någon form av polermedel till bladen. Jag duschar av dom i samband med vattning. Jag tänker mig att fotosyntesen inte funkar lika bra om bladen är dammiga, pch så föreställer jag mig att jag också motar eventuella skadeinsekter. Vissa arter tycks av naturen ha väldigt glansiga blad, t ex min Vanilla. Hos de flesta av min Phallar är alltid det nyaste bladet blankast och det mattas av med tiden. Men det finns variationer där med, har jag märkt eftersom några av dom kan ha 6 ganska blanka blad och ett matt. Det matta verkar alltid vara det allra äldsta. Jag undrar hur ett blad från en art/individ med matta blad skulle se ut i uppförstoring jämfört med ett blad från en art/individ med blanka blad.

20/5 -06

Hur funger mjölk då? Är det fetthinnan som gör det glansigt?

20/5 -06

En av mina Phalaenopsis har matta blad, några har något mitt emellan, och arterna jag ha är blankast. Detta har inte med damm att göra. Jag sköler antagligen av bladen då jag vattner dem uppifrån och sedan torkar bort allt vatten i bladrosetten för att undvika röta.

21/5 -06

Läste nyss att hög luftfuktighet ger blankare, mer mättade blad.

Rena bladen blanka med skumplast eller Vettexduk och en droppe diskmedel i en liter regnvatten.

23/5 -06

Vad är det för diskmedel då? går det bra med Yes eller ska man ha grumme såpa?

En skvätt äppelcidervinäger i vattnet går också bra, så blir man av med kalk ringar på bladen om man har några, å det har man ju om man fortfarane är en "kranvattenamatör" som jag.

23/5 -06

Ja, jag har också hört att något surt kan ta bort det men sen jag har skaffat osmos har det inte varit ett särskilt stort problem.

Absolut inte YES i alla fall. Tillverkas av multiföretaget Procter & Gamble, som fortfarande gör hemska djurförsök med sina diskmedel och annat som dom tillverkar. Bojkotta Procter säger jag bara!!

23/5 -06

Neem oljan var ju intressant men var kan man hita den?

23/5 -06

Wow vad snyggt, men jag tänker om olja inte kan täppa till porerna och kväva växten?

Ursäkta mig, men, nu vill jag verkligen inte stöta mig med någon, men är bladen blanka i naturen, eller varför eftersträvar man detta? För mig känns det lite onaturligt. Ungefär lika onaturligt som att vaxa bilen..hrm! ja, så förstår ni ju hur min bil ser ut.

Hej Tommy!

Jag är också intresserad ifall du får napp någonstans.

23/5 -06

Hejsan,
Tommy, du skriver att oljan luktar illa -hm..hur illa kan det vara? Är det bara krypen som tycker illa om lukten eller även vi? ;D Om man ska behandla alla orkidér i hemmet mot ohyra kan det kanske lukta för mycket? Hur länge sitter lukten i och ungefär "hur" luktar det? Jag förstår om det kan vara svårt att beskriva ...Om lukten inte är alltför jobbig för oss människor så är även jag intresserad av en flaska (den lilla storleken) om vi är tillräckligt många som vill ha.
Mvh
Kristina

23/5 -06

Lök säger du, hmm man kanske skulle prova en liten flaska att börja med.

23/5 -06

Hej Tommy, det låter inte alltför farligt! Vågar prova på en liten flaska om det blir beställning!
Mvh
KRistina

Hej Tommy!
Jag är intresserad av en liten flaska om du beställer.
Mvh Christine

Är med intresserad av en liten flaska om du beställer.

Ge din åsikt